@Dozer , cijenim tvoje postove, nemoj molim te misliti da imam nešto osobno protiv tebe, ali često pišeš kontradiktornosti.
Prvo napišeš
Logicno, da ne bi ispalo da je nauka 100% fulila, tada idu neke konstrukcije kako se, eto, ljudi nisu isto razvijali na razlicitim dijelovima planete.
da nauka konstruira da se civilizacija nije razvijala jednako, što bi prevedeno značilo da se civilizacija razvijala jednako.
A onda u sljedećem postu napišeš
Jasno je i da se ne razvijamo linearno, istom brzinom kroz vrijeme,
gdje onda potvrdiš stav nauke da se ipak civilizacija ne razvija svugdje jednako. Što je i logično, vidljivo i lako dokazivo.
I to često radiš, u par postova pokriješ sve moguće varijante, i onda tvrdiš da si u pravu. Meni nije jasno šta na kraju pokušavaš reći i koju tezu guraš.
Ili sam ja možda nešto krivo shvatio?
Izvučeš i grčku vatru, za koju se otprilike zna tko je napravio, kada i gdje i kažeš da nije rekreirana. Naravno da se ne može rekreirati originalna, jer nigdje nema recepta, jednostavno nije zapisano, to je bila tajna. A nemamo ni pravog svjedoka, niti fotku kako je to izgledalo kada je nešto pogodila ta "vatra", samo opise. Možda nije bilo ni potrebe za rekreacijom, jer su ljudi onda napravili barut, napalm, bijeli fosfor, pa i atomsku energiju i vjerojatno nema potrebe to ni rekreirati, jer ima efikasnijih stvari za ubiti nekoga ili zapaliti

Ali sve u svemu, nisu je izmislili niti donijeli vanzemaljci, nego je kreirana na zemlji.
Baš kao i moja analogija za bosanski lonac, nigdje nema originalnog prvog recepta, ali ga ljudi i dana danas prave, i mogu ti reći da je bosanski lonac kad je napravljen kako treba, moje najdraže jelo
Vezano za Isusa, moj cilj nije bio da uđemo u raspravu da li je postojao on osobno ili ne, imaju predanja, zapisi i ostalo, nego je poenta bila u tome da se od proganjanja prvih kršćana došlo do preoboraćenja tih istih Rimljana u veoma kratkom periodu, znači narodi su se miješali, razmjenjivali informacije, napredovali ili nazadovali u veoma kratkom vremenskom periodu.
Napredak od Titove smrti je ogroman u svakom smislu, ali slažem se s tobom da mentalno nazadujemo i da nam je važnije pogledati 5 tiktok videa, nego sa komšijom prebaciti koju riječ i popiti pivu. Jebga, evolucija nekad i ne donese prave stvari, baš kao što mislim i da će ovi eksperimenti sa LLM i AI napraviti punu distopiju jedan dan, koja je već u ranoj fazi, naravno po mom mišljenju.
Vezano za Sumerane, samo par opaski.
Očigledno je da i ta civilizacija, kao i današnja i pored milion nekakvih opipljivih dokaza i iskustava, veliku pažnju pridonosi bogovima, odnosno sada jednom bogu "nove" vjere. Znači vjeruje se u uskrsnuće, raj, pakao, dženet, džehenem, čistilište, svetog Petra koji postavlja pitanja. Kako su sumerani vjerovali u postojanje nečeg višeg od jadnih ljudi na zemlji, tako su vjerovale i "civilizacije" prije njih, pa vjeruju i civilizacije poslije njih. Ništa to nije specifično za sumerane, niti su se oni toga dosjetili.
Pretpostavke da je na onom jednom cilindru (koji su dokazano služili u biti kao pečati) solarni sistem su pogrešna interpretacija, jer simbol u sredini jeste zvijezda, simbol sunca je totalno drugačiji. Po svim ozbiljnim znanstvenicima znali su za 5 planeta koje su vidljive golim okom, ali naravno može se izvesti konstrukcija iz onog cilindra da su znali za nešto, što čak ni danas nije dokazano, nego je slobodna interpretacija pisaca SF romana.
Opet ti kažem, život na zemlji je specifična pojava u svemiru, zanimljivo je maštati, istraživati i komentirati o stvarima koje nas okružuju. Kako to sada radi današnji čovjek, iste misli su se kolale i po glavama ljudi prije par hiljada godina. Samo ne smije se upasti u zamku da sve ono što je nama čudno ili ne možemo sami sebi pojasniti, pripisujemo vanzemaljcima bez dokaza.
Mi, današnji ljudi ne možemo pojmiti život ni prije 100 godina, a ne prije 5000 godina, tako da neka zapažanja koja su ljudi vidjeli, mjerili, zapisali izgledaju fascinantna, ali kad zamisllimo s čim se sada ljudi okupiraju (između ostalog i ovim forumom) i na šta sve gube dragocjeno vrijeme svoga života koje je ograničeno, skontaš da smo vjerojatno ti, drag_gost i ja mogli napraviti jednu mini piramidu sa primitivnim alatima sami za 3 godine bez ikakvih problema. Sa alatima i znanjem našeg vremena, možda i Keopsovu, da ništa drugo ne radimo osim toga.