Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dr_Evil

#126 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by dr_Evil »

arman1 wrote: 22/04/2026 14:59
sime_cipol wrote: 22/04/2026 14:57
arman1 wrote: 22/04/2026 11:11 Ima ovdje svega. Mindset je čarobna riječ.
Poznanik privatnik, firma export-import svašta. Večinom na račun, a može i iza skladišta za keš.
Radi kao dragstor. Otvori u međuvremenu pekaru i kafić. Čitava porodica od jutra do mraka radi. Znam da radnike plaća dobro i pripazi ih i sa strane.
Prošle godine rekao sinu da jednom radniku da svog pasata karavana (đabe), a sebi da nađe auto do 50.000.
Mali za 10 dana dovukao novog Toyota kedija proece ili tako nešto. Jednostavno na prvom mjestu malom je bio tovarni dio. Pitam ga što uze to?
Kaže novo je novo, Toyota je Toyota. Do sad je s njom prešao preko 25000km. Kaže do sad je pola sebe isplatila.
Komšija mu radi u skupštini, vozi A6. Imao udes, procijenjena šteta 12.000KM. 2 mjeseca krš leži u avliji.

Kod ovog privatnika uspjeh je da okrenu pare i da nisu nikom dužni. Nije im ofirno u skladištu jesti pitu ili ćevape s radnicima. Nije im mrsko ništa raditi. Auto je potreba, "jebaji ga, ja sam njega kupio nije on mene, samo nek služi". Imaju vikendicu južno od Mostara, Ortiješ i dobace ponekad do Turske.
Komšija imao Mercedesa, prodao i kupio A6. Zimi vozi na protekt gumama. Platio auto 80.000 i sad nema 12.000 da ga popravi. Destinacije su Egipat, Tunis, Alžir i malo po Evropi. Naravno fotosesija na FB je obavezna.
Komšija dok se nije skršio upadao je u oči, a realno pežo, dacia i slično su mu mjera, kao i većini nas.
Od zene amidza, ima dvije firme, prosle godine prihodi 270 miliona KM, dobit cca 8 miliona. Sad da te odvedem u firmu kod njega, ako prepoznas medju 150 radnika ko je gazda dam ti sta hoces :lol:
30 godina covjek je prvi na poslu. Ustane u 4:00, na poslu je u 5:00 prije sve ijednog radnika. Kuci razguli oko 1-2 popodne. Sad su i sinovi dosta preuzeli.
Čovjek kupio polovnu S klasu, doduse zadnji model :D
Znam ih još tog kalibra. Ali jednu stvar znam kod svih njih auto, viljškar, bager sve je tehnički ispravno mada često na prvi pogled rekao bi za otpada, psebno auta.
Svugdje ima ljudi, ali cak i takvi koji rade, stvarno rade, krenuti od toga da li im je drzava ili stranka pogodovala ili jos uvijek pogoduje oko tendera i poticaja. Mada realno ako ne rade za tendere to jest ako je proizvodnja, a ne neka gradjevina svakako svima dati lovu od drzave.

Znam 2 covjeka tacno kako si ih opisao, ali svaki tender njihov.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#127 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by sime_cipol »

dr_Evil wrote: 22/04/2026 15:03
arman1 wrote: 22/04/2026 14:59
Od zene amidza, ima dvije firme, prosle godine prihodi 270 miliona KM, dobit cca 8 miliona. Sad da te odvedem u firmu kod njega, ako prepoznas medju 150 radnika ko je gazda dam ti sta hoces :lol:
30 godina covjek je prvi na poslu. Ustane u 4:00, na poslu je u 5:00 prije sve ijednog radnika. Kuci razguli oko 1-2 popodne. Sad su i sinovi dosta preuzeli.
Znam ih još tog kalibra. Ali jednu stvar znam kod svih njih auto, viljškar, bager sve je tehnički ispravno mada često na prvi pogled rekao bi za otpada, psebno auta.
Svugdje ima ljudi, ali cak i takvi koji rade, stvarno rade, krenuti od toga da li im je drzava ili stranka pogodovala ili jos uvijek pogoduje oko tendera i poticaja. Mada realno ako ne rade za tendere to jest ako je proizvodnja, a ne neka gradjevina svakako svima dati lovu od drzave.

Znam 2 covjeka tacno kako si ih opisao, ali svaki tender njihov.
Ovaj zenin amidza je proizvodnja, jedna firma 95% radi za izvoz. Druga je većinom ovdje i uspio je uletiti u Bingo. Zadnje 3-4 godine su firme eksplodirale sa poslom, prihodima i dobiti
artur morgan

#128 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by artur morgan »

150 radnika! :shock: :thumbup: Ljudi nemaju predstavu koliko se mjesecno daje drzavi za doprinose, poreze i druge namete. I jos nije dobar poslovni ambijent ali se snalaze ljudi rade i bore.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#129 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Truba »

izbjegavam bogataše niti znam ijednog
ovi moji milijuneri nemaju biznise nego su inzenjeri i doktori koji su naslijedili 4 5 stanova na top lokacijama ( brojne neudate tetke)
DonieBrasco

#130 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by DonieBrasco »

To ljudi se "snalaze" ako se pod tome podrazumjeva veze, štele, kriminal, korupcija, dozvole i sva odobrenja preko noci, 1 km ne vrate drzavi da ne pricamo dalje, na drugoj strani dok nekoga yebu za jedan papir i redovno cesljaju onda to nije snalazenje.
JohnnyS

#131 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by JohnnyS »

arman1 wrote: 22/04/2026 11:11 Ima ovdje svega. Mindset je čarobna riječ.
Poznanik privatnik, firma export-import svašta. Večinom na račun, a može i iza skladišta za keš.
Radi kao dragstor. Otvori u međuvremenu pekaru i kafić. Čitava porodica od jutra do mraka radi. Znam da radnike plaća dobro i pripazi ih i sa strane.
Prošle godine rekao sinu da jednom radniku da svog pasata karavana (đabe), a sebi da nađe auto do 50.000.
Mali za 10 dana dovukao novog Toyota kedija proece ili tako nešto. Jednostavno na prvom mjestu malom je bio tovarni dio. Pitam ga što uze to?
Kaže novo je novo, Toyota je Toyota. Do sad je s njom prešao preko 25000km. Kaže do sad je pola sebe isplatila.
Komšija mu radi u skupštini, vozi A6. Imao udes, procijenjena šteta 12.000KM. 2 mjeseca krš leži u avliji.

Kod ovog privatnika uspjeh je da okrenu pare i da nisu nikom dužni. Nije im ofirno u skladištu jesti pitu ili ćevape s radnicima. Nije im mrsko ništa raditi. Auto je potreba, "jebaji ga, ja sam njega kupio nije on mene, samo nek služi". Imaju vikendicu južno od Mostara, Ortiješ i dobace ponekad do Turske.
Komšija imao Mercedesa, prodao i kupio A6. Zimi vozi na protekt gumama. Platio auto 80.000 i sad nema 12.000 da ga popravi. Destinacije su Egipat, Tunis, Alžir i malo po Evropi. Naravno fotosesija na FB je obavezna.
Komšija dok se nije skršio upadao je u oči, a realno pežo, dacia i slično su mu mjera, kao i većini nas.
Ma jebi vala i taj život, ne bih da mi je dobit 80 milijuna kad svako jutro u 4 na rađu.
dječak sa šibicama

#132 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by dječak sa šibicama »

A kako ces cijeniti drzavu koja ne cijeni sama sebe, ovdje su najveci kriminalci politicari i pravosudje. Dakle "temelji drzave" mislim na ove druge naravno.

Mozes samo biti budala, ko oni sto su u patikama isli u rov glavu stavljali u torbu pa popusili kurcinu. Za to vrijeme stasala cijela nova generacija bogatasa, koji i danas vedre oblace a sad dolaze i njihovi potomci.

Oni su i predvodnici skupocjenih automobila po cestama, ili prevoznici, kako god :D

Neko pita kako je moguce da ima toliko marifetluka, pa sistem je takav. Zakoni pazljivo pisani da bi se odnosili samo na nekoga, ne i na svakoga. Pa se onda cudimo kako neki ubica hoda slobodan, a neki je na visegodisnjoj robiji. Nije zakon za svakoga isti.
O tome je suvisno jer valjda 90% gradjana nema nista protiv toga, oni sto imaju i zele posteno drustvo rade posteno ili ispale se za Njemacku, Austriju, Sloveniju. Dakle, ugradjuj se ko moze i zna, jer je sistem opstanka takav. Jedino ne znam koliko je takvo drustvo u mjernoj jedinici godina, operativno, moguce, koliko ce trajati. Kad krcag ide na vodu dok se ne razbije, uvijek se jednom i razbije.

Ima postenih radisnih ljudi i neka ima, na zalost puno je vise lopova i mufljuza i oni su ti po skupocjenim automobilima dominantni. Bar u Sarajevu.
Gledam buraza, on ima dobro auto jer je privatnik, svaki drugi posao mu je sa ljudima koji placaju kesom u malim apoenima. Nije tesko shvatiti odakle to. I kad vidis te likove, odmah ti sve jasno. Kaze on, nema im broja, samo dolaze i vade pare iz onih skemba.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#133 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 22/04/2026 15:19 izbjegavam bogataše niti znam ijednog
ovi moji milijuneri nemaju biznise nego su inzenjeri i doktori koji su naslijedili 4 5 stanova na top lokacijama ( brojne neudate tetke)
:lol:
dječak sa šibicama wrote: 22/04/2026 15:57 A kako ces cijeniti drzavu koja ne cijeni sama sebe, ovdje su najveci kriminalci politicari i pravosudje. Dakle "temelji drzave" mislim na ove druge naravno.

Mozes samo biti budala, ko oni sto su u patikama isli u rov glavu stavljali u torbu pa popusili kurcinu. Za to vrijeme stasala cijela nova generacija bogatasa, koji i danas vedre oblace a sad dolaze i njihovi potomci.

Oni su i predvodnici skupocjenih automobila po cestama, ili prevoznici, kako god :D

Neko pita kako je moguce da ima toliko marifetluka, pa sistem je takav. Zakoni pazljivo pisani da bi se odnosili samo na nekoga, ne i na svakoga. Pa se onda cudimo kako neki ubica hoda slobodan, a neki je na visegodisnjoj robiji. Nije zakon za svakoga isti.
O tome je suvisno jer valjda 90% gradjana nema nista protiv toga, oni sto imaju i zele posteno drustvo rade posteno ili ispale se za Njemacku, Austriju, Sloveniju. Dakle, ugradjuj se ko moze i zna, jer je sistem opstanka takav. Jedino ne znam koliko je takvo drustvo u mjernoj jedinici godina, operativno, moguce, koliko ce trajati. Kad krcag ide na vodu dok se ne razbije, uvijek se jednom i razbije.

Ima postenih radisnih ljudi i neka ima, na zalost puno je vise lopova i mufljuza i oni su ti po skupocjenim automobilima dominantni. Bar u Sarajevu.
Gledam buraza, on ima dobro auto jer je privatnik, svaki drugi posao mu je sa ljudima koji placaju kesom u malim apoenima. Nije tesko shvatiti odakle to. I kad vidis te likove, odmah ti sve jasno. Kaze on, nema im broja, samo dolaze i vade pare iz onih skemba.
Jah bas su mi sve sami "pravednici" otisli vani.

Koliko njih pokusava zayebat tamosnje sisteme i prava, mogu se knjige napisati i serije snimati.
Vrlo cesto ce ti takvi u istoj recenici sa svojim varanjem spomenuti kako je vani sve uredjeno :D

Ne kazem da su svi takvi, ne kazem cak ni da su vecina, ali do kad vise to romantiziranje odlaska kao necega plemenitog pobogu :mrgreen:
dječak sa šibicama

#134 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Nije romantiziranje nikakvo, niti je plemenito, brisat svapske guzice je sve samo ne plemenito.

U svabiju idu ljudi raditi, ne da jedu govna i varaju drzavu. Serak je zgodan primjer kontra ali njega tamo ceka robija. Ko mog poznanika Leku i poznanika crne hronike, otisao u Belgiju i corka, nema tamo zajebavanja ko ovdje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#135 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by _BataZiv_0809 »

Mislio sam na romantiziranje motiva, ne poslova.

"Pranje guzica" je posao koji zasluzuje sav moguci respekt.
dječak sa šibicama

#136 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

To je jako ruzna postapalica "pranje guzica" ali eto koristim da naglasim tezak rad.

Inace Serak je vozio skupocjen automobil kad se sudario sa tramvajem na Marin Dvoru :D
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#137 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Leon16v »

Ovo je hit, čitava tema od mog jarana jaran, od mog komšije dajdža... :lol:
Sociolog

#138 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Sociolog »

dječak sa šibicama wrote: 22/04/2026 16:32 To je jako ruzna postapalica "pranje guzica" ali eto koristim da naglasim tezak rad.

Inace Serak je vozio skupocjen automobil kad se sudario sa tramvajem na Marin Dvoru :D
Ima poštenim likova koji trguju crypto valutama, ali vanjski profit ne bi nikad zakljucio, ni da imaju 20km u dzepu.

Low profile vanjski totalno, ne ističu se :wink:
dječak sa šibicama

#139 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Jutros vidim lika na parkingu, Rom u nekoj poderanoj trenerci, sjede u bengu CLA i ode.

Mislis dovezo paprike da proda, on odveze 60-70k.
hopi

#140 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by hopi »

Pa da
I ja sam jednog vidjeo, sijeo u bmw c klasu
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#141 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Leon16v »

Istina, ja sam bio bmw cla
Qler

#142 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Qler »

Mercedes Passat garant, nego on pobrkao
Didier

#144 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

Ako se išta slažem s kretenom Pernarom, to je ova priča oko pakosne sirotinje.

Sirotinja uvijek misli da moraš nešto ukrasti da bi došao do para.

Ljudi ba rade, privređuju, putuju, ostvaruju kontakte po svijetu, uvoze, izvoze, i naravno da imaju para.

Onaj kome je san da se uvali u državnu upravu i tu drka kurac do penzije, taj nikad neće imati dobar auto. Onaj kome su skupi ćevapi od 18 KM takođe, ljudi ne shvataju da je dobro što je država skuplja, da ne treba biti jeftina ni radna snaga, a ni hrana i usluge.

Ali hajde ti to objasni...
tokio25

#145 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by tokio25 »

Didier wrote: 04/05/2026 10:29

Ljudi ba rade, privređuju, putuju, ostvaruju kontakte po svijetu, uvoze, izvoze, i naravno da imaju para.

Onaj kome je san da se uvali u državnu upravu i tu drka kurac do penzije, taj nikad neće imati dobar auto. Onaj kome su skupi ćevapi od 18 KM takođe, ljudi ne shvataju da je dobro što je država skuplja, da ne treba biti jeftina ni radna snaga, a ni hrana i usluge.

vidi slazem se u biti da ima takvih al ne mozemo sad reci da su svi sa kontaktima po svijetu
nema firmu nema dana radnog staza vozi neko auto od 100k
ajde objasni mi kako?
PixelDrifter

#146 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by PixelDrifter »

Da. Face otprilike kao Jala i Buba, celavi i sa bradom, do 30 godina, objesno voze, objesno parkiraju na trotoaru, ili na parkingu za invalide, sve uspijesni, poslovni, ljudi sa tri diplome i minimalnim znanjem pet jezika, ne racunajuci ove iz ex-Yu (Srpski, Hrvatski...), sa poslovnim kontaktima po Italiji, a bogami i Juznom Amerikom, Kolumbijom, Peruuom i tako tim egzoticnim drzavama.
PixelDrifter

#147 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by PixelDrifter »

Sociolog wrote: 22/04/2026 17:29

Ima poštenim likova koji trguju crypto valutama, ali vanjski profit ne bi nikad zakljucio, ni da imaju 20km u dzepu.

Low profile vanjski totalno, ne ističu se :wink:
Low profile je zakon. Samo egocentricni papci (papanke included) imaju potrebu za isticanjem.
Didier

#148 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

tokio25 wrote: 04/05/2026 10:39

vidi slazem se u biti da ima takvih al ne mozemo sad reci da su svi sa kontaktima po svijetu
ajde objasni mi kako?
Ma to je druga priča, ali nije to uvijek slučaj. Sigurno da ima i takvih, viđao sam ih gdje god sam po Evropi bio.
tokio25

#149 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by tokio25 »

Didier wrote: 04/05/2026 12:31
tokio25 wrote: 04/05/2026 10:39

ajde objasni mi kako?
Ma to je druga priča, ali nije to uvijek slučaj. Sigurno da ima i takvih, viđao sam ih gdje god sam po Evropi bio.
naravno samo sto je tamo procentualno veci broj milionera i sl pa njihova djeca vozaju takve automobile dok ovdje voza onaj koji zivi na alipasinu a majka domacica :-)
oca ili nema ili u zatvoru ili je neki cuvar i sl
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#150 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Truba »

je li krađa ako su ti danas svi radnici prijavljeni i imaju relativno ok plaću

ali nije tako bilo 2002. kad si s pokojnim ocem vodio privatnu firmu koja je od 10-15 radnika narasla na 25-35

je li krađa ako ti se današnje bogatstvo temelji na pljački pri prvobitnoj akumulaciji kapitala

ili su ti roditelji dobili stan, a i babe i dede s obje stane (dok su zadržali imovinu u sanskom mostu) a tetke neudate pa izađeš na kraju s 5 stanova

s druge strane mom jaranu djedu su oteli zemlju za ramsko jezero pa je dobio stan u sarajevu kao kompenzaciju
ali oni iz sanskog mosta su dobili i stan i zadržali kuću

neki ljudi imaju fin odskočni kapital lako je s pare na paru

sva sreća došla su vremena da i fukara može fine pare zaraditi samo da obrće hambaše :D
jeste da se ne može kupiti stan za te pare ali gdje to može

(sve napisano su primjeri iz stvarnog života)
Post Reply