Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bonycola

#22826 Re: Cijene stanova All about

Post by bonycola »

Evo da podijelim svoje iskustvo iz prve ruke, jer vidim da se teorija i praksa baš ne poklapaju.

Mene je vlasnik izbacio kao podstanara iz privatne kuće u Buljakovom potoku nakon par mjeseci. Zakačili smo se preko poruka dok sam bio na poslu, jer mi je tražio da mu platim račun za struju koji je već bio plaćen (ja mlad i neiskusan – pokaže mi račun, ja mu dam pare uz kiriju i to je to).

Da ne dužim – dolazim kući, policija me čeka. Normalno i kulturno mi kažu da imam 2 sata da se spakujem i izađem, jer vlasnik ne želi da više budem tu. Na sva moja pitanja i potpitanja odgovor je bio: imaš sud, pa poslije ganjaj ako misliš da si u pravu.

Spakovao sam se i izašao i to je to.

Tako da, iz mog iskustva, ova priča da “policija ništa ne može bez suda” baš i ne pije vode u stvarnom životu.
dječak sa šibicama

#22827 Re: Cijene stanova All about

Post by dječak sa šibicama »

Naravno da ne, i podstanar mora dokazati da je podstanar, zato se potpisuje ugovor.

Druga stvar sto se kod nas ugovori izbjegavaju jer ko ce placati porez. Pa kaznije kuku majko.

Onaj ko je provalio u stan, ne moze uci bez da ne obije bravu, ako je brava obijena onda policija postupa po sluzbenoj duznosti.

Inace, bilo je slucajeva da se useli nelegalni stanar, nije da nije. I u bivsoj i u ovoj drzavi. Dodje promijeni bravu. To se dogadjalo u novoizgradjenim objketima najcesce, neko nezadovoljan podjelom stanova i provali useli se. I onda ga ganjas sudom, logicno. Ili kupi pistolj.
kakabanja213

#22828 Re: Cijene stanova All about

Post by kakabanja213 »

dječak sa šibicama wrote: 21/04/2026 15:39 Naravno da ne, i podstanar mora dokazati da je podstanar, zato se potpisuje ugovor.

Druga stvar sto se kod nas ugovori izbjegavaju jer ko ce placati porez. Pa kaznije kuku majko.

Onaj ko je provalio u stan, ne moze uci bez da ne obije bravu, ako je brava obijena onda policija postupa po sluzbenoj duznosti.

Inace, bilo je slucajeva da se useli nelegalni stanar, nije da nije. I u bivsoj i u ovoj drzavi. Dodje promijeni bravu. To se dogadjalo u novoizgradjenim objketima najcesce, neko nezadovoljan podjelom stanova i provali useli se. I onda ga ganjas sudom, logicno. Ili kupi pistolj.
Znaci za stan moras dokazivati da je tvoj a za bravu ne moras. Otkud policoja zna da je brava bas tvoja.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22829 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

kakabanja213 wrote: 21/04/2026 15:28 Nemam veze sa pravom ali prosto mi jr nevjerovatno zakljuciti da ti sa svojom imovinom mozes vise raspolagati ako nemas ugovor o izdavanju nego ako imas. Znaci ako struju u svojoj imovini iskljucis a nemas ugovor sa podstanarom onda imas pravo na to, ako je iskljucis, a posjedujes ugovor onda nemas bas pravo na to. Znaci sa ugovorom se moras zezati po sudovima a brz ugovora ide ko je jaci.
sve je to u biti sistem spojenih posuda. ako iz jedne curi imaš problem.

u načelu jeste tako. pod uslovom da ne muljaju, mnogo je lakše za svaku ugovornu stranu da ima "papir" jer tako može lakše tražiti svoja prava, jer ti i ko vlasnik moraš imati određene obaveze. rentanje stana nije samo kirija petog i jebe mi se. ako nešto u stanu rikne redovnim trošenjem, obavezan si ko vlasnik popravljati ti, a ne podstanar. dobro je imati "papir" i za državu, jer tako može i ona ubrati korist od privredne aktivnosti.

problem je što trenutni sistem destimuliše imanje tog papira, jer ne udara velike kazne ako ne plaćaš porez na rentu toliko da ti se ne isplati da budeš bez ugovora.

mislim, evo, imaš oružje, legalno, čisto. sve po psu. desi ti se pucnjava u komšiluku. prvo će tebe provjeriti :D još ako si nedavno ispalio koji metak u šumi, imaš problem.

onaj ko nema nikakvu dozvolu i kada ga uhvate, kazna nije tolika da ga zbog toga stimuliše da ima dozvolu. naravno govorimo hipotetički da nije riječ o kriminalcu.

i ovo je sve super kakvi su cirkusi znali biti u praksi kada se dokazuje vlasništvo nad nekim poslovnim prostorom npr. pa se gleda ko ima ključ koji može otključati vrata, jer time dokazuje posjed npr. :D msm ono...
dječak sa šibicama

#22830 Re: Cijene stanova All about

Ne moras dokazivati nista, ako imas dokaz na papiru, moras cekati sud i sudsku odluku.

Ako je provalnik dovoljno pametan da zamijeni bravu, onda cekas sud. Sta drugo. Kako policija zna ko je u pravu, bez sudske odluke.

Ili ga izbaci sam kako znas, ili cekaj sud. Nisam ja pisao zakone, niti ih sprovodim. Sto su sudovi spori i nesposobni, drugi je par cipela.
kakabanja213

#22831 Re: Cijene stanova All about

Post by kakabanja213 »

Ma sve ok. Samo zakoni, kao i njihovo provodjenje je bas nakaradno. Nije mi jasno kakva je razlikq onda izmedju toga i recimo kad u rent-a car uzmes auto i ne vratis ga. Nije valjda da se ceka nekoliko gofina da vratis auto.
dr_Evil

#22832 Re: Cijene stanova All about

Post by dr_Evil »

kakabanja213 wrote: 21/04/2026 15:35
dječak sa šibicama wrote: 21/04/2026 15:30 Pa naravno da policija niti EP niti bilo ko drugi nece postupati po nalogu privatnog lica, koje dodje i kaze "izbacite mi ih iz objekta" ili "iskljucite struju ovdje, ovo je moje".

Tako moze svako doci i tvrditi ovo ili ono. Ceka se sud, to je valjda logika i ponasanja i zakona.
Znaci ti sa porodicom odes u kino i kada dodjes u stanu neka druga familija. Ti naravno odmah ides u hotel jer koja je svrha svati policiju.
Susjed - kljucni je moment da je neko tu uzivao legalno prije nego se desio neki obrat. Nakon toga je na tebi dokazati da to "legalno" nije vise na snazi, a to moze samo sud.

Nije ni meni logicno, ali od ljudi koji se time bave sam saznao ponesto o tim pravima. Nauka za sebe, nije dzaba Chmoljo ovako poludio dok je zavrsio pravo :D
dječak sa šibicama

#22833 Re: Cijene stanova All about

Pa eto, neko je izracunao da se vise isplati natankati pun rezervoar i pobjeci, pa platiti kaznu sa onim popustom od 50% ako platis na vrijeme, nego platiti pun rezervoar.

Samo treba imati muda i pobjeci :D ili treba biti toliko bezobrazan.

Ne znam postoji li neki zurni postupak ili ne, ali ako ti neko udje u stan promijeni bravu i nece da izadje, najebo si.
To je uradio sad vec pokojni Pejakovic, pisalo se o tome dosta prije desetak godina. Ne znam kako je slucaj zavrsio, ali zena ga tuzila jer joj se uselio u neki potkrovni stan.
Ili kako je Cegar varao ljude na nekretninama, jos se to po sudovima razvlaci.
kakabanja213

#22834 Re: Cijene stanova All about

Post by kakabanja213 »

dr_Evil wrote: 21/04/2026 16:03
dječak sa šibicama wrote: 21/04/2026 15:30 Pa naravno da policija niti EP niti bilo ko drugi nece postupati po nalogu privatnog lica, koje dodje i kaze "izbacite mi ih iz objekta" ili "iskljucite struju ovdje, ovo je moje".

Tako moze svako doci i tvrditi ovo ili ono. Ceka se sud, to je valjda logika i ponasanja i zakona.
Znaci ti sa porodicom odes u kino i kada dodjes u stanu neka druga familija. Ti naravno odmah ides u hotel jer koja je svrha svati policiju.
Susjed - kljucni je moment da je neko tu uzivao legalno prije nego se desio neki obrat. Nakon toga je na tebi dokazati da to "legalno" nije vise na snazi, a to moze samo sud.

Nije ni meni logicno, ali od ljudi koji se time bave sam saznao ponesto o tim pravima. Nauka za sebe, nije dzaba Chmoljo ovako poludio dok je zavrsio pravo :D
Je uzivao i uziva legalno su dvije razlicite stvari. Ako je uzivao legalno onda sada uziva ilegalno.
Chmoljo

#22835 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

kakabanja213 wrote: 21/04/2026 15:59 Ma sve ok. Samo zakoni, kao i njihovo provodjenje je bas nakaradno. Nije mi jasno kakva je razlikq onda izmedju toga i recimo kad u rent-a car uzmes auto i ne vratis ga. Nije valjda da se ceka nekoliko gofina da vratis auto.
dva režima, dvije različite stvari sa različitim namjenama.

lako ćeš dokazati vlasništvo na autu, i lako ćeš ga vratiti u svoj posjed. jel lakše uzeti auto ili izbaciti četveročlanu porodicu sa njihovim stvarima iz stana?
kakabanja213

#22836 Re: Cijene stanova All about

Post by kakabanja213 »

dječak sa šibicama wrote: 21/04/2026 16:04 Pa eto, neko je izracunao da se vise isplati natankati pun rezervoar i pobjeci, pa platiti kaznu sa onim popustom od 50% ako platis na vrijeme, nego platiti pun rezervoar.

Samo treba imati muda i pobjeci :D ili treba biti toliko bezobrazan.

Ne znam postoji li neki zurni postupak ili ne, ali ako ti neko udje u stan promijeni bravu i nece da izadje, najebo si.
To je uradio sad vec pokojni Pejakovic, pisalo se o tome dosta prije desetak godina. Ne znam kako je slucaj zavrsio, ali zena ga tuzila jer joj se uselio u neki potkrovni stan.
Ili kako je Cegar varao ljude na nekretninama, jos se to po sudovima razvlaci.
Onda smo mi u principu vrlo posten narod. Pa drzava te stimulira da jeftino uzivas u tudjim nekretninama.
dr_Evil

#22837 Re: Cijene stanova All about

Post by dr_Evil »

kakabanja213 wrote: 21/04/2026 16:09

Je uzivao i uziva legalno su dvije razlicite stvari. Ako je uzivao legalno onda sada uziva ilegalno.
Svakako, ali ti opet ne mozes zovnuti miliciju da ga izbaci bez sudskog naloga druze ;)

Hajd sad vrtimo se u krug, ne da mi se iskreno na tu temu vise :D rekoh sve sta znam, i nemam vise sta da dodam. Znam da nije logicno, ali je tako iz skupa vise zakona oni izvlace tu praksu.
kakabanja213

#22838 Re: Cijene stanova All about

Post by kakabanja213 »

Chmoljo wrote: 21/04/2026 16:10
kakabanja213 wrote: 21/04/2026 15:59 Ma sve ok. Samo zakoni, kao i njihovo provodjenje je bas nakaradno. Nije mi jasno kakva je razlikq onda izmedju toga i recimo kad u rent-a car uzmes auto i ne vratis ga. Nije valjda da se ceka nekoliko gofina da vratis auto.

lako ćeš dokazati vlasništvo na autu, i lako ćeš ga vratiti u svoj posjed. jel lakše uzeti auto ili izbaciti četveročlanu porodicu sa njihovim stvarima iz stana?
Kako se utvrduje vlasnistvo nad autom a kako nad stanom. Opet kazem vjerovatno je slovo zakona takvo ali ja bas i ne vidim neku razliku.
dr_Evil

#22839 Re: Cijene stanova All about

Post by dr_Evil »

bonycola wrote: 21/04/2026 15:39 Evo da podijelim svoje iskustvo iz prve ruke, jer vidim da se teorija i praksa baš ne poklapaju.

Mene je vlasnik izbacio kao podstanara iz privatne kuće u Buljakovom potoku nakon par mjeseci. Zakačili smo se preko poruka dok sam bio na poslu, jer mi je tražio da mu platim račun za struju koji je već bio plaćen (ja mlad i neiskusan – pokaže mi račun, ja mu dam pare uz kiriju i to je to).

Da ne dužim – dolazim kući, policija me čeka. Normalno i kulturno mi kažu da imam 2 sata da se spakujem i izađem, jer vlasnik ne želi da više budem tu. Na sva moja pitanja i potpitanja odgovor je bio: imaš sud, pa poslije ganjaj ako misliš da si u pravu.

Spakovao sam se i izašao i to je to.

Tako da, iz mog iskustva, ova priča da “policija ništa ne može bez suda” baš i ne pije vode u stvarnom životu.
Bio si mlad i neiskusan, a on imao kuma u miliciji. To je sustina tvoje price. Nisu to najgore price o miliciji koje sam cuo ili dozivio.

Jedne prilike sudar dva auta kraj kafane gdje sam sjedio, dolazi milicija i nagovara curu da potpise da je kriva, rasplakali je bili, skuzimo da se tip zna sa policajcem. Tek kad smo mi tada mladi momci skocili i zagalamili su se sjetili da su mozda ipak pogrijesili.
Haris.ba

#22840 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Umjesto sto neki zastupnici u skupstini kantona bulazne o porezima na nekretnine kao nacinu rjesavanja problema cijena, evo ja cu im besplatno napisati zakon o zakupu neposlovnih nekretnina.

Ali, to nikoga ne zanima.
Chmoljo

#22841 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

kakabanja213 wrote: 21/04/2026 16:15

Kako se utvrduje vlasnistvo nad autom a kako nad stanom. Opet kazem vjerovatno je slovo zakona takvo ali ja bas i ne vidim neku razliku.
Broj sasije i vlasnicka. Ovamo zk. S tim sto ako nekome oduzmes auto nisi ga ostavio bez krova nad glavom.

Poenta je da posjednik nije bez ikakvog prava
Član 331

Sudska zaštita posjeda

(1) Posjednik kojemu je posjed samovlasno smetan ovlašten je svoj posjed štititi putem suda, zahtijevajući da se utvrdi čin smetanja posjeda, naredi uspostava posjedovnoga stanja kakvo je bilo u času smetanja, te zabrani takvo ili slično smetanje ubuduće.

(2) Sud pruža ovu zaštitu posjeda u posebnom, hitnom postupku (postupku za smetanje posjeda), prema posljednjem stanju posjeda i nastalom smetanju, bez obzira na pravo na posjed, pravni osnov posjeda, poštenje posjednika, kao i bez obzira na to koliko bi smetanje posjeda bilo u kakvu društvenom, javnom ili sličnom interesu.
U ovom slucaju policija ce lakse auto vratiti vlasniku pa neka se ganjaju po sudu nego provesti delozaciju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22842 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote: 21/04/2026 15:45
kakabanja213 wrote: 21/04/2026 15:28 Nemam veze sa pravom ali prosto mi jr nevjerovatno zakljuciti da ti sa svojom imovinom mozes vise raspolagati ako nemas ugovor o izdavanju nego ako imas. Znaci ako struju u svojoj imovini iskljucis a nemas ugovor sa podstanarom onda imas pravo na to, ako je iskljucis, a posjedujes ugovor onda nemas bas pravo na to. Znaci sa ugovorom se moras zezati po sudovima a brz ugovora ide ko je jaci.
sve je to u biti sistem spojenih posuda. ako iz jedne curi imaš problem.

u načelu jeste tako. pod uslovom da ne muljaju, mnogo je lakše za svaku ugovornu stranu da ima "papir" jer tako može lakše tražiti svoja prava, jer ti i ko vlasnik moraš imati određene obaveze. rentanje stana nije samo kirija petog i jebe mi se. ako nešto u stanu rikne redovnim trošenjem, obavezan si ko vlasnik popravljati ti, a ne podstanar. dobro je imati "papir" i za državu, jer tako može i ona ubrati korist od privredne aktivnosti.

problem je što trenutni sistem destimuliše imanje tog papira, jer ne udara velike kazne ako ne plaćaš porez na rentu toliko da ti se ne isplati da budeš bez ugovora.

mislim, evo, imaš oružje, legalno, čisto. sve po psu. desi ti se pucnjava u komšiluku. prvo će tebe provjeriti :D još ako si nedavno ispalio koji metak u šumi, imaš problem.

onaj ko nema nikakvu dozvolu i kada ga uhvate, kazna nije tolika da ga zbog toga stimuliše da ima dozvolu. naravno govorimo hipotetički da nije riječ o kriminalcu.

i ovo je sve super kakvi su cirkusi znali biti u praksi kada se dokazuje vlasništvo nad nekim poslovnim prostorom npr. pa se gleda ko ima ključ koji može otključati vrata, jer time dokazuje posjed npr. :D msm ono...
Podjsjeti me
Izdaje se izvidjacki dom Zenica
Pise uslov
Ostaviti u boljem stanju nego je zateceno :lol:
izbjeglica_iz_besmisla

#22843 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Pola ovoga je pricanje napamet.

Prvo, izjava da ce podstanar otici sam zatraziti ukljucenje struje. Vidi se da niste NIKAD s elektroprivredom nista rjesavali. Nema sanse ista promijeniti ako nisi vlasnik .. pa evo meni su trazili izjavu od supruge da se slaze sa prijevodom prikljucka, prosto jer je u kupoprodajnom bila navedena zbog kredita. Dzaba sto ce stan na mene ici, mora se "vlasnik" sloziti.

Drugo, izjava da ce podstanar sam promijeniti bravu. Jel vi uopste znate da Hudiny ne mijenja bravu dok ne prilozis dokaz da si vlasnik stana? Meni provalili u stan dok sam bio podstanar, nista nisam mogao bez gazde. Sve da na foru promijeni, to je vec provala. I opet je ti mozes lakse promijeniti.

Obje ove opcije kostaju nesto, al par stoja je nista da se rijesis budala. I naravno, ima opcija angaziranja "jakih momaka".
Pandakonda

#22844 Re: Cijene stanova All about

Post by Pandakonda »

Mnogi od tih zakona sto stite stanarska prava su ustvari napravljena sa skroz drugom namjerom ali ih debili zloupotrebljavaju. Sud da radi brzo svoj posao to i ne bi bio toliki problem.

Evo jedan primjer iz zgrade, ispod nas zivjela jedna porodica gdje je otac bio nasilnik. On je bio 1/1 vlasnik stana. U jednoj od svojih alkoholicarskih epizoda izbacuje zenu i kcerku napolje koje nemaju gdje ici jer je zena iz drugog skroz grada gdje joj roditelji zive. Odu na policiju i policija uredno se vrati sa njima i izbifla mu neke clanove zakona da i one imaju prava kao neko ko također zivi tu. Posto se digla buka izasli su ljudi iz stanova i u tom momentu su policajcu potvrdili da ona tu zivi i obitava vec hi hi godina na sta je policajac rekao samo je sudski mozete izbaciti kada se dobije izvršenje. Sve do tog trenutka ona ima pravo biti tu. Pogotovo ako ima neke režije na svoje ime. Sto je u njenom slucaju bio internet.

Drugi primjer se desio drugu u tibri gdje on nije imao ugovor. Gazda ga nazvao i samo mu rekao da ima do kraja sedmice da napusti stan (cca 5 dana). Prijatelj mu govori da mu da barem 15 dana da moze skupiti za avansa i da nađe neki drugi stan ovaj zapeo imas 5 dana i to je to. Ovaj se zainati i odbije da napusti stan. Gazda zovne policiju gdje ovaj kaze kako mu je taj lik rekao da moze ostati koliko god dugo zeli i iznese sve racune koje je placao, i pokuca komsijama koje potvrde da momak tu zivi zadnje 3 godine i da je bio u posjedu. Policija nakon toga zabranjuje izbacivanje i kazu da ne mogu nista uraditi bez sudskog naloga. I na kraju povuci potegni ovaj ga uzme na to da sudski proces moze trajati dugo i da on u tom periodu ne smije biti izbacen, daj mi 15 dana i odoh sam na sta je ovaj pristao i tako su se razisli.

Tu se vodi principom nisi se zalio, znaci ne smeta ti i onda moras pokretati proces sudski. Isto kao oni squatteri po zapadu kada ostavis na duzi period bez nadzora neku svoju nekretninu pa oni steknu pravo ako su neometano tu bili određeni period. Jer se smatra da se nisi bunio.

Apropo rezija, i tu se mozes slikati ako recimo podstanar uredno placa rezije a ne zeli kiriju. Struju ti mozes iskljuciti ali se privremenom sudskom odredbom ona mora vratiti. Namjera je ista kao gore, da se stanar zastiti od svakakvih gazdi jer je manja "steta" da ta osoba bude ilegalno u stanu, nego da neko nepravedno bude izbacen na ulicu a nema gdje otici bez avansa ili novca jer je otjeran iskljucivanjem rezija.

Otprilike je slicno kao za privremenu mjeru zabrane pristupa, ako zena zovne policiju nekom muskarcu neovisno o tome da li ona govori istinu ili ne oni mu propisu zabranu prilaska just in case kao manju stetu nego da joj budala nesto uradi. Identicna situacija se desila u ovoj familiji koju sam gore opisao.
Didier

#22845 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

U teoriji zakon štiti nelegalnog podstanara. U praksi, nema nijedan razlog da Elektroprivreda ne isključi struju, ako ti kao vlasnik to od njih tražiš, ili ako jednostavno prestaneš plaćati. Ako je vlasnik stana dovoljno glup da prebaci i ugovor na podstanara, to je onda druga priča.

Nema suda koji će natjerati Elektroprivredu da ponovo uključi struju na priključak gdje mjesecima nije ništa plaćeno i gdje postoji dug, niti podstanar može zaključiti novi ugovor.

Isto je tako i sa plinom. Internet može sam sebi uvesti, tu niko ne vrši nikakvu provjeru, ali će ga bez struje malo sutra koristiti.

Ostaće mu samo voda i eventualno grijanje, ali samo ako je na toplanama. Ako nije, ni grijanje neće imati. I onda neka on tebe tuži za "ometanje posjeda", ali ti ne ometaš posjed, on je i dalje u stanu.

Pored toga, ako promijeniš bravu, na koji način će podstanar dokazati da je živio tu, ako nema više legalan ugovor. Ti tvrdiš da je provalio, on tvrdi da je živio. Ko može dokazati jedno ili drugo, taj će biti (privremeno) u pravu.

Dakle, postoje razni načini da se vlasnik zaštiti i prije potpisivanja ugovora, odnosno puštanja nekoga u stan.

Ja sam spomenuo posao i platne liste, na taj način možeš znati da mu imaš šta uzeti, ukoliko dođe do sudskog procesa i dugovanja.

Ako iznajmiš vehabiji koji prodaje na pijaci, a u stanu valja drogu i dojavljuje stvari Mossadu, onda si sam kriv ako ti se desi situacija da ga se ne možeš riješiti.

Suština priče je da podstanara uvijek možeš natjerati da on tebe ganja preko suda, a ne ti njega. A s tim ganjanjem neka mu je sretno, teško da te može dobiti ikada.
zposao

#22846 Re: Cijene stanova All about

Post by zposao »

Po svemu ovome što sam pročitao onda su najveće budale ljudi koji na primjer dopuste nekome da preko njihove parcele neko drugi ide pa taman pješke jer time stječu nekakvo pravo da ga sutra ne možeš spriječiti da nastavi smetalo ti ili ne smetalo...
Izgleda da je bolje biti asocijalno đubre nego dobronamjeran komšija?

Ko što amerikanci kažu "No good deed goes unpunished."
Thorgerson

#22847 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 21/04/2026 18:21 Pola ovoga je pricanje napamet.

Prvo, izjava da ce podstanar otici sam zatraziti ukljucenje struje. Vidi se da niste NIKAD s elektroprivredom nista rjesavali. Nema sanse ista promijeniti ako nisi vlasnik .. pa evo meni su trazili izjavu od supruge da se slaze sa prijevodom prikljucka, prosto jer je u kupoprodajnom bila navedena zbog kredita. Dzaba sto ce stan na mene ici, mora se "vlasnik" sloziti.

Drugo, izjava da ce podstanar sam promijeniti bravu. Jel vi uopste znate da Hudiny ne mijenja bravu dok ne prilozis dokaz da si vlasnik stana? Meni provalili u stan dok sam bio podstanar, nista nisam mogao bez gazde. Sve da na foru promijeni, to je vec provala. I opet je ti mozes lakse promijeniti.

Obje ove opcije kostaju nesto, al par stoja je nista da se rijesis budala. I naravno, ima opcija angaziranja "jakih momaka".
Uglavnom, poenta price je da ti policija ne moze bas pomoci u ovim situacijama, niti imaju ovlasti za to. Mislim, ako neko ocekuje kao stanodavac, da ce pozvati policiju, a oni doci i izbaciti podstanare. To se nece desiti.

Mora se cekati sud.

Ili, zakon jaceg.

Pa sjetite se samo delozacija. I problema s tim.

Nazalost, tako je. I to nije samo kod nas tako, nego cak i na zapadu. Tamo je jos gore. Pa zato ti za najam stana po njemackoj, skandinaviji, traze krvna zrnca broje dok ti ga ne izdaju. Zajebano je.

Jedini nacin. Ako se vec neko zajebe i ne procjeni dobro zakupca, cekati da nije u nekretnini, mijenjas bravu - izbacujes stvari i informises ga i blokiras.

Sve ostalo je glavobolja. Teska. Jer sa takvima se ne moze drugacije. Naravno, moze se i cekati sud par godina. I to je jedna od opcija. :D
dječak sa šibicama

#22848 Re: Cijene stanova All about

zposao wrote: 21/04/2026 19:27
Po svemu ovome što sam pročitao onda su najveće budale ljudi koji na primjer dopuste nekome da preko njihove parcele neko drugi ide pa taman pješke jer time stječu nekakvo pravo da ga sutra ne možeš spriječiti da nastavi smetalo ti ili ne smetalo...
Izgleda da je bolje biti asocijalno đubre nego dobronamjeran komšija?

Ko što amerikanci kažu "No good deed goes unpunished."
Jesu apsolutno, znam takav slucaj, prodata zemlja "zemljacima" koji su obecali napraviti sebi pristupni put odnosno kupiti komad susjedne parcele. Nisu kupili, nego koriste tvoju parcelu da prolaze, i ne mozes im nista jer kako ces ih zabarikadirati. Imaju pravo prolaza. Ko je kriv, pa onaj sto je prodavao parcelu "na rijec" i "pomaze zemljaku".

A zemljak ti krkne ispod ledja.
Danguba

#22849 Re: Cijene stanova All about

Post by Danguba »

dječak sa šibicama wrote: 21/04/2026 15:39 Naravno da ne, i podstanar mora dokazati da je podstanar, zato se potpisuje ugovor.

Ko je unutra ima prednost.

Kupim stan, sacinimo ugovor kod advokata i posto je petak u ponedeljak planiram da ga ovjerim i ide dalje procedura.
Otac prodaje umjesto kcerke vlasnice.
Izbrojimo pare kod advokata i on preda kljuceve. Odem popodne da izmjerim radi zavjesa a ono kljuc ne moze.
Pridje komsija i pita ja mu objesnim da sam kupio a veli on, bio je vlasnik prije sat vremena i promijenio bravu.
Nazovem ga a on kcerka mi rekla da ste me zahebali i bla bla bla...i da zeli da raskine ugovor.

Sta cu, nazovem policiju i sam mi policajac kaze ''nisam ti rekao ali provali i promijeni bravu''.
Tako je i bilo. Ovaj navaljivao, slao neke momke ali sam to sve izdrzao i sve je zavrsilo na sudu.
Tu je dosao i rat tako da mu je inflacija pojela 2 od tri rate za taj stan. Polozio sam 2 rate na racun suda jer mi je to sudija savjetovao tako da sam ja ispostovao uslove iz ugovora(na 3 jednake rate).
Sudjenje trajalo 10 god. i na kraju sam dobio papire da je sve cisto.
kakabanja213

#22850 Re: Cijene stanova All about

Post by kakabanja213 »

Chmoljo wrote: 21/04/2026 17:18
kakabanja213 wrote: 21/04/2026 16:15

Broj sasije i vlasnicka. Ovamo zk. S tim sto ako nekome oduzmes auto nisi ga ostavio bez krova nad glavom.

Poenta je da posjednik nije bez ikakvog prava
Član 331

Sudska zaštita posjeda

(1) Posjednik kojemu je posjed samovlasno smetan ovlašten je svoj posjed štititi putem suda, zahtijevajući da se utvrdi čin smetanja posjeda, naredi uspostava posjedovnoga stanja kakvo je bilo u času smetanja, te zabrani takvo ili slično smetanje ubuduće.

(2) Sud pruža ovu zaštitu posjeda u posebnom, hitnom postupku (postupku za smetanje posjeda), prema posljednjem stanju posjeda i nastalom smetanju, bez obzira na pravo na posjed, pravni osnov posjeda, poštenje posjednika, kao i bez obzira na to koliko bi smetanje posjeda bilo u kakvu društvenom, javnom ili sličnom interesu.
U ovom slucaju policija ce lakse auto vratiti vlasniku pa neka se ganjaju po sudu nego provesti delozaciju.
Ostane porodica u tvom stanu, ides na sudski proces, to potraje par godina i najvjerovatnije dobijes. Jesu li ti sto nisu htjeli izaci bar duzni kirije i ko odredjuje kolike su te kirije?
Post Reply