Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22751 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Isner wrote: 20/04/2026 16:36 Hljebe dragi al vi komplikujete..

Daš mu dva sata da iznese stvari... Na to dodaš još akademskih 10 minuta... Poslije toga ide mehanika..

Zar stvarno ima još neko ko ce s kurajberom od stanara, i to bezobraznim, raspravljati ili sudski ganjati mjesecima i godinama da mu ne zloupotrebljava vlastitu imovinu i da mu ne jebe živce?
teoretski je sve ok ali npr vrata su blindo i on je prije tebe promijenio bravu
i zovne policiju obijaju mi a platio sam stanarinu unaprijed i usmeno dogovorio
nepass1

#22752 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

peca777 wrote: 20/04/2026 12:52
Haris.ba wrote: 20/04/2026 12:48 Nece. Otkazem struju totalno. Ukidam prikljucak.
Ne mozes iskljucit struju u stanu u kojem neko boravi jer isti ne zeli da izadje iz stana.

Kada si tako siguran i izvalis takvu glupost, kao i 95% ljudi koji misle da mogu sve na misice, istrazi sam. Ne smijes samovoljno iskljuciti struju (ili vodu, grijanje) stanaru.

Prava instanca je sud i delozacija, ili placanje "da ga neko delozira". Samo zavisi sve ko je vise lud, ti ili on i ko ima sta vise izgubiti.

Zato ne savjetuj ono sto nije legalno. Mozes reci da si lud, ali i napomenuti da to nije zakonski.
Jedini se ti lud pravis. Sad pet godina sud cekati da donese presudu pa onda jos toliko da mup uradi delozaciju?
Ubijes ga, odlezis i prije ces do stana doci nego po tvom
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22753 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

činjenica je da mnogi ljudi imaju prazne stanove i neće izdavati bas zbog ovog rekla kazala
s druge strane cuo sam vise problema da podstanari imaju nego gazde
(ulaze u stan kad njih nema, prebiru robu, najavljuju delozacije u kracem roku, stalno neko neki stan prodaje, ne priznaju uloženo - klima, traže krečenje iako nije bilo okrečeno,)
Email83

#22754 Re: Cijene stanova All about

Post by Email83 »

sime_cipol wrote: 25/03/2026 21:40
suspect_zero wrote: 23/03/2026 22:28 Zato nekretninu ne prepisujemo na nasljednika, stari i ja prodamo i u staracki....kreni i ti sine od kasike i jednog sahana pa se kući.
Govori punac Cerki (mojoj zeni), zašto ne dodjete u Njemačku, da nesto stvorite, da djeci ostavite. Cerka (moja supruga) mu odgovara, sta si ti meni ostavio, 40 godina si u inostranstvu, opet sam morala sama kredit dizati i vracati :D
Zamisli kad je tako otresita i bezobrazna prema svome ocu, sta tebe tek ceka.
Isner

#22755 Re: Cijene stanova All about

Post by Isner »

Truba wrote: 21/04/2026 08:36
Isner wrote: 20/04/2026 16:36 Hljebe dragi al vi komplikujete..

Daš mu dva sata da iznese stvari... Na to dodaš još akademskih 10 minuta... Poslije toga ide mehanika..

Zar stvarno ima još neko ko ce s kurajberom od stanara, i to bezobraznim, raspravljati ili sudski ganjati mjesecima i godinama da mu ne zloupotrebljava vlastitu imovinu i da mu ne jebe živce?
teoretski je sve ok ali npr vrata su blindo i on je prije tebe promijenio bravu
i zovne policiju obijaju mi a platio sam stanarinu unaprijed i usmeno dogovorio
Po zakonu i po ugovorima koje sam ja potpisivao, jal kao stanodavac jal kao podstanar, od predmetne nekretnine koja se renta imaju dva ključa.. Jedan duži podstanar, drugi zadržava vlasnik objekta... To ti je abuzenze u pogledu normalnih odnosa sa podstanarima.

Ti kao vlasnik moraš imati pristup svom vlasništvu, ne da mu šnjufaš po stanu kad njega nema, ne da mu uskratiš diskreciju nego upravo da možeš uci u objekat kad se on pocne praviti budala... A on kad promjeni bravu i zabrani ti pristup tvom vlasništvu, slobodno buši, taman da je platio pola godine unaprijed...
JOINT_1921
Vozim: odlično

#22756 Re: Cijene stanova All about

Post by JOINT_1921 »

Didier wrote: 20/04/2026 19:22
Iskreno, ja sve provjerim prije nego nekome iznajmim stan.

Ko god se javio da je zainteresovan, morao mi je poslati ugovor o radu i platnu listu. Ko to ne želi da uradi, nemamo šta pričati. Tek onda odlučim može li ili ne može živjeti tu. Pored toga, ispitam mnogo stvari usput.
:lol: :lol: :lol:

Ovaj ulijece u stan u 3 ujutro kad podstanari spavaju, cisto da se uvjeri da je sve ok i kad se podstanar ne nada. :D
milojicabrzi

#22757 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

Zbog visokih cijena kvadrata, u narednom periodu povećavat će se broj podstanara. Problem i razlika koju ljudi često ne razumiju (naročito dijaspora), koja ima neku nekretninu pa bi da renta, jer da iznajmljivanje kod nas u BiH nije ni nalik onom rentanju u Njemačkoj, Holandiji itd.

Na zapadu je manje-više normalno da sređeni i situirani ljudi žive pod rentom, a ko to kod nas u BiH nema svoj stan a došao je u svoje kasne 30-te ili rane 40-te... Nema onaj ko je iz neke disfunkcionalne porodice, razvod, alhoholizam, kocka i poroci, momak ili cura koji bježe od roditelja, žena koja bježi od muža nasilnika, dobar procenat podstanara je iz tog nekog miljea...nema onog idealno podstanara kojeg mnogi zamišljaju, koji ima dobar posao, odijelo, kravatu, auto, redovan je platiša računa i režija... neko takav već ima svoj stan. Postoji mali procenat ljudi sa dobrim poslovima, koji su došli na neki kraći rok, za vrijeme trajanja projekta ili sl. na par godina SA, pa mu se ne isplati da kupuje nekretninu i to su ti malo bolji podstanari, koji su rijetki.

Ima i određen broj studenata, koji rentaju stanove, ali to opet ima svoju priču, derneke, veliku frekvenciju ljudi kroz stan i sl.

Da je ova oblast kod nas prilično neuređena-jeste.

Zakonska rješenja prepisana iz socijalizma, koja štite stanara i sl. Slažem se da ima bezobraznih i stanodavaca i podstanara u oba tabora ima razne bagre.

Skoro je jedan poznanik deverao tešku muku, došao mu čovjek da iznajmi stan, sređen, skockan, sa ženom, pristao na pojaku kiriju (u startu sumnjivo), ovaj se polakomio...nakon par mjeseci, lik živi sam u stanu, žene nikad nije imao, ona mu služila samo za pokaz. U stanu napravio dilersko-narkomansko leglo...

Krenuo da ga deložira, ovaj mu prijetio da će reći da je stanodavac sve znao i dao mu stan za nezakonite aktivnosti, jedva se čovjek izvukao.

Bila je negdje na netu priča od mislim kćerke rah. profesora Nijaza Durakovića, koja je negdje na Điđikovcu, jedva vratila svoj stan u posjed, poslije godina natezanja sa podstanarom.

Opet ima i vlasnika stanova svakakvih, Imaju tih par kvadrata viška u životu, pa bi da na tome zarade i profitiraju enormno... do onih koji vole dolaziti nenajavljeni, pa i "šnjuhati" po stanovima kad stanar nije tu... to je bezobrazno, drsko i neljudski...u inostranstvu je prvo pravilo da nema nenajavljenih posjeta.

Nadam se da će se ova oblast u BiH u narednom periodu makar malo urediti, jer kao što rekoh, zbog visokih cijena kvadrata, predviđa se porast najama i podstanarstva.

Već sad je cijena kvadrata u SA takva, da bračni par sa nekim prosječnim primanjima ne može kreditom od 20 godina zaklopiti konstrukciju, jednostavno, ne mogu "dobaciti" do stančića od 40 m2.
eeeeeee

#22758 Re: Cijene stanova All about

Post by eeeeeee »

peca777 wrote: 20/04/2026 14:56
Dosadno mii wrote: 20/04/2026 13:20 Promijenis bravu
Zakonski, ne mozs ni to.
Haris.ba wrote: 20/04/2026 13:21 De ti meni napisi zakon gdje pise da ne mozes kao vlasnik nekretnine iskljuciti struju.
Boze...
No evo da te uputim:
1. Zakon o obligacionim odnosima (ZOO)
2. Zakon o stvarnim pravima FBiH
3. Zakon o izvršnom postupku FBiH
4. Krivični zakon FBiH

Kombinacija navedenih zakona ti NE DOZVOLJAVA:
-da promijenis bravu
-da iskljucis struju
-da iskjucis grijanje
-da iskljucis vodu
-da izbacis nekoga iz stana.

Prosao sam sve navedeno i sa ters roditeljima koji su popili kaznu jer su se pravili pametni, a naletili na ludjaka kojem ni zivot nije bitan, muku prosli da ga deloziraju koji je prestao da placa i najam.

Zato mi skoci pritisak kada neko kaze "sta ba moj stan, mogu ga zapalit ako hocu". Mozes majstore, ali ti ides u tvorza, samo je pitanje jesi li spreman na to.

Naravno da dodjes meni i kazes napusti stan, ja ovakav tupav i normalan bih to uradio. No dodji jednom XY debilu kojeg ni batinanje uz zavezan radijator nece pomjeriti mozdanu celiju, samo bi te pogledao ko kakvo tele i nastavio. Haj istjeraj takvog.
Dosadno mii wrote: 20/04/2026 13:21 A zakonski je dozvoljeno ne placat stanarinu
Zasto ste ovakvi bukvalisti? Gdje je neko rekao da je zakonski dozvoljeno? Samo se kaze da postoji procedura za izbacivanje iz stana, a to nije promjena brave, iseljavanje stvari, iskljucivanje rezija.
Groot wrote: 20/04/2026 13:29 Lupas bezveze. Nelegalno je da on boravi u tudjem stanu a ne placa. Nije nelegalno da ja kao vlasnik prikljucka struje trazim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).
Ko je rekao da nije nelegalno? Samo sam rekao da se mora proci procedura delozacije, a to nije izmjena brave ili iskljucivanje struje.
Nije nelegalno da ja kao vlasnik prikljucka struje trazim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).
Nije, ali nije ni dopusteno. Prijava onoga u stanu da je to uradjeno ce rezultirati vracanjem prikljucka koju ce platiti vlasnik stana.
razim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).
Ko je rekao? Ti i tvoja hanuma? Imas li ti pecat za to da je on nelegalno? Imas li pecat da ti nije dao kes? Imas li ba kakav pecat suda da potvrdi to sto ti kazes?

I da ne pametujem vise:
Stan vracas u posjed putem suda i izvrsitelja.

Po tvojoj logici i sličnih tebi ovdje na temi dođe ti lik iznajmi stan na 10 dana ili mjesec ili 6 mjeseci i ostane čitav život tj. dok sud ne donese rješenje (to je pola života kako naši sudovi rade). I pored toga što ostane ne plaća ti ništa ma hajte molim vas.
Lik ti ilegalno boravi u stanu i zamisli ti svoj priključak za struju kojeg si inače vlasnik 1/1 ne možeš isključiti jer zamisli opet lik nelegalno boravi u tvom stanu 1/1.

Samo da dodam nikad ti Elektroprivreda neće vratiti priključak bez vlasnika nikad zapamti to nikad, a ni druga JP preduzeća u KS, a ti možeš s njima da radiš šta hoćeš jer opet stan je 1/1 tvoj i imaš uljeza u opet 1/1 stanu.

Kralju ne provaljuj se navedi nam tačno član zakona po kojem tvrdiš navedeno?
Last edited by eeeeeee on 21/04/2026 09:51, edited 3 times in total.
dr_Evil

#22759 Re: Cijene stanova All about

Post by dr_Evil »

eeeeeee wrote: 21/04/2026 09:35
Dosadno mii wrote: 20/04/2026 13:20 Promijenis bravu
Zakonski, ne mozs ni to.
Haris.ba wrote: 20/04/2026 13:21 De ti meni napisi zakon gdje pise da ne mozes kao vlasnik nekretnine iskljuciti struju.
Boze...
No evo da te uputim:
4. Krivični zakon FBiH

-da promijenis bravu
-da iskljucis struju
-da iskjucis grijanje
-da iskljucis vodu

Prosao sam sve navedeno i sa ters roditeljima koji su popili kaznu jer su se pravili pametni, a naletili na ludjaka kojem ni zivot nije bitan, muku prosli da ga deloziraju koji je prestao da placa i najam.

Zato mi skoci pritisak kada neko kaze "sta ba moj stan, mogu ga zapalit ako hocu". Mozes majstore, ali ti ides u tvorza, samo je pitanje jesi li spreman na to.

Naravno da dodjes meni i kazes napusti stan, ja ovakav tupav i normalan bih to uradio. No dodji jednom XY debilu kojeg ni batinanje uz zavezan radijator nece pomjeriti mozdanu celiju, samo bi te pogledao ko kakvo tele i nastavio. Haj istjeraj takvog.
Dosadno mii wrote: 20/04/2026 13:21 A zakonski je dozvoljeno ne placat stanarinu
Zasto ste ovakvi bukvalisti? Gdje je neko rekao da je zakonski dozvoljeno? Samo se kaze da postoji procedura za izbacivanje iz stana, a to nije promjena brave, iseljavanje stvari, iskljucivanje rezija.
Groot wrote: 20/04/2026 13:29 Lupas bezveze. Nelegalno je da on boravi u tudjem stanu a ne placa. Nije nelegalno da ja kao vlasnik prikljucka struje trazim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).
Ko je rekao da nije nelegalno? Samo sam rekao da se mora proci procedura delozacije, a to nije izmjena brave ili iskljucivanje struje.
Nije nelegalno da ja kao vlasnik prikljucka struje trazim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).
Nije, ali nije ni dopusteno. Prijava onoga u stanu da je to uradjeno ce rezultirati vracanjem prikljucka koju ce platiti vlasnik stana.
razim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).
Ko je rekao? Ti i tvoja hanuma? Imas li ti pecat za to da je on nelegalno? Imas li pecat da ti nije dao kes? Imas li ba kakav pecat suda da potvrdi to sto ti kazes?

I da ne pametujem vise:

Po tvojoj logici i sličnih tebi ovdje na temi dođe ti lik iznajmi stan na 10 dana ili mjesec ili 6 mjeseci i ostane čitav život tj. dok sud ne donese rješenje (to je pola života kako naši sudovi rade). I pored toga što ostane ne plaća ti ništa ma hajte molim vas.
Lik ti ilegalno boravi u stanu i zamisli ti svoj priključak za struju kojeg si inače vlasnik 1/1 ne možeš isključiti jer zamisli opet lik nelegalno boravi u tvom stanu 1/1.

koliko god zvucalo nelogicno on je upravu. Ne bavis se takvim sportom ako nisi u stanju uzeti pistolj i istjerati istog, a onda biti spreman ici u zatvor za to. S druge strane kad to uradis oni se sigurno vratiti nece u tvoj stan :D
eeeeeee

#22760 Re: Cijene stanova All about

Post by eeeeeee »

dr_Evil wrote: 21/04/2026 09:44

Zakonski, ne mozs ni to.

Boze...
No evo da te uputim:
4. Krivični zakon FBiH

-da promijenis bravu
-da iskljucis struju
-da iskjucis grijanje
-da iskljucis vodu

I da ne pametujem vise:

koliko god zvucalo nelogicno on je upravu. Ne bavis se takvim sportom ako nisi u stanju uzeti pistolj i istjerati istog, a onda biti spreman ici u zatvor za to. S druge strane kad to uradis oni se sigurno vratiti nece u tvoj stan :D
Cuj pištolj pa jaro moj :lol:

I ti si pobrojan pored njega "po tvojoj logici i sličnih tebi ovdje" :izet:

Navedi čime braniš svoju tezu ne rekla kazala?

A pročitaj moj post još jednom 1/1 :D
dr_Evil

#22761 Re: Cijene stanova All about

Post by dr_Evil »

eeeeeee wrote: 21/04/2026 09:47

Prosli smo mi vec kroz ove rasprave na forumu vise puta, helem ja sam onomad tvrdio isto sta i ti :D
eeeeeee

#22762 Re: Cijene stanova All about

Post by eeeeeee »

dr_Evil wrote: 21/04/2026 09:51
eeeeeee wrote: 21/04/2026 09:47

Prosli smo mi vec kroz ove rasprave na forumu vise puta, helem ja sam onomad tvrdio isto sta i ti :D
Iznajmljuje li ko stan na forumu na mjesec dana da uselim jarana čitav život? :lol: :lol: :lol:

I opet si izbjegao odgovor na koji član Zakona se pozivas i ti i svi oni koji tvrde navedeno? Mani se rekla kazala
Didier

#22763 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

dr_Evil wrote: 21/04/2026 09:44 koliko god zvucalo nelogicno on je upravu. Ne bavis se takvim sportom ako nisi u stanju uzeti pistolj i istjerati istog, a onda biti spreman ici u zatvor za to. S druge strane kad to uradis oni se sigurno vratiti nece u tvoj stan
Ja takođe ne znam po kojem članu zakona je zabranjeno odjaviti struju u sopstvenom stanu, odnosno prestati ju plaćati. Isto tako i druge režije. Vodu i Toplane ti neće isključiti, ali sve ostalo hoće, uključujući i plin.

Pored toga, sudovi su prespori za ovakve stvari, i to ne samo kod nas, nego svugdje. Ali su prespori i kad pravdu uzmeš u svoje ruke. Teoretski ste u pravu, ne bi trebalo ljude lišiti struje čak i ako ne plaćaju, ali u praksi to nema nikakvog smisla, niti mislim da je nešto posebno kažnjivo. I čak ako dođe do sudskog procesa, gdje podstanar tebe tuži, imaš priliku da kontratužbom pokušaš naplatiti dugovanja, i takvu kontratužbu ćeš uvijek dobiti.
eeeeeee

#22764 Re: Cijene stanova All about

Post by eeeeeee »

Didier wrote: 21/04/2026 10:14
dr_Evil wrote: 21/04/2026 09:44 koliko god zvucalo nelogicno on je upravu. Ne bavis se takvim sportom ako nisi u stanju uzeti pistolj i istjerati istog, a onda biti spreman ici u zatvor za to. S druge strane kad to uradis oni se sigurno vratiti nece u tvoj stan
Ja takođe ne znam po kojem članu zakona je zabranjeno odjaviti struju u sopstvenom stanu, odnosno prestati ju plaćati. Isto tako i druge režije. Vodu i Toplane ti neće isključiti, ali sve ostalo hoće, uključujući i plin.

Pored toga, sudovi su prespori za ovakve stvari, i to ne samo kod nas, nego svugdje. Ali su prespori i kad pravdu uzmeš u svoje ruke. Teoretski ste u pravu, ne bi trebalo ljude lišiti struje čak i ako ne plaćaju, ali u praksi to nema nikakvog smisla, niti mislim da je nešto posebno kažnjivo. I čak ako dođe do sudskog procesa, gdje podstanar tebe tuži, imaš priliku da kontratužbom pokušaš naplatiti dugovanja, i takvu kontratužbu ćeš uvijek dobiti.
Ni po jednom pusti ove šuplje bez pokrića.

Ti si vlasnik 1/1 elektroprivreda mora isključiti, ako se odlučiš na takav korak, a samo je može vratiti ako ti opet podneseš zahtjev ostalo sve je velika šuplja vjeruj mi.
Haris.ba

#22765 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Didier wrote: 21/04/2026 10:14 Ja takođe ne znam po kojem članu zakona je zabranjeno odjaviti struju u sopstvenom stanu, odnosno prestati ju plaćati. Isto tako i druge režije. Vodu i Toplane ti neće isključiti, ali sve ostalo hoće, uključujući i plin.
Ne postoji taj clan zakona. Ja bih volio da mi ko ukaze, nije mi problem novo nauciti.

Ja sam liku iskljucio struju. Kako starim sve sam veci ters. Da mi je neko to onemogucio, ja bih iskopao od sata do stana napojni kabal.
Lik skontao koliko je sati i napustio.
dr_Evil

#22766 Re: Cijene stanova All about

Post by dr_Evil »

Ne znam iskreno za to oko struje, nisam na to ni mislio. Nego na ono da ne mozes covjeka izbaciti iz stana jer nije placao, odnosno mozes ali to je dugotrajan zakonski proces. Mi smo imali prije par godina neke tipove koji su se uselili u "napusten" stan. Na kraju smo mi stanari solitera morali uzeti pravdu u svoje ruke sto je znacilo doslovno smo dezurali da ne mogu uci ovi tipovi u soliter i stan - policija nije mogla, nije htjela, hajd ga znadi.

Dok sam ja bio podstanar morao sam potpisati ugovor, ono 3 mjeseca otkazni rok s obje strane, 3 mjeseca polog, i realno da sam odbio placati vlasnik bi morao pokrenuti proces, a ja bih se vadio da nemam gdje zivjeti, i to bi bila dugotrajna pravna borba koju bi na kraju vlasnik dobio.
eeeeeee

#22767 Re: Cijene stanova All about

Post by eeeeeee »

Haris.ba wrote: 21/04/2026 10:20
Didier wrote: 21/04/2026 10:14 Ja takođe ne znam po kojem članu zakona je zabranjeno odjaviti struju u sopstvenom stanu, odnosno prestati ju plaćati. Isto tako i druge režije. Vodu i Toplane ti neće isključiti, ali sve ostalo hoće, uključujući i plin.
Ne postoji taj clan zakona. Ja bih volio da mi ko ukaze, nije mi problem novo nauciti.

Ja sam liku iskljucio struju. Kako starim sve sam veci ters. Da mi je neko to onemogucio, ja bih iskopao od sata do stana napojni kabal.
Lik skontao koliko je sati i napustio.
Evo i ja čekam ko i ti :lol:. Nisam se htio ranije oglasiti čekajuci na član kad ono za sada nema sve ja vako postupio, ja nako.

Akcija:
Iznajmljujem stan na mjesec, možete ostati čitav život :lol: ili dok sud ne odluči drugačije :lol:
Platiš mjesec dobiješ čitav život akcija.
milojicabrzi

#22768 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

Teške su to i nezgodne situacije, molite Boga da se nikad ne nađete u tome.

U bivšoj SFRJ postojao je zakonski zaštićen podstanar, sada to nema, ali kao što kolega forumaš reče, u posjed se vraćaš sa rješenjem suda uz policijsku asistenciju.

Možeš ti isključiti struju, pokušat isključiti vodu, ali imaju odredbe po kojima se ne smiju osnovna sredstva i resursi za život samovoljno uskraćivati, pa će se u slučaju da taj lik redovno plaća račune, rijeko koje komunalno preduzeće odlučiti za isključenje.

Slažem se da bi najbolje bilo da u zakonu stoji da u slučaju neplaćanja, nakon roka od 3 dana, vlasnik ima pravo puškom istjerati podstanara bez obaveze da mu omogući da iznese stvari, ali to u zakonu ne stoji i dok ne bude stajalo, procedura će biti nezgodna.

Neko je u životu manji, neko veći kabadahija, može se svašta probati "na mišiće", ali rezultat nije baš izgledan...
eeeeeee

#22769 Re: Cijene stanova All about

Post by eeeeeee »

dr_Evil wrote: 21/04/2026 10:26

Ne znam iskreno za to oko struje, nisam na to ni mislio. Nego na ono da ne mozes covjeka izbaciti iz stana jer nije placao, odnosno mozes ali to je dugotrajan zakonski proces. Mi smo imali prije par godina neke tipove koji su se uselili u "napusten" stan. Na kraju smo mi stanari solitera morali uzeti pravdu u svoje ruke sto je znacilo doslovno smo dezurali da ne mogu uci ovi tipovi u soliter i stan - policija nije mogla, nije htjela, hajd ga znadi.

Dok sam ja bio podstanar morao sam potpisati ugovor, ono 3 mjeseca otkazni rok s obje strane, 3 mjeseca polog, i realno da sam odbio placati vlasnik bi morao pokrenuti proces, a ja bih se vadio da nemam gdje zivjeti, i to bi bila dugotrajna pravna borba koju bi na kraju vlasnik dobio.
Kralju brkas babe i žabe. Nije isto napušten stan i stan 1/1

To ti misliš i svi takvi ko ti da je vlasnik stana morao pokrenuti postupak, ako ti ne želiš da platiš dalje ili da nemaš gdje stanovati. Paša moj nazad odakle si došao ili na ulicu pa nije vlasnik stana socijalna ustanova.
Živi u zabludi i dalje.
Haris.ba

#22770 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

milojicabrzi wrote: 21/04/2026 10:31 Možeš ti isključiti struju, pokušat isključiti vodu, ali imaju odredbe po kojima se ne smiju osnovna sredstva i resursi za život samovoljno uskraćivati, pa će se u slučaju da taj lik redovno plaća račune, rijeko koje komunalno preduzeće odlučiti za isključenje.
Iskljuciti se voda ne moze. Da zaboravimo tehnicku nemogucnost u ogromnoj vecini zgrada, voda se ne iskljucuje tamo gdje je uvedena. Smatra se da je voda element prava na zivot. I to je meni ok.

Prikljucak struje je druga prica.
Last edited by Haris.ba on 21/04/2026 10:34, edited 1 time in total.
kakabanja213

#22771 Re: Cijene stanova All about

Post by kakabanja213 »

Znaci, teoretski, odes na odmor 7 dana, neko ti udje u stan u kojem zivis, ti mu ne mozes nista bez odluke suda. Na njemu je samo da kaze dao sam kiriju za par mjeseci. I onda ti cekas sud da te vrati.
dr_Evil

#22772 Re: Cijene stanova All about

Post by dr_Evil »

eeeeeee wrote: 21/04/2026 10:32

To ti misliš i svi takvi ko ti da je vlasnik stana morao pokrenuti postupak, ako ti ne želiš da platiš dalje ili da nemaš gdje stanovati. Paša moj nazad odakle si došao lli na ulicu pa nije vlažnom stana socijalna ustanova.
Živi u zabludi i dalje.
:D ne mozes ga izbaciti bez presude ili nagode. Ti saljes opomene na osnovu ugovora, i onda je to kasnije hrana za advokata. Ali to se oduzi. Ili uzmi pistolj u ruke.

Jedna opcija, a to Haris, Chmoljo i ostali advokati forumski bi bolje znali da u ugovoru imas nesto o direktnom iseljenju bez parnice... mada ne znam kako ide procedura u tom slucaju.
eeeeeee

#22773 Re: Cijene stanova All about

Post by eeeeeee »

kakabanja213 wrote: 21/04/2026 10:34 Znaci, teoretski, odes na odmor 7 dana, neko ti udje u stan u kojem zivis, ti mu ne mozes nista bez odluke suda. Na njemu je samo da kaze dao sam kiriju za par mjeseci. I onda ti cekas sud da te vrati.

Upravo to sam ja gore i napisao i kaže lik izdao mi. :lol:
eeeeeee

#22774 Re: Cijene stanova All about

Post by eeeeeee »

dr_Evil wrote: 21/04/2026 10:39

To ti misliš i svi takvi ko ti da je vlasnik stana morao pokrenuti postupak, ako ti ne želiš da platiš dalje ili da nemaš gdje stanovati. Paša moj nazad odakle si došao lli na ulicu pa nije vlažnom stana socijalna ustanova.
Živi u zabludi i dalje.
:D ne mozes ga izbaciti bez presude ili nagode. Ti saljes opomene na osnovu ugovora, i onda je to kasnije hrana za advokata. Ali to se oduzi. Ili uzmi pistolj u ruke.

Jedna opcija, a to Haris, Chmoljo i ostali advokati forumski bi bolje znali da u ugovoru imas nesto o direktnom iseljenju bez parnice... mada ne znam kako ide procedura u tom slucaju.

Ovdje pričamo o isteklom ugovoru ako ga već imaš.
O kakvim opomenama ti pričaš kad je ugovor istekao ti si bespravno u stanu.

Bar ovi što izdaju znaju da niko nije lud da je ugovor na neodređeno. To je sve max godina

P. S. Nećeš ti nikog izbaciti nego kulturno :lol: će izaći sam kada mu stvoriš takve uslove.
dr_Evil

#22775 Re: Cijene stanova All about

Post by dr_Evil »

eeeeeee wrote: 21/04/2026 10:44
dr_Evil wrote: 21/04/2026 10:39

Živi u zabludi i dalje.

Ovdje pričamo o isteklom ugovoru ako ga već imaš.
O kakvim opomenama ti pričaš kad je ugovor istekao ti si bespravno u stanu.

Bar ovi što izdaju znaju da niko nije lud da je ugovor na neodređeno. To je sve max godina
sad si izmjenio scenario. Dakle pricali smo o tome da neko ima ugovor na recimo 2 godine i nakon pola godine prestane da placa.

Ako je ugovor istekao onda imas bolju osnovu, ali i dalje ne mozes traziti od suda direktno izvrsenje ako nemas takvu stavku u ugovoru. Moras se obratiti sudu sa zahtjevom za predajom nekretnine i hitnim postupkom. Onda sud salje izvrsitelja... opet ce to potrajati. I sve pod uslovom da je notar dobro odradio posao :D

Jednostavno ti ne mozes nista dok sud ne odradio svoj dio posla.
Post Reply