možeš ako on izađe i iznese stvari
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22726 Re: Cijene stanova All about
- Haris.ba
#22727 Re: Cijene stanova All about
De ti meni napisi zakon gdje pise da ne mozes kao vlasnik nekretnine iskljuciti struju.peca777 wrote: ↑20/04/2026 12:52Ne mozes iskljucit struju u stanu u kojem neko boravi jer isti ne zeli da izadje iz stana.
Kada si tako siguran i izvalis takvu glupost, kao i 95% ljudi koji misle da mogu sve na misice, istrazi sam. Ne smijes samovoljno iskljuciti struju (ili vodu, grijanje) stanaru.
Prava instanca je sud i delozacija, ili placanje "da ga neko delozira". Samo zavisi sve ko je vise lud, ti ili on i ko ima sta vise izgubiti.
Zato ne savjetuj ono sto nije legalno. Mozes reci da si lud, ali i napomenuti da to nije zakonski.
- Dosadno mii
- Dosadno mii
#22729 Re: Cijene stanova All about
-
Groot
#22730 Re: Cijene stanova All about
Lupas bezveze. Nelegalno je da on boravi u tudjem stanu a ne placa. Nije nelegalno da ja kao vlasnik prikljucka struje trazim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).peca777 wrote: ↑20/04/2026 12:52Ne mozes iskljucit struju u stanu u kojem neko boravi jer isti ne zeli da izadje iz stana.
Kada si tako siguran i izvalis takvu glupost, kao i 95% ljudi koji misle da mogu sve na misice, istrazi sam. Ne smijes samovoljno iskljuciti struju (ili vodu, grijanje) stanaru.
Prava instanca je sud i delozacija, ili placanje "da ga neko delozira". Samo zavisi sve ko je vise lud, ti ili on i ko ima sta vise izgubiti.
Zato ne savjetuj ono sto nije legalno. Mozes reci da si lud, ali i napomenuti da to nije zakonski.
-
shandrprcSA
#22731 Re: Cijene stanova All about
i kaze da je u stanu imao 50k kojih sada nemaDosadno mii wrote: ↑20/04/2026 13:21Izbacis ih ispred
I njega
- Peacean
#22732 Re: Cijene stanova All about
Prodaš dug za siću "profesionalcima" 
-
peca777
#22733 Re: Cijene stanova All about
Zakonski, ne mozs ni to.
Boze...
No evo da te uputim:
1. Zakon o obligacionim odnosima (ZOO)
2. Zakon o stvarnim pravima FBiH
3. Zakon o izvršnom postupku FBiH
4. Krivični zakon FBiH
Kombinacija navedenih zakona ti NE DOZVOLJAVA:
-da promijenis bravu
-da iskljucis struju
-da iskjucis grijanje
-da iskljucis vodu
-da izbacis nekoga iz stana.
Prosao sam sve navedeno i sa ters roditeljima koji su popili kaznu jer su se pravili pametni, a naletili na ludjaka kojem ni zivot nije bitan, muku prosli da ga deloziraju koji je prestao da placa i najam.
Zato mi skoci pritisak kada neko kaze "sta ba moj stan, mogu ga zapalit ako hocu". Mozes majstore, ali ti ides u tvorza, samo je pitanje jesi li spreman na to.
Naravno da dodjes meni i kazes napusti stan, ja ovakav tupav i normalan bih to uradio. No dodji jednom XY debilu kojeg ni batinanje uz zavezan radijator nece pomjeriti mozdanu celiju, samo bi te pogledao ko kakvo tele i nastavio. Haj istjeraj takvog.
Zasto ste ovakvi bukvalisti? Gdje je neko rekao da je zakonski dozvoljeno? Samo se kaze da postoji procedura za izbacivanje iz stana, a to nije promjena brave, iseljavanje stvari, iskljucivanje rezija.
Ko je rekao da nije nelegalno? Samo sam rekao da se mora proci procedura delozacije, a to nije izmjena brave ili iskljucivanje struje.
Nije, ali nije ni dopusteno. Prijava onoga u stanu da je to uradjeno ce rezultirati vracanjem prikljucka koju ce platiti vlasnik stana.Nije nelegalno da ja kao vlasnik prikljucka struje trazim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).
Ko je rekao? Ti i tvoja hanuma? Imas li ti pecat za to da je on nelegalno? Imas li pecat da ti nije dao kes? Imas li ba kakav pecat suda da potvrdi to sto ti kazes?razim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).
I da ne pametujem vise:
Stan vracas u posjed putem suda i izvrsitelja.
-
Ci-Nick
#22734 Re: Cijene stanova All about
A bilo je na tv-u situacija iz Njemacke, ne samo da neće da ti plati nego ti još i devastira stan do te mjere da čišćenje i krečenje nisu dovoljni.
I to se tako desi sa nekim ljudima koji izgledaju kao pristojni, fini ljudi.
Rješiš ih se poslije 4 ili 5 godina kad njima dopizdi da tu žive, kad nađu novu žrtvu.
I to se tako desi sa nekim ljudima koji izgledaju kao pristojni, fini ljudi.
Rješiš ih se poslije 4 ili 5 godina kad njima dopizdi da tu žive, kad nađu novu žrtvu.
Last edited by Ci-Nick on 20/04/2026 15:10, edited 1 time in total.
- Didier
#22735 Re: Cijene stanova All about
Nije tačno ovo što govoriš. Daj mi citat iz bilo kojeg zakona u kom se spominje struja.
Nije dozvoljeno isključiti vodu i grijanje jer je to potrebno za osnovni život, ali struja se tu ne spominje. Struju uvijek možeš isključiti.
Uostalom, ako sam plaćaš režije, niko te ne može natjerati da ih plaćaš i dalje. Podstanar svakako ne plaća ništa. Niđe veze ti je priča.
Što se tiče brave, to vjerovatno nije legalno ako podstanar ima validan ugovor, ali zato se ugovori potpisuju na kraće vrijeme, a ne kao "stalni", i onda on mora dokazivati da je živio tu. To može dokazati malo sutra, jer ga bukvalno možeš sačekati da izađe bilo gdje, promijeniti bravu, a stvari mu baciti u smeće. Dokazaće nikad da je bio tu jer niti ima ugovor, niti plaća, niti ima ključ.
-
peca777
#22736 Re: Cijene stanova All about
I onaj u stanu vratiti to moze bez ikakvih problema i jako brzo. Posjednik ima pravo da trazi zastitu suda i to 30 dana od saznanja, max godinu dana od dogadjaja. Prijavi, vraca se.
No poenta je kako si sam napisao, brava voda, grijanje NE MOZE. Struja se vrati. I?
- Didier
#22737 Re: Cijene stanova All about
Kako će bolan vratiti struju ako nisu plaćeni računi, pa svima se to isključi, čak i vlasniku, a kamoli nekom nepoznatom liku koji tvrdi da je posjednik...
Po toj priči može mjesecima rudariti bitkoine na tvoj račun i onda samo ispariti, a tebi ostaje da ga tužiš. Šta misliš ko bi na sudu tu bio odgovoran, ti kao vlasnik koji si to pokušao spriječiti, ili Elektroprivreda koja je nepoznatom liku uključila struju na tvoje ime?
To nema nikakve logike.
-
peca777
-
izbjeglica_iz_besmisla
#22739 Re: Cijene stanova All about
A kolika je ta kazna sto su je tvoji roditelji dobili? Za sta su je tacno dobili?
-
Groot
#22740 Re: Cijene stanova All about
peca777 wrote: ↑20/04/2026 14:56Zakonski, ne mozs ni to.
Boze...
No evo da te uputim:
1. Zakon o obligacionim odnosima (ZOO)
2. Zakon o stvarnim pravima FBiH
3. Zakon o izvršnom postupku FBiH
4. Krivični zakon FBiH
Kombinacija navedenih zakona ti NE DOZVOLJAVA:
-da promijenis bravu
-da iskljucis struju
-da iskjucis grijanje
-da iskljucis vodu
-da izbacis nekoga iz stana.
Prosao sam sve navedeno i sa ters roditeljima koji su popili kaznu jer su se pravili pametni, a naletili na ludjaka kojem ni zivot nije bitan, muku prosli da ga deloziraju koji je prestao da placa i najam.
Zato mi skoci pritisak kada neko kaze "sta ba moj stan, mogu ga zapalit ako hocu". Mozes majstore, ali ti ides u tvorza, samo je pitanje jesi li spreman na to.
Naravno da dodjes meni i kazes napusti stan, ja ovakav tupav i normalan bih to uradio. No dodji jednom XY debilu kojeg ni batinanje uz zavezan radijator nece pomjeriti mozdanu celiju, samo bi te pogledao ko kakvo tele i nastavio. Haj istjeraj takvog.
Zasto ste ovakvi bukvalisti? Gdje je neko rekao da je zakonski dozvoljeno? Samo se kaze da postoji procedura za izbacivanje iz stana, a to nije promjena brave, iseljavanje stvari, iskljucivanje rezija.
Ko je rekao da nije nelegalno? Samo sam rekao da se mora proci procedura delozacije, a to nije izmjena brave ili iskljucivanje struje.
Nije, ali nije ni dopusteno. Prijava onoga u stanu da je to uradjeno ce rezultirati vracanjem prikljucka koju ce platiti vlasnik stana.Nije nelegalno da ja kao vlasnik prikljucka struje trazim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).
Ko je rekao? Ti i tvoja hanuma? Imas li ti pecat za to da je on nelegalno? Imas li pecat da ti nije dao kes? Imas li ba kakav pecat suda da potvrdi to sto ti kazes?razim da se isti iskljuci jer u mom stanu niko ne stanu (boravi ilegalno = ne stanuje).
I da ne pametujem vise:
Stan vracas u posjed putem suda i izvrsitelja.
Nije nelegalno ali nije ni dopusteno? Fadile jesi li to ti?
- Didier
#22741 Re: Cijene stanova All about
Dakle, da sumiramo.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑20/04/2026 15:26 A kolika je ta kazna sto su je tvoji roditelji dobili? Za sta su je tacno dobili?
Režije plaćam ja.
Ugovor je na najduže godinu dana.
CIPS ne znači ništa.
U ugovor se može staviti i klauzula da je otkazni rok mjesec - dva s tvoje strane, a ne samo sa strane najmoprimca.
Ako to sve uradiš kako treba, nemaš nikakve bojazni, a kad mu promijeniš bravu, može pjevati borbene.
- Isner
#22742 Re: Cijene stanova All about
Hljebe dragi al vi komplikujete..
Daš mu dva sata da iznese stvari... Na to dodaš još akademskih 10 minuta... Poslije toga ide mehanika..
Zar stvarno ima još neko ko ce s kurajberom od stanara, i to bezobraznim, raspravljati ili sudski ganjati mjesecima i godinama da mu ne zloupotrebljava vlastitu imovinu i da mu ne jebe živce?
Daš mu dva sata da iznese stvari... Na to dodaš još akademskih 10 minuta... Poslije toga ide mehanika..
Zar stvarno ima još neko ko ce s kurajberom od stanara, i to bezobraznim, raspravljati ili sudski ganjati mjesecima i godinama da mu ne zloupotrebljava vlastitu imovinu i da mu ne jebe živce?
-
peca777
#22743 Re: Cijene stanova All about
Naravno da ima. Jak si na rijecima dok ti ne uleti ala smrk ekipa. Onda bi vidjeli kako ide "aaaajoooooooooj on ludji od mene". Lako je teoretisat dok ceskas muda i druge navlaciti na glupsoti.
- Haris.ba
#22744 Re: Cijene stanova All about
Ja mislio nesto cu nauciti....
Da ne ispravljam mnoge neistinosti, de barem -da ponovim, koji to zakon, daj clan, brani da vlasnik iskljuci struju u svom stanu?
Da ne ispravljam mnoge neistinosti, de barem -da ponovim, koji to zakon, daj clan, brani da vlasnik iskljuci struju u svom stanu?
- Didier
#22745 Re: Cijene stanova All about
Šmrk i takva ekipa ne unajmljuje stanove.
Ako to i urade, onda moraš biti dobro glup da takvom liku izdaš stan u samom prapočetku cijele sage.
-
tokio25
#22746 Re: Cijene stanova All about
ma unajmljuje vjeruj
mozda ne sam smrk i njegovi al ko zna koliko ima smrkova
uostalom ne znamo da li neki novi turkovic upravo iznajmljuje stan od tebe npr
kontas ono fin cova posten vidis voza fino auto zena fazoni
a mogu jednostavno poslati i djevojku neku da unajmi
uglavnom nema to pravila iako razumijem sta zelis reci
- Didier
#22747 Re: Cijene stanova All about
Iskreno, ja sve provjerim prije nego nekome iznajmim stan.tokio25 wrote: ↑20/04/2026 19:12ma unajmljuje vjeruj
Trenutno iznajmljujem tri nekretnine, od toga dvije u Sarajevu.
Ko god se javio da je zainteresovan, morao mi je poslati ugovor o radu i platnu listu. Ko to ne želi da uradi, nemamo šta pričati. Tek onda odlučim može li ili ne može živjeti tu. Pored toga, ispitam mnogo stvari usput.
Ko god nešto krije, ne može dobiti stan. Ko god se cjenka, takođe ne može. Ko god mi krene s nekom socijalnom pričom, samohrana majka ili otac, razvod, pizde materine, ma vozdra... Samo stabilni i normalni ljudi, a u toku jedne kafe se mnogo toga može skontati. Mnogi otpadnu već na Piku, jer čim nešto kriju, nema razloga da dalje uopšte pričamo.
Kad mi kažu "plaćanje nije problem", i ne odgovore na pitanje za koju kompaniju rade, ni njih ne uzimam.
Prošla su vremena kad je teško bilo naći podstanara.
-
m94n
#22748 Re: Cijene stanova All about
Zavisi sve šta izdajes. Nije bas da se izdaju stanovi odmah, znaju neki i mjesecima da stoje zbog cijene. Slažem se da treba provjeriti gdje najmoprimac radi, a sad bas da salje platne liste.. To je malo too much, mada te razumijem jer zelis da budeš siguran.Didier wrote: ↑20/04/2026 19:22Iskreno, ja sve provjerim prije nego nekome iznajmim stan.tokio25 wrote: ↑20/04/2026 19:12ma unajmljuje vjeruj
Trenutno iznajmljujem tri nekretnine, od toga dvije u Sarajevu.
Ko god se javio da je zainteresovan, morao mi je poslati ugovor o radu i platnu listu. Ko to ne želi da uradi, nemamo šta pričati. Tek onda odlučim može li ili ne može živjeti tu. Pored toga, ispitam mnogo stvari usput.
Ko god nešto krije, ne može dobiti stan. Ko god se cjenka, takođe ne može. Ko god mi krene s nekom socijalnom pričom, samohrana majka ili otac, razvod, pizde materine, ma vozdra... Samo stabilni i normalni ljudi, a u toku jedne kafe se mnogo toga može skontati. Mnogi otpadnu već na Piku, jer čim nešto kriju, nema razloga da dalje uopšte pričamo.
Kad mi kažu "plaćanje nije problem", i ne odgovore na pitanje za koju kompaniju rade, ni njih ne uzimam.
Prošla su vremena kad je teško bilo naći podstanara.
- Danguba
#22749 Re: Cijene stanova All about
E zato ja i zbog ovakvih stvari ne izdajem da mi tisuce daje.
Opekao se par puta i neces vise u moju kucu.
Vise stete nego koristi.
Opekao se par puta i neces vise u moju kucu.
Vise stete nego koristi.
- Didier
#22750 Re: Cijene stanova All about
A jbg, ako izdaješ rupu, onda ne možeš postavljati uslove, to se slažem.