Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
akcija007
#22701 Re: Cijene stanova All about
@izbjeglica_iz_besmisla kako se najbolje zastiti ?
Da li u Ugovoru o najmu staviti clan koji regulise prebivaliste ?
Da li u Mup da se prijavi s Ugovorom o najmu ili s izjavom vlasnika stana da zive tu besplatno ?
Ovo je prva osoba koja trazi prijavu . Do sada se nisam susreo s ovim
Da li u Ugovoru o najmu staviti clan koji regulise prebivaliste ?
Da li u Mup da se prijavi s Ugovorom o najmu ili s izjavom vlasnika stana da zive tu besplatno ?
Ovo je prva osoba koja trazi prijavu . Do sada se nisam susreo s ovim
- Haris.ba
-
izbjeglica_iz_besmisla
#22703 Re: Cijene stanova All about
U ugovor stavis saglasnost da najmoprimac moze prijaviti prebivaliste na tvojoj adresi, nekad u opcini ne daju bez toga (ne svi, nego ako naletis na nekog tersa).
Onda mozes navesti ispod i da su duzni odjaviti se 7 dana nakon isteka ugovora (ili potpisanog raskida), u protivnom ce se to pitanje regulisati uz asistenciju MUPa. Ili tako nesto, ja to konkretno nemam upisano pa ti pitaj nekog strucnijeg ako ti treba preciznije.
Inace ja nisam do sada imao problema s time, 2 koje je trazilo prijavu se odjavilo odmah pri iseljenju.
Onda mozes navesti ispod i da su duzni odjaviti se 7 dana nakon isteka ugovora (ili potpisanog raskida), u protivnom ce se to pitanje regulisati uz asistenciju MUPa. Ili tako nesto, ja to konkretno nemam upisano pa ti pitaj nekog strucnijeg ako ti treba preciznije.
Inace ja nisam do sada imao problema s time, 2 koje je trazilo prijavu se odjavilo odmah pri iseljenju.
- nepass1
#22704 Re: Cijene stanova All about
Moras ugovor imati. Bez ugovora bi mislim moglo biti problema
-
akcija007
#22705 Re: Cijene stanova All about
Pa rizici , hoce li se odjaviti s adrese , Ugovor o zakupu je na odredjeno godina- dvije- 5 godina nebitno nema na neodredjeno. A prebivaliste trajno , licna na 10 godina .
Ako raskine i ode da li ce ostati prijavljen kod mene ako ga novi vlasnik ne bude htio prijaviti i slicno.
Sinoc sam cuo ali moram provjeriti da samo u roku od 5 godina od prijave ja mogu ponistiti njegovu prijavu, a ako prodje 5 godina od prijave prebivalista da mu ne mogu ponistiti prebivaliste .
I s Ugovorom o najmu bi ga trebao prijaviti a ne s Izjavom da mu ustupam stan za besplatno stanovanje da ne bi imao problema
Otici cu kod advokata i u Mup po konsultacije
Ako raskine i ode da li ce ostati prijavljen kod mene ako ga novi vlasnik ne bude htio prijaviti i slicno.
Sinoc sam cuo ali moram provjeriti da samo u roku od 5 godina od prijave ja mogu ponistiti njegovu prijavu, a ako prodje 5 godina od prijave prebivalista da mu ne mogu ponistiti prebivaliste .
I s Ugovorom o najmu bi ga trebao prijaviti a ne s Izjavom da mu ustupam stan za besplatno stanovanje da ne bi imao problema
Otici cu kod advokata i u Mup po konsultacije
- Haris.ba
-
akcija007
#22707 Re: Cijene stanova All about
Da li je rizik hoce li uopste htjeti izaci iz stana !?
Moze reci necu da izadjem ovdje zivim, placam kiriju i prijavljen sam, evo licna evo cips da zivim na ovoj adresi .
A ostane li prijavljen nakon selidbe nema nekog rizika i ako ga neko bude trazio ne zivi tu vise gdje je ne znam
Moze reci necu da izadjem ovdje zivim, placam kiriju i prijavljen sam, evo licna evo cips da zivim na ovoj adresi .
A ostane li prijavljen nakon selidbe nema nekog rizika i ako ga neko bude trazio ne zivi tu vise gdje je ne znam
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#22708 Re: Cijene stanova All about
moj kolega 12 godina podstanar u sarajevu nikad se nije uspio prijaviti u sarajevu
ide se lijeciti u ze do
ide se lijeciti u ze do
- nivla
- VladaFBiH
#22710 Re: Cijene stanova All about
ili uzima naknade za prevoz i odvojeni život
- Haris.ba
#22711 Re: Cijene stanova All about
Pa sto ce izaci iz stana ako placa?akcija007 wrote: ↑20/04/2026 08:55 Da li je rizik hoce li uopste htjeti izaci iz stana !?
Ako neko nece da izadje iz stana, to sto ima prebivaliste ili nema nista specijalno ne znaci.
-
akcija007
#22712 Re: Cijene stanova All about
Hocu da prodam stan , vise ne zelim da ga izdajem hocu da se ja u taj stan preselim/ moje dijete koje se zeni
Neki od razloga zasto bi ja otkazao najam uz otkazni rok od 3 mjeseca npr i on kaze necu da izadjem placam sve redovno, imam prebivaliste , imam licnu izdatu na tvoju adresu
Neki od razloga zasto bi ja otkazao najam uz otkazni rok od 3 mjeseca npr i on kaze necu da izadjem placam sve redovno, imam prebivaliste , imam licnu izdatu na tvoju adresu
- Haris.ba
#22713 Re: Cijene stanova All about
Pa to moze i da kaze i bez prijavljenog prebivalista.akcija007 wrote: ↑20/04/2026 09:09 Hocu da prodam stan , vise ne zelim da ga izdajem hocu da se ja u taj stan preselim/ moje dijete koje se zeni
Moze da kaze da ne zeli da izadje i da prestane placati zakup.
Isti ti je postupak kad nece da izadje i nista brzi ni sporiji ma sta on rekao i opravdavao.
- Truba
#22714 Re: Cijene stanova All about
da lijepo je ići u zavidoviće za svaku prehladu autbusom
a operacije u zenici
sve ostalo privatno plaćati po sanasama
a operacije u zenici
sve ostalo privatno plaćati po sanasama
- Didier
#22715 Re: Cijene stanova All about
Nije mi jasno kako nekome može i pasti na pamet da izdaje stan, a da ne želi dozvoliti CIPS prijavu podstanaru.
Nema nikakvih posljedica od toga, čak i da čovjek ostane zauvijek prijavljen.
A što se tiče eventualnog neizlaska iz stana, to se napravi ugovor na godinu dana, pa se produžuje. Čim istekne ugovor, ako ima problema, promijeni se brava, pa neka onda moli da mu se vrate stvari.
Nema nikakvih posljedica od toga, čak i da čovjek ostane zauvijek prijavljen.
A što se tiče eventualnog neizlaska iz stana, to se napravi ugovor na godinu dana, pa se produžuje. Čim istekne ugovor, ako ima problema, promijeni se brava, pa neka onda moli da mu se vrate stvari.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#22716 Re: Cijene stanova All about
Najcesce prijavu ne dozvoljavaju oni koji ne prijavljuju podstanara, pa tako nema ni ugovora. Porezi i ostalo.
Svi ostali koji to rade kroz ugovor nemaju nikakav veci ili manji problem jer se neko zeli prijaviti na toj adresi.
Ako nece da izadje iz stana, CIPS prijava tu ne igra nikakvu ulogu. Niti nu CIPS prijava daje ikakva prava na stan i duzi boravak u njemu.
Svi ostali koji to rade kroz ugovor nemaju nikakav veci ili manji problem jer se neko zeli prijaviti na toj adresi.
Ako nece da izadje iz stana, CIPS prijava tu ne igra nikakvu ulogu. Niti nu CIPS prijava daje ikakva prava na stan i duzi boravak u njemu.
- Haris.ba
#22717 Re: Cijene stanova All about
Iz iskustva - samo iskljucis struju.
Tako je.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑20/04/2026 11:58 Najcesce prijavu ne dozvoljavaju oni koji ne prijavljuju podstanara, pa tako nema ni ugovora. Porezi i ostalo.
-
peca777
- Haris.ba
#22719 Re: Cijene stanova All about
Prvo, nije tacno da nije dopusteno zakonski.
Samopomoc je zakonski dopustena.
Ako kome smeta - ima sud.
Pa ako sud raspravi oko struje prije nego da istjera lika sto se baskari besplatno - neka raspravi.
Nije dozvoljeno koristiti necije bez placanja. Krenes od toga
Last edited by Haris.ba on 20/04/2026 12:48, edited 1 time in total.
-
peca777
#22720 Re: Cijene stanova All about
To se rjesava na sudu.
ZAKONSKI NE MOZES OTICI ISKLJUCIT STRUJU JER TI STANAR NE ZELI IZACI IZ STANA. ZNACI NE MOZES ZAKONSKI.
Mislim mozes ti, ali ces vratiti prikljucak o svom trosku. Druga osoba nece morati tebe slati na sud, vec ce u EP to direktno rijesiti.
- Haris.ba
#22721 Re: Cijene stanova All about
Nece. Otkazem struju totalno. Ukidam prikljucak.
I de, koji zakon krsim.
-
peca777
#22722 Re: Cijene stanova All about
Ne mozes iskljucit struju u stanu u kojem neko boravi jer isti ne zeli da izadje iz stana.
Kada si tako siguran i izvalis takvu glupost, kao i 95% ljudi koji misle da mogu sve na misice, istrazi sam. Ne smijes samovoljno iskljuciti struju (ili vodu, grijanje) stanaru.
Prava instanca je sud i delozacija, ili placanje "da ga neko delozira". Samo zavisi sve ko je vise lud, ti ili on i ko ima sta vise izgubiti.
Zato ne savjetuj ono sto nije legalno. Mozes reci da si lud, ali i napomenuti da to nije zakonski.
- Isner
#22723 Re: Cijene stanova All about
Al ga zakomplikovaste, svaka čast... 
- Truba
#22724 Re: Cijene stanova All about
ne mogu vjerovati da pravnik ovako piše i to preko citata
ja da izdajem stan uzeo bih gomilu kapare i kaucije bas zbog ovih stvari
i kod mene bi bili svi racuni
i jednostavno bih u jednom trenu prestao placati racune za struju
i ostalo