Cijene stanova All about
Moderator: anex
- HardCore
#22676 Re: Cijene stanova All about
Kakvo je stanje oko poreza, ja posjedem nekretinu od prije braka, a sad bi uzeo jos jedan stan, supruga na sebi nema nista, dali bi morali plaćati full porez na novu nekretinu ako stan ide na nju, stan je starogradnja
- Ajs_Nigrutin
-
akcija007
#22678 Re: Cijene stanova All about
Platili bi full porez samo za promet nekretnine a nema jos poreza kod nas na imovinu kao u Hrvatskoj . Koliko se ja znam . Izuzetak je apartman na Bjelasnici npr koji je klasifikovan kao apartman pa se placa godisnji porez na posjedovanje tog apartmana . A porez posjedovanje dodatnog stana u SA nisam cuo da iko placa. Neka me ispravi neko ako nisam u pravu
-
izbjeglica_iz_besmisla
#22679 Re: Cijene stanova All about
Placas i kod nas porez na imovinu ako iznajmljujes stan, ne samo porez na dohodak.
Al nije nesto puno, u NS ili na ilidzi znam da je 6 KM po kvadratu, placa se godisnje.
Al nije nesto puno, u NS ili na ilidzi znam da je 6 KM po kvadratu, placa se godisnje.
- Dosadno mii
#22680 Re: Cijene stanova All about
Novo sarajevo - full
Neko je govorio da za novi grad ide 50% ali mozda su lovacke
- HardCore
#22681 Re: Cijene stanova All about
Mislim na porez od 5% na kupovinu stana
-
akcija007
#22682 Re: Cijene stanova All about
Kreće izgradnja stambeno-poslovnog objekta TC-Tower u Tuzli: Većina stanova već prodata
Ni pocelo nije s gradnjom vec se vecina rasprodala
Ni pocelo nije s gradnjom vec se vecina rasprodala
- Danguba
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#22684 Re: Cijene stanova All about
vjerovatno si mislio na ovo?d) državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca i
šta ima veze na kome je stan ako ste ga stekli u braku? to je bračna stečevina gdje si ti suvlasnik, tako da... plaćaš
-
moimoi
#22685 Re: Cijene stanova All about
Ovaj kic? Gledaj ovih korinskih stubova? Sta je ovotramvajtrojka wrote: ↑15/04/2026 19:05
https://olx.ba/artikal/70712273
I neko prcvarnicu u aveniji ce prije uzeti nego ove dvije kuce posebno ovu u rakovici koja je bas fina osnovaza nesto dalje, a i kuce sa ovim cijenama stanova su krenuli biti bolja osnova za stanovanje
Ovdje treba prvo 100k uloziti da na nesto lici… a vjerovatno i staticara uzeti.. cini se da su ovdje neki zidovi ruseni pa postavljanje dodatne grede.
Nista gore nego tudje greske ispravljati. Rupa bez dna.
-
rikta123
#22686 Re: Cijene stanova All about
Skoro sam prolazio kroz Hotonj i svratim da vidim one nove lamele preko puta Hife kad se krene prema Orahovom brijegu.. Kazu IGM doo pravio, izgledaju top i s lokacijom i svime. Ima li neko informacija za cijene kakve su im, gdje se moze pogledati itd?
- HardCore
#22687 Re: Cijene stanova All about
Znam i ja to al gledam da izbjegnem 5% al izgleda ne moze hahhaChmoljo wrote: ↑17/04/2026 03:10vjerovatno si mislio na ovo?d) državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca i
šta ima veze na kome je stan ako ste ga stekli u braku? to je bračna stečevina gdje si ti suvlasnik, tako da... plaćaš![]()
-
milojicabrzi
#22688 Re: Cijene stanova All about
Moguće je da ima opcija, ako biste išli na 1/2 da bude ona oslobođena za svoj dio.
Ne slažem se sa kolegom iznad, da je on ako kupuje sa ženom, automatski po knjigama suvlasnik, jedan par rukava je kako je stan upisan u ZK (1/1, 1/2 ili sl.), a drugi par rukava je ako je nešto bračna stečevina. Moguće je da postoji opcija da ako ona kupuje na sebe 1/1 ima mogućnost da bude oslobođena dijela ili cijelog poreza.
Znam za situaciju od prije 10-ak godina kada je bila kupovina 1/2 (muž i žena) gdje je žena bila iz porodice poginulog borca i oslobođena poreza, sjećam se da je notar rekao da se ona oslobađa za svoj dio poreza, a ako hoće da stave stan na nju 1/1 da se mogu osloboditi skroz.
Vjerovatno i ovde ima neka caka, pa neka ti neki notar to pojasni, vjerujem da neće ništa naplatiti savjet
Ne slažem se sa kolegom iznad, da je on ako kupuje sa ženom, automatski po knjigama suvlasnik, jedan par rukava je kako je stan upisan u ZK (1/1, 1/2 ili sl.), a drugi par rukava je ako je nešto bračna stečevina. Moguće je da postoji opcija da ako ona kupuje na sebe 1/1 ima mogućnost da bude oslobođena dijela ili cijelog poreza.
Znam za situaciju od prije 10-ak godina kada je bila kupovina 1/2 (muž i žena) gdje je žena bila iz porodice poginulog borca i oslobođena poreza, sjećam se da je notar rekao da se ona oslobađa za svoj dio poreza, a ako hoće da stave stan na nju 1/1 da se mogu osloboditi skroz.
Vjerovatno i ovde ima neka caka, pa neka ti neki notar to pojasni, vjerujem da neće ništa naplatiti savjet
-
akcija007
#22689 Re: Cijene stanova All about
Pitanje za vlasnike koji iznajmljuju stan. Da li ste imali upit od podstanara da prijavi prebivaliste na vasoj adresi i izvadi licnu kartu ? BH drzavljanin je u pitanju.
Moj slucaj da li bi polog, potpisali ugovor na odredjeno, potpise ovjerili u Opcini .
Ono sto mene muci jeste sto je Ugovor o zakupu stana na odredjeno a prebivalista trajno.
Da li se uopste petljati s ovim ili ne ?
Kako kada otkaze stan i ode iz stana da se odjavi prebivaliste ?
Moj slucaj da li bi polog, potpisali ugovor na odredjeno, potpise ovjerili u Opcini .
Ono sto mene muci jeste sto je Ugovor o zakupu stana na odredjeno a prebivalista trajno.
- Haris.ba
#22690 Re: Cijene stanova All about
Pa isto ko sto je i prijavio, sam se odjavi (prijavom na drugo prebivaliste)
A, ako te bas zulja, na kraju zakupa mozes sam podnijeti mupu dopis da je ugovor istekao i da zelis regulisanje prebivalista, i onda oni postupaju po sluzbenoj duznosti.
-
akcija007
#22691 Re: Cijene stanova All about
Pitanje je ako ode iz mog stana u drugi da li ce mu taj neko tamo htjeti da ga prijavi s prebivalistem , zato pitam .
Znaci moze opcija da ja u MuP podnesem zahtjev za brisanje prebivalista s moje adrese s isteklim ugovorom
Znaci moze opcija da ja u MuP podnesem zahtjev za brisanje prebivalista s moje adrese s isteklim ugovorom
- Chmoljo
#22692 Re: Cijene stanova All about
Kupi u braku stan, stavi ga na svoje ime i razvedi se, pa vidi hoce li biti bracna stecevina i je l drugi par rukava kad je upisan 1/1 ili 1/2milojicabrzi wrote: ↑17/04/2026 08:34 Moguće je da ima opcija, ako biste išli na 1/2 da bude ona oslobođena za svoj dio.
Vjerovatno i ovde ima neka caka, pa neka ti neki notar to pojasni, vjerujem da neće ništa naplatiti savjet![]()
A to da ne placa porez u visini svog dijela mozda i moze.
-
izbjeglica_iz_besmisla
- nepass1
#22694 Re: Cijene stanova All about
Ja sam imao stranca, ali to se svake godine obnavlja. Ako mu ja ne potpisem da je kod mene nema produzenja.akcija007 wrote: ↑17/04/2026 18:04 Pitanje za vlasnike koji iznajmljuju stan. Da li ste imali upit od podstanara da prijavi prebivaliste na vasoj adresi i izvadi licnu kartu ? BH drzavljanin je u pitanju.
- nepass1
#22695 Re: Cijene stanova All about
Ako moze detaljnije, kod mene je sve 1/1 na meneChmoljo wrote: ↑17/04/2026 18:18Kupi u braku stan, stavi ga na svoje ime i razvedi se, pa vidi hoce li biti bracna stecevina i je l drugi par rukava kad je upisan 1/1 ili 1/2milojicabrzi wrote: ↑17/04/2026 08:34 Moguće je da ima opcija, ako biste išli na 1/2 da bude ona oslobođena za svoj dio.
Vjerovatno i ovde ima neka caka, pa neka ti neki notar to pojasni, vjerujem da neće ništa naplatiti savjet![]()
![]()
A to da ne placa porez u visini svog dijela mozda i moze.![]()
- Chmoljo
#22696 Re: Cijene stanova All about
bračna stečevina je definisana porodičnim zakonom FBiH.
tvoje je u potpunosti samo ono što si unio u brak. ako si ištaČlan 251
(1) Bračnu stečevinu čini imovina koju su bračni partneri stekli radom za vrijeme trajanja bračne
zajednice, kao i prihodi iz te imovine.
(2) Pokloni trećih osoba učinjeni za vrijeme trajanja bračne zajednice (u novcu, stvarima, pružanju
pomoći radom i sl.) ulaze u bračnu stečevinu, bez obzira na to koji ih je bračni partner primio,
ukoliko drukčije ne proizlazi iz namjene poklona ili se iz okolnosti u momentu davanja poklona
može zaključiti da je poklonodavalac želio učiniti poklon samo jednom od bračnih partnera.
(3) Dobitak od igara na sreću je bračna stečevina.
(4) Prihodi od intelektualnog vlasništva ostvareni za vrijeme trajanja bračne zajednice su bračna
stečevina.
Član 252
(1) Bračni partneri su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini ako nisu drukčije
ugovorili.
(2) Budući bračni partneri, odnosno bračni partneri mogu bračnim ugovorom drukčije urediti
svoje odnose vezane za bračnu stečevinu.
(3) Ukoliko je u zemljišne knjige kao vlasnik stečevine upisan jedan bračni partner, drugi bračni
partner može zahtijevati ispravku upisa, u skladu sa Zakonom o zemljišnim knjigama Federacije
Bosne i Hercegovine.
-
made_in_sarajevo
#22697 Re: Cijene stanova All about
Znam jedne, prodali stan i kupili kucu. Stan bio na muzu 1/1, a kucu stave na zenu 1/1 jer nije nikad imala nekretninu. Platili su porez ali nisu 5%, mislim da su pola od toga platili samo. Provjeri opet u poreznoj nadleznoj.HardCore wrote: ↑17/04/2026 08:10Znam i ja to al gledam da izbjegnem 5% al izgleda ne moze hahhaChmoljo wrote: ↑17/04/2026 03:10vjerovatno si mislio na ovo?d) državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona, koji nema nekretnine u svom vlasništvu, prvi put kupuje stan ili kuću kojom rješava svoje stambeno pitanje i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca i
šta ima veze na kome je stan ako ste ga stekli u braku? to je bračna stečevina gdje si ti suvlasnik, tako da... plaćaš![]()
- nepass1
#22698 Re: Cijene stanova All about
Zena je gace na stapu, ugl ako me sutne jos ce se obogatitiChmoljo wrote: ↑18/04/2026 00:17bračna stečevina je definisana porodičnim zakonom FBiH.
tvoje je u potpunosti samo ono što si unio u brak. ako si ištaČlan 251
(1) Bračnu stečevinu čini imovina koju su bračni partneri stekli radom za vrijeme trajanja bračne
zajednice, kao i prihodi iz te imovine.
(2) Pokloni trećih osoba učinjeni za vrijeme trajanja bračne zajednice (u novcu, stvarima, pružanju
pomoći radom i sl.) ulaze u bračnu stečevinu, bez obzira na to koji ih je bračni partner primio,
ukoliko drukčije ne proizlazi iz namjene poklona ili se iz okolnosti u momentu davanja poklona
može zaključiti da je poklonodavalac želio učiniti poklon samo jednom od bračnih partnera.
(3) Dobitak od igara na sreću je bračna stečevina.
(4) Prihodi od intelektualnog vlasništva ostvareni za vrijeme trajanja bračne zajednice su bračna
stečevina.
Član 252
(1) Bračni partneri su u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini ako nisu drukčije
ugovorili.
(2) Budući bračni partneri, odnosno bračni partneri mogu bračnim ugovorom drukčije urediti
svoje odnose vezane za bračnu stečevinu.
(3) Ukoliko je u zemljišne knjige kao vlasnik stečevine upisan jedan bračni partner, drugi bračni
partner može zahtijevati ispravku upisa, u skladu sa Zakonom o zemljišnim knjigama Federacije
Bosne i Hercegovine.gaće na štapu?
![]()
Win-win u svakom slucaju
-
akcija007
#22699 Re: Cijene stanova All about
Bojim se izdati stan osobi koja trazi prijavu prebivalista na adresi . Prijava prebivalista je najvise iz zdravstvenih razloga ( iz Konjica u Sarajevo )
Ne znam da li propustam priliku niti kako se zastiti i eliminisati sve rizike koje potencijalno mogu nastupiti
Ne znam da li propustam priliku niti kako se zastiti i eliminisati sve rizike koje potencijalno mogu nastupiti
-
izbjeglica_iz_besmisla
#22700 Re: Cijene stanova All about
Sto bi se bojao, normalno da ce ljudi htjeti prijaviti adresu tamo gdje rentaju stan.
Ti imas ugovor, a imas i MUP ako se podstanar pravi blesav.
Ako ne, onda moras cekati nekog kome ne treba prijava. Po mom iskustvu, to znaci da ces propustiti barem 50% zainteresiranih, ili ces morati obarati cijenu najma.
Ti imas ugovor, a imas i MUP ako se podstanar pravi blesav.
Ako ne, onda moras cekati nekog kome ne treba prijava. Po mom iskustvu, to znaci da ces propustiti barem 50% zainteresiranih, ili ces morati obarati cijenu najma.