KJKP TOPLANE Sarajevo
-
tokio25
#3951 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ma samo toplane a klimu uzmes prvenstveno zbog ljeta i perioda prelaza kad toplane nisu jos pocele
- Ateista
#3952 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Zato sto ne postoje tehnicke mogucnosti, vertikale prolaze kroz stan. Cak i da ima mogucnost, govorilo se da bih morao opet placati neki pausal jer me kao pasivno griju, kao da ja ne bih svojim grijanjem isto tako grijao stanove okolo.
Da je moguce, dana ne bih razmisljao.
- Ateista
#3953 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
To koliko klima moze zagrijati, zavisi od kapaciteta klime, kvadrature stana, izolacije i svacega necega, moze se ugraditi odgovarajuca, plus negdje konvektori. Moze se sve to rijesiti, poenta je sto se ne bih smrzao nego bih nastimao na normalnu temperaturu koja meni odgovara, ne mora se hodati u sorcu zimi niti je to normalno, ali i da bude 22-23 stepena ja bih opet mogao biti u sorcu i majici, i spavati u gacama, trenutna temperatura u stanu nije normalna i nije ni zdrava, meni ni malo ne prija i meni to nije komfor.nepass1 wrote: ↑14/04/2026 07:57Smrznuces se ko picka nakon 27 stepeni i toplana prelaskom na klimuAteista wrote: ↑13/04/2026 20:53Cijeli zivot na toplanama i znam koliko placam i sta placam.Forumerrer wrote: ↑13/04/2026 20:01
Vjerujem da nikad nisi zivio u stanu sa centralnim grijanjem pa ne shvatas o cemu pricam. Jedino su malo problematicni ovi prelazni periodi, ali to se rijesi ugradnjom inverter klime koja je svakako sve neophodnija radi paklenih ljeta.
Zgrada sa centralnim je uvijek toplija od zgrade koja nema centralno.
Ljudi zivite u zabludi, kakvo crno grijanje na inverter klime umjesto na toplane.
Meni je to grijanje pretjerano i bespotrebno, jeste jace ali to meni nije bolje jer je tesko regulisati normalnu temperaturu i previse placam to bespotrebno pregrijavanje.![]()
Ja isto volim hladnije ali u proslom stanu (novogradnja) plin se palio na 25°. Ono upalis tv i stan se ugrije. Godisnje 500KM placao plin sa vrelom vodom.
Presao u starogradnju, kupio pape prvi put u zivotu, kupio podjamu, uvjek u gacama spavao. Sorc zaboravi zimi, uvjek duks. Zena pomaga nece klimu, ja okrenem na plin ali reko max 23°. Ma zima meni jbt navikao na 25+
Klime na 26 nastimao, to radi ne prekida ali max u stanu 24.
Kontam ja da su toplane preskupe i sve, ali bgm i inverter je nuzno zlo pogotovo dec i jan. Ostali mjeseci su fakat ok
Opet kazem, problem je prelaznih perioda i veceri, gdje se smrzavam, a znam nekad ostati do kasno budan. Pored svakako preskupog grijanja, jos da placam dodatno struju da grijem...
Ne bih se bunio protiv toplana, kad bi optimizovali potrosnju i smanjili znacajno cijenu, i kad bi uveli ono sto su pricali grijanje nocu smanjenim intenzitetom, ili jos bolje kad bi bili kalorimetri ali kada bi bili realni i u skladu sa trenutnim uslovima. Znaci, ako je sad uvijek maksimalno grijanje, ja sa kalorimetrima ne bih smio imati racun veci nego sad ako bih uvijek drzao na maksimumu ventile, a morao bih imati manje ako racinalno koristim, ali oni i tu kradu obicne ljude jer ko god je ugradio kalorimetre kazu da je puno gore jer placa gotovo isto ili vise iako stedi i ima manju temperaturu u stanu, jednostavno mafija koja koristi to sto neki stanovi nemaju mogucnost izbora. Kad bi bilo izbora i kad bi ljudi mogli preci na alternativu, morali bi i oni malo realnije cijene staviti.
- Ateista
#3954 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Zavisi sta je kome komfor, meni je komfor kad imam mogucnost da regulisem temperaturu onako kako ja hocu. Jedino sto bih mogao je da ugradim termostatske ventile da smanjim temperaturu po danu na neku normalnu, ali opet ne mogu uticati na to kad je njima cejf da ugase i da se ne mrznem navece i u prelaznom periodu.drug_profi wrote: ↑14/04/2026 09:24 Najkomfornije grijanje je centralno grijanje.
A komfor se plaća.
Ako pričamo šta je najjeftinije onda su to inverteri puhalice.
Jeftino i komforno ne ide zajedno. Može za dogrijavanje, može kratak prelazni period, ali da to bude osnovno grijanje, to nije komforno.
Jeste komfor u odnosu na drva, ugalj, pa i plin, tu nema dileme, ali nije komfor u odnosu na grijanje na struju, bar ne meni.
-
moimoi
#3955 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Tebe i te cijevi griju. Da ih zazidas vidio bi koliko je klima efikasna. Fakat mi je nejasno da se jos uvijek vodi ista prica. Ljudi dragi… otidjite negdje gdje se ljudi iskljucivo griju na klimu.. provedite neko vrijeme.. pa onda pricajte.
Plakao bi ti za centralnim cim minus “upece”
-
tokio25
#3956 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pa valjda i sada imas ventil na radijatoru i smanjis ako ke prevruceAteista wrote: ↑14/04/2026 12:06Zavisi sta je kome komfor, meni je komfor kad imam mogucnost da regulisem temperaturu onako kako ja hocu. Jedino sto bih mogao je da ugradim termostatske ventile da smanjim temperaturu po danu na neku normalnu, ali opet ne mogu uticati na to kad je njima cejf da ugase i da se ne mrznem navece i u prelaznom periodu.drug_profi wrote: ↑14/04/2026 09:24 Najkomfornije grijanje je centralno grijanje.
A komfor se plaća.
Jeftino i komforno ne ide zajedno. Može za dogrijavanje, može kratak prelazni period, ali da to bude osnovno grijanje, to nije komforno.
Jeste komfor u odnosu na drva, ugalj, pa i plin, tu nema dileme, ali nije komfor u odnosu na grijanje na struju, bar ne meni.
Na kraju krajeva otvoris prozor sto je preporucljivo jednom dnevno uraditi
-
toska
#3957 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Tvoje stan je uglavnom južna strana?
- Haris.ba
#3958 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Meni u sred februara kada sam skinuo sve radijatore bilo samo od cijevi i okolnih stanova oko 20-21 u stanu. Zeni je, naravno, i sa radijatorima hladno.moimoi wrote: ↑14/04/2026 12:09 Tebe i te cijevi griju. Da ih zazidas vidio bi koliko je klima efikasna. Fakat mi je nejasno da se jos uvijek vodi ista prica. Ljudi dragi… otidjite negdje gdje se ljudi iskljucivo griju na klimu.. provedite neko vrijeme.. pa onda pricajte.
- nepass1
#3959 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Evo kod mene situacije, u februaru kupim stan. 1.mar useljavam. Nije nesta ni hladno bilo, valjda i frka oko selidbe. Helem nejse dodje racun za plin februar, zena sama zivjela, termostat nastiman na 21° dvije sobe zavrnuti radijatori. 215KM racun. ja bukvalno nemam ves masine ugradjujem invertere tri milje dao. Kontam navikli na 25, iznad i ispod mene nikog, ima da me nema ako budem plin koristio. I jbg dodje proljece nisam imao kad te klime ni koristiti.Ateista wrote: ↑14/04/2026 12:01To koliko klima moze zagrijati, zavisi od kapaciteta klime, kvadrature stana, izolacije i svacega necega, moze se ugraditi odgovarajuca, plus negdje konvektori. Moze se sve to rijesiti, poenta je sto se ne bih smrzao nego bih nastimao na normalnu temperaturu koja meni odgovara, ne mora se hodati u sorcu zimi niti je to normalno, ali i da bude 22-23 stepena ja bih opet mogao biti u sorcu i majici, i spavati u gacama, trenutna temperatura u stanu nije normalna i nije ni zdrava, meni ni malo ne prija i meni to nije komfor.nepass1 wrote: ↑14/04/2026 07:57Smrznuces se ko picka nakon 27 stepeni i toplana prelaskom na klimu![]()
Ja isto volim hladnije ali u proslom stanu (novogradnja) plin se palio na 25°. Ono upalis tv i stan se ugrije. Godisnje 500KM placao plin sa vrelom vodom.
Presao u starogradnju, kupio pape prvi put u zivotu, kupio podjamu, uvjek u gacama spavao. Sorc zaboravi zimi, uvjek duks. Zena pomaga nece klimu, ja okrenem na plin ali reko max 23°. Ma zima meni jbt navikao na 25+
Kontam ja da su toplane preskupe i sve, ali bgm i inverter je nuzno zlo pogotovo dec i jan. Ostali mjeseci su fakat ok
Opet kazem, problem je prelaznih perioda i veceri, gdje se smrzavam, a znam nekad ostati do kasno budan. Pored svakako preskupog grijanja, jos da placam dodatno struju da grijem...
Ne bih se bunio protiv toplana, kad bi optimizovali potrosnju i smanjili znacajno cijenu, i kad bi uveli ono sto su pricali grijanje nocu smanjenim intenzitetom, ili jos bolje kad bi bili kalorimetri ali kada bi bili realni i u skladu sa trenutnim uslovima. Znaci, ako je sad uvijek maksimalno grijanje, ja sa kalorimetrima ne bih smio imati racun veci nego sad ako bih uvijek drzao na maksimumu ventile, a morao bih imati manje ako racinalno koristim, ali oni i tu kradu obicne ljude jer ko god je ugradio kalorimetre kazu da je puno gore jer placa gotovo isto ili vise iako stedi i ima manju temperaturu u stanu, jednostavno mafija koja koristi to sto neki stanovi nemaju mogucnost izbora. Kad bi bilo izbora i kad bi ljudi mogli preci na alternativu, morali bi i oni malo realnije cijene staviti.
Oktobar super, nov, super u decembru i januaru vec sam pisao. To se ne gasi na 26 stepeni, pod hladan, zaboravi bos ili carape, djecija soba super se tu ugrije ali preko noci se zatvori soba, a ta klima grije tu sobu, hodnik i wc, ja ujutro u 6h ustajrm ledara u wc. Spavaca nasa isto nije klima tu. Preko dana se zatvori, zaboravim navecer otvoriti. Ugrije ono nju za 2h, ali ja do 12 plejke krenem spavati zatvorena soba, do 2h osjetim polarne vjetrove iznad glave
Ne pricam ja da sam se smrznuo preko zime, ugrije to, ali kad mi je sve poledilo jedan dan palio plin, ma ne moze nista gusani radijator zamjeniti jebi ti to.
U nov bio u zadru, apartman boli glava, sve novo, lift u stan, ko mtv cribs jbt. Grijanje na daikin toplotna pumpa. Kurac od ovce, oge se sledile, valjda jos nije niko bio pa smo mi to morali zagrijati nanovo.
Grijacu se ja i naredne godine na klime, ali udarne minuse preskacem.
Vise pisem da znnas nije to bas bajno sjajno, ti kad odes na temu inverteri onom 25 stepeni 3kw struje potrosio, onaj u gacama hoda, klima 10m i tri zida od spavace ali i u sobi ko u dnevnom ista temp i te price zaboravi
-
moimoi
#3960 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ja imam jednu sobu tj 1/2 sobe.. 7m2.. tu su bukvalno cijevi dovoljne.Haris.ba wrote: ↑14/04/2026 12:51Meni u sred februara kada sam skinuo sve radijatore bilo samo od cijevi i okolnih stanova oko 20-21 u stanu. Zeni je, naravno, i sa radijatorima hladno.moimoi wrote: ↑14/04/2026 12:09 Tebe i te cijevi griju. Da ih zazidas vidio bi koliko je klima efikasna. Fakat mi je nejasno da se jos uvijek vodi ista prica. Ljudi dragi… otidjite negdje gdje se ljudi iskljucivo griju na klimu.. provedite neko vrijeme.. pa onda pricajte.
- Ateista
#3961 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Znam da i one griju, medjutim skinuo sam sve sto je bilo moguce, kvarile mi dizajn kad sam renovirao stan. Smetaju i dalje i ove stu su ostale, ali je puno bolje kad sam skinuo sta se moze, pogotovo one sto idu po plafonu.moimoi wrote: ↑14/04/2026 12:09 Tebe i te cijevi griju. Da ih zazidas vidio bi koliko je klima efikasna. Fakat mi je nejasno da se jos uvijek vodi ista prica. Ljudi dragi… otidjite negdje gdje se ljudi iskljucivo griju na klimu.. provedite neko vrijeme.. pa onda pricajte.
I opet je i pored toga vruce kad su vani minusi.
Siguran sam da ne bih plakao.
- Ateista
#3962 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Imam ventile, znam nekad smanjiti, problem je sto nije termostatski vec obicni, a ne ulaze mi se u termostatske kad nemam kalorimetre i necu osjetiti na racunu.tokio25 wrote: ↑14/04/2026 12:19Pa valjda i sada imas ventil na radijatoru i smanjis ako ke prevruceAteista wrote: ↑14/04/2026 12:06Zavisi sta je kome komfor, meni je komfor kad imam mogucnost da regulisem temperaturu onako kako ja hocu. Jedino sto bih mogao je da ugradim termostatske ventile da smanjim temperaturu po danu na neku normalnu, ali opet ne mogu uticati na to kad je njima cejf da ugase i da se ne mrznem navece i u prelaznom periodu.drug_profi wrote: ↑14/04/2026 09:24 Najkomfornije grijanje je centralno grijanje.
A komfor se plaća.
Na kraju krajeva otvoris prozor sto je preporucljivo jednom dnevno uraditi
Problem je sto se pretjeruje a racuni preveliki, placam previse za nesto sto mi ne treba, da ne govorim o bespotrebnom vecem zagadjenju i slicno.
Razumijem da neki vole da je jako vruce i zato im nije zao puno platiti grijanje, ja ne volim i smatram to bacanjem para.
- Ateista
#3963 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
-
moimoi
#3964 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ne kontam kako si mogao skinuti vertikale? I sta ide po plafonu?Ateista wrote: ↑14/04/2026 15:31Znam da i one griju, medjutim skinuo sam sve sto je bilo moguce, kvarile mi dizajn kad sam renovirao stan. Smetaju i dalje i ove stu su ostale, ali je puno bolje kad sam skinuo sta se moze, pogotovo one sto idu po plafonu.moimoi wrote: ↑14/04/2026 12:09 Tebe i te cijevi griju. Da ih zazidas vidio bi koliko je klima efikasna. Fakat mi je nejasno da se jos uvijek vodi ista prica. Ljudi dragi… otidjite negdje gdje se ljudi iskljucivo griju na klimu.. provedite neko vrijeme.. pa onda pricajte.
Siguran sam da ne bih plakao.![]()
- dr_Evil
#3965 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
nepass1 wrote: ↑14/04/2026 13:03Evo kod mene situacije, u februaru kupim stan. 1.mar useljavam. Nije nesta ni hladno bilo, valjda i frka oko selidbe. Helem nejse dodje racun za plin februar, zena sama zivjela, termostat nastiman na 21° dvije sobe zavrnuti radijatori. 215KM racun. ja bukvalno nemam ves masine ugradjujem invertere tri milje dao. Kontam navikli na 25, iznad i ispod mene nikog, ima da me nema ako budem plin koristio. I jbg dodje proljece nisam imao kad te klime ni koristiti.Ateista wrote: ↑14/04/2026 12:01To koliko klima moze zagrijati, zavisi od kapaciteta klime, kvadrature stana, izolacije i svacega necega, moze se ugraditi odgovarajuca, plus negdje konvektori. Moze se sve to rijesiti, poenta je sto se ne bih smrzao nego bih nastimao na normalnu temperaturu koja meni odgovara, ne mora se hodati u sorcu zimi niti je to normalno, ali i da bude 22-23 stepena ja bih opet mogao biti u sorcu i majici, i spavati u gacama, trenutna temperatura u stanu nije normalna i nije ni zdrava, meni ni malo ne prija i meni to nije komfor.nepass1 wrote: ↑14/04/2026 07:57
Smrznuces se ko picka nakon 27 stepeni i toplana prelaskom na klimu![]()
Oktobar super, nov, super u decembru i januaru vec sam pisao. To se ne gasi na 26 stepeni, pod hladan, zaboravi bos ili carape, djecija soba super se tu ugrije ali preko noci se zatvori soba, a ta klima grije tu sobu, hodnik i wc, ja ujutro u 6h ustajrm ledara u wc. Spavaca nasa isto nije klima tu. Preko dana se zatvori, zaboravim navecer otvoriti. Ugrije ono nju za 2h, ali ja do 12 plejke krenem spavati zatvorena soba, do 2h osjetim polarne vjetrove iznad glave![]()
Ne pricam ja da sam se smrznuo preko zime, ugrije to, ali kad mi je sve poledilo jedan dan palio plin, ma ne moze nista gusani radijator zamjeniti jebi ti to.
U nov bio u zadru, apartman boli glava, sve novo, lift u stan, ko mtv cribs jbt. Grijanje na daikin toplotna pumpa. Kurac od ovce, oge se sledile, valjda jos nije niko bio pa smo mi to morali zagrijati nanovo.
Vise pisem da znnas nije to bas bajno sjajno, ti kad odes na temu inverteri onom 25 stepeni 3kw struje potrosio, onaj u gacama hoda, klima 10m i tri zida od spavace ali i u sobi ko u dnevnom ista temp i te price zaboravi
- Ateista
#3966 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Inace na zadnjim spratovima sve vertikale prelaze u horizontalne cijevi koje idu uz plafone i te cijevi vode do odzrake, najcesce negdje u haustoru bude jedna posuda koja je iznad tih cijevi i sa automatskom odzrakom, sve vertikale su povezane tim horizontalnim cijevima i tu zavrsavaju, kako bi sav zrak iz vertikala izasao i ne bi pravio cep. Kao sto svako mora izbaciti zrak iz radijatora, tako mora biti sistem da izadje zrak iz vertikala.moimoi wrote: ↑14/04/2026 15:58Ne kontam kako si mogao skinuti vertikale? I sta ide po plafonu?Ateista wrote: ↑14/04/2026 15:31Znam da i one griju, medjutim skinuo sam sve sto je bilo moguce, kvarile mi dizajn kad sam renovirao stan. Smetaju i dalje i ove stu su ostale, ali je puno bolje kad sam skinuo sta se moze, pogotovo one sto idu po plafonu.moimoi wrote: ↑14/04/2026 12:09 Tebe i te cijevi griju. Da ih zazidas vidio bi koliko je klima efikasna. Fakat mi je nejasno da se jos uvijek vodi ista prica. Ljudi dragi… otidjite negdje gdje se ljudi iskljucivo griju na klimu.. provedite neko vrijeme.. pa onda pricajte.
Siguran sam da ne bih plakao.![]()
Ja sam odsjekao vertikale iznad dijela gdje ulazi u radijatore, i time sve te cijevi uz plafon, nema nikog iznad da mu treba dalje ici grijanje, a na vrhove vertikala stavio automatske odzrake kao sto su na toj glavnoj posudi, tako da svaka vertikala ima posebno svoju odzraku umjesto da idu u zajednicku.
- Haris033
#3967 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Moje duboko saučešće svim zatočenicima Toplana koji i dalje vjeruju u mit o "puhalici".dr_Evil wrote: ↑14/04/2026 16:03nepass1 wrote: ↑14/04/2026 13:03Evo kod mene situacije, u februaru kupim stan. 1.mar useljavam. Nije nesta ni hladno bilo, valjda i frka oko selidbe. Helem nejse dodje racun za plin februar, zena sama zivjela, termostat nastiman na 21° dvije sobe zavrnuti radijatori. 215KM racun. ja bukvalno nemam ves masine ugradjujem invertere tri milje dao. Kontam navikli na 25, iznad i ispod mene nikog, ima da me nema ako budem plin koristio. I jbg dodje proljece nisam imao kad te klime ni koristiti.Ateista wrote: ↑14/04/2026 12:01
To koliko klima moze zagrijati, zavisi od kapaciteta klime, kvadrature stana, izolacije i svacega necega, moze se ugraditi odgovarajuca, plus negdje konvektori. Moze se sve to rijesiti, poenta je sto se ne bih smrzao nego bih nastimao na normalnu temperaturu koja meni odgovara, ne mora se hodati u sorcu zimi niti je to normalno, ali i da bude 22-23 stepena ja bih opet mogao biti u sorcu i majici, i spavati u gacama, trenutna temperatura u stanu nije normalna i nije ni zdrava, meni ni malo ne prija i meni to nije komfor.
Oktobar super, nov, super u decembru i januaru vec sam pisao. To se ne gasi na 26 stepeni, pod hladan, zaboravi bos ili carape, djecija soba super se tu ugrije ali preko noci se zatvori soba, a ta klima grije tu sobu, hodnik i wc, ja ujutro u 6h ustajrm ledara u wc. Spavaca nasa isto nije klima tu. Preko dana se zatvori, zaboravim navecer otvoriti. Ugrije ono nju za 2h, ali ja do 12 plejke krenem spavati zatvorena soba, do 2h osjetim polarne vjetrove iznad glave![]()
![]()
Nema nista od klima i bakraca, katastrofa.
Inverter je uređaj za primarno grijanje, ponavljam po ne znam koji put, i drži temperaturu 24/7 a troši minimum. Ali pretpostavljam da je veći merak plaćati masne račune, pa onda paliti konvektore i gubiti zdravlje kad vas Toplane isključe zbog njihovih čuvenih pravila. Dok vi čekate milostinju iz radijatora i dogrijavate se konvektorims na struju, ja se već četiri godine sramotno jeftino grijem i hladim kad ja hoću.
Ali eto, Skandinavci su ludi, a korisnici Toplana su najpametniji..
- dr_Evil
#3968 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Inverter je umalo ne rekoh staHaris033 wrote: ↑22/05/2026 08:48Moje duboko saučešće svim zatočenicima Toplana koji i dalje vjeruju u mit o "puhalici".dr_Evil wrote: ↑14/04/2026 16:03nepass1 wrote: ↑14/04/2026 13:03
Evo kod mene situacije, u februaru kupim stan. 1.mar useljavam. Nije nesta ni hladno bilo, valjda i frka oko selidbe. Helem nejse dodje racun za plin februar, zena sama zivjela, termostat nastiman na 21° dvije sobe zavrnuti radijatori. 215KM racun. ja bukvalno nemam ves masine ugradjujem invertere tri milje dao. Kontam navikli na 25, iznad i ispod mene nikog, ima da me nema ako budem plin koristio. I jbg dodje proljece nisam imao kad te klime ni koristiti.
![]()
Nema nista od klima i bakraca, katastrofa.
![]()
Inverter je uređaj za primarno grijanje, ponavljam po ne znam koji put, i drži temperaturu 24/7 a troši minimum. Ali pretpostavljam da je veći merak plaćati masne račune, pa onda paliti konvektore i gubiti zdravlje kad vas Toplane isključe zbog njihovih čuvenih pravila. Dok vi čekate milostinju iz radijatora i dogrijavate se konvektorims na struju, ja se već četiri godine sramotno jeftino grijem i hladim kad ja hoću.
Ali eto, Skandinavci su ludi, a korisnici Toplana su najpametniji..![]()
Inverter imam, zapravo ih imam u svim svojim nekretninama, koristim naravno. Koriste ga i skandinavci, ono obicno kad rade izmjenu prozora napisu aplikaciju prema drzavi pa dobiju dzaba inverter, oni zapravo kazu toplotna pumpa. To im dodje kao ono 10% poticaj od vlade za zelenu energiju
-
moimoi
#3969 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ma lik ascare vrti puhalice
Ne znam kome tu pricu moze prodati. Pogotovo da jedna moze pokriti vise od 30m2… i da je u svim prostorijama jednako ugodno kao sa centralnim 
- Haris033
#3970 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Bas si me nasmijao
Čuj drva i breza u 21. vijeku, a pričamo o komforu urbanog življenja i Toplanama... Još samo fali da predložiš da na balkon u zgradi istovarim metar borovine pa da naložim nasred dnevne sobe?
Možeš ti imati nekretnina koliko hoćeš, ali očigledno ne znaš razliku između dogrijavanja i primarnog grijanja???
Inverter se ne pali kad ti poplave prsti, nego radi konstantno i drži temperaturu.
Dok ti s ponosom plaćaš fiksni harač Toplanama i dogrijavaš se na struju kad oni ugase ventil, meni "puhalica" već 4 godine završava kompletan posao za smiješne novce.
Inverter je primarno grijanje koje održava temperaturu u cijelom prostoru bez ikakvih problema, pod uslovom da ga ne koristiš kao nepismen čovjek koji ga pali samo kad mu se guz*** smrznu.
Nastavi slobodno s tim pričama za laku noć dok ti računi za centralno rastu, a ja ću uzivati u svojoj "puhalici" za male pare koje troši.
I dalje moje duboko saučešće svim zatočenicima Toplana koji i dalje vjeruju u mit o "puhalici".
Čuj drva i breza u 21. vijeku, a pričamo o komforu urbanog življenja i Toplanama... Još samo fali da predložiš da na balkon u zgradi istovarim metar borovine pa da naložim nasred dnevne sobe?
Možeš ti imati nekretnina koliko hoćeš, ali očigledno ne znaš razliku između dogrijavanja i primarnog grijanja???
Inverter se ne pali kad ti poplave prsti, nego radi konstantno i drži temperaturu.
Dok ti s ponosom plaćaš fiksni harač Toplanama i dogrijavaš se na struju kad oni ugase ventil, meni "puhalica" već 4 godine završava kompletan posao za smiješne novce.
Umjesto što se svisoka smiješ vlastitom neznanju, mogao si makar proguglati kako radi inverter. To što ti u glavi imaš sliku klime koja puše vreo zrak u jednu tačku samo pokazuje da uređaj u kući nisi vidio osim na slici.
Inverter je primarno grijanje koje održava temperaturu u cijelom prostoru bez ikakvih problema, pod uslovom da ga ne koristiš kao nepismen čovjek koji ga pali samo kad mu se guz*** smrznu.
Nastavi slobodno s tim pričama za laku noć dok ti računi za centralno rastu, a ja ću uzivati u svojoj "puhalici" za male pare koje troši.
I dalje moje duboko saučešće svim zatočenicima Toplana koji i dalje vjeruju u mit o "puhalici".
-
moimoi
#3971 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Uzivaj, ko ti brani?? Nemoj samo drugima soliti pamet na temi koja nije namjenjena puhalicama 
To sto ti po kuci moras sva vrata drzati otvorena nebil ti i druge prostorije imale neku temp da ne cvokoces kada krocis… mora da je merak.
Bi ril
To sto ti po kuci moras sva vrata drzati otvorena nebil ti i druge prostorije imale neku temp da ne cvokoces kada krocis… mora da je merak.
Bi ril
- Haris033
#3972 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Pa čovječe, ti si u ovom tekstu sam sebi uskočio u usta i potvrdio sve što ja pričam. Sam kažeš da je stan iznad prazan, stan ispod prazan, pod leden, držiš klime na 26 stepeni, a gasovodne radijatore zavrćeš. Pa tebi kroz te prazne stanove bježi 70% toplote, ti griješ beton komšijama, a ne sebi! To nema veze s klimom, u takvom prostoru bi te i plin i Toplane ogulili do kosti. Druga kardinalna greška, zatvaraš vrata spavaće i dječije sobe, a izvor toplote ti u hodniku ili dnevnoj? Pa kako misliš da toplota prođe kroz drvo, teleportacijom? Naravno da će ti u 6 ujutro biti ledara u kupatilu ako unutrašnji zidovi nemaju akumuliranu toplotu jer izolacije nema, a vrata zatvorena.nepass1 wrote: ↑14/04/2026 13:03
Evo kod mene situacije, u februaru kupim stan. 1.mar useljavam. Nije nesta ni hladno bilo, valjda i frka oko selidbe. Helem nejse dodje racun za plin februar, zena sama zivjela, termostat nastiman na 21° dvije sobe zavrnuti radijatori. 215KM racun. ja bukvalno nemam ves masine ugradjujem invertere tri milje dao. Kontam navikli na 25, iznad i ispod mene nikog, ima da me nema ako budem plin koristio. I jbg dodje proljece nisam imao kad te klime ni koristiti.
A to za Zadar, ušli u leden, neproluftiran beton koji niko nije grijao mjesecima i očekivali da toplotna pumpa za dva sata ugrije zidove od 20 tona? To ne može ni nuklearni reaktor. Inverter i toplotna pumpa se NE GASE, oni održavaju toplinu. Kad ti zidovi jednom povuku vlagu i hladnoću, treba im 3 dana konstantnog rada da se ugreju. Ti zapravo imaš problem s izolacijom i načinom korištenja, a kriviš uređaje.
Kad ponestane argumenata, onda krene priča o "soljenju pameti". Otvorena vrata u stanu znače konstantnu cirkulaciju i topao zrak u svakom ćošku.
Najveći je merak imati potpunu slobodu. Ti s Toplanama nemaš nikakvu kontrolu jer plaćaš koliko ti kažu, griješ se kad ti oni dopuste…
Mene moja "puhalica" služi savršeno, računi su mi smiješni, a ti nastavi braniti monopol od kojeg imaš povremeno tople zime i skupe račune.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3973 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
hare, čovjek koji je najviše ljudi odbio od klima uređaja i korčule.
- dr_Evil
#3974 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Nikad nisam bio rahatniji nego kad sam imao centralno grijanje u stanu, svaka prostorija ugrijana, i jos podno grijanje u kupatilu, kad smo prodali stan i preselili se u kucu bas mi nedostaje ono samo odvrni, a radilo je citavu godinu, to jest Skandinavci nemaju sezonu, ili makar nije bilo gdje sam ja. U kuci Inverter, podno, i pec na drva, ali opet nije isto. Mada jest ugodjaj kad se svi smirimo zapalit vatricu i gledas je kroz staklo, pa malo pucketa
Ove godine u kuci(BiH) je u planu radijatori u svaku prostoriju, i naravno kamin, to jest ona pec na drva u dnevnom. Inverter samo na ljeto palit. Razmisljao sam o peletu, ali odluka je pala na onaj inverter zrak/voda, bila je i opcija voda/voda, ali mi mrsko kopat avliju kad je sve gotovo. Ne bih slusao ono drndalo dok puse, totalno neprirodno, ne odgovara mi ni zrak.
- Haris033