mali_balon wrote: ↑12/04/2026 10:10
Ateista wrote: ↑10/04/2026 14:38
Cijene grijanja su svakako previsoke, muslim da je svaki drugi vid grijanja puno jeftiniji a pri tome imas mogucnost da grijes kad hoces, da grijes i navece ako ti treba ili nocu, da smanjis ako je prevruce, ako si na putu ugasis i ustedis. Sa toplanama se bespotrebno pregrijavaju prostori po danu i usred zime, a nocu ili u prelaznim periodima bude hlasno, a placa se previse.
Ko god se grije na struju, racun za struju za sve potrosave mu ne dodje u sred zime ko meni samo grijanje, plus moram placati i u sted ljeta.
Bagra lopovska, da mi je docekati dan da mogu odjebati toplane za sva vremena.
Grijese djecko...sve je to tu negdje...na kraju se svodi na jednu stvar...sa kojim grijanjem si veci gospodin tj oko kojeg grijanja ima.najmanje posla.
1m3 cjepanih drva 120KM u zimu se ne ulazi bez 10m sto bi narod reko to ri je 1200KM.....e sad lozenje ciscenj krecenje.....pelet oko od 350 do 450 pitanje ima li ga, kazu 4 5 tona po sezoni....opet lozenje ciscenj itd itd....
Sve ovo ide stres nabavke skladistenja I ostalih zajebanica....pa dok se stan kuca ugrije...na toplanama gospodin vazda u ugrijano udjes
Plin imal ga nema ga koliko je kalorican odrzavanje itd itd....
Znaci sve dodje u nekih maximalno 500KM razlike....I da ne bi djaba ljudi preko zime rentali stanove tj izlazili iz svojih kuca, da zive u tudjim stanovima koji su na toplanama....ima takvih koliko hoces
nepass1 wrote: ↑12/04/2026 09:06
Cijene grijanja su svakako previsoke, muslim da je svaki drugi vid grijanja puno jeftiniji a pri tome imas mogucnost da grijes kad hoces, da grijes i navece ako ti treba ili nocu, da smanjis ako je prevruce, ako si na putu ugasis i ustedis. Sa toplanama se bespotrebno pregrijavaju prostori po danu i usred zime, a nocu ili u prelaznim periodima bude hlasno, a placa se previse.
Ko god se grije na struju, racun za struju za sve potrosave mu ne dodje u sred zime ko meni samo grijanje, plus moram placati i u sted ljeta.
Vjeruj da bih ja sa plinom bio tu negdje sa toplanama na godinu dana. Plus servis bojlera itd...ove stare zgrade fakat imaju nepostojecu izolaciju.
U novogradnji se vec isplati imati plin, to su smjesni racuni naspram toplana.
Klima ugrije, moze se prezivjeti zima ali nije to taj ugodjaj.
Truba wrote: ↑12/04/2026 09:17
Mnogo grijesis
Imao bi dosta kondenza vlage plijesni...
Tako je to u zgradama koje nemaju centralno a jedan se grije na konvektore drugi na drva treci na pelet cetvrti na kondenzacijski bojler peti na fasadnu pec a svi stede i pale prema potrebi
Da ne odgovaram pojedinacno...
U stanu sam i drva i pelet svakako ne dolaze u obzir, da iam kucu mozda pelet, plin ne volim, ali grijanje na struju je isto gospodski.
Razumijem da neki vole da zive u sauni i da im je u stanu 25+ stepeni, meni je to previse i prevruce mi je, to mi nije komfor, a oko 11 hladno, u prelaznim mjesecima hladno.
Vec imam jednu klimu, jos jedna uz par manjih konvektora bi mi bila dovoljna,sve bih otplatio brzo a mogao bih stimati kako meni odgovara, ne kako je njima kurcu cejf. Nit bih zivio u sauni reko dana i pregrijavao prostor kad niko nije tu, nit bih se mrznuo navece ako ostanem duze budan.
Grijane zimi sad placam preko 170KM, neka mi jos toliko skoci struja kad su minusi, ustedicu na prelaznim mjesecima plus nemam pausala, bice mi ugodnije i po danu i navece, odnosno bilo bi, kad bih mogao.