IRAN

armin071

#72626 Re: IRAN

Post by armin071 »

Samo na ovoj slici klempo treba biti iznad narandže i da drži njega na lancu, onda je hijerarhija upotpunjena…
Timscho

#72627 Re: IRAN

Post by Timscho »

Rejhana wrote: 09/04/2026 17:12 Sve više nailazim na twitove i komentare kako samih Iranaca tako i onih koji su za osovinu otpora da se izražava bojazan da su reformisti izvršili tihi puč i preuzeli vlast i time kompromitovali revoluciju i otpor. Sve je počelo od dana kada Javad Zarif objavio članak u kojem bi Iran trebao prihvatiti kompromisno rješenje što su mnogi protumačili kao kapitulaciju i predaju. Uglavnom dosta je negativnih komentara i u vezi Aragchija, kao i ovog Qalibafa, kojeg smatraju jako moćnim i uticajnim...

Prevod: "Nemam namjeru uopšte braniti Qalibafa, ali očigledno postoje istine iza kulisa kojima posvećujemo manje pažnje. - Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost ima 13 članova, od kojih je jedan Qalibaf, a većina je iz vlade! - Sve ove pobune su počele od dana kada je prokleti Zarif objavio članak. - Amerika je tokom ovog vremena bila u kontaktu s elementima unutar Irana. Samo pazite da vas ne prevare!"
Scott Ritter danas u ovom intervjuu (2:20) tvrdi da je Kina pritisnula Iran da pristupi pregovorima pod prijètnjom da ga više neće podržavati jer ne može dalje da izdrži blokadu Hormuza.

https://youtu.be/FDOtD6qEeVQ?si=mX5ezSEUXN6yiVOO

A ne znam jel Scott zna da su Iranci puštali kineske tankèee da prođu.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#72628 Re: IRAN

Post by arman1 »

Image
swanfilter

#72629 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Prvo nezadovoljan narod rusi mrski rezim, sada reformisti dosli na red.

Ocaju moj ...
Static-X

#72630 Re: IRAN

Post by Static-X »

Dozer wrote: 09/04/2026 20:30 Ma nece Zutalj odustati od uranijuma ba, sta vam je... A to moze samo pjeske.

Vjerovatno ce pokusati masovni napad na Isfahan, ali u veliki problem ce upasti ako uranijum nije tamo, a vjerovatno nije.

Ako je zaista to plan, ja ne mogu da vjerujem da je idiot spreman zrtvovati toliko ljudi, jer Iranci ih cekaju 1000%....
Nisam siguran. Ljudi im pred nosom uspjese spasiti pilota.
Dozer

#72631 Re: IRAN

Post by Dozer »

Static-X wrote: 09/04/2026 22:55
Dozer wrote: 09/04/2026 20:30 Ma nece Zutalj odustati od uranijuma ba, sta vam je... A to moze samo pjeske.

Vjerovatno ce pokusati masovni napad na Isfahan, ali u veliki problem ce upasti ako uranijum nije tamo, a vjerovatno nije.

Ako je zaista to plan, ja ne mogu da vjerujem da je idiot spreman zrtvovati toliko ljudi, jer Iranci ih cekaju 1000%....
Jesu li? Znamo li zaista to? Jel' igdje pokazan heroj? Zar to ne bi bilo wow za marketing i US vojnu premoc? Moral?
Istina je da se ne zna sta se zaista desilo s njim, kao ni s ona 2 C-130, 2 BH, i 4 zujalice, kao ni s ljudstvom iz svega toga.

Al' cak i da jesu spasili pilota, ovo bi bilo nesto potpuno drugacije.
Osnove pjesadijskih borbenih dejstava kazu: malo ljudi - manje zrtava, puno ljudi - vise zrtava.
Mogli su Ameri lako i jeftino prolaziti po Iraku, Somaliji i sl., ali Iran...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#72632 Re: IRAN

Post by arman1 »

Dio Iranskog neba Pakistan uzeo pod nadzor. Poslali upozorenje i cio bandi i trumponjama. Izgleda da ih ozbiljno shvataju. Kineske zujalice s pakistanskom zastavom su novi igrač. Koliko sam razumio 500 km od Pakistanske granice. Vjerovatno dok su pregovori u toku.
zigzag

#72633 Re: IRAN

Post by zigzag »

Danguba wrote: 09/04/2026 22:09
arman1 wrote: 09/04/2026 21:49 Image
ova dole dobra za avatara. :D
Arapi su bijesni na ovu sliku. Kako je neko mogao da ih stavi u istu ravan sa Sharom
Bernardinac

#72634 Re: IRAN

Post by Bernardinac »

Dozer wrote: 09/04/2026 23:04

Jesu li? Znamo li zaista to? Jel' igdje pokazan heroj? Zar to ne bi bilo wow za marketing i US vojnu premoc? Moral?
Istina je da se ne zna sta se zaista desilo s njim, kao ni s ona 2 C-130, 2 BH, i 4 zujalice, kao ni s ljudstvom iz svega toga.

Osnove pjesadijskih borbenih dejstava kazu: malo ljudi - manje zrtava, puno ljudi - vise zrtava.
Pa mislim da bi Irancima dobro došlo par USA leševa ili živih i da bi sigurno to objavili?
Ali izgleda da nema ništa ili su se možda nešto "dogovorili" sa amerima ako ima "živih ili mrtvih" a da to ne objavljuju? :roll:
Malo vjerovarno ali recimo da neki mali postotak za tako nešto postoji.
Danguba

#72635 Re: IRAN

Post by Danguba »

Saveznici reagovali na zahtjeve SAD
"Kada je došlo vrijeme da se obezbijedi logistička i druga podrška koju su Sjedinjene Američke Države tražile u vezi sa Iranom, neki saveznici su bili, blago rečeno, pomalo spori. Istini za volju, bili su i donekle iznenađeni. Kako bi se zadržao element iznenađenja za početne napade, predsjednik Tramp je odlučio da unaprijed ne obavijesti saveznike", rekao je Rute tokom govora u Vašingtonu.

On je, međutim, dodao da sada vidi snažnu podršku širom Evrope.

"Ono što danas vidim širom Evrope jeste da saveznici pružaju ogromnu količinu podrške", rekao je Rute.

On je kazao da gotovo bez izuzetka, saveznici rade sve što Sjedinjene Američke Države traže.

"Čuli su zahtjeve predsjednika Trampa i na njih odgovaraju", dodao je Rute.

Tramp traži konkretne poteze saveznika
Izjave Rutea uslijedile su nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, prenosi Tanjug.

Kako su diplomate rekle za Rojters, on je pojedine prijestonice obavijestio da Tramp u narednim danima očekuje konkretne obaveze saveznika u vezi sa obezbjeđivanjem Ormuskog moreuza.
Gledaj ti ovog malog poltrona.
Nema nista od primirja jer spremaju nesto drugo.
last mohicans

#72636 Re: IRAN

Post by last mohicans »

Pakistanski šef odbrane zapalio mreže: "Izrael je zlo, a oni koji su stvorili tu kancerogenu državu neka gore u paklu"
Jaka izjava, respekt. Moj ministre, mogao bi doći na odstrel listu.
Dozer

#72637 Re: IRAN

Post by Dozer »

Bernardinac wrote: 09/04/2026 23:28

Pa mislim da bi Irancima dobro došlo par USA leševa ili živih i da bi sigurno to objavili?
Ali izgleda da nema ništa ili su se možda nešto "dogovorili" sa amerima ako ima "živih ili mrtvih" a da to ne objavljuju? :roll:
Ja bih, recimo, u datoj situaciji samo sutio ako sam ih pokupio. Isto i da sam pomeo gomilu ljudstva iz onih aviona i helikoptera.
Uradio bih tacno onako kako su i oni - pokazao unistene avione i helikoptere, ali sutio za ljude i ostavio drugoj strani da laprda.

To je vrlo mocan psiholoski alat za ostale - neznanje i nagadjanje.
sve_ovo_ja

#72638 Re: IRAN

Post by sve_ovo_ja »

Sjecam se prije par sedmica da su 1-2 forumasa napisala da su pricali sa Irancima koje poznaju (Austrija, Njemacka tako nesto u EU) i da su misljenja bila drugacija nego ovdje na forumu i na noz su bili docekani…

(Pod rizikom da cu i ja biti lincovan, ali da se odmah ogradim da samo prenosim poruke i moje misljenje nema veze sa tim, sumir je na foe kao i vecini normalnog svijeta, itd. ) :D

Isto u firmi gdje radim ima 6-7 Iranaca/Iranki koji su otisli iz drzave prije 3-4 godine, neki i jos duze. Koliko sam upratio, nisu svi muslimani, 50-50 otprilike sa katolicima. Za dvojicu mogu reci da malo kao i poznajem, ostale vise iz prolaza i nekih sastanaka…
Helem, nisam htio pominjati temu rata i pitanja sa njima dok nije ovo „primirje“ fol doslo i pitam ih kakvo je stanje, porodica, misljenje oko svega i sl. Kazem im da cijenim Iran zbog pomoci nama u ratu kad su mnogi okretali ledja itd.

Odgovor od te 2 sto znam, a kazu da i ostali isto misle:
- Porodice su dobro, nema interneta, uspijemo se cuti telefonima povremeno, neki otisli van Teherana u neka druga podrucja…
- Posto nema interneta za normalne ljude, sve sto izadje iz Irana je svjesno pusteno od rezima da bude njihovo glasilo iako nije istina
- Navijamo svi (i oni i njihove porodice koje su tamo) da rezim padne jer je dosta bilo 40 godina njihovih terorisanja
- Amerika gadja samo vojne/vladine ciljeve :-)
- Ako rezim ostane, ne smiju se vratiti cak i ako bude mir, jer se boje da ce ih ubiti.
————————————
Ja im kazem, kakve „samo“ vojne ciljeve, sta je sa skolom gdje je 200 djece pobijeno, zgrade gdje su civili itd
Odgovor: „A to nisu htjeli, blizu te skole su pravi ciljevi, jbg desava se u ratu“

Uglavnom me zacudilo bas da niko od njih nije „a“ zucnuo pritiv Amerike i Izraela i za neke izjave sam imao osjecaj da je zuti debil Trump ili netanjahu pored mene. Ja k‘o debil pored njih spominjao znaju li sta se radi u Gazi, Palestini, Libanu, je li misle da ce im biti bolje isto kao Libija, Sirija i ostale zemlje sto im je kad je dosla Amerika da donese demokratiju…

Luda vremena u svakom slucaju…
Last edited by sve_ovo_ja on 10/04/2026 00:06, edited 1 time in total.
Danguba

#72639 Re: IRAN

Post by Danguba »

A sta ako nikako nije ni pronadjen.
Mozda je jos ziv ili mrtav negdje u zaklonu.

Uglavnom oko toga nesto nije u redu.
Ono sa unistenim letjelicama je pokusaj kidnapovanja nuklearnog materijala koji je neuspjeo.
Dozer

#72640 Re: IRAN

Post by Dozer »

Ali se i dalje ne zna sta je s ljudima iz letjelica. A tu nije bilo ispod 50 ljudi. 2 aviona...
Danguba

#72641 Re: IRAN

Post by Danguba »

Ne bi me cudilo da ih vode kao kolateral.
Rejhana

#72642 Re: IRAN

Post by Rejhana »

"pregovarač" libanske vlade stigao u Tel Aviv na direktne razgovore :mrgreen:

Moenx

#72643 Re: IRAN

Post by Moenx »

Dozer wrote: 10/04/2026 00:01

Ja bih, recimo, u datoj situaciji samo sutio ako sam ih pokupio. Isto i da sam pomeo gomilu ljudstva iz onih aviona i helikoptera.
Uradio bih tacno onako kako su i oni - pokazao unistene avione i helikoptere, ali sutio za ljude i ostavio drugoj strani da laprda.

To je vrlo mocan psiholoski alat za ostale - neznanje i nagadjanje.
Da evo kad sklapamo teorije o propagandnom efektivu iznosenja odredjenih informacija sta Vi mislite zasto je Donald Trump neposredno pred primirje objavio ultimatum
I sami ultimatum se poklapa sa uspostavljanjem primirja i pocetkom pregovora
Sta bi to znacilo
Zasto su Iranci prihvatili takav slucajan slijed dogadjaja
Da li je time napravljena dogovorno izlazna strategija za povlacenje Amerike
To jeste Amrikanci bi po tome prihvatili primirje citaj povlacenje ali da ne ispadnu luzeri
U tom svijetlu moze se gledati i prica ili orice o pilotu i nj spasavanju
armin071

#72644 Re: IRAN

Post by armin071 »

Pakistanski ministar odbrane uputio oštre poruke: "Izrael je zlo i kletva za čovječanstvo"
Molim se da ljudi koji su stvorili ovu kancerogenu državu na palestinskoj zemlji, kako bi se riješili evropskih Jevreja, gore u paklu, poručio je
Hajde Donalde “oslobodi” pakistanski narod od ovih mula da vidimo još jedan nestanak kompletne civilizacije….
Static-X

#72645 Re: IRAN

Post by Static-X »

Ok nesto je sumnjivo jer nismo sigurni sta se desilo sto je zapravo negativno za iran. U njihovoj teritoriji ovi im se setaju i traze svog covjeka. Te letjelice su sve trebale biti poskidane, zasto nisu?
zilog

#72646 Re: IRAN

Post by zilog »

Dozer wrote: 09/04/2026 07:50
zilog wrote: 09/04/2026 02:00
bosanski__ wrote: 09/04/2026 01:02 Šta, ne bi bilo ovoga u socijalizmu ?

Jesi siguran ?
Ne bi!

Cak i u nasoj "soft verziji" samoupravnog socijalizma, imao si stroga ogranicenja uvoza kucnih kompjutera. Mogao si, na konsignaciji, kupiti Mercedesa, BMW, Hitachi TV i HiFi liniju (po paprenim cijenama), ali nisi mogao legalno kupiti Spectrum, Commodore, ili BBC Micro.

Trebalo je dobrih desetak godina, gledanja na zapad i zapadne BBS-ove (preteca/surogat non ARPA ISP-ova), da bi proradili domaci, poput Sezama (krajem 1989.)...

Slobodan protok misli i ideja, nije nesto cime se socijalizam moze pohvaliti, barem ne onaj koji je protiv kapitalizma, nazalost... :roll:
Nije to bilo zbog naseg socijalizma i komunizma, nego zbog zapadnog gledanja na nas.
Jbg, a IRIS jos 70-ih pravio svasta oko kompjutera za zapad. Znaci - moglo se i moglo je.
Promaklo mi je ovo jucer, tek vidjeh u notifikacijama.

Kakvog zapadnog gledanja na nas? :lol:

Uvoz kucnih/PC racunara je bio ZABRANJEN po carinskoj nomenklaturi i tarifi SFRJ!!! Nista "zapad" nije imao sa tim idiotlukom... :roll:

A jako dobro znam, sta je Iris pravio, ali to nema veze sa ovim sto je gore napisano. Iris 16 je kostao koliko i novo auto. Tek se sklapanjem tajvanskog Mitac-a (mislim 1990.), cijena nesto spustila, pa su ga firme mogle kupovati. Pojedinci nikako...
tzipiripi

#72647 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

Lik iz Hrvatske koji živi u Iranu, oženio lokalnu curu, radi tamo kao turistički vodič i uspije se ponekad javit na fb

https://www.facebook.com/share/1GgZfmxWet/
HD_2015

#72648 Re: IRAN

Post by HD_2015 »

Mulanski režim, mulanski režim - sada bih mijenjao ovaj naš režim u BiH koji sve uništi i opljačka za jedan mulanski. Iran pod sankcijama naprednija zemlja od većine na bliskom istoku.

Ali ne, zapadnjacima odgovaraju korumpirani režimi kao u BiH, kao kod Arapa. Cionisti mogu dominirati svijetom samo kroz korumpirane režime. Najbolji primjer je Južna interkonekcija.

Iranska dijaspora - kao i svaka dijaspora, moraju biti submisivni, jer u suprotnom ide deportacija.

Isto kao što znam jednog iz naše dijaspore: "A, ne, ne, nije Evropa pustila da nas ubijaju jer smo muslimani. Nije Evropu briga za ovaj dio svijeta". Džaba mu pokazivati odlomak iz Clintonove knjige koji kaže da smo dobili embargo baš zato što jesmo muslimani.
Last edited by HD_2015 on 10/04/2026 06:22, edited 2 times in total.
tzipiripi

#72649 Re: IRAN

Post by tzipiripi »

Danguba wrote: 09/04/2026 23:42
Spoiler
Show
Saveznici reagovali na zahtjeve SAD
"Kada je došlo vrijeme da se obezbijedi logistička i druga podrška koju su Sjedinjene Američke Države tražile u vezi sa Iranom, neki saveznici su bili, blago rečeno, pomalo spori. Istini za volju, bili su i donekle iznenađeni. Kako bi se zadržao element iznenađenja za početne napade, predsjednik Tramp je odlučio da unaprijed ne obavijesti saveznike", rekao je Rute tokom govora u Vašingtonu.

On je, međutim, dodao da sada vidi snažnu podršku širom Evrope.

"Ono što danas vidim širom Evrope jeste da saveznici pružaju ogromnu količinu podrške", rekao je Rute.

On je kazao da gotovo bez izuzetka, saveznici rade sve što Sjedinjene Američke Države traže.

"Čuli su zahtjeve predsjednika Trampa i na njih odgovaraju", dodao je Rute.

Tramp traži konkretne poteze saveznika
Izjave Rutea uslijedile su nakon jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, prenosi Tanjug.

Kako su diplomate rekle za Rojters, on je pojedine prijestonice obavijestio da Tramp u narednim danima očekuje konkretne obaveze saveznika u vezi sa obezbjeđivanjem Ormuskog moreuza
.
Gledaj ti ovog malog poltrona.
Nema nista od primirja jer spremaju nesto drugo.
Europa je na najnižim granama ikad. Stara ofucana kurava. Daddy ga malo naružio
sencobih

#72650 Re: IRAN

Post by sencobih »

sve_ovo_ja wrote: 10/04/2026 00:04 Sjecam se prije par sedmica da su 1-2 forumasa napisala da su pricali sa Irancima koje poznaju (Austrija, Njemacka tako nesto u EU) i da su misljenja bila drugacija nego ovdje na forumu i na noz su bili docekani…

(Pod rizikom da cu i ja biti lincovan, ali da se odmah ogradim da samo prenosim poruke i moje misljenje nema veze sa tim, sumir je na foe kao i vecini normalnog svijeta, itd. ) :D

Isto u firmi gdje radim ima 6-7 Iranaca/Iranki koji su otisli iz drzave prije 3-4 godine, neki i jos duze. Koliko sam upratio, nisu svi muslimani, 50-50 otprilike sa katolicima. Za dvojicu mogu reci da malo kao i poznajem, ostale vise iz prolaza i nekih sastanaka…
Helem, nisam htio pominjati temu rata i pitanja sa njima dok nije ovo „primirje“ fol doslo i pitam ih kakvo je stanje, porodica, misljenje oko svega i sl. Kazem im da cijenim Iran zbog pomoci nama u ratu kad su mnogi okretali ledja itd.

Odgovor od te 2 sto znam, a kazu da i ostali isto misle:
- Porodice su dobro, nema interneta, uspijemo se cuti telefonima povremeno, neki otisli van Teherana u neka druga podrucja…
- Posto nema interneta za normalne ljude, sve sto izadje iz Irana je svjesno pusteno od rezima da bude njihovo glasilo iako nije istina
- Navijamo svi (i oni i njihove porodice koje su tamo) da rezim padne jer je dosta bilo 40 godina njihovih terorisanja
- Amerika gadja samo vojne/vladine ciljeve :-)
- Ako rezim ostane, ne smiju se vratiti cak i ako bude mir, jer se boje da ce ih ubiti.
————————————
Ja im kazem, kakve „samo“ vojne ciljeve, sta je sa skolom gdje je 200 djece pobijeno, zgrade gdje su civili itd
Odgovor: „A to nisu htjeli, blizu te skole su pravi ciljevi, jbg desava se u ratu“

Uglavnom me zacudilo bas da niko od njih nije „a“ zucnuo pritiv Amerike i Izraela i za neke izjave sam imao osjecaj da je zuti debil Trump ili netanjahu pored mene. Ja k‘o debil pored njih spominjao znaju li sta se radi u Gazi, Palestini, Libanu, je li misle da ce im biti bolje isto kao Libija, Sirija i ostale zemlje sto im je kad je dosla Amerika da donese demokratiju…

Luda vremena u svakom slucaju…
to me podsjeti kad tv reporteri u ratu razgovaraju sa logorašem ili zarobljenikom ,i ovaj jadnik na sva usta priča kako mu je lijepo, kako ga niko ne dira, kako su ga u stvari oslobodili itd. Kaže amerika gađa vojne ciljeve garant gađa, a da jedva čekaju promjenu režima to vjerujem jer zasitili su se trenutnog pa misle biće bolje ko i mi , nek nije sadašnja pa makar bilo i gore
Post Reply