IRAN

SmokingMan

#69376 Re: IRAN

Post by SmokingMan »

Nije mi jasno što Uganda traži ovdje, osim kao plaćenici koji uskaču na mjesto onih koji nisu željeli da se blamiraju.
geralt

#69377 Re: IRAN

Post by geralt »

sumirprimus wrote: 31/03/2026 16:48 Ja ali nigdje bunkera za ljude,skidaju im redom ljudtsvo, kao da nije vrijedmo za to pare dati
Ima i dio za ljudstvo, ne vidi se na slici.

Fun fact, odavde su polijetali CIA Gnat-750 dronovi koji su '94. i '95. kruzili iznad BiH i prikupljali obavjestajne informacije za NATO bombardovanje VRS.
plavi_E

#69378 Re: IRAN

Post by plavi_E »

Tesko da postoji i jedna zenlja na svijetu da ima vise i dublje ukopane vojne opreme od Irana. Iran je pun tvrdih planina. Sve sto imalo vojnotehnicki vrijedi je u Iranu ukopano duboko u nekoj planini. Oni su su jednostavno znali da ce kad tad biti napadnuti od najjacih avijacija svijeta.
Podzemni objekat Zeljava je za ove iranske podzemne objekte vjerovatno velicine kantine u nekom od tih objekata. :D
muha_sa

#69379 Re: IRAN

Post by muha_sa »

Neljudi sjebaše ovako finu planetu :(
Nikad ovo stat nece--ko misli da hoce nek mi kaže kako i utješi me :D

Vjeciti optimista sjeban do daske :(
Janjicar

#69380 Re: IRAN

Post by Janjicar »

Bernardinac wrote: 31/03/2026 16:45 Baciš hrpu bombi i zatrpaš ulaz. Onda ovi moraju kopat da uđu ili izađu. A to se vidi. Ovi tuneli imaju smisla kao i garaža kad pada tuča pa da ti ne skenja auto. Kad prođe opasnost onda izađeš. Fino ovo izgleda samo je problem što garažu ne možeš koristiti kad ti neko stalno šut istresa pred vrata.
Ti sa sumirom moRes se raspravljat, tu vam je negdje logika.
splinter

#69381 Re: IRAN

Post by splinter »

Cio četničija se uskoro neće imati gdje sakriti.
Fantastični FPV piloti kod pripadnika pokreta otpora. Također s njima rame uz rame operiraju Rusi i Ukrajinci uz dogovor da se ne objavljuju njihovi snimci, kao što sam već i pisao ranije. Samo udarajte, ruke Vam pozlatile i da imate na hiljade ovakvih pogodaka.
plavi_E

#69382 Re: IRAN

Post by plavi_E »

Hajlac wrote: 31/03/2026 10:28

Ovo je izgleda pogodak za PR. U stilu "hajmo pogoditi nocu nesto sto ima potencijal da eksplodira" i onda je neko dosao na ideju da se gadja skladiste artiljerijske municije gdje ima raketa za GRAD 122 mm. Na snimku se vidi da neke od tih raketa odlijecu u nebo.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#69383 Re: IRAN

Post by pici »

geralt wrote: 31/03/2026 17:02
Bernardinac wrote: 31/03/2026 16:45 Baciš hrpu bombi i zatrpaš ulaz. Onda ovi moraju kopat da uđu ili izađu. A to se vidi. Ovi tuneli imaju smisla kao i garaža kad pada tuča pa da ti ne skenja auto. Kad prođe opasnost onda izađeš. Fino ovo izgleda samo je problem što garažu ne možeš koristiti kad ti neko stalno šut istresa pred vrata.
Zavisi kako je napravljeno. Slatina na Kosovu je izdrzala bombardovanje 1999. i direktne pogotke GBU-24 bombama, prezivjeli su i avioni i ljudstvo, i glavni je razlog zbog kojeg Srbija jos uvijek ima avijaciju. Podzemni aerodrom Dubinje kod Sjenice je zatrpan, jos se navodno 4 x MiG-21 i 1 x Supergaleb nalaze pod rusevinama. Podzemna baza Sipcanik u Crnoj Gori je unistena u bombardovanju, i u njoj 26 aviona.

Inace su najvece pare u podzemne aerodrome u Evropi ulozili Svedjani, mislim da su JNA baze pravljene kao kopija njihovih.
Podzemni aerodromi su pogodni ako nisu stalno pod metom i bombardovanjem. Bio sam u Slatini i nije nista posebno. Imas dva otvora za avione, nemas više. Ulaze avioni sa jedne a izlaze sa druge strane. Unutar kompleksa imao si elektricne tegljace kojima si vukao mig-21 do izlaza, gdje bi ih preuzimali traktori i vukli do piste. Mislim da smo pod znakom uzbune, vojna vjezba, dva aviona izvukli, dostavili traktoristima i oni ih odvukli do piste da bi onda pod forsažom poletili. Mnogo je to vremena, mislim da je bilo od uzimanja aviona do poletanja... pa nekih 20 minuta ako ne i više.
Nezgrapan je to sistem. U Bihacu su mogli odmah iz kompleksa. Ako to iran ima te bihacke aerodrome onda ko nesta mogu. ovi slatina su smetlje. Parking.
JovicSA

#69384 Re: IRAN

Post by JovicSA »

sumirprimus wrote: 31/03/2026 15:56 Fino objašnjeno

:)
Lik za godinu obidje sve metropole, Iranci poslije 40 gpdina revolucije u bedaku i uništenju drzave. Čiji put ce donijeti vise dobra drustvu i drzavi? Dzaba Kmeka i pozivanje na pravo
Dolazak i obilazak svjetskih centara više govori o samom Zapadu nego o Iranu ili ovom glavosječi.
Dozer

#69385 Re: IRAN

Post by Dozer »

esso_sa wrote: 31/03/2026 16:58
Dozer wrote: 31/03/2026 16:48
Uglavnom, ako ovo.potraje jos 3-4 mjeseca i duze, mi mali (na drzavu mislim) idemo ispod dna na kojem smo sad.
Mozda i nije lose kao motivacija za konacno razguliti vani, a da se ovaj trenutni nakaradluk urusi i fino resetuje. Ali nema ovdje pameti ni za kakav reset…
To je sustina - nema ovdje aktivne pameti za bilo kakav reset i potez ka boljem. Jednostavno ne znaju, a one koji su znali ili znaju ili su otjerali, ili im ne daju ni prici pozicijama s kojih bi nesto mogli.
Jbg, svaki napredak = urusavanje postojece kleptokratske ENV postavke.
Last edited by Dozer on 31/03/2026 17:34, edited 1 time in total.
Dozer

#69386 Re: IRAN

Post by Dozer »

muha_sa wrote: 31/03/2026 17:20 Neljudi sjebaše ovako finu planetu :(

A stace, ne brini. S nama ili bez nas na planeti :D
armin071

#69387 Re: IRAN

Post by armin071 »

splinter wrote: 31/03/2026 17:24

Fantastični FPV piloti kod pripadnika pokreta otpora. Također s njima rame uz rame operiraju Rusi i Ukrajinci uz dogovor da se ne objavljuju njihovi snimci, kao što sam već i pisao ranije. Samo udarajte, ruke Vam pozlatile i da imate na hiljade ovakvih pogodaka.
Samo rokajte unutra svakako nisu ljudi. :thumbup:
Ja da sam na njihovom mjestu nema tih para za koje bi ja sjeo u ovaj tenk a znam da ove zuce okolo letaju…. Jebote i tomavaks i sve ovo je budućnost. Još kad bi jedna kako sjela onom klempi na uho… Vrh
Lain Coubert

#69388 Re: IRAN

Post by Lain Coubert »

Lik za godinu obidje sve metropole, Iranci poslije 40 gpdina revolucije u bedaku i uništenju drzave. Čiji put ce donijeti vise dobra drustvu i drzavi? Dzaba Kmeka i pozivanje na pravo
Izvini druže ali ti si idiot ako ovog doskorašnjeg teroristu u ovom kontekstu koristiš kao argument.

Inače, da te preduhitrim i da odmah kažem da podržavam tvoje pravo na mišljenje i izražavanje stavova iako su često subjektivni i djeluju idiotski i da ne podržavam ove koji te napadaju na forum samo zato što imaš mišljenje.
Zlocin&Kazna

#69389 Re: IRAN

Post by Zlocin&Kazna »

JovicSA wrote: 31/03/2026 17:26
Dolazak i obilazak svjetskih centara više govori o samom Zapadu nego o Iranu ili ovom glavosječi.
Za neke ne postoji gornja granica na broj neduznih masakriranih koje ne bi oprostili zarad jedne besplatne ekskurzije u Berlin, London, ili Dubaji,....
ovo_malo_duse

#69390 Re: IRAN

Post by ovo_malo_duse »

Ma ovo samo kad krene. Ganjace ih ko ukri ruse a na tako malom prostoru plus nije ravnica mozes sjedit iza brezuljka i poslat 3-4 drona. Vec ih je Hezba nagrdila Za 2 hefte ne znaju kud udaraju. Nisu od postanka IDF vise krntija i vojnika izgubili kao za ove 2 sedmice. Kad se sjetim strahospjeva mocnoj Merkavi. Karina kanta obicna ko sve ostale
Dozer

#69391 Re: IRAN

Post by Dozer »

armin071 wrote: 31/03/2026 17:34

Samo rokajte unutra svakako nisu ljudi. :thumbup:
Ja da sam na njihovom mjestu nema tih para za koje bi ja sjeo u ovaj tenk a znam da ove zuce okolo letaju…. Jebote i tomavaks i sve ovo je budućnost. Još kad bi jedna kako sjela onom klempi na uho… Vrh
Postoje jos manji dronovi, 10x10xm, ako ne i manji, namijenjeni unistavanju pojedinacne zive sile - vojnika. Programiraju se sta da traze i izbaci ih se na hiljade iz aviona, i oni dalje sami. Kad nadju cilj - vojnika, zalijecu se u njega i eksplodiraju. Ne bi me iznenadilo da Ameri ovo po prvi put testiraju u Iranu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#69392 Re: IRAN

Post by pici »

muha_sa wrote: 31/03/2026 17:20 Neljudi sjebaše ovako finu planetu :(

Ljudska glupost i pohlepa su beskonacni. Svijetom vladaju pohlepne gluperde koje samo znaju jahati na tudjoj muci. Planeta nikada nije imala razdoblje mira bar jedan jedini jebeni dan.Sta da ti kazem, odmori od vijesti, briga, portala, foruma, idi prati tekmu il sadi krompir. To ti je jedini mir dok ti neko nadrdan jal komsija, poznanik, kolega, vanzemaljac ga ne poremeti sa svojim idiotlukom i pohlepom.
Bernardinac

#69393 Re: IRAN

Post by Bernardinac »

Janjicar wrote: 31/03/2026 17:20
Ti sa sumirom moRes se raspravljat, tu vam je negdje logika.
Šta sam krivo napisao? Čisto tehnički gledano. Građevinski. Kakvo je tvoje mišljenje o funkciji ovih podzemnih skloništa? Kako to moRe fercerat ako su USA i IDF koji znaju gdje su ulazi/izlazi i koji rokaju ove objekte, možda već zatrpali iste?
Pričamo hebo ga ti, zašto sumira spominješ?
mist

#69394 Re: IRAN

Post by mist »

Jbt. sta bi od onakve zemlje :-)
splinter

#69395 Re: IRAN

Post by splinter »

ovo_malo_duse wrote: 31/03/2026 17:38

Ma ovo samo kad krene. Ganjace ih ko ukri ruse a na tako malom prostoru plus nije ravnica mozes sjedit iza brezuljka i poslat 3-4 drona. Vec ih je Hezba nagrdila Za 2 hefte ne znaju kud udaraju. Nisu od postanka IDF vise krntija i vojnika izgubili kao za ove 2 sedmice. Kad se sjetim strahospjeva mocnoj Merkavi. Karina kanta obicna ko sve ostale

Ljudi ne rade ništa stihijski, pogledaj ovo :

"Izraelska vojska IDF posljednjih je dana prilikom invazije i pokušaja nezakonite aneksije Južnog Libanona izgubila jedanaest vojnika. Da ne spominjemo desetke uništenih tenkova. Operacija se izgleda završava potpunim (EngIntel). Ovaj put je Merwan-Hizbolah bolje organizirana i opremljena. Također, ovdje se čini da je upotreba satelitske i orbitalne tehnologije stranih "velesila" važna osnova. Iransko zrakoplovstvo gotovo u cijelosti uništilo je američke i izraelske radare. To se primjećuje kako u velikim operacijama, tako i u "jednostavnim" napredovanjima na "terenu".
Ljudi dobijaju obavještajne podatke, satelitske snimke i snazi i položaju agresora, a, istovremeno, neki od ključnih radara su uništeni u iranskim udarima.
Bernardinac

#69396 Re: IRAN

Post by Bernardinac »

geralt wrote: 31/03/2026 17:02
Zavisi kako je napravljeno. Slatina na Kosovu je izdrzala bombardovanje 1999. i direktne pogotke GBU-24 bombama, prezivjeli su i avioni i ljudstvo, i glavni je razlog zbog kojeg Srbija jos uvijek ima avijaciju. Podzemni aerodrom Dubinje kod Sjenice je zatrpan, jos se navodno 4 x MiG-21 i 1 x Supergaleb nalaze pod rusevinama. Podzemna baza Sipcanik u Crnoj Gori je unistena u bombardovanju, i u njoj 26 aviona.

Inace su najvece pare u podzemne aerodrome u Evropi ulozili Svedjani, mislim da su JNA baze pravljene kao kopija njihovih.
To i govorim. Kakve koristi ako ti je zatrpano ispod zemlje? Teško će ijedna bomba uletit u Iranski "grad bunker" duboko pod zemlju i napraviti veliku štetu unutra. Problem je što ovi koji imaju kontrolu nad nebom sve vide. Kako raščistiti ulaze ako ti je dron i satelit iznad glave i gleda?
Peacean

#69397 Re: IRAN

Post by Peacean »

Ko bi rekao...
swanfilter

#69398 Re: IRAN

Post by swanfilter »

Hahaha. Znaci, mi Krajisnici smo trebali izdati R BiH i preci na Babinu stranu da bi dosli do BiH po cetnickom receptu jer bi time sprijecili, sta vec??

Covjece, barem razmisli. Sramotis se, da to prelazi sve granice dobrog ukusa.
plavi_E

#69399 Re: IRAN

Post by plavi_E »

FPV dronovi su promijenili nacin ratovanja u Ukrajini nema razloga da ne promjene i rat na bliskom istoku. Hezbolah izgleda nije prespavao rat u Ukrajini. Logisticki gledano su FPV dronovi povoljniji. Danas je lakse nabaviti 100.000 FPV dronova nego 100.000 minobacackih granata. FPV dronovi su u ukrajinskom ratu bili iznudjeno rijesenje ali za Hezbolah bi mogli biti glavno rijesenje za njihov nacin ratovanja.
alijagoro

#69400 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Peacean wrote: 31/03/2026 17:57 Ko bi rekao...
Glupa prica
Post Reply