Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dr_Evil wrote: ↑31/03/2026 09:58
Ko bi rekao cak do prije par mjeseci da ce na forumu niknut ovolika baza potencijalnih drugova komunjara
Ako nastave ovi da rokaju po svijetu uskoro pravimo novu komunisticku partiju BiH
Jest.
I novi masovni ubice Staljini Mao Zedongi ce da se izrode...
Ah cuj, imamo ih svakako, tesko da ces izbjeci jedan takav metak.
Gledaj to ovako Star Trek je prognozirao da ce 2026 poceti treci svjetski rat, nakon toga slijedi post-nuklearno drustvo i onda krecemo sa onim sto niko nece da kaze ali jeste komunizam. Dakle Star trek drustvo gdje niko ne radi za novac nego za svoj razvoj i razvoj drustva i svi imaju ono sta im je potrebno. Utopija
dr_Evil wrote: ↑31/03/2026 09:58
Ko bi rekao cak do prije par mjeseci da ce na forumu niknut ovolika baza potencijalnih drugova komunjara
Ako nastave ovi da rokaju po svijetu uskoro pravimo novu komunisticku partiju BiH
Jest.
I novi masovni ubice Staljini Mao Zedongi ce da se izrode...
Ah cuj, imamo ih svakako, tesko da ces izbjeci jedan takav metak.
Gledaj to ovako Star Trek je prognozirao da ce 2026 poceti treci svjetski rat, nakon toga slijedi post-nuklearno drustvo i onda krecemo sa onim sto niko nece da kaze ali jeste komunizam. Dakle Star trek drustvo gdje niko ne radi za novac nego za svoj razvoj i razvoj drustva i svi imaju ono sta im je potrebno. Utopija
Haj valjda ce i druge biljne i zivotinjske vrste malo doci sebi tada (samo u morima ilitiga okeanima zabiljezen je strahovit pad od oko 80% kolicine riba, korala itd. u, za geologiju Zemlje PISLJIVIH, 100-tinjak godina). Ni kad su mega-meteori padali nije zabiljezen toliki nestanak bioma u ovako kratkom periodu pa vi sad vidite u kakav se Armagedon ljudska vrsta pretvorila).
Direktna korelacija je drastican rast ljudske populacije.
Last edited by Hajlac on 31/03/2026 10:09, edited 2 times in total.
Od početka ovog sukoba, gdje je Iran napadnut bezveze, iz izmišljenih razloga o pravljenu atomske bombe i ko zna čega još, šta kome padne napamet, a koju napadači odnosno agresor već ima u svom arsenalu, ali Iran se posmatra kao limes, teži ka pravljenju bombe ali nikako da je napravi,
slušamo i gledamo, a posebno slušamo, šizofrenične izjave Trumpa mirotvorca, gdje ne svaki dan, neko svaki sat mijenja mišljenje i stav o Iranu, a sa druge strane kad se pogledaju dešavanja na terenu razvoj događaja ide uzlaznom eskalirajućom putanjom, svima je valjda jasno da ovome neće doći brzo kraj, a posebno ako se osvrnemo da planiranu pješadijsku avanturu gdje mladi momci i djevojke doslovno srljaju u smrt, a što može biti vrlo lak povod za neku atomsku bombu i kapitulaciju Irana, jer, čini mi se da sve ide na to, Izrahel i SAD nedaju sebi za pravo da izgube i obrukaju se, a naišli su na tvrd orah. Ili ako nebude atomska onda ide ravljanje i totalno uništenja da ne ostane kamen na kamenu.
Iskreno bih volio i da Iran ima atomsku pa ako dođe do bala neka bude maskembal.
Inače koliko vidim, odnosno ne vidim, zadnjim 7 do 10 dana sve je manje informacija sa terena, nema više vijesti o iranskim raketama, slabo informacija i o USA napadima: avionima, bombarderima, nosačima aviona. Vjerujem da na nekim kanalima imaju vijesti i dalje, tipa telegram i sl. ali konkretno na portalima pa i na forumu sve manje, sa tendencijom začatavanja teme koja je doduše već upropaštena.
Svijet malo više pogađa ovaj rat jer se reflektuje na sviju, dok recimo genocid u Gazi je bio u fokusu također, ali na drugačiji način, meni je dobro kod kuće, osuđujemo masovna ubijanja i iživljavnja, izražavamo zabrinutost, ali to je u biti to, tu presatje svaka daljnja diskusija.
Sad je ipak malo drugačije.
Ipak možda mi ovdje na forumu i generalno BiH, posebno ratna generacija, ima neki oblik PTSP-a, jal blagi jal teški, i sve ovo gledamo sa nekom psihozom.
SuperHans wrote: ↑31/03/2026 09:51
Gubi iran dah polahko... Ovi su dobro kolega napisa normalno sjednicu svog zlocinackog parlamenta održali...
Pa to se i ocekivalo. Sada je vrijeme da ociste moreuz i to je to sto se tice Irana. Realno dobar otpor su pruzili obzirom da su bili sami protiv svih.
dr_Evil wrote: ↑31/03/2026 09:33
Ne znam sta je u Iranu, nemam znanja o njihovom uredjenju dovoljno da bih dao neku ocjenu.
Iransko uređenje je velika tajna. Mislim da ga je najbolje definisati kao mješovitu ekonomiju, uz opsežan program subvencija. Prvi put sam putovao u Iran u eri Ahmadinejada (tada je ovih dana aktuelni Ghalibaf bio gradonačelnik Teherana). To je neposredno nakon Hatamija i doba koje se smatra "ekonomskim proljećem" Irana (ako se ne varam, imali su rast BDP-a od 6 %). Kasnije sam išao tamo u dva navrata i ekonomska stagnacija već je bila veoma vidljiva.
Iranci proizvode sve - od pegle do automobila - i sve se to mahom kupuje na rate, čak i manji kućni aparati. U prodavnicama možete pronaći i kopije zapadnih proizvoda (recimo, kečap nije "Heinz" nego "Henz", ali je ambalaža identična) i hiljade domaćih artikala.
Pomoću sistema elektronskih bonova Kala-Barg najsiromašniji dobijaju osnovne namirnice (ulje, šećer, jaja itd.)
Ovo je, recimo, ručak u studentskom restoranu u Karaju. Subvencionisan je putem Fonda za studentsku dobrobit i košta otprilike 50 centi (najsiromašniji studenti ne plaćaju).
Billy The Pljuc wrote: ↑31/03/2026 08:37
Apropo teme, jasno je da se Iran nadijelio šamara genocidnim cionističkim agresorima potpomognutim istim takvim govnima iz USA kao i dijelu licemjernog svijeta koji na bilo koji način ovu agresiju podržava i/ili učestvuje u istoj. Nismo jednom napisali, moralna obaveza svakog normalnog bića na ovom planetu je biti na strani Irana jer u suštini ovo jeste borba dobra protiv zla ma kakvo bilo ko od nas ima mišljenje o samom Iranu.
Ništa se na ovom dunjaluku ne dešava slučajno pa ni ovo da smo dosegli sumrak civilizacije, ako se uopšte može nazvati tako ovo stanje čovječanstva. Neko od forumaša napisa vrlo dobru stvar nedavno, nemrem se sjetiti gdje i tačno šta, meščini pitanje - Da li smo sigurni da nismo već porobljeni?, otprilike u tom kontekstu.
Odgovor na isto se nameće sam po sebi, čim nema jedinstva po mnogim pitanjima a kamoli o onim najvažnijim, jasno je da smo izmanipulisani i nesvjesni da smo u krajnosti porobljeni. Nije zaludu rečeno odavno - Divide et impera. Kao i ostatak svijeta tako se i ummet nalazi u istom stanju a što oni koji su u vjeri znaju i potenciraju jer je isto zaista i zapisano. Ovdje ću namjerno stati ići u tom pravcu.
Helem, ova ničim izazvana agresija na Iran se može završiti na nekoliko načina i poenta je da većina njih će dugoročno imati nesagledive posljedice po samo čovječanstvo. Pišući ovo (a ni to nije slučajnost jer se većina toga zaista ostvaruje) sjetih se "teorije zavjere" o planiranom smanjenju svjetske populacije, što ratovima, bolestima/epidemijama, glađu/žeđu itd. itd. Možda na kraju i ta apokalipsa nije bezvezna tema za trenutnu misao i raspravu jer je razuman strah od iste kod većine ljudi prisutan i što je i normalno. Naravno da se postavlja pitanje i može li se ista izbjeći i na koji način?
Kakav god scenario da provrtimo, konkretno vezano za ovu agresiju, odgovor na pitanje iz gornjeg pasusa leži samo i isključivo u nestanku tzv. Izraela i slomu trenutno najvećeg svjetskog hegemona u vidu USA. Daleko od toga da bi isto automatski proizvelo "cvijeće, ljubav i prosperitet" na planetu ali bi sigurno dugoročno dalo čovječanstvu šansu za isto. Ne želim i neću da ovdje vučem paralele sa drugim svjetskim moćnicima kao npr. Rusijom i njenom agresijom na Ukrajinu, samo bih se osvrnuo na pravac u kojem svijet ide ukoliko se ne desi ovo sa početka ovog pasusa. Ako Iran preživi sve ovo (ja se iskreno nadam i da hoće, slobodan i ojačan vremenom) sasvim je izvjesno da se mora nuklearno naoružati kako bi u budućnosti izbjegao ono čemu je bio izložen gotovo pola vijeka. Zahvaljujući mudrosti, ja bih dodao još i dobroti jednog čovjeka, Iran isto nije učinio za sve godine njegove vladavine a nije da ne plaćaju izuzetno skupo takvu odluku. Vidjeli smo već i reakciju arapskih čobana na tu mogućnost pa i na reakcije Japana, Južne Koreje itd. itd., uglavnom većina razmišlja u tom pravcu, nuklearno naoružanje u cilju odvraćanja a bogumi nekima je na pameti i u cilju ostvarivanja višestoljetnih "vlažnih" snova poput (nije slučajnost) genocidne cionističke tvorevine tzv. Izraela. I da se vratim na figuru koja je mučki ubijena a ne skrivajući se poput klempavog cionističkog govneta, on jeste bio takav kakav sam napisao jer da nije samo pretpostavite šta bi moglo biti da je neki kreten poput Trumpa bio na njegovom mjestu. Ne moram ići dalje od sebe samoga, na ovakvo podlu agresiju ja bih lično poravnao nuklearkama tzv. Izrael dok ne ostane samo radioaktivni pepeo od istih i što naravno i mene čini kretenom. E sad skontajte u kojem pravcu ide čovječanstvo jer je neizbježno da se nekad i negdje nađe jedan ili dva kretena ili više kretena sa tom mogućnošću.
I ode ovo moje pisanije u ponjavu a htjedoh još nešto napisati pa ću nastojati to kratko. Ako zaista niste "prepper" a vjerujem da niko od forumaša nije, bez pravog skloništa, mogućnosti i spremnosti da izdržite višegodišnju izolaciju kao i da krvlju branite isto onda vam je uzalud gomilanje goriva, brašna, ulja i dr. za par mjeseci. To se živi i sve se podređuje istom, prava mala bogatstva se troše na to tako da...
Nisam nikakav prepper, ali zato sam i dodao metke u nabavku. A onaj gore, ili gdje vec jeste ako jeste, zna i da sam ih spreman upotrijebiti
I, prestani ponavljati moje prognoze
Ma ništa ja ne ponavljam i ne prognoziram, puj puj, daleko bilo , ja i dalje mislim da neće biti upotrebi nuklearki bez obzira kako povrijeđen ego već jeste i biti će još više klempavom genocidašu i njegovoj korisnoj budali kretenu Trampu. I da nije njih dvojice vjerovatno bi bili neki drugi izvođači radova al' eto, trenutno - zlo konkretno ima svoju formu u njihovom obličju. Za ovo drugo, što bi rekla djeca onomad, pa nisi kokoš . Zrelo se, prošlo se, naučilo se valjda i ja što god neko misli da treba podržavam u tom pogledu.
Moram da ti kazem da su navodni komunisti Kina i Vijetnam zapravo najveci svjetski kapitalisti. Prikaz socijalizma i nase komunisticke teznje danas mozemo vidjeti u Skandinaviji. Da ne kazem da je napamet, evo to je teza koju Slavoj Zizek kroz svoje knjige provlaci.
Ne znam sta je u Iranu, nemam znanja o njihovom uredjenju dovoljno da bih dao neku ocjenu.
skandinavski socijalizam, jer to jeste debeli socijalizam počiva na debelom kapitalu, no ideološke postavke ni kod njih ni kod Kineza ne znače ništa u konačnici. ovo govorim zato što očekujem da će se u budućnosti, kad se Evropa otkači od USA jednom zasvagda, neminovno približiti Aziji, kako žutoj tako i muslimanskoj.
mislim da će činiti zdraviji dio svijeta koji će vući naprijed, bez ratova, gladi i ostalih nakaznosti imperijalizma u terminalnoj fazi koji nam se raspada pred očima.
Rusi će dotad biti kineski robovi dužnici (bukvalno), a za USA nikog nije briga taman i potonuli u Atlantik
- Lebanon has informed the United Nations that it classifies Hezbollah’s military wing as an illegal organization operating outside the law.
U mexjuvremenu Citalac da li ti negdje mozes naci potvrdu ove vijesti?
Zanimljivo bi bilo pravo, država u kojoj su osnovani ih se odrice i stavlja na crnu listu a ovde kod nas 2k km dalje slave se ko pokret otpora
Jebte led, jel reqlno da neko misli da ce krenut ameri sa dvije divizije i pjehe lagano do teherana preko dina i planina?
Ono ok navijaš i spamaš temu al ovo je i za tvoj standard preurnebesno.
P.s sof su uveliko svuda na terenu, i rade haos ircg.u
sumirprimus wrote: ↑31/03/2026 10:28 - Lebanon has informed the United Nations that it classifies Hezbollah’s military wing as an illegal organization operating outside the law.
U mexjuvremenu Citalac da li ti negdje mozes naci potvrdu ove vijesti?
Zanimljivo bi bilo pravo, država u kojoj su osnovani ih se odrice i stavlja na crnu listu a ovde kod nas 2k km dalje slave se ko pokret otpora
Objava premijera je od 2. marta:
Lebanese Prime Minister Nawaf Salam says Hezbollah’s military and security activities are banned.
“We announce a ban on Hezbollah’s military activities and restrict its role to the political sphere,” Salam said on Monday in a statement. The prime minister said all Hezbollah military activities are “illegal” and called upon the security forces to “prevent any attacks originating from Lebanese territory”.
11. marta je isto ponovljeno u UN-u:
Lebanon has declared it is prepared to enter negotiations with Israel under international sponsorship to establish "a comprehensive truce," the country’s representative told the U.N. Security Council in New York on Wednesday, amid ongoing war in the country. During the meeting, convened at France’s initiative, Lebanon also labeled Hezbollah an “outlaw militia.”
“Lebanon finds itself caught in a war it did not choose, between Israel and Hezbollah,” said Ahmad Arafa. “On one side [Israel], a party that shows no respect for the laws of war and continues its attacks against Lebanon; on the other, a party who's military and security activities have been banned and deemed illegal by the Cabinet.”
Dakle istina je. Samo nemaju snage da ih silom izbace nesto ko kod nas
Jebte led, i vidi ti to drzava u kojoj se nalaze ih se odrice al ne moze da ih istjera a ovde se za njih navija/ podrzava svejedno, ludilo uma