IRAN

zigzag

#69201 Re: IRAN

Post by zigzag »

Kako rekoh, dobar dio stanovništva misli da je najobičnije jaje u prodavnici bogom dano i da ne može nestati. Ali eto, ja bih volio da se ništa ne desi i da svi normalno ljeti odemo na more. Da se otimamo za mjesto na plaži u Drveniku :mrgreen:
dr_Evil

#69202 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

tzipiripi wrote: 31/03/2026 09:23
zigzag wrote: 31/03/2026 09:04
Billy The Pljuc wrote: 31/03/2026 08:37 ......

I ode ovo moje pisanije u ponjavu a htjedoh još nešto napisati pa ću nastojati to kratko. Ako zaista niste "prepper" a vjerujem da niko od forumaša nije, bez pravog skloništa, mogućnosti i spremnosti da izdržite višegodišnju izolaciju kao i da krvlju branite isto onda vam je uzalud gomilanje goriva, brašna, ulja i dr. za par mjeseci. To se živi i sve se podređuje istom, prava mala bogatstva se troše na to tako da...
Na prvi dio teksta ne bih pisao je jer to daleko izvan naših sagledavanja a pogotovo djelovanja.

Američki "preperi" su priča za sebe. Ono što je meni jasno da bilo od nas nije samodostatan ni jedne sekunde. 80-90tih godina prošle godine se živjelo daleko drugačije. Prodavnice nisu bile jedini izvor hrane i funkcionisao je u neku ruku balansiraniji i samostalniji način prehrane.

Generacija koja danas ima 35-40 godina misli da su tržni centri i prodavnice bogom dani i da su uvijek napunjeni robom u bilo kojoj situaciji. A mlađi pogotovo. A to je roba koja dolazi sa drugog trećeg ili četvrtog kraja svijeta. Nikad nije isključeno da se ti lanci prekinu.

Dovoljno je imati nešto robe u kući da se prebrodi početni šok ako bi, i kad bi, nešto bilo. To je dva-tri ili četiri mjeseca. Kasnije se uvijek nađe način.

I kasnije se svi prilagode.

Kako rekoh prsti mnogo država na planeti su danas na okidaču oružja pa je sve moguće. Nije više IN biti pacifista.
Ja se od pandemije polako spremam za sljedeći globalni cirkus :D Naučio brati gljive, pun zamrzivač i puno osušenih. A iskustvo '92-'95 me je naučilo da ću ih ove godine velikom većinom sušiti i na druge načine spremiti za zimu, bez potrebe za strujom isl. Berem i ostale travke, voćke, pravim pekmeze, sirće isl itd. Imam plac s kojim se može proizvesti hrane. Šura mi je RVI, s multipla sklerozom i živi sam u stanu, jedva hoda. Predlagao sam da prodamo naša dva stana i uzmemo kakvu kuću u predgrađu, ne mora velika 80ak² metara dovoljno. Samonda se ima tutnut koja sjemenka, voćka itd. Znamo kako su seljaci prošli u ratu, a i u pandemiji su živjeli normalno. Ugursuz neće. Boli ga briga, ima skuhano, oprano, pimpla daljinski...
Elem, najveća vrijednost danas, uvijek je bila i biće zemlja. Osim ako moraš bježat. Onda ti znanje i sposobnost preživljavanja jedino pomaže, nikakve zalihe isl
Prelijep post :)

Valjda zato su nas morili da ucimo, i mi djecu morimo da uce, ebi ga sve ti zapale, samo ono u glavi ostaje. A zemlja se nikad ne prodaje taman da i ne znas gdje ti je plac :D
Toffee karamela

#69203 Re: IRAN

Post by Toffee karamela »

bosanski__ wrote: 31/03/2026 08:55 Ne može biti ni jedinstva ni zajedništva ni slobode ako imate privatni kapital koji vlada i ako imate 1% bogatih.

Ja znam da je kapitalizam svuda ali to jednostavno mora da se promeni inače ovde sve u helač.

To je riješenje.
zapravo kapitalizam nije svuda. kada zazveči poslednji gong i USA se surva u ponor a Kina izdominira svijetom otkrićemo da pad Berlinskog zida i nije bio baš toliko važan koliko se mislilo

trehnuo je slavenski dio komunističkog svijeta dok su se u Aziji tek palili startni motori

modifikovan, kontrolisan, zavijen u kapitalistički celofan i kako sve ne opisivan ali komunizam će na kraju pobijediti. i drago mi je zbog američkih šu.... pa makar i ne vidjeli sve plodove Marxovog radničko-seljačkog raja
dr_Evil

#69204 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Toffee karamela wrote: 31/03/2026 09:29
bosanski__ wrote: 31/03/2026 08:55 Ne može biti ni jedinstva ni zajedništva ni slobode ako imate privatni kapital koji vlada i ako imate 1% bogatih.

Ja znam da je kapitalizam svuda ali to jednostavno mora da se promeni inače ovde sve u helač.

To je riješenje.
zapravo kapitalizam nije svuda. kada zazveči poslednji gong i USA se surva u ponor a Kina izdominira svijetom otkrićemo da pad Berlinskog zida i nije bio baš toliko važan koliko se mislilo

trehnuo je slavenski dio komunističkog svijeta dok su se u Aziji tek palili startni motori

modifikovan, kontrolisan, zavijen u kapitalistički celofan i kako sve ne opisivan ali komunizam će na kraju pobijediti. i drago mi je zbog američkih šu.... pa makar i ne vidjeli sve plodove Marxovog radničko-seljačkog raja
Moram da ti kazem da su navodni komunisti Kina i Vijetnam zapravo najveci svjetski kapitalisti. Prikaz socijalizma i nase komunisticke teznje danas mozemo vidjeti u Skandinaviji. Da ne kazem da je napamet, evo to je teza koju Slavoj Zizek kroz svoje knjige provlaci.

Ne znam sta je u Iranu, nemam znanja o njihovom uredjenju dovoljno da bih dao neku ocjenu.
Hajlac

#69205 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Jutro u bombardovanom glavnom gradu Irana:

Grad Zanjan:

DaysleepeR

#69206 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

tzipiripi wrote: 31/03/2026 09:23
Billy The Pljuc wrote: 31/03/2026 08:37 ......

I ode ovo moje pisanije u ponjavu a htjedoh još nešto napisati pa ću nastojati to kratko. Ako zaista niste "prepper" a vjerujem da niko od forumaša nije, bez pravog skloništa, mogućnosti i spremnosti da izdržite višegodišnju izolaciju kao i da krvlju branite isto onda vam je uzalud gomilanje goriva, brašna, ulja i dr. za par mjeseci. To se živi i sve se podređuje istom, prava mala bogatstva se troše na to tako da...
Na prvi dio teksta ne bih pisao je jer to daleko izvan naših sagledavanja a pogotovo djelovanja.

Američki "preperi" su priča za sebe. Ono što je meni jasno da bilo od nas nije samodostatan ni jedne sekunde. 80-90tih godina prošle godine se živjelo daleko drugačije. Prodavnice nisu bile jedini izvor hrane i funkcionisao je u neku ruku balansiraniji i samostalniji način prehrane.

Generacija koja danas ima 35-40 godina misli da su tržni centri i prodavnice bogom dani i da su uvijek napunjeni robom u bilo kojoj situaciji. A mlađi pogotovo. A to je roba koja dolazi sa drugog trećeg ili četvrtog kraja svijeta. Nikad nije isključeno da se ti lanci prekinu.

Dovoljno je imati nešto robe u kući da se prebrodi početni šok ako bi, i kad bi, nešto bilo. To je dva-tri ili četiri mjeseca. Kasnije se uvijek nađe način.

Kako rekoh prsti mnogo država na planeti su danas na okidaču oružja pa je sve moguće. Nije više IN biti pacifista.
Ja se od pandemije polako spremam za sljedeći globalni cirkus :D Naučio brati gljive, pun zamrzivač i puno osušenih. A iskustvo '92-'95 me je naučilo da ću ih ove godine velikom većinom sušiti i na druge načine spremiti za zimu, bez potrebe za strujom isl. Berem i ostale travke, voćke, pravim pekmeze, sirće isl itd. Imam plac s kojim se može proizvesti hrane. Šura mi je RVI, s multipla sklerozom i živi sam u stanu, jedva hoda. Predlagao sam da prodamo naša dva stana i uzmemo kakvu kuću u predgrađu, ne mora velika 80ak² metara dovoljno. Samonda se ima tutnut koja sjemenka, voćka itd. Znamo kako su seljaci prošli u ratu, a i u pandemiji su živjeli normalno. Ugursuz neće. Boli ga briga, ima skuhano, oprano, pimpla daljinski...
Elem, najveća vrijednost danas, uvijek je bila i biće zemlja. Osim ako moraš bježat. Onda ti znanje i sposobnost preživljavanja jedino pomaže, nikakve zalihe isl
Super je kuća i zemlja dok ti kakva paravojska ne izađe iz šumarka preko puta, ubije te na pragu, zapali ti kuću...
Toffee karamela

#69207 Re: IRAN

Post by Toffee karamela »

dr_Evil wrote: 31/03/2026 09:33

Moram da ti kazem da su navodni komunisti Kina i Vijetnam zapravo najveci svjetski kapitalisti. Prikaz socijalizma i nase komunisticke teznje danas mozemo vidjeti u Skandinaviji. Da ne kazem da je napamet, evo to je teza koju Slavoj Zizek kroz svoje knjige provlaci.

Ne znam sta je u Iranu, nemam znanja o njihovom uredjenju dovoljno da bih dao neku ocjenu.
skandinavski socijalizam, jer to jeste debeli socijalizam počiva na debelom kapitalu, no ideološke postavke ni kod njih ni kod Kineza ne znače ništa u konačnici. ovo govorim zato što očekujem da će se u budućnosti, kad se Evropa otkači od USA jednom zasvagda, neminovno približiti Aziji, kako žutoj tako i muslimanskoj.

mislim da će činiti zdraviji dio svijeta koji će vući naprijed, bez ratova, gladi i ostalih nakaznosti imperijalizma u terminalnoj fazi koji nam se raspada pred očima.

Rusi će dotad biti kineski robovi dužnici (bukvalno), a za USA nikog nije briga taman i potonuli u Atlantik
Last edited by Toffee karamela on 31/03/2026 09:43, edited 1 time in total.
Hajlac

#69208 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Image
sumirprimus

#69209 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Haman su uboli vidim niko ne postavlja glavni dio veceri pa haj reko makar ha da stavim malo OT :mrgreen:
I ovako i onako krivulja ne laze iranci će presusiti sa raketama.
Prije no usa isr odustanu.
Hajlac

#69210 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Jednostavno je - ubio ga mUSAd jer je bio jedina osoba bliska Trumpu koja nije ucijenjena cionistima i koji se sredinom prosle godine protivio evo sad sprovedenoj agresiji na Iran.

Image
dr_Evil

#69211 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Toffee karamela wrote: 31/03/2026 09:42
dr_Evil wrote: 31/03/2026 09:33

skandinavski socijalizam, jer to jeste debeli socijalizam počiva na debelom kapitalu, no ideološke postavke ni kod njih ni kod Kineza ne znače ništa u konačnici. ovo govorim zato što očekujem da će se u budućnosti, kad se Evropa otkači od USA jednom zasvagda, neminovno približiti Aziji, kako žutoj tako i muslimanskoj.

mislim da će činiti zdraviji dio svijeta koji će vući naprijed, bez ratova, gladi i ostalih nakaznosti imperijalizma u terminalnoj fazi koji nam se raspada pred očima.
Nece druze, slavenski dio svakako je moguc, ali jednostavno linija koja razdvaja istocno i zapadno carstvo je tu, i tu ti je negdje svaka buduca podjela. Mogu veliki da progutaju neke male, pa da ta linija se modifikuje lokalno, ali ne mozes ocekivati u bilo kojem scenariju da ce Francuzi, Englezi, Svabe(svih vrsta), biti bilo sta drugo nego zapadno rimsko carstvo.

Tako je otkad je svijeta i vijeka - amen! Mi zivimo, a znam da budem ismijan kad god to kazem, svijet velikih carstava koje ima svoje provincije i kolonije. Ako je Washington novi RIm, onda je Europa provincija sa svim svojim drzavama, provincije se kao takve bore za svoje mjesto i moc unutar carstva, dok su kolonije ono sto gledamo u Arapskom svijetu ili recimo Bosna.

Danas Zapad siri svoje kolonije, Istok se nesto kao brani, dakle sve je po starom, valjda cemo gledati kako Istok pali Rim i bude isplacen sa soli umjesto zlatom.
DaysleepeR

#69212 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

Činjenbica da je juče Kneset održao najnormalniju sjednicu i glasao kako je glasao, sasvim dovoljno govori o tome gdje ko stoji...

Nažalost...
sumirprimus

#69213 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Kažu vidilo se iz orbite
sumirprimus

#69214 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Jos malo oftopika samo vi
Hajlac

#69215 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Image
sumirprimus

#69216 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

Jos,malo oftopika kazu ovo je sinocnji napad na iranske celicane?
dr_Evil

#69217 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 31/03/2026 09:47 Kažu vidilo se iz orbite
Opet Sumir podrzava unistavanje svjetske bastine :D pa zar na Isfahan druze Sumir :D

Valjda malo bilo dok je danasnji predsjednik Sirije unistavao spomenike stare 5000 godina :D
SuperHans

#69218 Re: IRAN

Post by SuperHans »

Gubi iran dah polahko... Ovi su dobro kolega napisa normalno sjednicu svog zlocinackog parlamenta održali...
Hajlac

#69219 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Evo kako Galloway prognozira buducnost:

Image
Hajlac

#69220 Re: IRAN

Post by Hajlac »

Human Rights Watch = pro-cionisticko piskaralo:

Image

Kakav sunovrat "civilnog drustva" jbt :roll:

Crni humor ovog vremena:
Image

Last edited by Hajlac on 31/03/2026 09:55, edited 1 time in total.
dr_Evil

#69221 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Hajlac wrote: 31/03/2026 09:52 Evo kako Galloway prognozira buducnost:

Image
Ma moze on da prognozira, ali mi to za naseg zivota necemo gledati. Ovaj Cetvrti Rajh kojeg je stvorio Zapad nakon 9/11 gazi sve ispred sebe. Iran je trenutno sam na braniku slobodnog svijeta, kakva crna Rusija, Kina ili neki drugi pekinezeri. Prvo sto nisu ispravni, drugo sto ne postoji taj front. Osim kad se medijski koristi kao opravdanje.
Hajlac

#69222 Re: IRAN

Post by Hajlac »

dr_Evil wrote: 31/03/2026 09:55
Hajlac wrote: 31/03/2026 09:52 Evo kako Galloway prognozira buducnost:

Image
Ma moze on da prognozira, ali mi to za naseg zivota necemo gledati. Ovaj Cetvrti Rajh kojeg je stvorio Zapad nakon 9/11 gazi sve ispred sebe. Iran je trenutno sam na braniku slobodnog svijeta, kakva crna Rusija, Kina ili neki drugi pekinezeri. Prvo sto nisu ispravni, drugo sto ne postoji taj front. Osim kad se medijski koristi kao opravdanje.
Sve je pitanje RESURSA (ne samo nafte/plina nego i onih neophodnih za visokotehnolosko oruzje cio-Zapada).

Pitanje je koliko jos imaju da krcme po Juznoj Americi i Africi. Ostatak je u Rusiji i Kini...
Last edited by Hajlac on 31/03/2026 09:58, edited 2 times in total.
Billy The Pljuc

#69223 Re: IRAN

Post by Billy The Pljuc »

Ne znam šta da ti napišem a da ne pretjeram istim. Svakako i nije za ove teme, svako od nas je dovoljno zreo da uradi onako kako misli da je najbolje za njega i njegovu porodicu. Zašto su stvari takve kakve jesu u tom pogledu odgovor vjerovatno leži u postu forumaša iznad, kapitalizam i potrošačko društvo.
dr_Evil

#69224 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Ko bi rekao cak do prije par mjeseci da ce na forumu niknut ovolika baza potencijalnih drugova komunjara :D

Ako nastave ovi da rokaju po svijetu uskoro pravimo novu komunisticku partiju BiH :D
Hajlac

#69225 Re: IRAN

Post by Hajlac »

dr_Evil wrote: 31/03/2026 09:58 Ko bi rekao cak do prije par mjeseci da ce na forumu niknut ovolika baza potencijalnih drugova komunjara :D

Ako nastave ovi da rokaju po svijetu uskoro pravimo novu komunisticku partiju BiH :D
Jest.
I novi masovni ubice Staljini Mao Zedongi ce da se izrode...
U teskim vremenima samo beskrupulozni "lideri" uspijevaju drasticno promijeniti drustveno uredjenje.
Post Reply