klasicna muzika

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
belfy

#2276 Re: klasicna muzika

Post by belfy »

@petunija, evo onda jos jedna tuzopoljka koa bi se dobro uklopila sa @Chmoljo -'inom' omiljenom igrom trenutacno ekspedicijom 33, a sa ovom pjesmom bi mogla biti vec na 16, eko ne i 15... :)

ovu cesto poslusam zbog izvedbe, ali sama predstava je pateticna... (kao i sve njene ostale izvedbe bezvrijedne i pretrazivanja i slusanja) no, ako se potrazi izvor, onda to postaje nesto drugo...

P.S. zbog ovog forsiranja iste mi je i André Rieu pao u ocima. razumijem da pokusava napraviti sto bolji nastup, ali to ne radis svaki put govoreci kako ti "invalid" nastupa na sceni. znam, nema neke velike zarade za umjetnike (ponder @Chmoljo :P ), ali treba sacuvati dostojanstvo barem...

i nemam pojma zasto mi naumpade i ova numera (stara vec 15 godina), ali nije klasika, pa cu je strpati u spojler: P.P.S. koliko instrumenata svirate i koji vam je primarni?
belfy

#2277 Re: klasicna muzika

Post by belfy »

zaista je dobro receno (u HIMYM) da ne valja ostajati budan nakon 2h poslije ponoci, jer nakon toga se ne desava nista dobro, ali ono sto se desi da ce ostati upamceno...

evo, sada opet iza tih 2 sata poslije ponoci (i nesto malo vise) naidjoh na nesto vec par godina poznato, ali meni do sada ne. no, za one kojima takodjer nije da podijelim i ovdje ovu, meni, nevjerovatnu stvar:

petunija

#2278 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

@belfy
Izvini, ovaj dio na drugoj strani tek sad vidim, pa da krenem redom:
Rekoh već da sam veliki ljubitelj francuskog jezika i muzike tako da sam na djevojčicu iz prethodnog posta naletila i ranije, vjerovatno slušajući Laru Fabianm (nju sam postavljal na drugu temu) jedino mi je novo ovo oko njenog zdravlje :( pažnju mi je privukla jer je još mlada a ima tako čist glas.
Djevojčica Ema iz drugog posta me je rasplakala svojom izvedbom Šopena, bilo mi zanimljivo mnogo toga vezano za nju...
Mislim da je pozitivno što Aleksander Rieu daje potporu ovakvoj dječici, ali slažem se da treba malo imati mjere u tome...
Hvala što si ovo sve postavio, uvijek se radujem kad vidim (čujem) nešto novo :thumbup:

Za kraj godine, čajkovski

i, naravno Mendelson
petunija

#2279 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2280 Re: klasicna muzika

Post by Chmoljo »

belfy wrote: 14/12/2025 04:44 zaista je dobro receno (u HIMYM) da ne valja ostajati budan nakon 2h poslije ponoci, jer nakon toga se ne desava nista dobro, ali ono sto se desi da ce ostati upamceno...

evo, sada opet iza tih 2 sata poslije ponoci (i nesto malo vise) naidjoh na nesto vec par godina poznato, ali meni do sada ne. no, za one kojima takodjer nije da podijelim i ovdje ovu, meni, nevjerovatnu stvar:

tanka je linija između podrške i patetike. govorim ovo vezano Andre Rieua. ali svakako mislim da je pozitivno da se priča o ovim stvarima, koliko zbog konstantne napomene ljudima kakvih bolesti ima, toliko i zbog podrške djeci i odraslima koji se bore sa njima. ono, nisu sami, može se iskorak napraviti i tako...

mogu progutati sve dok se ne živi na račun tuđe nesreće.

a ovo prekrasno biće me podsjeti na Kodi Leeja. on je i pobijedio na američkim talentima, ali nije svirao klasiku, ali evo svakako vrijedi spomenuti. on je slijep i autističan i fantastičan umjetnik.

petunija

#2281 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

belfy wrote: 13/12/2025 03:46 koliko instrumenata svirate
Da ne bi one druge teme ovo bi mi promaklo, ovako dođoh da pogledam bolje
Pa još jednom izvini, dosta površno čitam upise, ali pažljivo slušam šta se postavlja, :-D moj odg je 1

A pošto sam već tu, evo i nešto lijepo za danas

PS ne nađoh verziju koju mogu postaviti normalno
petunija

#2282 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

petunija

#2283 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

petunija

#2284 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

Digla_da_kreci

#2285 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

petunija

#2286 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

A taman htjedoh pitati dolazi li iko na ovu temu ili sama sa sobom pričam :lol:
Čak sam razmišljala da odustanem
OT
Digla_da_kreci

#2287 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

Tu sam ja, samo zaboravim da postavim video. :-D

Ni slucajno da odustanes - zahvaljujuci tebi, tema zivi i uvijek ima sta lijepo da se poslusa. :violina: :srce:

Ova mi je predivna, sejvala sam je sebi na mob da slusam kada idem u setnju. :-D
petunija wrote: 17/02/2026 10:46
OT
petunija

#2288 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

Digla_da_kreci wrote: 25/02/2026 01:32 Tu sam ja, samo zaboravim da postavim video.

Ni slucajno da odustanes - zahvaljujuci tebi, tema zivi i uvijek ima sta lijepo da se poslusa.

Ova mi je predivna, sejvala sam je sebi na mob da slusam kada idem u setnju.
Hvala, :kiss: drago mi je da ima neko koga ovo zanima jer sam baš veliki fan klasične muzike :-D
Da, List zaista ima divne komade za klavir
A da znaš da si i ti si mene animirala za čitanje, inače sam lijena za to, ali tvoja ljubav prema čitanju je tako zarazna. I hvala ti na tome
OT
Chmoljo

#2289 Re: klasicna muzika

Post by Chmoljo »

Digla_da_kreci wrote: 25/02/2026 01:32 Tu sam ja, samo zaboravim da postavim video. :-D

Ni slucajno da odustanes - zahvaljujuci tebi, tema zivi i uvijek ima sta lijepo da se poslusa. :violina: :srce:

Ova mi je predivna, sejvala sam je sebi na mob da slusam kada idem u setnju. :-D
petunija wrote: 17/02/2026 10:46
OT
pa yann tiersen i nije baš klasičar :D al vidim da si udarila po ovim klavirskim simplicističkim notama, koje su meni baj d vej i najdraže.

evo jedan kolab Andree sa ovim dječakom Gibranom

Digla_da_kreci

#2290 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

Chmoljo wrote: 25/02/2026 11:44 pa yann tiersen i nije baš klasičar :D al vidim da si udarila po ovim klavirskim simplicističkim notama, koje su meni baj d vej i najdraže.

A znam, ali svidjelo mi se, sta cu. :D

Klavir mi je najdrazi muzicki instrument.
Imam listu sta cu raditi kad ostarim i odem u penziju - izmedju ostalog, povazdan cu drndati na klaviru. :lol:
Digla_da_kreci

#2291 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

petunija wrote: 25/02/2026 07:47
Digla_da_kreci wrote: 25/02/2026 01:32 Tu sam ja, samo zaboravim da postavim video.

Ni slucajno da odustanes - zahvaljujuci tebi, tema zivi i uvijek ima sta lijepo da se poslusa.

Ova mi je predivna, sejvala sam je sebi na mob da slusam kada idem u setnju.
Hvala, :kiss: drago mi je da ima neko koga ovo zanima jer sam baš veliki fan klasične muzike :-D
Da, List zaista ima divne komade za klavir
A da znaš da si i ti si mene animirala za čitanje, inače sam lijena za to, ali tvoja ljubav prema čitanju je tako zarazna. I hvala ti na tome
OT
Ako makar jedna osoba zbog nas posegne za muzikom ili knjigom, onda se taj krug ljepote siri i radimo dobru stvar. :-D :kiss:

Chmoljo

#2292 Re: klasicna muzika

Post by Chmoljo »

Digla_da_kreci wrote: 25/02/2026 12:23
Chmoljo wrote: 25/02/2026 11:44 pa yann tiersen i nije baš klasičar :D al vidim da si udarila po ovim klavirskim simplicističkim notama, koje su meni baj d vej i najdraže.

A znam, ali svidjelo mi se, sta cu. :D

Klavir mi je najdrazi muzicki instrument.
Imam listu sta cu raditi kad ostarim i odem u penziju - izmedju ostalog, povazdan cu drndati na klaviru. :lol:

Pff amaterko, 41. I vec planiram kako da kupim elektricni klavir, al i i psihicki se spremam da izdrzim zenino pod*eabvanje.
Digla_da_kreci

#2293 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

Chmoljo wrote: 25/02/2026 13:31 Pff amaterko, 41. I vec planiram kako da kupim elektricni klavir, al i i psihicki se spremam da izdrzim zenino pod*eabvanje.
Imat ce jos jedno dijete u kuci:))

Salim se, ispuni svoje zelje. :kiss:
petunija

#2294 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

Digla_da_kreci wrote: 25/02/2026 12:23 Klavir mi je najdrazi muzicki instrument.
Imam listu sta cu raditi kad ostarim i odem u penziju - izmedju ostalog, povazdan cu drndati na klaviru.
+1
Sreća sad na internetu ima nota za skidati pa ne moram više tragati po knjižarama :-D

petunija

#2295 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

Digla_da_kreci

#2296 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

Vikend u znaku klasicne muzike.
Inace, danas je Svjetski dan klavira. Obiljezava se 88. dan u godini, jer standardni moderni klavir ima 88 tipki. :-D

Slusali smo uzivo pijanistu Lang Lang. Uh, kako bozanstveno svira. Highlight veceri mi je bila izvedba Tarantelle od Liszta, ali ne mogu da nadjem video. Svejedno, u svakoj kompoziciji sam uzivala.

Nasa sjedista su bila skroz nazad, nismo vise imali para za bolje. :lol: i pred sami pocetak smo kužnuli nekoliko praznih mjesta naprijed i premjestili se, tako da smo uzivali u prvom redu na balkonu uz odlican pogled. :D
Image
Image

Sljedecu noc smo slusali operu Carmen. Odusevila sam se koliko mi je bilo zanimljivo. Uzivis se kao da gledas film i cijelo vrijeme drzi paznju, jer pratis pricu i bude napeto. :-D

Image
Image
belfy

#2297 Re: klasicna muzika

Post by belfy »

Digla_da_kreci wrote: 20/02/2026 03:39
hvala na ovom videu, ali ovdje cu ukljuciti i Chmoljin komentar cisto da osvrt bude kompletniji:
...
vjerujem da vec svi ovdje znaju da mi je klavir prvi instrument, a posto ovdje oboje govorite o istom dat cu i svoj pogled na vasa misljenja. vjerujem da ce isti biti lako razumjeti.

kad si mlad i dodjes do nivoa da sviras barem prosjecno onda ti je cilj olimpijski. brze, jace i bolje... jer, kako da se dokazes? a, onda s godinama odes u nesto drugo. a tu moram da se osvrnem na (reci cu ponizavajuci) Chmoljin komentar oko "simplistickih nota".

koje bih ja nazvao ponajprije i jednostavno - melanholijom, a onda i "milovanjem klavijature". jer tada si se vec duboko srodio sa klavirom. ja imam samo Clavinovu. iako jako dobru nije ni blizu ni pianinu, a kamoli pravom klaviru... no, to na stranu. prije 30 godina sam se trudio da budem "olimpijac" i tada sam svirao na klavirima, a sada vise improviziram. kao sto je Balas opisao D-mol, tako i ja samo proberem odakle da krenem. i to ne gdje te note voze (jer njih nema), nego gdje te osjecaji voze. a tada sviras malo sporije i puno osjetljivije. jer tu dinamika gubi smisao posto sam sviras nesto sto nikada niko nije. gdje note nisu note, nego rijeci koje ti nadodju... cak ni sam ne bih znao ponoviti stvari koje sam svirao prosli put... i nazvati nesto takvo "simplistickim notama" smatram neprimjerenim i, kao sto rekoh prije - ponizavajucim.

na "simplistickim notama" mozes odsvirati vecinu popularnijih pjesama (tacnije na samo 4 akorda), ali tesko da se na bilo kojem nivou mogu porediti sa ovim o cemu pricam. i da to na kraju pojednostavim do kraja. mladji se probijaju putem koncerata i "olimpijade". stariji su to jednostavno "prestarili". jer dodje vreme da ne sviras vise za publiku, slavu i dokazivanje, nego samo za svoju dusu. ili sto bi kod nas rekli - sevdises (iako je izraz obicno koristen za pjevanje i/ili sargiju), ali vjerujem da me se moze razumjeti o cemu pricam...

ja sam tako, u Turskoj, nakon par piva sjeo za klavir na kojem je pisalo da se moze svirati sjeo i, tako, svirao. nakon nekih mozda pola sata ili vise ljudi me snimaju mobitelima. osjetio da sam odsvirao svoje, a voditelj hotela me zamoli da odsviram jos koju. posto sam prije toga imrpovizirao, kao sto rekoh da inace radim, odsviram im Cesaricu (i ona ti je na samo 4-5 akorda), dobijem aplauz i odem po pivu...
Chmoljo

#2298 Re: klasicna muzika

Post by Chmoljo »

Pa ako sam ponizio onda sam i sebe ponizio, jer sam odmah u nastavku napisao da su mi takve kompozicije i najdraze

:D logy :kiss:
petunija

#2299 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

Digla_da_kreci wrote: 29/03/2026 16:30 Slusali smo uzivo pijanistu Lang Lang. Uh, kako bozanstveno svira. Highlight veceri mi je bila izvedba Tarantelle od Liszta, ali ne mogu da nadjem video. Svejedno, u svakoj kompoziciji sam uzivala.
Jao sretnice, kako divno mogu misliti kako vam je super bilo
I ja sam imala sreću prije 2-3 god u jednoj renomiranoj opernoj kući gledati predstavu "Cirkus u operi" - koja je to izvedba bila...spoj opere, baleta i artističkih vještina, nešto fantastično. I sama sam imala sličnu kartu kao ti, ali samo zato što sam je kupila doslovno u zadnji tren, dva mjeseca prije, ostalo je još 3-4 karte. Bilo je puno tako da se nisam mogla premještati :D ali svejedno se dobro vidjelo i čulo , akustika je odlična bila. Pjevači i baletni ansambl su bili fenomenalni, ono baš vrhunski spektakl
Inače, appasionata, posebno III stav koji si postavila mi je :srce:
i sama sam nekad pokušavala da ovo odsviram, samo za svoja 4 zida :lol:
Hvala ti što si ovo podijelila, baš mi je vratilo neka lijepa sjećanja :kiss:
I za kraj evo još jednog lijepog trećeg stava:
John Cleese

#2300 Re: klasicna muzika

Post by John Cleese »

belfy wrote: 31/03/2026 02:09 Ja sam tako, u Turskoj, nakon par piva sjeo za klavir na kojem je pisalo da se moze svirati sjeo i, tako, svirao. nakon nekih mozda pola sata ili vise ljudi me snimaju mobitelima. osjetio da sam odsvirao svoje, a voditelj hotela me zamoli da odsviram jos koju. posto sam prije toga imrpovizirao, kao sto rekoh da inace radim, odsviram im Cesaricu (i ona ti je na samo 4-5 akorda), dobijem aplauz i odem po pivu...
:D

Post Reply