klasicna muzika

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Digla_da_kreci

#2251 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

petunija

#2252 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

:thumbup: uvijek nešto lijepo postaviš :thumbup:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2253 Re: klasicna muzika

Post by Chmoljo »

a sad spektakl

na billboard top listi klasičnih albuma već 16 sedmica prvo mjesto drži, vjerovali ili ne, soundtrack video igre. razlog za uvrštavanje u klasične albume najvjerovatnije leži u prvoj numeri.

moguće da je ovo uspjelo zato što je konkurencija uglavnom mrtva... al doslovno :D

ali vrijedi poslušati. sam od sebe je jako lijep, a u igri to sve izgleda briljantno.
Digla_da_kreci

#2254 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

Wow, impresivno. :-D
Chmoljo wrote: 21/08/2025 03:17 moguće da je ovo uspjelo zato što je konkurencija uglavnom mrtva... al doslovno :D
S tim u vezi, komentari su prejaki :D

Debussy better hurry up and release something new.

Chopin been real quiet since Clair Obscur hit.

:lol:

Evo citam da se radi i na filmskoj adaptaciji te igre. https://www.ign.com/articles/clair-obsc ... adaptation
Chmoljo

#2255 Re: klasicna muzika

Post by Chmoljo »

Digla_da_kreci wrote: 21/08/2025 06:11 Wow, impresivno. :-D
Chmoljo wrote: 21/08/2025 03:17 moguće da je ovo uspjelo zato što je konkurencija uglavnom mrtva... al doslovno :D
S tim u vezi, komentari su prejaki :D

Debussy better hurry up and release something new.

Chopin been real quiet since Clair Obscur hit.

:lol:

Evo citam da se radi i na filmskoj adaptaciji te igre. https://www.ign.com/articles/clair-obsc ... adaptation
Ako imas vremena, odvoji da na yt pogledas prvih 30ak minuta same igre. Dosta je narativno. Vidjeces kako se muzika savrseno uklapa u narativ, boje, tematiku i mjesto radnje. Posebno kresendo na tih nekih 30 minuta, gdje muzika savrseno upotpunjuje radnju i dize emocije za nekoliko oktava gore.

Sama igra je prekrasna. Likovi su jako dobro razradjeni, imaju dubinu, dijalozi su vrhunski. Zabavna. Voice acting odlican. Glumci (jer se radilo preko mocap) zaista dobro odigrali svoje uloge. Vele igra godine. Za mene definitivno.

Inace, gaming industrija boluje od standardnih korporativnih boljki kao sto je grabljenje love. Al ovo se tacno vidi da je uradjeno bas sa puno ljubavi. Nek osjeo i rekao, hajd da ostane nesto lijepo iza mene. Neobicno na ovakvom vaktu.
petunija

#2256 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

Chmoljo wrote: 21/08/2025 03:17 a sad spektakl

na billboard top listi klasičnih albuma već 16 sedmica prvo mjesto drži, vjerovali ili ne, soundtrack video igre. razlog za uvrštavanje u klasične albume najvjerovatnije leži u prvoj numeri.

https://www.youtube.com/watch?v=4FIMsKKvBRM

moguće da je ovo uspjelo zato što je konkurencija uglavnom mrtva... al doslovno :D

ali vrijedi poslušati. sam od sebe je jako lijep, a u igri to sve izgleda briljantno.
:thumbup: hvala što si ovo postavio, otvorilo mi je jedan novi pogled na klasiku
Ako može link za tu top listu, voljela bih preslušati i ostalo što ima, hvala
Chmoljo

#2257 Re: klasicna muzika

Post by Chmoljo »

petunija wrote: 21/08/2025 09:32
Chmoljo wrote: 21/08/2025 03:17 a sad spektakl

https://www.youtube.com/watch?v=4FIMsKKvBRM

:thumbup: hvala što si ovo postavio, otvorilo mi je jedan novi pogled na klasiku
Ako može link za tu top listu, voljela bih preslušati i ostalo što ima, hvala
ovo je jedan od načina kako mlađoj publici približit klasiku. da nemaju nagon za povraćanjem kada vide gudače ili čuju sopran.

evo ti lista

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_C ... _the_2020s
petunija

#2258 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

Hvala :thumbup: preslušaću, jako me zanima
Inače, mišljenja sam da klasicna muzika kao i sve ostalo u životu "evoluira" na neki način i sad je u ovoj fazi. Svaki period ima neka svoja obilježja a umjetnost ne da to prati nego ide ispred tog vremena. Možda je to razlog što je mnogi ne razumiju pa imaju odnos prema sopranu ili gudačima kako si gore naveo
Digla_da_kreci

#2259 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

Chmoljo wrote: 21/08/2025 08:30 Ako imas vremena, odvoji da na yt pogledas prvih 30ak minuta same igre. Dosta je narativno. Vidjeces kako se muzika savrseno uklapa u narativ, boje, tematiku i mjesto radnje. Posebno kresendo na tih nekih 30 minuta, gdje muzika savrseno upotpunjuje radnju i dize emocije za nekoliko oktava gore.

Sama igra je prekrasna. Likovi su jako dobro razradjeni, imaju dubinu, dijalozi su vrhunski. Zabavna. Voice acting odlican. Glumci (jer se radilo preko mocap) zaista dobro odigrali svoje uloge. Vele igra godine. Za mene definitivno.

Inace, gaming industrija boluje od standardnih korporativnih boljki kao sto je grabljenje love. Al ovo se tacno vidi da je uradjeno bas sa puno ljubavi. Nek osjeo i rekao, hajd da ostane nesto lijepo iza mene. Neobicno na ovakvom vaktu.
Poslusala sam i odusevljena sam, ima neki filmski klasicni zvuk kao da slusam partituru iz filma a ne iz igrice, sto je prava umjetnost, jer se vidi koliko su pazili na sitnice i da igra bude vise od igre. Svidja mi se i sto se cuje francuski sarm, nije samo epska orkestracija, nego sto ti rece prica svoj jezik kao da boje, mjesto radnje i emocije disu zajedno sa muzikom, i crescendo koji spominjes podize je na visi nivo da te povuce u pricu.

Ovaj Lorien Testard je pravi umjetnik, tacno se osjeti posvecenost da je radjeno s ljubavlju da presene duh price i mjesta, ima cak negdje u meme sceni je ubacena harmonika sto mi je simpatican detalj.

Hvala sto si ovo podijelio. Pravo muzicko otkrice i dokaz koliko muzika moze biti vazna za pricu i koliko ovakvi projekti ostavljaju jak utisak. :thumbup:
Chmoljo

#2260 Re: klasicna muzika

Post by Chmoljo »

petunija wrote: 22/08/2025 08:32 Hvala :thumbup: preslušaću, jako me zanima
Inače, mišljenja sam da klasicna muzika kao i sve ostalo u životu "evoluira" na neki način i sad je u ovoj fazi. Svaki period ima neka svoja obilježja a umjetnost ne da to prati nego ide ispred tog vremena. Možda je to razlog što je mnogi ne razumiju pa imaju odnos prema sopranu ili gudačima kako si gore naveo
naravno. imamo vlastiti primjer u sevdalinci, gdje je mlađa raja prepjevavala. neko uspješno neko malo manje, ali svakako hvale vrijedno da se interesuju mlađe generacije. i svakako ne treba bježati od evolucije, jer je civlizacijski napredak toliki da će sve ono izvorno ostati zabilježeno i teško će biti zaboravljeno i zametnuto.
Chmoljo

#2261 Re: klasicna muzika

Post by Chmoljo »

Digla_da_kreci wrote: 22/08/2025 16:00
Chmoljo wrote: 21/08/2025 08:30 Ako imas vremena, odvoji da na yt pogledas prvih 30ak minuta same igre. Dosta je narativno. Vidjeces kako se muzika savrseno uklapa u narativ, boje, tematiku i mjesto radnje. Posebno kresendo na tih nekih 30 minuta, gdje muzika savrseno upotpunjuje radnju i dize emocije za nekoliko oktava gore.

Poslusala sam i odusevljena sam, ima neki filmski klasicni zvuk kao da slusam partituru iz filma a ne iz igrice, sto je prava umjetnost, jer se vidi koliko su pazili na sitnice i da igra bude vise od igre. Svidja mi se i sto se cuje francuski sarm, nije samo epska orkestracija, nego sto ti rece prica svoj jezik kao da boje, mjesto radnje i emocije disu zajedno sa muzikom, i crescendo koji spominjes podize je na visi nivo da te povuce u pricu.

Ovaj Lorien Testard je pravi umjetnik, tacno se osjeti posvecenost da je radjeno s ljubavlju da presene duh price i mjesta, ima cak negdje u meme sceni je ubacena harmonika sto mi je simpatican detalj.

Hvala sto si ovo podijelio. Pravo muzicko otkrice i dokaz koliko muzika moze biti vazna za pricu i koliko ovakvi projekti ostavljaju jak utisak. :thumbup:
kud ćeš dalje kad ih je Macron pohvalio :)

Lorien Testarda su našli onako, poprilično anonimnog bez ikakvog iskustva u pravljenju muzike za film ili igru. vidjeli na soundcloudu neke njegove stvari i rekli haj ti sa nama :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=1EwwZ3b ... O&index=13

evo cijeli OST,

pa redom moji favoriti osim Alicia i Lumiere, ne nužno toliko kvalitetni, niti imaju klasični štimung, ali itekako atmosferični:

br. 30 - Flying Waters - Goblu,
br. 34 - Our Painted Family,
br. 70 - Une vie à t'aimer (jedna od najboljih, ide pri kraju kada je finalna borba)
br. 102 - Déchire la Toile
br. 113 - Sirène - Robe de Jour
petunija

#2262 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

Back to the black :D
Slušam maloprije a ne sjećam se da li sam postavljala ovdje pa evo:

Digla_da_kreci

#2263 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

petunija

#2264 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

John Cleese

#2265 Re: klasicna muzika

Post by John Cleese »

:D

petunija

#2266 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

petunija

#2267 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

belfy

#2268 Re: klasicna muzika

Post by belfy »

srednjoskolac koji je reinventirao klasiku na gitari:

P.S. (za @Chmoljo) a ovdje mislim da je korijen za muziku u GOE33:
Hakiz

#2269 Re: klasicna muzika

Post by Hakiz »

Hakiz

#2270 Re: klasicna muzika

Post by Hakiz »

Digla_da_kreci

#2271 Re: klasicna muzika

Post by Digla_da_kreci »

Navuce mene Chmoljki na ovu plejlistu.
Vrtim je vec dva mjeseca kad god sam za relaksaciju, setnju, nesto cituckam, raduckam - ovo u pozadini pjevuska. :D
petunija

#2272 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

petunija

#2273 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

Digla_da_kreci wrote: 26/11/2025 17:15
Vrtim je vec dva mjeseca kad god sam za relaksaciju, setnju, nesto cituckam, raduckam - ovo u pozadini pjevuska. :D
+1 ne samo da slušam već i naučila napamet neke numere, :D ona we lost mi je :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Osim toga, veliki sam fan fra muzike i jezika, pa mi baš uhu leže ove izvedbe na fra
@belfy
ona pjesma koju si postavio, :thumbup: negdje sam je ranije čula i gledala baš taj spot

A sad :-D
petunija

#2274 Re: klasicna muzika

Post by petunija »

I kad smo već kod super talenata, ovog dečka vrijedi potražiti na netu:
belfy

#2275 Re: klasicna muzika

Post by belfy »

petunija wrote: 08/12/2025 10:05
Digla_da_kreci wrote: 26/11/2025 17:15
+1 ne samo da slušam već i naučila napamet neke numere, :D ona we lost mi je :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Osim toga, veliki sam fan fra muzike i jezika, pa mi baš uhu leže ove izvedbe na fra
@belfy
ona pjesma koju si postavio, :thumbup: negdje sam je ranije čula i gledala baš taj spot

A sad :-D
zahvaljujem. :kakoste:
Post Reply