preludezalude wrote: ↑30/03/2026 09:28
zilog wrote: ↑30/03/2026 08:59
preludezalude wrote: ↑30/03/2026 06:53
Ma pogresno si me skroz shvatio. Vjeruj mi da uopste nisam zapeo da nadjem manu. Svi plusevi su poznati, svi minusi su poznati. Nego sam cisto reagovao tako kako je covjek i napisao. Kaze da ima na jednom mjestu 7kw a na drugom mjestu 22kw i koliko je sta platio. Reagovao sam cisto tako da mu skrenem paznju
da punjac od 22kw ne znaci da se baterija u autu puni sa 22kw. Mozda nije znao to. Ako nije znao to onda je sreca da nije dao neke ozbiljne pare za punjac.
Sa koliko se onda baterija puni? Ako si mislio na gubitke pri konverziji, to je minorno.
Gotovo u 100% slucajeva sa 11kw
Na obicnom punjacu svakakom mislim da ja ne mogu progurati vise od 7,2kW. Na brzom punjacu, samo nebo je granica, ili 50-100kW nul problemos.
Skoro svi kucni punjaci prilikom instalacije imas opciju da podesis prema jacini osiguraca, ono 10A do 32A. Koliko mozes progurati ovisi o poprecnom presjeku kabla od osiguraca do punjaca, jer on po propisu mora imati svoj kurs, to jest ne smijes imati druge potrosace na istom(nije svugdje isti zakon), te o kapacitetu kucne mreze, to jest jel ti monofazna ili trofazna i koliko su veliki glavni osiguraci.
Ja sam sebi stavio 20A osigurac i podesio punjac na 16A, nemam potrebe za brze i bolje od toga, rahat otkad sam to uradio. 4mm2 stavio sam kabal, ali mi je kasnije bilo zao sto nisam isao na 6 kad sam vec provlacio.