ChatGPT - ozbiljna tema
Moderator: Benq
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#652 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Gleda te kroz selfie kameru.shape of despair wrote: ↑28/03/2026 16:07 Pisem geminiju: sad cu ti postaviti jednu sliku pa analiziraj. On odgovara bez da sam ista stavio: vidio sam sliku,super se cini.......
- TAFKAP
#653 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Spavate li mirno prompteri, developeri, testeri, hakeri...
https://red.anthropic.com/2026/mythos-preview/Anthropic has introduced Mythos, a new AI model that is said to be so dangerous that it should not be made public. Instead, Claude Mythos Preview is to be made available exclusively to a range of companies working on IT security as part of an initiative called Project Glasswing. They are to use the AI technology to secure the "world's most critical software." Anthropic justifies this step by stating that the AI model has already identified thousands of high-risk zero-day vulnerabilities. Such vulnerabilities have been discovered in all major operating systems and every internet browser, as well as in numerous other software. Above all, Mythos Preview is significantly more capable of developing a working exploit.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#654 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
gemini cesto pukne kad su slike u pitanjusuad-sarajevo wrote: ↑29/03/2026 12:43Gleda te kroz selfie kameru.shape of despair wrote: ↑28/03/2026 16:07 Pisem geminiju: sad cu ti postaviti jednu sliku pa analiziraj. On odgovara bez da sam ista stavio: vidio sam sliku,super se cini.......![]()
evo sad ga pitam nesto lik pripremio kviz za mene
- arman1
#655 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Meni je geminivrh za moje potrebe. Za korice knjige nakon 20 min napravio mi naslovnicu. Lafo profesionalci me zavlačili 2 sedmice. Navodno pripremaju kampanju za neki sladoled.
-
Trappist
#656 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
"Sve cemo mi rijesiti i popraviti, spasit cemo svijet, samo ulazite u nas jer i ove godine gubimo bilione (projekcija oko 11 biliona gubitka ove godine)".TAFKAP wrote: ↑10/04/2026 10:30 Spavate li mirno prompteri, developeri, testeri, hakeri...
https://red.anthropic.com/2026/mythos-preview/Anthropic has introduced Mythos, a new AI model that is said to be so dangerous that it should not be made public. Instead, Claude Mythos Preview is to be made available exclusively to a range of companies working on IT security as part of an initiative called Project Glasswing. They are to use the AI technology to secure the "world's most critical software." Anthropic justifies this step by stating that the AI model has already identified thousands of high-risk zero-day vulnerabilities. Such vulnerabilities have been discovered in all major operating systems and every internet browser, as well as in numerous other software. Above all, Mythos Preview is significantly more capable of developing a working exploit.
Otprilike svaka AI firma trenutno
- Danguba
#657 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Prije par dana zaglavio mi puz na pelet kotlu.
Ispraznim ocistim ali opet nece da radi.
Javim se jaranu na chat i opisem simptome.
Slikaj mi ovo slikaj mi ono i na kraju rijesi.
Nikada ne bih mogao ni pomisliti na sta me on uputio jer je na drugom kraju kotla(kondenzator).
Sve me kostalo 15Km a majstor bi boga pitaj koliko trazio.
p.s. na kraju me moli da mu javim ako sam rijesio problem.
Dobro pomocno sredstvo koje se treba drzati pod kontrolom i ne vjerovati slijepo .
Ispraznim ocistim ali opet nece da radi.
Javim se jaranu na chat i opisem simptome.
Slikaj mi ovo slikaj mi ono i na kraju rijesi.
Nikada ne bih mogao ni pomisliti na sta me on uputio jer je na drugom kraju kotla(kondenzator).
Sve me kostalo 15Km a majstor bi boga pitaj koliko trazio.
p.s. na kraju me moli da mu javim ako sam rijesio problem.
Dobro pomocno sredstvo koje se treba drzati pod kontrolom i ne vjerovati slijepo .
- avetinja
#658 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Najjača zajebancija sa ChatGPTijem do sada.
Pitam ga da mi prevede nešto na mongolski, a on mi hladno prevede na mađarski.

Pitam ga da mi prevede nešto na mongolski, a on mi hladno prevede na mađarski.
- arman1
-
njonjica
#661 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Treba mi uputa ili savjet kako da ukinem pretplatu na AI Manus?
Hvala puno
Hvala puno
- spree
#662 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
pitaj manusa
sry morao sam. ovo kaze chatgpt pro: 1. If you signed up on their website (most common)
Log in to your Manus account
Click your profile (top right)
Go to Account → Upgrade / Manage
Click “Downgrade to Free”
Confirm
That cancels your subscription so it won’t renew again.
2. If you subscribed via iPhone (Apple)
Open Settings
Tap your name (Apple ID)
Go to Subscriptions
Tap Manus
Tap Cancel Subscription
Deleting the app does NOT cancel it.
3. If you subscribed via Android (Google Play)
Open Google Play Store
Tap your profile → Subscriptions
Select Manus
Tap Cancel subscription
Log in to your Manus account
Click your profile (top right)
Go to Account → Upgrade / Manage
Click “Downgrade to Free”
Confirm
2. If you subscribed via iPhone (Apple)
Open Settings
Tap your name (Apple ID)
Go to Subscriptions
Tap Manus
Tap Cancel Subscription
Open Google Play Store
Tap your profile → Subscriptions
Select Manus
Tap Cancel subscription
-
toska
#663 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Paradoksalno, dugo se mislilo da će prvo nestajati fizički poslovi, a ispada da AI mnogo brže napada intelektualne i kreativne digitalne poslove nego manuelne.
ovo više nije vijest, ali je tačno da se tako gledalo.
evo i današnji članak na klixu u istom tonu:
https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/pr ... /260522075
znanje će postati najjeftinije, a svi zajedno ko zna gdje i kojim putem.
ovo više nije vijest, ali je tačno da se tako gledalo.
evo i današnji članak na klixu u istom tonu:
https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/pr ... /260522075
znanje će postati najjeftinije, a svi zajedno ko zna gdje i kojim putem.
-
kiligonzales
#664 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Claude je brutalan, Chatgpt jedino sto pruza daleko veci broj upita kada nesto razvijas, po principu se ponasa kao malouceniji chat bot. Krenuo sam razvijati dva projekta u chatgpt, dubina koda je bila 20 linija u chatgpt, dok u claudu preko 400 linija koda.
- TAFKAP
#665 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Fable 5 und Mythos 5 od Anthropica su izgleda još brutalniji... Toliko brutalni da je američka vlada zabranila eksport u inostranstvo
https://www.anthropic.com/news/fable-mythos-access
https://www.anthropic.com/news/fable-mythos-access
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#666 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
GPT 5.6 je isto zaustavljen, americka vlada djelovala, kazu najvise zbog sigurnosnih razloga, hakiranje, spijunaza, rusija, kina itd... uglavnom ide se da kontrolu nad najboljim modelima ima vlada, kompanije i bogati pojedinci tj poslusnici, sitna buranija (MI) cemo imati dostupne alate ali ogranicena. Ovi jaci modeli inace su skuplji a cinimi se da ce biti jos skuplji, jer ovo nije vise konkurencija vec kontrola.
“AI doba je nastupilo — ko se ne prilagodi, otpada.” by pici
“AI doba je nastupilo — ko se ne prilagodi, otpada.” by pici
- Plavo-bijeli
#667 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Moze li mi neko objasniti zbog cega je Claude ovoliko dobar i bolji u odnosu na sve ostale ove AI pretplate?
Koristio Chatgpt pretplatu i ono solidan je bio ali u jednom trenutku postao previse dosadan - bass kao sa pravim dosadnim robotom da pricas i previse nekih imao pravila i zabrana..prebacim se na Grok - bio vrlo solidan.
Ipak kad sam probao Gemini tu sam ostao i nude fakat i neke jeftinije opcije - meni ne treba coding, onda google drive pohrana itd...
Medjutim kad sam presao na Claude..jebote dojam kao da je 5 godina ispred svih...
Posto ga nisam koristio koliko bih trebao mozda prebacim se na gemini i koristim evo danima 3.1 pro deep thinking i hajd reko da probam opet claude za jedno dubinsko pitanje - Na Sonnet Max i majko mila...3 klase iznad ...
Koristio ga i za psiholosku analizu - kao psihologa itd...ako tek sad treba gemini 3.5 izaci ovaj se ponasa kao gemini 6 u najmanju ruku...
Kako to ? Znamo koliko je jak Google i koliko i koliko se ulaze u chatgpt napr.
Sad cu geminia pitat ovo isto
Koristio Chatgpt pretplatu i ono solidan je bio ali u jednom trenutku postao previse dosadan - bass kao sa pravim dosadnim robotom da pricas i previse nekih imao pravila i zabrana..prebacim se na Grok - bio vrlo solidan.
Ipak kad sam probao Gemini tu sam ostao i nude fakat i neke jeftinije opcije - meni ne treba coding, onda google drive pohrana itd...
Medjutim kad sam presao na Claude..jebote dojam kao da je 5 godina ispred svih...
Posto ga nisam koristio koliko bih trebao mozda prebacim se na gemini i koristim evo danima 3.1 pro deep thinking i hajd reko da probam opet claude za jedno dubinsko pitanje - Na Sonnet Max i majko mila...3 klase iznad ...
Koristio ga i za psiholosku analizu - kao psihologa itd...ako tek sad treba gemini 3.5 izaci ovaj se ponasa kao gemini 6 u najmanju ruku...
Sad cu geminia pitat ovo isto
- konoplja
#668 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
I sta veli?Plavo-bijeli wrote: ↑03/07/2026 22:17 Moze li mi neko objasniti zbog cega je Claude ovoliko dobar i bolji u odnosu na sve ostale ove AI pretplate?
Sad cu geminia pitat ovo isto![]()
- Plavo-bijeli
#669 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Kae da se na mene ne ljuti zbog takvog pitanja.konoplja wrote: ↑03/07/2026 23:44I sta veli?Plavo-bijeli wrote: ↑03/07/2026 22:17 Moze li mi neko objasniti zbog cega je Claude ovoliko dobar i bolji u odnosu na sve ostale ove AI pretplate?
- Sanjarko
#670 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Ja se sa ovim virtualnim drugovima ispričam pravo dok riješimo nešto šta mi treba riješiti, na kraju se fino i pozdravimo.
Ali ja Čat ne koristim, samo Džemu i Pilota.
Ali ja Čat ne koristim, samo Džemu i Pilota.
- pici
#671 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Plavo-bijeli wrote: ↑03/07/2026 22:17 Moze li mi neko objasniti zbog cega je Claude ovoliko dobar i bolji u odnosu na sve ostale ove AI pretplate?
Claud sam nedavno uzeo pro, jer su stavili 7 dana probno do 7 jula Fable 5 i trenutno sam zavrsio nekoliko prjoekata. Inace za workfol i tako te stvari koristim codex i antigravity... codex je od chatgpt-a a antigravity od geminija, claud kod sebe u pro verziji ima claud code i samo prebacis na njega i... Fable5 je uhhhh zvijer. Radi sve, od programiranja, dubokih misljenja, storyborda, web dizajna, pravljenja aplikacija itd itd. Mogu to i codex i antigravity ali fable5 je klasa i trenutno najaci model. Ima i GPT 5.6 model ali i on je samo za uzak krug i nedaju ameri jos da se stavi u siru upotrebu. Uglavnom, geminijev googl je za siru upotrebu od videa, slika, gmail, youtube, dokumenti, trazilice itd, chatgpt je za dublje rezonovanje i ima image 2 fantastican, sora elemente, claud je specijalac i on je za hiruske elemente, njegov fable5 je uzasno dobar, napravi ti web dizajn stranicu u par minuta da padnes na dupe... mislim ono ja sam pao na dupe, evo napravio javis lokalni asistent za windows na principu glasovnog razgovora, mozes i kucni asistent, poslovni itd, ma uzas, sta je ovo, nismo svjesni koliko je AI napredovao, buducnost je pocela nova.
Evo poceo sam igricu da pravim sa Fable 5, majko moja strava je. Nije ono u promptu, napravi mi igricu, vec bas moras i ti mozak da ukljucis.
Last edited by pici on 05/07/2026 13:15, edited 1 time in total.
- Plavo-bijeli
- shbc
#673 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Ne znam za ostale, ali Claude pruza Cowork i Code mode, koji ide dalje i dublje od modela i stvari (LLM) koje koristi 99% stanovnistva. Iz perspektive kompanije pruza ti mogucnost da uvezes sve uposlenike, sve postojece sisteme koje koristis putem AI, pravis specijalizovane agente za razlicite sektore i pozicije u kompaniji. Ovi agenti mogu biti nauceni odredjenim skillovima, nauceni specificnim procesima rada koji im omogucavaju da daju specijalizovane odgovore i rade specijalizovane operacije.Plavo-bijeli wrote: ↑03/07/2026 22:17 Moze li mi neko objasniti zbog cega je Claude ovoliko dobar i bolji u odnosu na sve ostale ove AI pretplate?
Takodjer mozes mu dati pristup svemu sto ti je na racunaru, na emailu itd. Na taj nacin ubrzavas workflow u smislu da mu mozes samo reci "pogledaj taj i taj email" i opcionalno "uradi to i to", ma da je poprilicno intuitivan i vec nakon samog citanja tvog emaila zna sta treba da radi. Mozes mu zadati da ti nadje nesto na tvom racunaru i da to iskoristi kako god zelis.
Uz to uci o kompaniji, industriji i tebi tako da sa vecim koristenjem ti daje sve bolje i bolje odgovore. I nema zaboravljanja i ucenja i objasnjavanja svaki put kad ga pokrenes. Zna ko si, sta zelis, koje su ti preferencije i sta tacno treba da gleda, cita, analizira, radi na osnovu samo par rijeci od tebe.
Ali i dalje, i pored svih prednosti sto pruza, ima jako puno ogranicenja, i opet moras provjeravati ono sto izbaci. Bez obzira koliko je napredan, ako mu das "kreativne slobode" jos uvijek je sklon halucinacijama i mora se nadgledati. Fable 5 doduse jos nisam testirao, cisto je sprzi tokene prebrzo, pa mi se bas i ne isplati za ono sto ja radim.
-
zilog
#674 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Ako koga zanima kako rezonuje Qwen3.6-27B - lokalni LLM? Dajte prompt, pa da propustim,,,
Code: Select all
Kao code, da je lakse c/p- pici
#675 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
a nesto sa pobrko, radim u fabletu 5 pa ne znam kud udaram evo sreca javis je to sacuvao i vratio pod editPlavo-bijeli wrote: ↑05/07/2026 09:47sto obrisa![]()
Eh sad zamisli kakav ce "fable 10" biti onda i mogucnosti..ili neki "fable 50".