Ma razumijem šta hoćeš reći, stvarno. I mene nervira kad se AI koristi kao štaka za praznu pamet, pa ljudi glume dubinu koju nemaju.baxus wrote: ↑06/02/2026 13:36 Užasno iritira i vrijedja ova poplava objava na društvenim mrežama koje kreira AI, pa se onda ljudi nadovezi i komentarisu takodjer koristeći AI. Mislim cirkus.
Kontaju ispadaju pametni.
Neki pokušavaju da sakriju, ali odaje ih semantika umjetne inteligencije koja se lako može prepoznatih
Npr primijetio sam da AI skoro uvijek koristi antitezu i kontrastnu semantiku tipa Nisu ušli u napad, išli su da prežive ili to nije pravda, to je licemjere.
U poslovnom ozračju nemam milosti prema ovome jer je to prodavanje muda pod bubrege.
Ali da budemo fer – antiteza i kontrast nisu izum AI-ja, nego retorička figura stara par hiljada godina. Koristili su je i filozofi, i pisci, i govornici, mnogo prije nego što je iko znao šta je prompt.
Problem nije AI, nego ljudi koji: nemaju šta reći pa misle da će forma zamijeniti sadržaj AI samo ogoli razliku: ko ima misao – iskoristit će ga kao alat,
ko nema – ispast će još providniji nego prije.
A ovo “prodavanje muda pod bubrege” u poslovnom okruženju – tu se slažemo 100%.
Kad se AI koristi da zamijeni odgovornost i znanje, to je cirkus.
Kad se koristi kao alat, onda je isto kao kalkulator, Word ili Excel – niko normalan se više ne sablažnjava na to.