Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Haris.ba wrote: ↑28/03/2026 11:09
Kako ce struja iz vlastitih solara postati "skuplja"?
Fino, plaćaće se neka taksa koja će biti uvedena. Besplatno sigurno neće biti, kako je trenutno.
Naravno da nece, svugdje su bile povlastice dok se nije povecao broj EV vozila do te mjere da je drzava skontala da fali para. Eto neka neko iz Norveske kaze kako je bilo na pocetku. Besplatan parking, ulaz u Oslo, vozi trakom za autobuse, prodavnice davale dzaba punjenje, nema godisnjeg poreza, to sto ja znam. Je li i danas isto to sve?
Kaze dzaba puni kod kuce preko solarnih panela a ne kaze koliko ga je kostala ta investicija. Plus sto su EV u startu skuplji od ICE vozila
I Tesla je davala dzabno punjenje 3 godine na njihovim punjacima, nema vise. Jos uvijek se isplati vozati EV ali nece ni te povlastice vjecno trajati.
nakon svega toga sto su ukinuli opet je jeftinije voziti na ev nego na gorivo
al ok samo naprijed
ne valja ev nemojte ga nikad uzeti
amidzazeher wrote: ↑28/03/2026 11:40
Naravno da nece
Države moraju od nečega da finansiraju državni aparat, održavanje i izgradnju infrastrukture...Možda će poreze povećati na plate, vodu, uvesti neke nove takse, ali u totalu neće dozvoliti da im ti prihodi nestanu.
Pa to i napisah, sve povlastice i subvencije su tu dok ne zafali para, a do tada je dovoljan broj ljudi presao na EV da nema kud. Plus sto i servisi auta moraju od necega da zive pa umjesto sto ti promjene ulje i filtere za isto para ce da ti instalira update.
U slucaju sudara nema vise odem limaru da to malo zakrpi nego se istovremeno moraju i baterije provjeriti.
Ja se vise i ne trudim objasniti vec sam "hedzao" protiv cumurasa jesenas.
Kupio sam (na preporuku) dionice jedne naftne kompanije. Hvala cumurasima iz dna duse....9% direktna godisnja dividenda a od kako su se braČa pomarisali na bliskom istoku cijena dionica porasla skoro 30%. Taman mi dodje za godisnji. Samo toci ...
P.S. Idem aviJonom... nemerem vozi't 1000km u cugu i saltat ko pravi muskarac. Nemere mikser dobacit tolk'o.
tokio25 wrote: ↑28/03/2026 11:51
nakon svega toga sto su ukinuli opet je jeftinije voziti na ev nego na gorivo
al ok samo naprijed
ne valja ev nemojte ga nikad uzeti
Ma nisam ja to rekao. Za Bosnu se trenutno ubilo vozati EV ko ima para da kupi novo. Paneli proizvode energiju skoro citavu godinu, dzabna struja na masu mjesta plus sto su mjesta za punjenje kod prodavnica haman blizu kao ona za invalide. Za grada nema bolje!
Bosna je mala drzava i samim tim gdje god da krenes nemas problem sa dometom baterije, osim naravno oni mali autici sto se vozaju po gradu. Ima tu jos masa povoljnosti, da ne davim ali kazem da ce sve to ”nestati” uskoro, kada se prosiri prodaja EV vozila.
U slucaju masovnijeg prelaska na ev i da drzava pocne gubiti te prihode, ici ce povecanje registracije, placanje po predjenom km (jer ipak koristis javne ceste)...drzava ce nekako uzeti novce koji joj trebaju.
To uopce nije problem.
Fazon je hoces li imati struju koja je jeftinija po km u odnosu na gorivo. Da predjes 100.000km za manje novca racunajuci i amortizaciju auta.
Haris.ba wrote: ↑28/03/2026 12:06
Fazon je hoces li imati struju koja je jeftinija po km u odnosu na gorivo. Da predjes 100.000km za manje novca racunajuci i amortizaciju auta.
Fazon je u tome ja ako bi struja poskupila na isti nivo kao dizlo (po predjenom kilometru), ljudi bi umirali od gladi jerbo nebi mogli upali't rernu
Tako da struja nece poskupiti. A drzava nemere kontrolisati dali vuce rerna ili auto.
Haris.ba wrote: ↑28/03/2026 12:06
Fazon je u tome ja ako bi struja poskupila na isti nivo kao dizlo (po predjenom kilometru), ljudi bi umirali od gladi jerbo nebi mogli upali't rernu
Tako da struja nece poskupiti. A drzava nemere kontrolisati dali vuce rerna ili auto.
Pa onda bi se okrenuli lozenju cvrstih goriva.
Fazon sa cijenom struje jeste sto se zna koliko su solari i za koliku investiciju mozes dobiti koliko kw. I ta cijena investicije ima putanju prema dole.
Teorijski, sve je moguce. Da drzava ima solarnu policiju koja ide po kucama i razbija solare. Ili ko Izraelci ljudima u Gazi iz dronova baca bombe na solarne ploce. Nadam se da se ne prica o tome.
Biti siromasan je skupo. Moras da konzumiras skupe/nerentabilne stvari da bi sam sebe ubjedio da nisi siromasan jeli konzumiras skupo...sto te cini jos siromasnijim.
Za mene je ovo raspravljanje bezveze.
Moj jedini problem je novac, jer auto koje mi se sviđa sa 4x4 pogonom, elektrikom i solidnim dometom je 90 milja polovno.
Da imam novac, izbor bi bio jednostavan. Springove Twinge, zadnji pogon i auta od 3,5 metra duzine ne dolaze u obzir
amidzazeher wrote: ↑28/03/2026 12:04
. Paneli proizvode energiju skoro citavu godinu,
Hoce li se sta desiti da paneli prestanu proizvoditi struju?
Naravno da hoce, zna se kolika je garancija i vijek trajanja, a drugi par rukava je ako si npr. u Hercegovini ili na sjeveru Svedske gdje je mrak pola godine pa i nemas bas neku korist od nje, mozda vjetrenjaca bolje funkcionise
tokio25 wrote: ↑28/03/2026 10:29
sve im je da je ensto zamisljeno da se zajebu ljudi
ne konta on da je to vise radi energetske neovisnosti i zbog zagadjenja uvedeno
EV je zamišljen da investitori zarade novac na infrastrukturi, eksploataciji rude, proizvodnji baterija, softwarea, električne energije. Ne da bi se vozači besplatno vozili. Ekologija nikoga ne zanima ni 1%, taman koliko i demokratija, vladavina prava, nediskriminacija...
EV je/će biti dominantan na sjeveru Evrope, dijelom centralne i zapadne Evrope, ali na jugu i istoku Evrope i dalje će dominirati neka vrsta hibrida.
Amerika, Afrika, Južna Amerika, centralna Azija, Indija, Jugoistočna Azija...tu se BEV neće primiti.
Sva sreca, pa postoje prekodrinski rusofili, da nam pojasne - kakvo je samo zlo taj baterijski lobi..
Didier wrote: ↑28/03/2026 01:29
Prešao sam dosad 4.000 km s električnim Volvom. Dosad sam potrošio 47 KM, i to tako što sam triput punio na e-go punjačima.
Sve ostalo je bilo besplatno, ispred Binga, u tržnim centrima, na Ina pumpi u Lepenici itd.
Tu istu kilometražu bih s dizel Volvom XC60, koji takođe imam, platio oko hiljadu maraka, ili čak i više s današnjim cijenama.
Ovo je koristan post. Gdje sve tacno mozes jos besplatno puniti? Ima li negdje neki spisak lokacija i punjaca(snaga)? Kojo EV volvo imas? Koliko si ga platio?
bingo bcc
opstina novo sarajevo
elektroprivreda punjaci imas kod elektroprivrede i kod binga bcc (vjerovatno jos ima al ne znam)
to su besplatni
a ovi sto se placaju uglavnom se vrte oko pola marke kw
Didier wrote: ↑28/03/2026 11:12
U suštini, ima mnogo više punjača nego što ljudi misle.
Auto put Svilaj - Budimpeša - Bratislava ne da nema dovoljno, nego ih nema ni minimalno (išao sam i vraćao se prije mjesec dana. Kroz hrvatski dio auto puta nema niti 1 punjač, od Udvara do Budimpeše samo 2). Komarno - Nitra - Teplice 2x2pumpe za punjenje. U Poljskoj ima solidno punjača duž auto puteva.
Auto put Dimitrovgrad - Sofija - Kapikule, prije 2 godine bilo je samo 5 pumpi koje su imale punjače.
Portugal, Grčka - to je tek katastrofa što se tiče punjača duž puteva, Španija i Turska da kažem korektno.
Možeš li nam reći koje su cijene na tim putevima koje si prošao?
Vjerujem da ljudima to izgleda malo, ali pet pumpi kroz Bugarsku je sasvim dovoljno, ako nema mjesta na jednoj, ima na drugoj, tako da ne vidim zašto bi to bio problem. Prošao sam taj put dizelom, i iskreno otad izbjegavam Bugarsku u širokom luku. To je zemlja u kojoj su te zajebali čim si ušao u nju, ali hajde to je druga priča.
Ne znam jesi li vozio električno vozilo na tim putevima, ali siguran sam da ima punjača van autoputeva.
amidzazeher wrote: ↑28/03/2026 12:04
. Paneli proizvode energiju skoro citavu godinu,
Naravno da hoce, zna se kolika je garancija i vijek trajanja, a drugi par rukava je ako si npr. u Hercegovini ili na sjeveru Svedske gdje je mrak pola godine pa i nemas bas neku korist od nje, mozda vjetrenjaca bolje funkcionise
Neko ce procitati sa strane pa ce pomisliti pogresne stvari.
Citava Bosna se nalazi u za solare pogodnom prostoru. Ne znam sto je bitno kako je u Svedskoj.
Tipičan vijek trajanja solarnih panela je 25 do 30 godina. Nakon tog razdoblja, paneli ne prestaju raditi, ali njihova se učinkovitost smanjuje, obično zadržavajući oko 75% - 80% izvornog kapaciteta. Kvalitetni paneli uz pravilno održavanje mogu efikasno raditi i dulje
rida1976 wrote: ↑28/03/2026 06:02
Ovo je koristan post. Gdje sve tacno mozes jos besplatno puniti? Ima li negdje neki spisak lokacija i punjaca(snaga)? Kojo EV volvo imas? Koliko si ga platio?
bingo bcc
opstina novo sarajevo
elektroprivreda punjaci imas kod elektroprivrede i kod binga bcc (vjerovatno jos ima al ne znam)
to su besplatni
a ovi sto se placaju uglavnom se vrte oko pola marke kw
Gdje kod EP? Na parkingu njihovom?
da
otvori onaj portir regularno i da ti karticu ako nemas
Taj auto je na u segmentu najbolji na trzištu. Udonost i prostor. Sa baterijom od 54kWh i za taj novac je fantastična opcija. Sa uštedom po 100km i sa rekuperacijom na kočenju u gradskoj voznji, nema dileme.
konektovan wrote: ↑28/03/2026 10:46
a jeftina struja je samo trenutno "jeftina" za EV. Kako se bude povecavao broj vozila, postajace skuplja.
Kako ce struja iz vlastitih solara postati "skuplja"?
A kako cu ja u neboderu imati solar panel i drugi koji zive u neboderima, gdje cemo puniti svi vozila na javnin parkinzima? Evropa ima problem sa infrastrukturom, a ne jedna BiH.
Neko ce procitati sa strane pa ce pomisliti pogresne stvari.
Citava Bosna se nalazi u za solare pogodnom prostoru. Ne znam sto je bitno kako je u Svedskoj.
Tipičan vijek trajanja solarnih panela je 25 do 30 godina. Nakon tog razdoblja, paneli ne prestaju raditi, ali njihova se učinkovitost smanjuje, obično zadržavajući oko 75% - 80% izvornog kapaciteta. Kvalitetni paneli uz pravilno održavanje mogu efikasno raditi i dulje
Mozda gugl laze.
Ne znam sta hoces da kazes, pitao si ”moze li se sta desiti da ti paneli prestanu proizvoditi struju” ja ti odgovorio da moze.
U Hercegovini ces imati daleko vecu iskoristenost nego u Sarajevu recimo, eto ne mora biti Svedska. Ako ti je panel na krovu, snijeg padne nema struje dok ga ne ocistis, mozda nece prestati proizvoditi struju ali definitivno od njega(panela) neces imati veliku korist. Zimi su svakako dani kraci, ako nemas bateriju gdje ”pohraniti” struju opet slaba fajda od njih.
Peryton_ wrote: ↑28/03/2026 12:19
Za mene je ovo raspravljanje bezveze.
Moj jedini problem je novac, jer auto koje mi se sviđa sa 4x4 pogonom, elektrikom i solidnim dometom je 90 milja polovno.
Da imam novac, izbor bi bio jednostavan. Springove Twinge, zadnji pogon i auta od 3,5 metra duzine ne dolaze u obzir
Meni bi dobro dosao kakav mali elektricar za gradske, prigradske uslove, ali i takav je preskup, obzirom i da zivim u zgradi.