Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Grga50 wrote: ↑23/02/2026 07:29
Ljudi često griješe kada misle da s pojačalom sve mora biti bolje. Pojačalo nije dobro stavljati bez da se na neki način izmjeri dolazeći signal. Ako je signal dovoljno jak, pojačalo će samo napraviti problem jer će signal nakon pre-pobuđenog pojačala biti izobličen. Kvaliteta signala je bitnija od razine. Postoje razne vrste pojačala, glavne karakteristike su pojačanje i maksimalna izlazna razina signala. Za televizor je neki maksimum ulaznog signala 80dBuV a digitala radi već na 40dBuV bez trzanja. Ako je signal s antene 60dBuV i još prođe kroz pojačalo koje ga pojača do nekih 95dBuV, to neće dobro raditi, u tom slučaju se antena spaja direktno na TV bez pojačala. Drugi bitan faktor su LTE signali koji su jako blizu opsega TV kanala i mogu smetati.
U mom slučaju sa pojačalom je bilo bolje, na Mux D su neki kanali kao miješali pixele, prekidali zbog nedovoljnog signala bez pojačala, a s pojačalom bilo sve uredu, svi kanali, a sada neće ni sa pojačalom ni bez pojačala da uhvati dovoljno signala da radi.
Treba kontaktirati direktno Denis Nikola Kulišić (Odašiljači I Veze) preko mesendžera, ja sam ga lično pitao kada će početi emitovanje MUX-A za područje Brčkog I odgovorio mi je nakon dan-dva.
Čovjek je jako pristupačan, nije kao ovi naši, niko ne odgovara niti obavještava.
Brcak1971 wrote: ↑18/03/2026 11:51
Refik4 kakva je situacija sa MUX-A na tuzlanskoj regiji? Možete li pratiti MUX-A na 25.kanalu ili 22.kanalu?
Na K25 sam uspio naći s onom triplex antenom i pokačalom prije par mjeseci, sada se malo stabiliziralo bilo je oscilacija u prijemu.
I dalje nema ilinčice, ako si mislio da se može gledati u Tuzli sa sobnom antenom...
Kod mene ide i Vlašić 22k i 25k bez problema, 25k mislim da hvatam Veliki Žep ,jak signal, u tom pravcu je okrenuta.
Tuzlanski kanton ,općina Kalesija.
Što se tiče Mux d, radi uredno i sa Ilinčice i iz Jajića u Kalesiji,a imam ga i sa Vlašića i Zvornika Mlađevac.
elf1904 wrote: ↑18/03/2026 19:51
Kod mene ide i Vlašić 22k i 25k bez problema, 25k mislim da hvatam Veliki Žep ,jak signal, u tom pravcu je okrenuta.
Tuzlanski kanton ,općina Kalesija.
Što se tiče Mux d, radi uredno i sa Ilinčice i iz Jajića u Kalesiji,a imam ga i sa Vlašića i Zvornika Mlađevac.
Pitanje: da li radi odašiljač Mux A sa Crgova? Zanima jednog kolegu.
Ne znam stvarno. Ja imam odličan signal MUX-a A, antena je okrenuta prema jugozapadu, mislim da "hvata" neki predajnik kod Čapljine. Hrvate imam sa Biokova (MUX 1 i 2) i naš MUX D sa Grepka. Između Crgova i mene je planina, nisam nikad imao signal sa Crgova ni dok je bio analogni. Mogu se raspitati.
I u Nevesinju MUX A ide na 36 kanalu. BHT1, RTRS, FTV, RTV HB i Hayat
Nevesinje već 15-tak dana bez signala MUX-a A. Jedno vrijeme je bio odličan prijem.
Pravac antene djeluje sjevernije od Čapljine, a signal se pojavio kad je objavljeno da je pušteno Crno brdo. Ja sam na nekom uzvišenju pa imam MUX A, većina oko mene nema. Bukvica nije puštena sigurno, vidim je okom, za Crgovo ne znam.
Kanal 22 MUX-A s Vlašića već danima nije upotrebljiv u sjevernom dijelu u Slavonskom Brodu, ima li tko blizu iste probleme? MUX-D na kanalu 33 radi već duže vremena stabilno a sada dok ovo mjerim, kvaliteta je bolja nego prije. Dosta smo gunđali za MUX D a sada on radi stabilno dok MUX A koji je radio OiV nije upotrebljiv, malo dođe ali ga više nema.
Grga50 wrote: ↑03/04/2026 19:59
Kanal 22 MUX-A s Vlašića već danima nije upotrebljiv u sjevernom dijelu u Slavonskom Brodu, ima li tko blizu iste probleme? MUX-D na kanalu 33 radi već duže vremena stabilno a sada dok ovo mjerim, kvaliteta je bolja nego prije. Dosta smo gunđali za MUX D a sada on radi stabilno dok MUX A koji je radio OiV nije upotrebljiv, malo dođe ali ga više nema.
Ja inače koristim kanal 25 sa Duge njive za mux a.
Evo provjerio i kanal 22 sve ok praticu malo i njega bas da vidim imal problema.Mada je ovdje kod nas u Tesnju pustana navodno i lokacija Paklenica na 22ch
Grga50 wrote: ↑03/04/2026 19:59
Gledam već nekoliko mjeseci MUX A K25 Dugu Njivu i 100/100 je, svaka čast, dobro urađeno. MUX D K33 na Samsung TV je 100/100,a na Strongu 100/63 ali radi dobro. MUX A na K22 na Samsungu 100/ kvalitet od 0-100, slika se raspada. Na Strongu 100/60-65 ali slika bez smetnji.
K22 vlasic radi, ali prije dva tri dana sam primjetio da nestade 10tak minuta i ponovo se vrati ,inace dobar signal kad radi, 100/100.
Mux d sa vlasica radi bez problema.
Ne znam šta bih rekao na sve ovo. Kod mene MUX- A Vlašić radi bez problema. Uglavnom, pratim skoro svaki dan kakva je situacija inače sa MUX-A, kod mene oba MUX - a rade bez prekida.
Jedino da nije možda razlog prekidanja eventualno puštanje novih lokacija u okolini Tešnja i Žepča!?