Probajte okrenut antenu prema Grdonj lokacija predajnika gdje pokazuje mapa da ima signal Hrasnica i trazite signal na 28 i 30tom kanalu
Bolje od te sobne antene,da uzmete neku riblju kost ili mrezastu antenu

Moderator: anex

Mux A s Vlašića 22 ch već duže radi urednoBrcak1971 wrote: ↑12/02/2026 18:14 Pratim već skoro sat vremena signal na 22.kanalu sa Vlašića, i mogu da vam kažem da nema nikakvih prekida ni smetnji. Jačina 14% kvaliteta 96-100 %. Trenutno je antena okrenuta prema Vlašiću i još je na tavanu.
Okrenuo sam je iz razloga da vidim hoće li biti smetnji kod mene u Brčkom, pošto ste većina vas forumaša imali problema sa signalom MUX-A sa Vlašića.
Dok ovo pišem, situacija je ista, bez promjene. Pratiću još neko vrijeme da vidim hoće li biti promjene.
Mislim da vama tu nešto smeta ( neusklađenost SFN-a ili nešto drugo).
Rado bih vam postavio slike, ali ne znam kako, a vidim da je neko već postavio prije mog posta.
Veliki pozdrav.
Uzvraćam pozdravBrcak1971 wrote: ↑13/02/2026 12:43 Mrvica 77 slažem se sa tobom u vezi svega. Više sam okretao antenu iz radoznalosti nego što mi je trebalo.
Znaš i sam da imam signal MUX-A na 25.kanalu, i kako god okrenem antenu, signal je tu!
Ja sam je podesio da mogu hvatati hrvatske i BH muxove, s tim da sam našao mikrolokaciju na tavanu pa mogu reći da sam uspio. OK, znam da bi to na krovu bilo dalekoooo bolje, ali za sada ne mogu, što ne znači da neću.
Sada sam postavio EMOS PROFI EM-P 117 i sada su mi i jačina I kvaliteta puno bolji nego sa " riblja kost", ali bez pojačala - direktno u TV!!
Jedino što te mogu zamoliti, ako si u mogućnosti, da mi preporučiš koje bi pojačalo trebao uzeti da poboljšam 22ch i 39ch.
Pozdrav iz Brčkog.
Drug, ne znam šta bih rekao- znam kakav je položaj Maoče, " nezgodan" je za prijem signala sa " lijeve" i " desne" strane. Sa " sjeverne " strane imate bolji položaj od samog grada Brčkog za prijem signala hrvatskog i srbijanskog MUX- a.dvbt2dostrikt049 wrote: ↑13/02/2026 21:05 Ima li kakva preporuka za pojačalo za krajeve gdje je signal totalno slab odn rasturen ?
Ima li kakve koristi od pojačala?
Koristim jednu verziju "riblje kosti" koju sam prepravio na skraćenu UHF antenu za kanale 21-40.
Pri pretraživanju za mux A (25 ch) samo malo zastane ali ne "otvori" ništa tj nema programa.
Ovdje u Maoči još uvijek nemam ništa a za Lipik i Ilinčicu se još uvijek čeka "dogovor".
@Brcak1971 ne bih te htio uvrijediti, ali ti izgleda malo brkaš osnovne pojmove...Brcak1971 wrote: ↑13/02/2026 16:02 Mrvica 77 baš sam htio da te zamolim da mi pošalješ slike, ali ti si mi pročitao misli na daljinu![]()
Meni treba samo za 2-3 TV- a bez radio stanica. Znači, tu sabirnicu i pojačalo mogu prikopčati na ovu antenu koju sam ti naveo EMOS PROFI EM P 117?
Inače, imam sobno pojačalo koje daje napon na sabirnicu, ali je ona vani na koju su prikopčane tri antene, ali je izgleda riknula, sada ne mogu hvatati ni jedan kanal.
U MUX-u A,pored BHT1,FTV i RTRS u regiji Bjelašnica -Sarajevo su još RTVHB i Hayat TV.
To je čest problem a pogotovo na Philips televizorima. Jedino sigurno je ručno skeniranje, kod nekih televizora upišeš samo kanal i pretražuješ onda samo taj kanal, dok kod nekih televizora treba upisati baš frekvenciju, onda to ide ovako:genius 723 wrote: ↑14/02/2026 21:16 Grga50 nekad kad nades vremena za odgovorit.
Imam dva tv Toshiba i Hissense kod oba ista stvar mux A izbira i ostavi u listi kanale sa 25 i sa 22 (duple BHT1,FTV i RTRS)dok mux D na 33 i 27 drugcija stvar ostavi listu samo zadnjeg skeniranja.npr ako sam izbiro zadnji 33 samo ostane ti kanali ne ostaju kao kod muxA sa oba kanala dupli
Najbitnije je ugasiti opciju LCN ako to softvare dopušta.genius 723 wrote: ↑21/02/2026 13:15 @Grga50
Kod mene isto HISENSE tv lijepo slozi kanale dok Toshiba razbaaca i izmjesa i hr i bosanske kanale.
Hvala ti na objasnjenju pokusacu onda na Toshiba odradit kao ti.
Jasno je to meni, ali izgleda da su baš smanjili signal.genius 723 wrote: ↑22/02/2026 15:06 Trebas znat da svi tv odnosno lcd nemaju isti tuner jedni imaju jako osjetljive tunere dr ne.Evo primjer ja sam prije imao Fox tv dvbt2 264cod. Na njemu je mux d bio negdje oko 74/90dok ista antena samo dr tv HISENSE265cod. biljezi 100/98% .A kod tebe je očigledno ant usmjerena na neki predajnik od mux A dok prema Grdonju mux d nije okrenuta zato se i zadrzi malo na skeniranju nema dovoljno jacine.okreni prema Grdonju ili gdje ima jos neki predajnik mux d dali je Hum neznam...

Ljudi često griješe kada misle da s pojačalom sve mora biti bolje. Pojačalo nije dobro stavljati bez da se na neki način izmjeri dolazeći signal. Ako je signal dovoljno jak, pojačalo će samo napraviti problem jer će signal nakon pre-pobuđenog pojačala biti izobličen. Kvaliteta signala je bitnija od razine. Postoje razne vrste pojačala, glavne karakteristike su pojačanje i maksimalna izlazna razina signala. Za televizor je neki maksimum ulaznog signala 80dBuV a digitala radi već na 40dBuV bez trzanja. Ako je signal s antene 60dBuV i još prođe kroz pojačalo koje ga pojača do nekih 95dBuV, to neće dobro raditi, u tom slučaju se antena spaja direktno na TV bez pojačala. Drugi bitan faktor su LTE signali koji su jako blizu opsega TV kanala i mogu smetati.Mehemed wrote: ↑22/02/2026 14:25 Da vidim ima li ko baš stručan da zna šta bi se ovdje moglo desiti.
Vivax 32LE130T2S2 i 32LE94T2S2 u pitanju, prošli mjesec se uredno povezivalo i na Mux A i na Mux D i pronalazilo ukupno 21 kanal u Sarajevu. Međutim, danas se poveže samo na Mux A, a niti jedan kanal iz Mux D koji su memorisani ne može da pokrene, a kada se ponovo skenira ne pronađe ništa, čak ni na manuelno kanal 28 koji je ako se dobro sjećam Mux D.
Kada kliknem na manuelno na kanal 28 čak 10 sekundi piše skeniranje i na kraju izbaci 0, a kada bilo koji drugi kanal odaberem za 3-4 sekunde završi skeniranje i izbaci 0 za sve ostale, odnosno 4 kanala za kanal 30, a ima 5 i svih 5 koji su skenirani prošli mjesec rade(BHT, FTV, RTRS, HAYAT i RTV HB).
To je sve previše čudno, da nisu mijenjali frekvencije i sada ovoj televiziji ne odgovara ta frekvencija i ne može da pronađe kanale.
Čudno mi je i to da svih 5 kanala iz Mux A radi a kada se skenira ponovo pronađe samo 4, neće 5 iako svih 5 radi.
Još sam jednom imao problem sa drugim Vivax modelom(ne sjećam se koji je bio model) koji je pronalazio 21 kanal i nakon nekog vremena samo 5 kanala, samo Mux A, nije htio da se poveže na Mux D iako je ranije to uredno radio. Izgleda ovo masovno neki problem sa Vivaxom. Nije ništa rađeno u međuvremenu niti na jednom modelu, nije restartovan, nisu promijenjene nikakve postavke, nije rađeno ažuriranje sistema. Tri različita modela isti problem.
Sada sam još nešto pokušao(žao mi da brišem sve što sam napisao), odabrao memorisani kanal iz Mux D i otišao na opciju "informacije o signalu" i nakratko izbaci "Mreža Dasto Semtel", Jačina 57 (Srednji) Kvaliteta 0 (Loš) i nestane, i sve tako svakih nekoliko sekundi.
Izgleda kao da je signal Mux D baš debelo oslabio(ili je televizija zbog nekog razloga oslabila sa prijemom signala što sumnjam jer je na Mux A jačina signala oko 90 a kvalitet većinom na 100).
Antena je dobra sa pojačivačem, prije sam sa lošijom antenom imao signal oba Multipleksa, bukvalno žica antena, lošija nije mogla biti i opet je hvatalo svih 21 kanal kada je dobro naštimam.