DVB-T u BiH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

elf1904

#5626 Re: DVB-T u BiH

Post by elf1904 »

Ako ima ugradjen (noviji tv imaju),netreba vam resiver, lokacije predajnika mux d na slici ispod
Probajte okrenut antenu prema Grdonj lokacija predajnika gdje pokazuje mapa da ima signal Hrasnica i trazite signal na 28 i 30tom kanalu
Bolje od te sobne antene,da uzmete neku riblju kost ili mrezastu antenu
Image
Image
Brcak1971

#5627 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Pratim već skoro sat vremena signal na 22.kanalu sa Vlašića, i mogu da vam kažem da nema nikakvih prekida ni smetnji. Jačina 14% kvaliteta 96-100 %. Trenutno je antena okrenuta prema Vlašiću i još je na tavanu.
Okrenuo sam je iz razloga da vidim hoće li biti smetnji kod mene u Brčkom, pošto ste većina vas forumaša imali problema sa signalom MUX-A sa Vlašića.

Dok ovo pišem, situacija je ista, bez promjene. Pratiću još neko vrijeme da vidim hoće li biti promjene.
Mislim da vama tu nešto smeta ( neusklađenost SFN-a ili nešto drugo).
Rado bih vam postavio slike, ali ne znam kako, a vidim da je neko već postavio prije mog posta.

Veliki pozdrav.
ClZMAS

#5628 Re: DVB-T u BiH

Post by ClZMAS »

Knjiga zatvorena.Od podesavanje pre nove godine a i d mux - Bez prekida ili icega malcioznog.Tera se dalje..
POz ljudi
Mrvica 77

#5629 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Brcak1971 wrote: 12/02/2026 18:14 Pratim već skoro sat vremena signal na 22.kanalu sa Vlašića, i mogu da vam kažem da nema nikakvih prekida ni smetnji. Jačina 14% kvaliteta 96-100 %. Trenutno je antena okrenuta prema Vlašiću i još je na tavanu.
Okrenuo sam je iz razloga da vidim hoće li biti smetnji kod mene u Brčkom, pošto ste većina vas forumaša imali problema sa signalom MUX-A sa Vlašića.

Dok ovo pišem, situacija je ista, bez promjene. Pratiću još neko vrijeme da vidim hoće li biti promjene.
Mislim da vama tu nešto smeta ( neusklađenost SFN-a ili nešto drugo).
Rado bih vam postavio slike, ali ne znam kako, a vidim da je neko već postavio prije mog posta.

Veliki pozdrav.
Mux A s Vlašića 22 ch već duže radi uredno 🔝

Možda nas zeza mux A, tebe prijatelju zeza tvoja antena, jer samo 14% je kriminalno slabo
Meni je Vlašić udaljen 111 km i dok nisam imao ovo Fagor pojačalo, samo s antenom (Iskra 47) sam imao oko 30% jačinu signala
Jel ti imaš pojačalo, ne sjećam se više?
Ako imaš onda tom pojačalu fali dženaza, parastos ili misa zadušnica :lol:
Brcak1971

#5630 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 slažem se sa tobom u vezi svega. Više sam okretao antenu iz radoznalosti nego što mi je trebalo.
Znaš i sam da imam signal MUX-A na 25.kanalu, i kako god okrenem antenu, signal je tu!
Ja sam je podesio da mogu hvatati hrvatske i BH muxove, s tim da sam našao mikrolokaciju na tavanu pa mogu reći da sam uspio. OK, znam da bi to na krovu bilo dalekoooo bolje, ali za sada ne mogu, što ne znači da neću.
Sada sam postavio EMOS PROFI EM-P 117 i sada su mi i jačina I kvaliteta puno bolji nego sa " riblja kost", ali bez pojačala - direktno u TV!!
Jedino što te mogu zamoliti, ako si u mogućnosti, da mi preporučiš koje bi pojačalo trebao uzeti da poboljšam 22ch i 39ch.

Pozdrav iz Brčkog.
Mrvica 77

#5631 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Brcak1971 wrote: 13/02/2026 12:43 Mrvica 77 slažem se sa tobom u vezi svega. Više sam okretao antenu iz radoznalosti nego što mi je trebalo.
Znaš i sam da imam signal MUX-A na 25.kanalu, i kako god okrenem antenu, signal je tu!
Ja sam je podesio da mogu hvatati hrvatske i BH muxove, s tim da sam našao mikrolokaciju na tavanu pa mogu reći da sam uspio. OK, znam da bi to na krovu bilo dalekoooo bolje, ali za sada ne mogu, što ne znači da neću.
Sada sam postavio EMOS PROFI EM-P 117 i sada su mi i jačina I kvaliteta puno bolji nego sa " riblja kost", ali bez pojačala - direktno u TV!!
Jedino što te mogu zamoliti, ako si u mogućnosti, da mi preporučiš koje bi pojačalo trebao uzeti da poboljšam 22ch i 39ch.

Pozdrav iz Brčkog.
Uzvraćam pozdrav 👋🏻

Moja ti je preporuka Fagor AML510 s 38 dB pojačanjem, ja imam AML 530 koje ima još FM i DAB ulaz, zato je oznaka 3 (3 ulaza)
Ima i potenciometar + propušta napajanje (24 V) ako bi jednog dana stavio aktivnu antenu, ti sada imaš pasivnu
Imaš ga u Osijeku u Ekranu
+
Fagor napajanje FA242 ili 244
Zadnja brojka označava broj izlaza (2 ili 4)
Ja imam 244 s 4 izlaza, prekablirao sam cijelu kuću i ono mi daje signal u dnevnu i dvije spavaće, tako sa s jednom antenom, jednim pojačalom i jednim napajanjem imam signal u cijeloj kući
To ti dvoje zajedno ≈50 €, ali imaš profi sve

Drugi savjet je jeftiniji
Fagor AD620 ili 640, s 2 ili 4 izlaza
Slabije je od 510, ima 18 dB na 640 i 22 dB na 620
Košta ≈30 €
Imaš poluprofi riješenje, ali i dalje sjajno, ovo su sobna pojačala, veličine kutije cigareta i nema prolaz napajanja, ali i dalje možeš signalom pokriti 2 ili 4 uređaja, tv/linija

Sad sve ovisi o željama i mogućnostima

Kako izgleda moj komplet možeš vidjeti ovdje na forumu u objavi otprije dvije godine
viewtopic.php?t=79102&start=3575
Brcak1971

#5632 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 baš sam htio da te zamolim da mi pošalješ slike, ali ti si mi pročitao misli na daljinu :lol:
Meni treba samo za 2-3 TV- a bez radio stanica. Znači, tu sabirnicu i pojačalo mogu prikopčati na ovu antenu koju sam ti naveo EMOS PROFI EM P 117?
Inače, imam sobno pojačalo koje daje napon na sabirnicu, ali je ona vani na koju su prikopčane tri antene, ali je izgleda riknula, sada ne mogu hvatati ni jedan kanal.
dvbt2dostrikt049

#5633 Re: DVB-T u BiH

Post by dvbt2dostrikt049 »

Ima li kakva preporuka za pojačalo za krajeve gdje je signal totalno slab odn rasturen ?
Ima li kakve koristi od pojačala?
Koristim jednu verziju "riblje kosti" koju sam prepravio na skraćenu UHF antenu za kanale 21-40.
Pri pretraživanju za mux A (25 ch) samo malo zastane ali ne "otvori" ništa tj nema programa.
Ovdje u Maoči još uvijek nemam ništa a za Lipik i Ilinčicu se još uvijek čeka "dogovor".
Brcak1971

#5634 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

dvbt2dostrikt049 wrote: 13/02/2026 21:05 Ima li kakva preporuka za pojačalo za krajeve gdje je signal totalno slab odn rasturen ?
Ima li kakve koristi od pojačala?
Koristim jednu verziju "riblje kosti" koju sam prepravio na skraćenu UHF antenu za kanale 21-40.
Pri pretraživanju za mux A (25 ch) samo malo zastane ali ne "otvori" ništa tj nema programa.
Ovdje u Maoči još uvijek nemam ništa a za Lipik i Ilinčicu se još uvijek čeka "dogovor".
Drug, ne znam šta bih rekao- znam kakav je položaj Maoče, " nezgodan" je za prijem signala sa " lijeve" i " desne" strane. Sa " sjeverne " strane imate bolji položaj od samog grada Brčkog za prijem signala hrvatskog i srbijanskog MUX- a.

Najbolje da se konsultuješ sa nekim ko radi antenske sisteme, u Brčkom imaš preko puta mrtvačnice Fako sat, pa vidi sa njima, meni su radili antenski sistem i dobro su uradili. Da ne bacaš džabe pare. Da imaš imalo signala sa Udrigova onda bi bilo neke šanse, a ovako, ne znam.

Bojim se da ćeš morati čekati puštanje Lipik-Srebrenik, ako si imao prijem analognog signala BHT- a.
Mrvica 77

#5635 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Brcak1971 wrote: 13/02/2026 16:02 Mrvica 77 baš sam htio da te zamolim da mi pošalješ slike, ali ti si mi pročitao misli na daljinu :lol:
Meni treba samo za 2-3 TV- a bez radio stanica. Znači, tu sabirnicu i pojačalo mogu prikopčati na ovu antenu koju sam ti naveo EMOS PROFI EM P 117?
Inače, imam sobno pojačalo koje daje napon na sabirnicu, ali je ona vani na koju su prikopčane tri antene, ali je izgleda riknula, sada ne mogu hvatati ni jedan kanal.
@Brcak1971 ne bih te htio uvrijediti, ali ti izgleda malo brkaš osnovne pojmove...

Kakva vražja sabirnica?
Imaš antenu iz koje kabel ide u pojačalo, koje je kabelom povezano na napajanje koje je ujedno i razdjelnik... Iz tog razdjelnika (pogledaj na fotki moj komplet) kablovi vode signal do televizora

Pojačalo kojeg ti zoveš sabirnica može imati više ulaza (za više antena)

Nadam se da ti je sada jasnije

Ako ti treba za više tv, uzmi napajanje Fagor FA244 kao moje koje možeš vidjeti na fotki
I pojačalo (sabirnicu ako ti tako lakše) Fagor AML510, jer koliko sam shvatio imaš samo jednu antenu, ovu yagi Emos profi (pogledao sam na netu, djeluje solidna antena, a kakva je u stvarnosti to ćeš nam ti reći :-) )

Imat ćeš vrlo sličan komplet kao i sam što imam

Ako ti sadašnje pojačalo ne radi, provjeri dobiva li napon
Možda je problem u napajanju, ne u samom pojačalu
Može biti i u kabelu i/ili spojnicama
Ako je kabel star nekoliko godina, dobro pregledaj sam kabel... Od atmosferilija i temperaturnih oscilacija može biti da ti on pravi problem...
Mogao je u njemu nastati kratki spoj i uzrokovati pregaranje pojačala
Ima više stvari koje mogu biti, na tebi je da nađeš...

Uglavnom ovo Fagor napajanje i pojačalo od srca preporučujem, vidio si u mojoj objavi otprije dvije godine kako mi je "diglo" signal, Vlašić sa 111 km imati full signal mislim da nije baš zezancija

Ako još što trebaš, pitaj
Brcak1971

#5636 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 ma nema razloga da se ljutim, svaka kritika koja će pomoći meni ili nekom drugom je dobro došla.
Ti si osoba koja je spremna pomoći u pogledu teme o kojoj pišemo i diskutujemo.

Naravno, ja sam pobrkao pojmove, mada smo mislili isto. Da, to je pojačalo u koje se priključe antena/e, i nalazi se na tavanu ili na krovu ispod antena,a napon se dobiva iz sobe ( bar je kod mene tako).
genius 723

#5637 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Grga50 nekad kad nades vremena za odgovorit.
Imam dva tv Toshiba i Hissense kod oba ista stvar mux A izbira i ostavi u listi kanale sa 25 i sa 22 (duple BHT1,FTV i RTRS)dok mux D na 33 i 27 drugcija stvar ostavi listu samo zadnjeg skeniranja.npr ako sam izbiro zadnji 33 samo ostane ti kanali ne ostaju kao kod muxA sa oba kanala dupli
Selco_SA

#5638 Re: DVB-T u BiH

Post by Selco_SA »

Trenutno nema signala u Sarajevu na DVBT 2 mreži,28 kanal preko predajnika Grdonj.
Selco_SA

#5639 Re: DVB-T u BiH

Post by Selco_SA »

Selco_SA wrote: 17/02/2026 14:02 Trenutno nema signala u Sarajevu na DVBT 2 mreži,28 kanal preko predajnika Grdonj.
Edit:sada radi,signala ima
genius 723

#5640 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Selco_SA wrote: 17/02/2026 15:03
Selco_SA wrote: 17/02/2026 14:02 Trenutno nema signala u Sarajevu na DVBT 2 mreži,28 kanal preko predajnika Grdonj.
Sta imas u mux A osim 3 javna kanala?
Selco_SA

#5641 Re: DVB-T u BiH

Post by Selco_SA »

genius 723 wrote: 17/02/2026 16:27
Selco_SA wrote: 17/02/2026 15:03
Sta imas u mux A osim 3 javna kanala?
U MUX-u A,pored BHT1,FTV i RTRS u regiji Bjelašnica -Sarajevo su još RTVHB i Hayat TV.
genius 723

#5642 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Pito sam cisto iz znatiželje jer je neko na dr forumu iz Jablanice ili Konjica nisam siguran pisao da nema vise Hajat tv i listi muxA
Grga50

#5643 Re: DVB-T u BiH

Post by Grga50 »

genius 723 wrote: 14/02/2026 21:16 Grga50 nekad kad nades vremena za odgovorit.
Imam dva tv Toshiba i Hissense kod oba ista stvar mux A izbira i ostavi u listi kanale sa 25 i sa 22 (duple BHT1,FTV i RTRS)dok mux D na 33 i 27 drugcija stvar ostavi listu samo zadnjeg skeniranja.npr ako sam izbiro zadnji 33 samo ostane ti kanali ne ostaju kao kod muxA sa oba kanala dupli
To je čest problem a pogotovo na Philips televizorima. Jedino sigurno je ručno skeniranje, kod nekih televizora upišeš samo kanal i pretražuješ onda samo taj kanal, dok kod nekih televizora treba upisati baš frekvenciju, onda to ide ovako:
Kanal 22 - 482,00MHz
Kanal 25 - 506,00MHz
Kanal 33 - 570,00 MHz
Kanal 37 - 602,00MHz
Na taj način odabereš koji ćeš kanal gledati i memorirati, a ono što za MUX A izbaci poduplane kanale a za MUX D ne, to je stvar LCN postavki i prilično je frustrirajuće kod dosta novih televizora. LCN je opcija koja se kod nekih modela može isključiti i to je najbolje, dok kod LG, Samsung i još dosta njih to ne možeš isključiti, to je razlog da ti recimo kada ovdje skeniram hrvatske programe, dobijem glavne programe od pozicije 1 do 8, onda razbaca ostale, ovisno u kojoj sam regiji, a BiH programe baca na 800 i dalje. Kada ugasiš LCN onda ih sprema redoslijedom bez preskoka brojeva. Recimo, kod LG televizora ti poslije skeniranja promijeniš brojeve s 800 i nešto na niže, ali softvare im je katastrofalan jer prilikom bilo kakve izmjene u eteru LG TV potpuno opet pobrka numeraciju. Kod Samsunga to nije slučaj, kada nakon skeniranja promijeniš numeraciju kanala da svi idu u nizu bez preskoka, on to i zadržava. Philips isto zna razbacati favorite, a ja imam HISENSE i nakon što sam napravio favorite nakon skeniranja, sve radi stabilno.
genius 723

#5644 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

@Grga50
Kod mene isto HISENSE tv lijepo slozi kanale dok Toshiba razbaaca i izmjesa i hr i bosanske kanale.
Hvala ti na objasnjenju pokusacu onda na Toshiba odradit kao ti.
Grga50

#5645 Re: DVB-T u BiH

Post by Grga50 »

genius 723 wrote: 21/02/2026 13:15 @Grga50
Kod mene isto HISENSE tv lijepo slozi kanale dok Toshiba razbaaca i izmjesa i hr i bosanske kanale.
Hvala ti na objasnjenju pokusacu onda na Toshiba odradit kao ti.
Najbitnije je ugasiti opciju LCN ako to softvare dopušta.
Mehemed
Vozim: automobil

#5646 Re: DVB-T u BiH

Post by Mehemed »

Da vidim ima li ko baš stručan da zna šta bi se ovdje moglo desiti.
Vivax 32LE130T2S2 i 32LE94T2S2 u pitanju, prošli mjesec se uredno povezivalo i na Mux A i na Mux D i pronalazilo ukupno 21 kanal u Sarajevu. Međutim, danas se poveže samo na Mux A, a niti jedan kanal iz Mux D koji su memorisani ne može da pokrene, a kada se ponovo skenira ne pronađe ništa, čak ni na manuelno kanal 28 koji je ako se dobro sjećam Mux D.
Kada kliknem na manuelno na kanal 28 čak 10 sekundi piše skeniranje i na kraju izbaci 0, a kada bilo koji drugi kanal odaberem za 3-4 sekunde završi skeniranje i izbaci 0 za sve ostale, odnosno 4 kanala za kanal 30, a ima 5 i svih 5 koji su skenirani prošli mjesec rade(BHT, FTV, RTRS, HAYAT i RTV HB).
To je sve previše čudno, da nisu mijenjali frekvencije i sada ovoj televiziji ne odgovara ta frekvencija i ne može da pronađe kanale.
Čudno mi je i to da svih 5 kanala iz Mux A radi a kada se skenira ponovo pronađe samo 4, neće 5 iako svih 5 radi.
Još sam jednom imao problem sa drugim Vivax modelom(ne sjećam se koji je bio model) koji je pronalazio 21 kanal i nakon nekog vremena samo 5 kanala, samo Mux A, nije htio da se poveže na Mux D iako je ranije to uredno radio. Izgleda ovo masovno neki problem sa Vivaxom. Nije ništa rađeno u međuvremenu niti na jednom modelu, nije restartovan, nisu promijenjene nikakve postavke, nije rađeno ažuriranje sistema. Tri različita modela isti problem.
Sada sam još nešto pokušao(žao mi da brišem sve što sam napisao), odabrao memorisani kanal iz Mux D i otišao na opciju "informacije o signalu" i nakratko izbaci "Mreža Dasto Semtel", Jačina 57 (Srednji) Kvaliteta 0 (Loš) i nestane, i sve tako svakih nekoliko sekundi.
Izgleda kao da je signal Mux D baš debelo oslabio(ili je televizija zbog nekog razloga oslabila sa prijemom signala što sumnjam jer je na Mux A jačina signala oko 90 a kvalitet većinom na 100).
Antena je dobra sa pojačivačem, prije sam sa lošijom antenom imao signal oba Multipleksa, bukvalno žica antena, lošija nije mogla biti i opet je hvatalo svih 21 kanal kada je dobro naštimam.
genius 723

#5647 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Trebas znat da svi tv odnosno lcd nemaju isti tuner jedni imaju jako osjetljive tunere dr ne.Evo primjer ja sam prije imao Fox tv dvbt2 264cod. Na njemu je mux d bio negdje oko 74/90dok ista antena samo dr tv HISENSE265cod. biljezi 100/98% .A kod tebe je očigledno ant usmjerena na neki predajnik od mux A dok prema Grdonju mux d nije okrenuta zato se i zadrzi malo na skeniranju nema dovoljno jacine.okreni prema Grdonju ili gdje ima jos neki predajnik mux d dali je Hum neznam...
ClZMAS

#5648 Re: DVB-T u BiH

Post by ClZMAS »

Ovde su prisutne dve vrste tv ova: Led jeftiniji i laksi i LCD led crystal diplay manje zastupljeni kod nas skupi tesko a i moze se reci starija fela.
Uglavno ne svi lcd su pravljeni da budu analogni kolko je kod nas pristuno u radnjama dok led su mahom sveobuhvatni opcijama.
Mehemed
Vozim: automobil

#5649 Re: DVB-T u BiH

Post by Mehemed »

genius 723 wrote: 22/02/2026 15:06 Trebas znat da svi tv odnosno lcd nemaju isti tuner jedni imaju jako osjetljive tunere dr ne.Evo primjer ja sam prije imao Fox tv dvbt2 264cod. Na njemu je mux d bio negdje oko 74/90dok ista antena samo dr tv HISENSE265cod. biljezi 100/98% .A kod tebe je očigledno ant usmjerena na neki predajnik od mux A dok prema Grdonju mux d nije okrenuta zato se i zadrzi malo na skeniranju nema dovoljno jacine.okreni prema Grdonju ili gdje ima jos neki predajnik mux d dali je Hum neznam...
Jasno je to meni, ali izgleda da su baš smanjili signal.
Na skoro istu antenu, bukvalno žica antena na istom TVu i na istom mjestu hvatalo uredno prošli mjesec sve, skeniralo i memorisalo. Antena nije mogla biti slabija od ovog, ali kada je naštimam radi poprilično, neki kanali Muxa D djelimično prekidaju, budu kao kockice pixeli zbog slabijeg signala, ali neki su uredno radili, uglavnom ih je uredno skeniralo i memorisalo sa tom baš slabom antenom.
Image

Sada na istom TVu, na istom mjestu ni sa tom, a ni sa boljom antenom sa pojačivačem neće da uhvati Mux D(nekad jedva malo ali opet prekine), čak sam probao i na drugom Samsung TVu na kojem sam prije memorisao svih 21 kanal sa žica-antenom, i ni on ne može ni sa jednom da pokrene memorisane kanale Mux-a D.

Sada imam otprilike ovakvu(veoma slična ovoj) koja je prije extra hvatala i Mux D, a sada jedva da malo uhvati i prekine
Image

Ili su smanjili signal ili su možda malo okrenuli antenu,
Prema Humu imam extra preglednost, skoro bez ikakve prepreke, par grana i to je to, mada na ovoj stranici nema uopšte Huma, samo Trebević i Grdonj, a po ovoj mapi, sa oba bi trebao imati prijem, u zelenom sam.
https://viditv.ba/mapa-pokrivenosti/
Jedino da nije Mux A sa Hum-a.

Razmišljao sam i o tome da li vremenski uslovi mogu da imaju neki bitan utjecaj, mislim da može samo u slučaju lošeg vremena, oluje, grmljavine, velikih padavina, ali u slučaju vedrog vremena mislim da ne može napraviti nikakvu značajnu razliku u jačini signala.
Grga50

#5650 Re: DVB-T u BiH

Post by Grga50 »

Mehemed wrote: 22/02/2026 14:25 Da vidim ima li ko baš stručan da zna šta bi se ovdje moglo desiti.
Vivax 32LE130T2S2 i 32LE94T2S2 u pitanju, prošli mjesec se uredno povezivalo i na Mux A i na Mux D i pronalazilo ukupno 21 kanal u Sarajevu. Međutim, danas se poveže samo na Mux A, a niti jedan kanal iz Mux D koji su memorisani ne može da pokrene, a kada se ponovo skenira ne pronađe ništa, čak ni na manuelno kanal 28 koji je ako se dobro sjećam Mux D.
Kada kliknem na manuelno na kanal 28 čak 10 sekundi piše skeniranje i na kraju izbaci 0, a kada bilo koji drugi kanal odaberem za 3-4 sekunde završi skeniranje i izbaci 0 za sve ostale, odnosno 4 kanala za kanal 30, a ima 5 i svih 5 koji su skenirani prošli mjesec rade(BHT, FTV, RTRS, HAYAT i RTV HB).
To je sve previše čudno, da nisu mijenjali frekvencije i sada ovoj televiziji ne odgovara ta frekvencija i ne može da pronađe kanale.
Čudno mi je i to da svih 5 kanala iz Mux A radi a kada se skenira ponovo pronađe samo 4, neće 5 iako svih 5 radi.
Još sam jednom imao problem sa drugim Vivax modelom(ne sjećam se koji je bio model) koji je pronalazio 21 kanal i nakon nekog vremena samo 5 kanala, samo Mux A, nije htio da se poveže na Mux D iako je ranije to uredno radio. Izgleda ovo masovno neki problem sa Vivaxom. Nije ništa rađeno u međuvremenu niti na jednom modelu, nije restartovan, nisu promijenjene nikakve postavke, nije rađeno ažuriranje sistema. Tri različita modela isti problem.
Sada sam još nešto pokušao(žao mi da brišem sve što sam napisao), odabrao memorisani kanal iz Mux D i otišao na opciju "informacije o signalu" i nakratko izbaci "Mreža Dasto Semtel", Jačina 57 (Srednji) Kvaliteta 0 (Loš) i nestane, i sve tako svakih nekoliko sekundi.
Izgleda kao da je signal Mux D baš debelo oslabio(ili je televizija zbog nekog razloga oslabila sa prijemom signala što sumnjam jer je na Mux A jačina signala oko 90 a kvalitet većinom na 100).
Antena je dobra sa pojačivačem, prije sam sa lošijom antenom imao signal oba Multipleksa, bukvalno žica antena, lošija nije mogla biti i opet je hvatalo svih 21 kanal kada je dobro naštimam.
Ljudi često griješe kada misle da s pojačalom sve mora biti bolje. Pojačalo nije dobro stavljati bez da se na neki način izmjeri dolazeći signal. Ako je signal dovoljno jak, pojačalo će samo napraviti problem jer će signal nakon pre-pobuđenog pojačala biti izobličen. Kvaliteta signala je bitnija od razine. Postoje razne vrste pojačala, glavne karakteristike su pojačanje i maksimalna izlazna razina signala. Za televizor je neki maksimum ulaznog signala 80dBuV a digitala radi već na 40dBuV bez trzanja. Ako je signal s antene 60dBuV i još prođe kroz pojačalo koje ga pojača do nekih 95dBuV, to neće dobro raditi, u tom slučaju se antena spaja direktno na TV bez pojačala. Drugi bitan faktor su LTE signali koji su jako blizu opsega TV kanala i mogu smetati.
Post Reply