Ukrajina

drug_profi

#223476 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 10:18 Proxy rat u Ukrajini se nazalost spremao mnogo duze, i poceo mnogo ranije nego smo ja i ti culi da postoji Zelenski.
Ovo sad niđe veze nema. Znaš li ti šta je proksi rat?
Već ti reče neko. Da je to tako, Ukrajina bi imala Himarse već 2011. Godinu poslije uvođenja u naoružanje USA.
Imali bi pilote F-16 obučavane još od 2007.

Ako ćeš gledati samo da li je neka velesila upetljana u neki rat, onda je svaki rat proksi, jer se u svaki upetljavaju prije ili poslije.
Point.

#223477 Re: Ukrajina

Post by Point. »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 10:11
sumirprimus wrote: 23/03/2026 09:58
dr_Evil wrote: 23/03/2026 09:47

Ukrajina nije bila u proxy ratovima, Ukrajina je proxy rat.
Legendo Ukrajina se bori prsa u prsa petu godinu u otov renoj agresiji rusije koja je upotrijebila sve sto ima osim atomki protiv rusije koja dovodi u pitanje vlastitu opstojnost I natalitet. Sve je osim proksi rat.
To je druze proxy rat, kao sto su Koreja i Vijetnam bili neciji drugi proxy ratovi iako su se borili prsa u prsa protiv imperijalnih sila onomad. Druga su stvar nase emocije.
Podliježeš ruskom, lažnom narativu.

Ukrajina je agresija iz udžbenika.
dr_Evil

#223478 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 23/03/2026 10:34
dr_Evil wrote: 23/03/2026 10:18 Proxy rat u Ukrajini se nazalost spremao mnogo duze, i poceo mnogo ranije nego smo ja i ti culi da postoji Zelenski.
Već ti reče neko. Da je to tako, Ukrajina bi imala Himarse već 2011. Godinu poslije uvođenja u naoružanje USA.

Ako ćeš gledati samo da li je neka velesila upetljana u neki rat, onda je svaki rat proksi, jer se u svaki upetljavaju prije ili poslije.
Pa budimo realni Ukrajina jeste obucavana jos od 2014-e, a i visoki USA zvanicnici su priznali da su spremili Ukrajinu za agresiju. Ako cemo o Majdanu, Mejdanu ili kako hoces, valjda je i tu jasno da dismri na odredjene sluzbe, a i promptnu politiku Zapada gdje nikoga nisu bas mnogo zanimali izbori, legalno, legitimno i tome slicno, valjda nesto ko nedavno u Siriji.

NATO kao velika, to jest najveca sila ne samo da je umijesan na sve nacine, od civilnog do vojnog, sto ovaj rat zaista cini proxy ratom. Ako povuces paralele sa Vijetnamom, a pogotovo Korejom moramo doci do istog zakljucka.

Svaka sila se umijesa u odredjene sukobe, ali na ovom nivou od obavjestajne slube, novca, oruzja, obuke, politickog proteziranja rijetko se vidja.

Ovim postom, iako i sam vidim da tako izgleda, ne pokusavam umanjiti zrtvu Ukrajine, niti skrenuti paznju s toga da je Rusija agresor(kad upalis tenk postajes agresor, prica staje), ali valjda nam je svima jasno od prvog dana da je ovo borba Carske Rusije i Zapadnog carstva za prosirenje ili ocuvanje teritorije kako uzmes s necije strane. Nezavisnost je pojam koji je davno nestao.
dr_Evil

#223479 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

Point. wrote: 23/03/2026 10:40
sumirprimus wrote: 23/03/2026 09:58

Legendo Ukrajina se bori prsa u prsa petu godinu u otov renoj agresiji rusije koja je upotrijebila sve sto ima osim atomki protiv rusije koja dovodi u pitanje vlastitu opstojnost I natalitet. Sve je osim proksi rat.
To je druze proxy rat, kao sto su Koreja i Vijetnam bili neciji drugi proxy ratovi iako su se borili prsa u prsa protiv imperijalnih sila onomad. Druga su stvar nase emocije.

Nisam zaracena strana, Ukrajinci ne citaju ovaj portal, nemam potrebe da pisem parole da bi nekome bilo lakse postati sehid. Daleki sukob, o kojem s ove distance, i poznavanjem historije, mogu suditi na osnovu onoga sta vidim i cujem.
sumirprimus

#223480 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Lepo lepo
drug_profi

#223481 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 10:44

Pa budimo realni Ukrajina jeste obucavana jos od 2014-e, a i visoki USA zvanicnici su priznali da su spremili Ukrajinu za agresiju. Ako cemo o Majdanu, Mejdanu ili kako hoces, valjda je i tu jasno da dismri na odredjene sluzbe, a i promptnu politiku Zapada gdje nikoga nisu bas mnogo zanimali izbori, legalno, legitimno i tome slicno, valjda nesto ko nedavno u Siriji.

NATO kao velika, to jest najveca sila ne samo da je umijesan na sve nacine, od civilnog do vojnog, sto ovaj rat zaista cini proxy ratom. Ako povuces paralele sa Vijetnamom, a pogotovo Korejom moramo doci do istog zakljucka.

Svaka sila se umijesa u odredjene sukobe, ali na ovom nivou od obavjestajne slube, novca, oruzja, obuke, politickog proteziranja rijetko se vidja.

Ovim postom, iako i sam vidim da tako izgleda, ne pokusavam umanjiti zrtvu Ukrajine, niti skrenuti paznju s toga da je Rusija agresor(kad upalis tenk postajes agresor, prica staje), ali valjda nam je svima jasno od prvog dana da je ovo borba Carske Rusije i Zapadnog carstva za prosirenje ili ocuvanje teritorije kako uzmes s necije strane. Nezavisnost je pojam koji je davno nestao.
Nadrobio si svašta.
Majdan je legitiman izraz pobune radi izdaje nacionalnog interesa od strane Predsjednika. Posjećam da je tadašnji predsjednik svoju kampanju gradio na Eurointegracijama, da bi onda odbacio priliku da te integracije zaista započnu i okrenuo se Moskvi.
Jedini primjer da se neki narod svojim životima borio za EU. I to napušten tada i od NATO i od USA. Prepušteni sami sebi. U isto vrijeme Rusija počinje prvu fazu svoje agresije upadima na Krim i "pobunom" u Donbasu.
Svo to vrijeme NATO i USA okreću glavu.
Tek možda poslije uviđaju da Ukrajina hoće da se bori.
Pa sam Zelenski je 2022. morao uvjeravati Zapad da Ukrajina može i mora biti bedem protiv Rusije u Europi. Isti NATO i USA su tu Rusiju smatrali partnerom, i sigurnosnim i ekonomskim. Možda čak i sve do aprila/maja 2022. Dok Irpin, Buča, Mariupolj nisu preplavili medije i njihove glasače okrenuli protiv Rusije.
Tek se onda pojavljuje neko značajnije oružje. Bogtipomogo, ni šljemova ni pušaka nisu imali dovoljno a ti bi to nazvao proksi ratom

Sada on to možda jeste, ali je to postao nakon početka agresije.
zigzag

#223482 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Švabe poslale 6000 uniformi do sredine 2022.

Zar to nije proksi :lol: :lol:

I nas je zapad nahuškao da se oružano pobunimo protiv jugoslavije.
dr_Evil

#223483 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 23/03/2026 11:01
dr_Evil wrote: 23/03/2026 10:44

Nadrobio si svašta.
Majdan je legitiman izraz pobune radi izdaje nacionalnog interesa od strane Predsjednika. Posjećam da je tadašnji predsjednik svoju kampanju gradio na Eurointegracijama, da bi onda odbacio priliku da te integracije zaista započnu i okrenuo se Moskvi.
Jedini primjer da se neki narod svojim životima borio za EU. I to napušten tada i od NATO i od USA. Prepušteni sami sebi. U isto vrijeme Rusija počinje prvu fazu svoje agresije upadima na Krim i "pobunom" u Donbasu.
Svo to vrijeme NATO i USA okreću glavu.
Tek možda poslije uviđaju da Ukrajina hoće da se bori.
Pa sam Zelenski je 2022. morao uvjeravati Zapad da Ukrajina može i mora biti bedem protiv Rusije u Europi. Isti NATO i USA su tu Rusiju smatrali partnerom, i sigurnosnim i ekonomskim. Možda čak i sve do aprila/maja 2022. Dok Irpin, Buča, Mariupolj nisu preplavili medije i njihove glasače okrenuli protiv Rusije.
Tek se onda pojavljuje neko značajnije oružje. Bogtipomogo, ni šljemova ni pušaka nisu imali dovoljno a ti bi to nazvao proksi ratom

Sada on to možda jeste, ali je to postao nakon početka agresije.
Ma ok, imas svoje razmisljanje, postujem ja to. Samo da podsjetim ja je JNA kad je pokusala puc isla u Moskvu po dozvolu koju nisu dobili, zbog medjunarodnog prava, ali valjda jesu dobili ispod stola za ono sta je slijedilo. Nema puca, drzavnog udara i preuzimanja vlasti bez vanjskog sponzora. Jos se nije desilo.

Sve ostalo, moje misljenje i ne treba da se slozimo, tu smo da pricamo, ne da se svadjamo, je bio samo igrokaz za siroke narodne mase da nas naviknu na prije svega inflaciju koja ce slijediti, na skolovanje da su nam Rusi vjekovni neprijatelji(zanimljivo mi to slusati u Norveskoj koja nikad nije imala konflikt s njima, cak im drzavu oslobodili pa se povukli), i na mogucnost pripreme sireg sukoba, koji ce se desiti ili se desava.
JMGuti

#223484 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

Ja mislim da on ne osporava da je ovo čista agresija Rusije na Ukrajinu, niti osporava činjenicu da Rusiju niko nije gurnuo u ovaj konflikt, već da postavlja pitanje - da li je neko taj sukob odlučio iskoristiti za proxy rat sa Rusijom. Gledajući historijski, SAD nikad u ovoj mjeri nije potrošio više novca i dao više opreme u jednom ratu, kao Ukrajini u odbrani protiv Rusije. Čak je i Marco Rubio prošle godine iznio stav da ovo na neki način jeste proxy rat dvije velesile.

Po meni je sasvim jasno da SAD u ovom ratu koristi Ukrajinu za slabljenje Rusije. Ali nije za to kriv zapad, već sama Rusija koja je ušla u konflikt ničim izazvana.
toska

#223485 Re: Ukrajina

Post by toska »

Agresiju Rusije proizvelo je nacionalno buđenje Ukrajinaca.
Od 2014. gledamo stvaranje nove-stare nacije i bijeg od polu-"ruskog identiteta.
To je u Rusima probudilo I najveći bijes.

Postoji sličnost Ukrajinci-Bošnjaci.
dr_Evil

#223486 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

toska wrote: 23/03/2026 11:29 Agresiju Rusije proizvelo je nacionalno buđenje Ukrajinaca.
Od 2014. gledamo stvaranje nove-stare nacije i bijeg od polu-"ruskog identiteta.

Ebi ga, osim agresije koja je dozivljena ja tu slicnost bas i ne vidim. Ne svidjaju mi se bas puno ta nasa istocna slavenska braca.

Polu bilo kakav identitet nije rezervisan za Ukrajince, Bosnjake ili bilo koga, nego za Ruse, Hrvate, Poljake, i bilo koji konfilkt na svijetu koji ukljucuje sindrom malih razlika. Kod nas Slavena su ti konflikti izrazeni jer smo rasjeceni na mnogo drzava i sitnih identiteta za razliku od Germana koji nisu imali problem da diplomatijom i macem povezu svoje drzavice, pa evo i Italijani ako cemo realno.
toska

#223487 Re: Ukrajina

Post by toska »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 11:58
toska wrote: 23/03/2026 11:29 Agresiju Rusije proizvelo je nacionalno buđenje Ukrajinaca.

Ebi ga, osim agresije koja je dozivljena ja tu slicnost bas i ne vidim. Ne svidjaju mi se bas puno ta nasa istocna slavenska braca.

Polu bilo kakav identitet nije rezervisan za Ukrajince, Bosnjake ili bilo koga, nego za Ruse, Hrvate, Poljake, i bilo koji konfilkt na svijetu koji ukljucuje sindrom malih razlika. Kod nas Slavena su ti konflikti izrazeni jer smo rasjeceni na mnogo drzava i sitnih identiteta za razliku od Germana koji nisu imali problem da diplomatijom i macem povezu svoje drzavice, pa evo i Italijani ako cemo realno.
Ukrajinci I Bošnjaci su dobili-vratili identitet tek ratom i krvlju, do tada nisu bili vrijedni spomena kao narod.
Ne sjeces se situacije prije 89.-90., tako da bi mi na greške trebao ukazati neko stariji.

Pročitaj malo o ruskom Kijevu prije 2014., a glavni grad.
dr_Evil

#223488 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

toska wrote: 23/03/2026 12:08

Ukrajinci I Bošnjaci su dobili-vratili identitet tek ratom i krvlju, do tada nisu bili vrijedni spomena kao narod.
Ne sjeces se situacije prije 89.-90., tako da bi mi na greške trebao ukazati neko stariji.

Bosnjaci ga nisu izgubili ratom, niti su ga vratili ratom - izgubili ga u miru za vrijeme Austrije, vratili u miru za vrijeme Titove Juge(nije ni jasno sta se trazilo), a potvrdili jos pred kraj Juge. NIko ti nije branio da se 91-e izjasnis kao Bosnjak, a nisi/nismo.

Reci da nismo bili vrijedni spomena do zadnjeg rata je prijatelju silovanje historije.
toska

#223489 Re: Ukrajina

Post by toska »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 12:12
toska wrote: 23/03/2026 12:08

Bosnjaci ga nisu izgubili ratom, niti su ga vratili ratom - izgubili ga u miru za vrijeme Austrije, vratili u miru za vrijeme Titove Juge(nije ni jasno sta se trazilo), a potvrdili jos pred kraj Juge. NIko ti nije branio da se 91-e izjasnis kao Bosnjak, a nisi/nismo.

Reci da nismo bili vrijedni spomena do zadnjeg rata je prijatelju silovanje historije.
Ne bih išao dalje od vlastitog sjećanja i iskustva, znači komplet 80e.

Nisam misli na naziv nacije, nebitno sad Musliman ili Bošnjak.
Identitet je postojao, zadržao se u nižim slojevima i selima, elita ga je komplet izgubila u YU.
dr_Evil

#223490 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

toska wrote: 23/03/2026 12:24

Identitet je postojao, zadržao se u nižim slojevima i selima, elita ga je komplet izgubila u YU.
Ma ne znam druze sta da ti kazem, kako onomad tako i sad nase nize slojeve i sela odlikuje vjerski identitet. I sad zadji po selima njima je religija nummero uno u svim njihovim razlikama, onda historijski mitovi, pa tek negdje na dnu kace imaju kulturoloski i nacionalni identitet.

Pripadnost carstvu, drzavi, pa tako i Jugoslaviji nakon odredjenog vremena je normalna stvar, pogotovo ako je neko bio u partizanima dok se stvarala ista.

Elita - sta god mislili o njima, je jedina koja je mogla ocuvati i vratiti identitet kakav mi danas poznajemo. Evo recimo ja i odredjeni broj forumasa se ne slazemo oko potrebe postojanja financijske i naslijedne elite, ja sam protiv, elita mora nastati na osnovu svog rada, obrazovanja i uspjeha, dok recimo Palermo misli da eliti treba 500 godina naslijedja da se razvije - on bi valjda bio monarhist po tom pitanju. I to su sve neka normalna razmisljanja oko kojih se moramo ili ne moramo slozit. Ali ne vidim nista osim religijskog identiteta kod seljana na nasim prostorima, ili imaju i ljubav prema zemlji i svom lokalnom okruzenju.
toska

#223491 Re: Ukrajina

Post by toska »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 12:32

Ma ne znam druze sta da ti kazem, kako onomad tako i sad nase nize slojeve i sela odlikuje vjerski identitet. I sad zadji po selima njima je religija nummero uno u svim njihovim razlikama, onda historijski mitovi, pa tek negdje na dnu kace imaju kulturoloski i nacionalni identitet.

Pripadnost carstvu, drzavi, pa tako i Jugoslaviji nakon odredjenog vremena je normalna stvar, pogotovo ako je neko bio u partizanima dok se stvarala ista.

Elita - sta god mislili o njima, je jedina koja je mogla ocuvati i vratiti identitet kakav mi danas poznajemo. Evo recimo ja i odredjeni broj forumasa se ne slazemo oko potrebe postojanja financijske i naslijedne elite, ja sam protiv, elita mora nastati na osnovu svog rada, obrazovanja i uspjeha, dok recimo Palermo misli da eliti treba 500 godina naslijedja da se razvije - on bi valjda bio monarhist po tom pitanju. I to su sve neka normalna razmisljanja oko kojih se moramo ili ne moramo slozit. Ali ne vidim nista osim religijskog identiteta kod seljana na nasim prostorima, ili imaju i ljubav prema zemlji i svom lokalnom okruzenju.
Slazem se sve, a elite? Svi istaknutiji u bilo kojoj oblasti, a i to se donekle nasljeđuje. Vidi dalje sa palermom.

Postojalo je neko mišljenje početkom rata, bar u Sa, o budućnosti tadašnjih Muslimana kao naroda da je ostao mir.
Bolje da ga ne iznosim, a i ta sjećanja već blijede svima.
dr_Evil

#223492 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

toska wrote: 23/03/2026 12:51
dr_Evil wrote: 23/03/2026 12:32

Slazem se sve, a elite? Svi istaknutiji u bilo kojoj oblasti, a i to se donekle nasljeđuje. Vidi dalje sa palermom.

Postojalo je neko mišljenje početkom rata, bar u Sa, o budućnosti tadašnjih Muslimana kao naroda da je ostao mir.
Bolje da ga ne iznosim, a i ta sjećanja već blijede svima.
Helem, zapamti misao, pa kad na nekoj prikladnoj temi otvorimo raspravu ispricat ces mi to misljenje.
sumirprimus

#223493 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Malo ot

Point.

#223494 Re: Ukrajina

Post by Point. »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 10:48

Nisam zaracena strana, Ukrajinci ne citaju ovaj portal, nemam potrebe da pisem parole da bi nekome bilo lakse postati sehid. Daleki sukob, o kojem s ove distance, i poznavanjem historije, mogu suditi na osnovu onoga sta vidim i cujem.
Kad jedna država napadne drugu državu, onda je to čista agresija, nikakav proxy rat.

Neke stvari su toliko jednostavne i treba ih nazvati pravim imenom.
Hajlac

#223495 Re: Ukrajina

Post by Hajlac »

dr_Evil

#223496 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

Point. wrote: 23/03/2026 13:23

Kad jedna država napadne drugu državu, onda je to čista agresija, nikakav proxy rat.

USA je napala Vijetnam, cista agresija. Neke stvari su toliko jednostavno i treba ih nazvati pravim imenom.

Ali ebi ga druze, Vijetnam, koliko god njihova borba bila za odbranu domovine, jeste vodio proxy rat za SSSR. Jer da nije bilo CCCP-a realno niti bi pokret postojao, niti bi dosli u poziciju da se mogu braniti. To je bila borba za prevlast nad odredjenom teritorijom dva sistema, koja se nisu direktno sukobila. za koju su cijenu platitli Vijetnamci, kao sto je ovo danas borba za prevlast dva suprostavljena bloka(koja se nisu direktno sukobila) gdje cijenu, junacki, placaju Ukrajinci.

Kao sto je Putler zapoceo mordorsku specijalnu operaciju zvanu tri dana do Lisabona, tako je onda USA zapocela specijalnu vojnu operaciju zvanu "Rolling Thunder", ili ako padne Vijetnam sve ce ostale zemlje postati komunisticke morao se braniti "zapadni svEt".
Point.

#223497 Re: Ukrajina

Post by Point. »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 13:30
Point. wrote: 23/03/2026 13:23

USA je napala Vijetnam, cista agresija. Neke stvari su toliko jednostavno i treba ih nazvati pravim imenom.

Ali ebi ga druze, Vijetnam, koliko god njihova borba bila za odbranu domovine, jeste vodio proxy rat za SSSR. Jer da nije bilo CCCP-a realno niti bi pokret postojao, niti bi dosli u poziciju da se mogu braniti. To je bila borba za prevlast nad odredjenom teritorijom dva sistema, koja se nisu direktno sukobila. za koju su cijenu platitli Vijetnamci, kao sto je ovo danas borba za prevlast dva suprostavljena bloka(koja se nisu direktno sukobila) gdje cijenu, junacki, placaju Ukrajinci.

Kao sto je Putler zapoceo mordorsku specijalnu operaciju zvanu tri dana do Lisabona, tako je onda USA zapocela specijalnu vojnu operaciju zvanu "Rolling Thunder", ili ako padne Vijetnam sve ce ostale zemlje postati komunisticke morao se braniti "zapadni svEt".
Da ne duljimo, agresija čista, nikakav proxy.
peca777

#223498 Re: Ukrajina

Post by peca777 »

Normalno da je proksi rat i to proksi rat iscrpljivanja resursa rusije. Da je nesto drugo, ukrajina bi imala sve mehanizme i podrsku za odbranu.
dr_Evil

#223499 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

peca777 wrote: 23/03/2026 13:35 Normalno da je proksi rat i to proksi rat iscrpljivanja resursa rusije. Da je nesto drugo, ukrajina bi imala sve mehanizme i podrsku za odbranu.
Ja razumijem kampanju gdje se treba reci da nema obostrane krivice, prema tome ne moze biti proxy rat. Ali mi smo previse daleko od tog sukoba, ne dotice nas, bez obzira sto neki meni dragi forumasi ce odmah poletiti da kazu eto cetnika za 3 dana niz Vrace. Realno sagledam taj sukob kao bilo koji historijski koji me ne dotice. Agresija nije sporna, Rusija je krivac i nadam se da ce Putler u Haag, i da ce platiti reparacije nakon ovog sukoba. Ovo je proxy rat oko teritorije gdje su u ratu NATO savez protiv Rusije, a nisu u direktnom sukobu, ginu jedino Slaveni, a najkraci kraj ce izvuci nazalost Ukrajinci kao i uvijek kad se nekog uvuce u proxy rat. Nema podjele krivice, ko prvi uvede tenk u tudju zemlju kriv je, kako u nas tako i kod njih. Ali pravda i uzrok te razvoj sukoba su nesto drugo.

Jedna nasa profesorica je postala persona non-grata jer se bavila slicnom temom kod nas. Zaboravih joj ime, ali znam da je vodila taj rat sa vjetrenjacama gdje su je optuzili da je peta kolona, a ona je uvijek pricala o politici pred pocetak rata, i jasno definisala sukob kao agresiju.
peca777

#223500 Re: Ukrajina

Post by peca777 »

dr_Evil wrote: 23/03/2026 13:41 Agresija nije sporna, Rusija je krivac i nadam se da ce Putler u Haag, i da ce platiti reparacije nakon ovog sukoba. Ovo je proxy rat oko teritorije gdje su u ratu NATO savez protiv Rusije, a nisu u direktnom sukobu, ginu jedino Slaveni, a najkraci kraj ce izvuci nazalost Ukrajinci kao i uvijek kad se nekog uvuce u proxy rat. Nema podjele krivice, ko prvi uvede tenk u tudju zemlju kriv je, kako u nas tako i kod njih. Ali pravda i uzrok te razvoj sukoba su nesto drugo.
100% tacno.

No nazalost imas razne navijace koji samo bub bub u glavi imaju
Post Reply