Kosarkaska reprezentacija BiH

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Rogie

#31551 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Rogie »

canvra888 wrote: 22/03/2026 00:38 Kakvih 13 godina, pričamo bukvalno o ovoj i prošlogodišnjoj sezoni  :-)

Ne znam je l' meni imputiraš ovo oko negledanja utakmica Luke, mada kako god, ja gledam Luku još od prvih utakmica ljetne lige u Pistonsima... ko još gleda ljetnu ligu? Eto jedna fotka koju sam uživo tada poslao jaranu zbog radosti što potencijalno dobijamo još jednog NBA igrača:

I evo ja tebe pitam, je l' ti tvrdiš da je Lukina lateralna kretnja u trenutnoj sezoni zadovoljiva ili misliš da je na takvom nivou da ni njegov sasvim respektabilan napadački i skakački arsenal nije uspio tri trenera ubijediti da mu daju konzistentnu i stalnu ulogu u rosteru?

Eto, jednostavno pitanje. Da se i ne hvatamo brojki koje svakako govore dovoljno.

Jesi nekad cuo za sarkazam? Cjepidlacenje i izvlacenje nekih sitnica samo da bi se navuklo na svoj mlin. To povlaci za sobom da mnoge stvari koje sam napisao nisu bile shvacene na pravi nacin. I evo, da odgovorim iako nisam planirao vise napisati nijednu rijec na ovu temu.

Ne gledam kosarku kao proste matematicke operacije 1+1=2. Ne gledam ni Luku kroz statisticke podatke, u kojima nerijetko bude nijemi posmatrac. Posebno ne znam zasto pridavati znacaj njegovom periodu u MIN, kad se pored igraca kakvi su tada bili na poziciji C, ni mnogo bolji od Luke ne bi naigrali. Ne znam ni kojom logikom je on zelio igrati/ostati u tom istom klubu, kad ni teoretske sanse mu nisu isle u prilog. Ali, ako je to bio (jedini) put i nacin da ostane u ligi, ko zna – mozda je i opravdano.

Zasto bi i period u DET bio relevantan? Prva sezona – sve novo, nedovoljno izgradjen kao igrac/licnost, prvi dojam o njemu: spor, fizicki/atletski inferioran i ko bi mu dao priliku pored ljudi koji kucaju sa slobodnih? Iako, i tada je imao i vise nego solidnu statistiku s obzirom na okolnosti.

Prva prava i jedina prilika mu je ova sezona u Bostonu. Zasto argument da je Mazzulla ovu sezonu poceo prakticno samo s Quetom i s njim na poziciji centra ne bi isao u njegovu korist? Mozda je vidio neki kvalitet bez obzira sto Garza za 4 sezone nije gotovo nista igrao.

Dovodjenje Vucevica je sasvim legitimno, igraju dobru sezonu – apetiti rastu, strah od eventualne povrede jedina dva centra u ekipi itd. I njegovim dolaskom, Queta je opet startni centar sto nikako ne znaci da je bolji od njega, i uloga mu je manje-vise ostala ista. U kontekstu Luke – dodje bolji igrac, slabiji ide na klupu, za mene sasvim logicno. Ne znaci da taj slabiji nema kvalitet da igra, ali klub/trener gleda svoje interese – a ne hoce li zadovoljiti Luku Garzu. Pa, za te tri Lukine sezone u MIN, oni su uvijek u rosteru imali TRI centra koji su svi bolji i od Luke i Quete. Zasto ovdje ne bi imali tri, ukljucujuci njih dvojicu?

Gledao sam ga i ja na koledzu, SL-u, prethodnim sezonama u NBA, pa mi ne daje za pravo da nesto posebno pricam ako nisam pomnije ispratio ovu sezonu i njegove igre (znatan napredak u svakom smislu). Sve upucuje da ga ove sezone ti ne pratis osim mozda povrsno, ali ako pratis – onda kosarku gledamo na totalno drugi nacin.

Da li su njegove lateralne kretnje 'zadovoljive'? Naravno da nisu i nece nikada biti. Suludo je ocekivati drugacije. Je li napredovao u tom smislu? Za nekoga ko ga prati tokom cijele karijere, bez dileme jeste. Je li to jedini segment koji je potreban za dobru odbranu? Naravno da nije. U ligi gdje je pristup igraca u mnogim utakmicama tako lagan (da se ne izrazim drugacije), njegov pristup i borba itekako u odredjenoj mjeri nadomjeste ono sto u fizicko-atletskom smislu nema. Nerijetko i vise nego korektno isprati itekako respektabilne (napadacki) protivnike na njegovoj poziciji, i ne bude razlog nijednog lahkog poena. Druga stvar je sto neke stvari ne mozes braniti, niti postoji igrac koji ih moze braniti. Previse talenta i atletike na jednom mjestu (u ligi).

Njegova odbrana nikada nece biti na nekom vrhunskom nivou, ali ga ja gledam kao igraca koji ima sta ponuditi u ligi i koji zasluzuje igrati u istoj. Nagledao sam se 3x losijih koji su 'penziju zaradili' u istoj toj ligi, s prosjecima 15-20 min kroz karijeru.
kakavdanakneiskustvu

#31552 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

pa da, treba u ukupnoj karijeri svakom igraču gledati samo ono kada je igrao dobro.

ima logike

kad bi se zajebavali
Rogie

#31553 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Rogie »

kakavdanakneiskustvu wrote: 22/03/2026 08:43 pa da, treba u ukupnoj karijeri svakom igraču gledati samo ono kada je igrao dobro.

ima logike
Druze, ne bih se spustao na tvoj jeftini pokusaj argumentovanja i komunikacije uopste. Nije da ti se ne moze uzvratiti tri puta vise od toga, ali nije to moj nacin.

Ako neke stvari nisi u stanju razumjeti, kontekst u kojem su napisane, stvarno nemam namjeru da crtam i svaku recenicu dodatno pojasnjavam. A, ocigledno je da si dosta toga fulao.
kakavdanakneiskustvu

#31554 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Rogie wrote: 22/03/2026 09:03
kakavdanakneiskustvu wrote: 22/03/2026 08:43 pa da, treba u ukupnoj karijeri svakom igraču gledati samo ono kada je igrao dobro.

ima logike
Druze, ne bih se spustao na tvoj jeftini pokusaj argumentovanja i komunikacije uopste. Nije da ti se ne moze uzvratiti tri puta vise od toga, ali nije to moj nacin.

Ako neke stvari nisi u stanju razumjeti, kontekst u kojem su napisane, stvarno nemam namjeru da crtam i svaku recenicu dodatno pojasnjavam. A, ocigledno je da si dosta toga fulao.
vidi, to je tvog ugao gledanja, i ja to postujem

ali da su neke stvari smijesne to sto juče i danas pises, meni jeste smijesno
studeni76

#31556 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by studeni76 »

Jbt ne mogu da vjerujem sa koliko zara i energije neki Bosanci dokazuju kako Luka qrcu ne valja! :-) jadno i žalosno.
Al zato nedo Bog da im neko kaze da Jokic nije najbolji igrač NBA.
kakavdanakneiskustvu

#31557 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

ja ne napisah nigdje da Garza kurcu ne valja.

ne znam čemu laganje
canvra888

#31558 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by canvra888 »

Rogie wrote: 22/03/2026 08:30
canvra888 wrote: 22/03/2026 00:38 Kakvih 13 godina, pričamo bukvalno o ovoj i prošlogodišnjoj sezoni  :-)

Ne znam je l' meni imputiraš ovo oko negledanja utakmica Luke, mada kako god, ja gledam Luku još od prvih utakmica ljetne lige u Pistonsima... ko još gleda ljetnu ligu? Eto jedna fotka koju sam uživo tada poslao jaranu zbog radosti što potencijalno dobijamo još jednog NBA igrača:

I evo ja tebe pitam, je l' ti tvrdiš da je Lukina lateralna kretnja u trenutnoj sezoni zadovoljiva ili misliš da je na takvom nivou da ni njegov sasvim respektabilan napadački i skakački arsenal nije uspio tri trenera ubijediti da mu daju konzistentnu i stalnu ulogu u rosteru?

Eto, jednostavno pitanje. Da se i ne hvatamo brojki koje svakako govore dovoljno.

Ne gledam kosarku kao proste matematicke operacije 1+1=2. Ne gledam ni Luku kroz statisticke podatke, u kojima nerijetko bude nijemi posmatrac. Posebno ne znam zasto pridavati znacaj njegovom periodu u MIN, kad se pored igraca kakvi su tada bili na poziciji C, ni mnogo bolji od Luke ne bi naigrali. Ne znam ni kojom logikom je on zelio igrati/ostati u tom istom klubu, kad ni teoretske sanse mu nisu isle u prilog. Ali, ako je to bio (jedini) put i nacin da ostane u ligi, ko zna – mozda je i opravdano.
Ako pratiš diskusiju, uočio si da sam još u ranijem postu abolirao period u Minnesoti iz istog razloga kojeg si naveo u ovom postu.
Zasto bi i period u DET bio relevantan? Prva sezona – sve novo, nedovoljno izgradjen kao igrac/licnost, prvi dojam o njemu: spor, fizicki/atletski inferioran i ko bi mu dao priliku pored ljudi koji kucaju sa slobodnih? Iako, i tada je imao i vise nego solidnu statistiku s obzirom na okolnosti.
I ovo sam ti već odgovorio. itekako relevantan period, jer je imao 23 godine, a nadigran je od strane također rukija 20-godišnjaka i 30-godišnjeg veterana Olynyka. Ako pratiš košarku, znaš koliko je zapravo ogromna razlika između 20 i 23 godine. I to sam već napisao, izašao je na draft kao jedan od najprofilisanijih igrača, nije bio previše "sirov" kao što mnogo rukija bude.
Prva prava i jedina prilika mu je ova sezona u Bostonu. Zasto argument da je Mazzulla ovu sezonu poceo prakticno samo s Quetom i s njim na poziciji centra ne bi isao u njegovu korist? Mozda je vidio neki kvalitet bez obzira sto Garza za 4 sezone nije gotovo nista igrao.
I to sam odgovorio već, zato što ni čelnici Bostona nisu očekivali kompetetivnu sezonu u odsustvu Tatuma, još uz to, Celticsi su u second apronu pa im je i trebala neka relativna jeftina opcija na centru u smislu ugovora. Luka je potpisao veteranski minimum sa Celticsima. Da su ih mogli zadržati, zar misliš da ne bi zadržali nekog od Horforda ili Korneta?
Dovodjenje Vucevica je sasvim legitimno, igraju dobru sezonu – apetiti rastu, strah od eventualne povrede jedina dva centra u ekipi itd. I njegovim dolaskom, Queta je opet startni centar sto nikako ne znaci da je bolji od njega, i uloga mu je manje-vise ostala ista. U kontekstu Luke – dodje bolji igrac, slabiji ide na klupu, za mene sasvim logicno. Ne znaci da taj slabiji nema kvalitet da igra, ali klub/trener gleda svoje interese – a ne hoce li zadovoljiti Luku Garzu. Pa, za te tri Lukine sezone u MIN, oni su uvijek u rosteru imali TRI centra koji su svi bolji i od Luke i Quete. Zasto ovdje ne bi imali tri, ukljucujuci njih dvojicu?
Queta jeste ostao centar, ali Vučević u Celticsima bilježi ni 4 pune minute manje u prosjeku od Quete... Dosta je izbalansiranija ta uloga.

Gledao sam ga i ja na koledzu, SL-u, prethodnim sezonama u NBA, pa mi ne daje za pravo da nesto posebno pricam ako nisam pomnije ispratio ovu sezonu i njegove igre (znatan napredak u svakom smislu). Sve upucuje da ga ove sezone ti ne pratis osim mozda povrsno, ali ako pratis – onda kosarku gledamo na totalno drugi nacin.
Da li su njegove lateralne kretnje 'zadovoljive'? Naravno da nisu i nece nikada biti. Suludo je ocekivati drugacije. Je li napredovao u tom smislu? Za nekoga ko ga prati tokom cijele karijere, bez dileme jeste. Je li to jedini segment koji je potreban za dobru odbranu? Naravno da nije. U ligi gdje je pristup igraca u mnogim utakmicama tako lagan (da se ne izrazim drugacije), njegov pristup i borba itekako u odredjenoj mjeri nadomjeste ono sto u fizicko-atletskom smislu nema. Nerijetko i vise nego korektno isprati itekako respektabilne (napadacki) protivnike na njegovoj poziciji, i ne bude razlog nijednog lahkog poena. Druga stvar je sto neke stvari ne mozes braniti, niti postoji igrac koji ih moze braniti. Previse talenta i atletike na jednom mjestu (u ligi).
Sve ovo pada u vodu ako kod trenera sve to što si pobrojao ne nadjačava te neke druge nedostatke o kojim pričamo. Objektivno, je li do sada nadjačalo, ako se Luka opet vrati na poziciju trećeg centra i situacijskih minuta kada se Vučević vrati?
Njegova odbrana nikada nece biti na nekom vrhunskom nivou, ali ga ja gledam kao igraca koji ima sta ponuditi u ligi i koji zasluzuje igrati u istoj. Nagledao sam se 3x losijih koji su 'penziju zaradili' u istoj toj ligi, s prosjecima 15-20 min kroz karijeru.
Ima li previše klubova u ligi gdje su centarska konkurencija Queta i Vučević i gdje bi Luka mogao konkurisati za regularno rotacijsko mjesto?
Rogie

#31559 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Rogie »

canvra888 wrote: 23/03/2026 00:43
Abolirao si, ali si isto tako i konstantno potencirao broj trenera kod kojih se nije uspio nametnuti.

Stvarno ne znam sta je cudno i zasto je nemoguce da ispred njega bude ruki (3 godine mladji), ako su u klubu imali predikcije da ce biti bolji i sl. – uostalom, valjda i pozicija na draftu nesto govori. Jesu li pogrijesili, ne znam. Stewart je meni uvijek bio bezveze igrac, i vjerujem da bi Luka tada s tom minutazom imao nista losiju statistiku (nego naprotiv).

Teletovic je u NBA dosao s 27-28 godina, kao i vise nego dokazan i zreo igrac (i godinama i igracki), pa znamo kakvu je prvu sezonu imao. Vezenkov jos kasnije, poznato sta je sve osvojio/postigao u karijeri, i kako se sve odvilo u vezi s njim u NBA. Nisu ni jedini primjeri, ne da mi se kopati po tome.

S druge strane, ako si veteran s 30ak godina, a pri tome si i prije i poslije te sezone u Detroitu odigrao znatno bitnije uloge, s vecom minutazom, onda sta reci o ovima s 35+ koji su nosioci svojih ekipa. Vece mu je (tim rezonovanjem) sad ovo 'ponizenje' sto ga je veteran s 35+ poslao na klupu.

Pisao sam vec vise puta (umorio se od ponavljanja), meni je sasvim prihvatljivo da njegova minutaza dolaskom boljih igraca bude smanjena/minimalna, pogotovo kada se u ekipu dovede neko ko je poznat kroz karijeru kao vrhunski napadacki centar. Ne govorimo o ABA ligi, nego o ligi gdje se nalaze svi moguci najbolji igraci/talenti na svijetu. I to sam kroz postove konstantno pisao, ali izgleda da se ne razumije na pravi nacin.

Niko Luki ne garantuje ni naredni ugovor u ligi, a tek bolju poziciju u ekipi/ekipama od trenutne. Nije garantovao ni mnogim odlicnim igracima koji se unazad par godina vracaju/dolaze u Evropu. Napisao sam slicno ovome vec moguce i vise puta i onda opet dodju likovi (ne mislim na tebe) koji neku drugu izjavu totalno pogresno/doslovno shvate i sta covjek da kaze...

Pisem iz perspektive nekoga ko je ubijedjen da ima kvalitet za 15-20 min u prosjeku, a Bog zna hoce li se sve poklopiti da tako i bude. Ne mora mu uopste biti centarska konkurencija Queta, moze to biti i neko znatno kvalitetniji ko ce igrati 30-ak minuta, a da ostatak minuta dobije on. Evo npr. da bude rezerva Zubcu u IND, vjerujem da ne bi igrao nista losije od ovog Huffa i Pottera.

P.S. Nemam vise volje da se oglasavam u vezi ove teme. Davno prezvakana i ispisano sta se imalo. Jedini razlog zbog kojih sam se povremeno ukljucivao jesu nekakvi jeftini pokusaji omalovazavanja ovog momka i nista vise.
Dead Man Walking

#31560 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Dead Man Walking »

Ma bezze je Luka, ne znam zasto izmisljamo toplu vodu, trebamo od ove siroke baze koji imamo probrati 7-8 igraca koji u NBA imaju 20-10 prosjek i samo njih pozivati u reprezentaciju.
kakavdanakneiskustvu

#31561 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

očekujem da neki koji postavljaju slku Garze sa učinkom samo onda kada odigra odlično da sličnu stvar urade i danas,sa sinoćnjim učinkom
Dead Man Walking

#31562 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Dead Man Walking »

Treba Normana zaganjati, nisam ni znao da mu je zena nasa. :izet:
Laertes

#31563 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Laertes »

Dead Man Walking wrote: 25/03/2026 02:16 Treba Normana zaganjati, nisam ni znao da mu je zena nasa. :izet:
Tuzlaka, Belma.
Teško. Igra za Jamajku.
giovanni008

#31564 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by giovanni008 »

Kamenjas nagovara Cabocla da obuce dres bh:

Inace Brazilac je ozenjen nasom Zenicankom Karmen Petrovic:

Altsa

#31565 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Altsa »

Koji ce nam q Kaboklo. Bolje da Wrighta nagovore da se rijesimo Kastanjede.
izbjeglica_iz_besmisla

#31566 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Hem 30 godina, hem nije play, hem vec igra za brazil koliko znam.
kakavdanakneiskustvu

#31567 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Pa ja,Brazilac je ,nije Amer
Rogie

#31568 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Rogie »

Altsa wrote: 27/03/2026 18:19 Bolje da Wrighta nagovore da se rijesimo Kastanjede.
Nastupao vec za USA.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#31569 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by hrasno38 »

Ako dodje Kondic ne treba nam niko bar za sada na tim pozicijama ali dobijamo Garzu.
Didier

#31570 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Didier »

kakavdanakneiskustvu wrote: 23/03/2026 07:08 očekujem da neki koji postavljaju slku Garze sa učinkom samo onda kada odigra odlično da sličnu stvar urade i danas,sa sinoćnjim učinkom
Većini igrača učinak u klubovima i u reprezentaciji nije bio ni sličan. Mnogi od njih su igrali mnogo bolje za reprezentaciju nego za svoj klub, za razliku od recimo fudbalera, tako da je ta priča bezveze.

Garza sigurno ima mjesta među 12, a ako su nagovorili Kondića da igra, nema razloga više zvati bilo koga.
kakavdanakneiskustvu

#31571 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Didier wrote: 28/03/2026 22:29
kakavdanakneiskustvu wrote: 23/03/2026 07:08 očekujem da neki koji postavljaju slku Garze sa učinkom samo onda kada odigra odlično da sličnu stvar urade i danas,sa sinoćnjim učinkom
Većini igrača učinak u klubovima i u reprezentaciji nije bio ni sličan. Mnogi od njih su igrali mnogo bolje za reprezentaciju nego za svoj klub, za razliku od recimo fudbalera, tako da je ta priča bezveze.

Garza sigurno ima mjesta među 12, a ako su nagovorili Kondića da igra, nema razloga više zvati bilo koga.
A neko je ovdje napisao da za njega nema mjesta u 12?
El_comadante

#31572 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by El_comadante »

Uglavnom mi moramo pobjediti ili Tursku ili Srbiju ako hoćemo bilo kakve šanse za svjetsko. Švicarska out.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#31573 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by hrasno38 »

El_comadante wrote: 29/03/2026 15:32 Uglavnom mi moramo pobjediti ili Tursku ili Srbiju ako hoćemo bilo kakve šanse za svjetsko. Švicarska out.
Ako bi kojim slucajem igrali Nurkic, Garza i Kondic ja bih potisao momentalnu nasu pobjedu protiv Turske...naravno da budemo kompletni i sa ostatakom ekipe.
Rogie

#31574 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Rogie »

Castaneda danas zaigrao, 8 pts uz lose procente suta. Nakon one povrede u reprezentaciji, on prakticno nije ni blizu uhvatio pravu formu iz Francuske i malo je nezahvalno komentarisati ga, a s druge strane nepravedno davati neku ocjenu. Taman mi se svidi kako nesto odigra i onda opali air ball ili fula zicer. :D Cudan, atipican igrac, definitivno ima odredjeni kvalitet, ali je mozda vrijeme da se sa strane trazi druga opcija – neko ko ce biti bolji, konstantniji itd.

Suljo definitivno ima kvalitet da igra ovaj nivo kosarke, osjetno se popravio u odnosu na pocetak sezone i ne vrednujem to samo na osnovu statistike, vec vise neki opsti dojam kroz utakmice.

Nihad takodjer, stari lisac – i u ovim godinama – malo je reci kvalitetan i koristan igrac. Samo da zamislim od kakve koristi bi nam bio na proteklom EB-u... ali daleko mu kuca bila od reprezentacije sto se mene tice. Gorak okus u vezi njega i svega sto se sve izdesavalo me nije popustio ni 1%.
kakavdanakneiskustvu

#31575 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Preminuo Dusko Vujosevic
Post Reply