canvra888 wrote: ↑22/03/2026 00:38 Kakvih 13 godina, pričamo bukvalno o ovoj i prošlogodišnjoj sezoni![]()
Ne znam je l' meni imputiraš ovo oko negledanja utakmica Luke, mada kako god, ja gledam Luku još od prvih utakmica ljetne lige u Pistonsima... ko još gleda ljetnu ligu? Eto jedna fotka koju sam uživo tada poslao jaranu zbog radosti što potencijalno dobijamo još jednog NBA igrača:
I evo ja tebe pitam, je l' ti tvrdiš da je Lukina lateralna kretnja u trenutnoj sezoni zadovoljiva ili misliš da je na takvom nivou da ni njegov sasvim respektabilan napadački i skakački arsenal nije uspio tri trenera ubijediti da mu daju konzistentnu i stalnu ulogu u rosteru?
Eto, jednostavno pitanje. Da se i ne hvatamo brojki koje svakako govore dovoljno.
Jesi nekad cuo za sarkazam? Cjepidlacenje i izvlacenje nekih sitnica samo da bi se navuklo na svoj mlin. To povlaci za sobom da mnoge stvari koje sam napisao nisu bile shvacene na pravi nacin. I evo, da odgovorim iako nisam planirao vise napisati nijednu rijec na ovu temu.
Ne gledam kosarku kao proste matematicke operacije 1+1=2. Ne gledam ni Luku kroz statisticke podatke, u kojima nerijetko bude nijemi posmatrac. Posebno ne znam zasto pridavati znacaj njegovom periodu u MIN, kad se pored igraca kakvi su tada bili na poziciji C, ni mnogo bolji od Luke ne bi naigrali. Ne znam ni kojom logikom je on zelio igrati/ostati u tom istom klubu, kad ni teoretske sanse mu nisu isle u prilog. Ali, ako je to bio (jedini) put i nacin da ostane u ligi, ko zna – mozda je i opravdano.
Zasto bi i period u DET bio relevantan? Prva sezona – sve novo, nedovoljno izgradjen kao igrac/licnost, prvi dojam o njemu: spor, fizicki/atletski inferioran i ko bi mu dao priliku pored ljudi koji kucaju sa slobodnih? Iako, i tada je imao i vise nego solidnu statistiku s obzirom na okolnosti.
Prva prava i jedina prilika mu je ova sezona u Bostonu. Zasto argument da je Mazzulla ovu sezonu poceo prakticno samo s Quetom i s njim na poziciji centra ne bi isao u njegovu korist? Mozda je vidio neki kvalitet bez obzira sto Garza za 4 sezone nije gotovo nista igrao.
Dovodjenje Vucevica je sasvim legitimno, igraju dobru sezonu – apetiti rastu, strah od eventualne povrede jedina dva centra u ekipi itd. I njegovim dolaskom, Queta je opet startni centar sto nikako ne znaci da je bolji od njega, i uloga mu je manje-vise ostala ista. U kontekstu Luke – dodje bolji igrac, slabiji ide na klupu, za mene sasvim logicno. Ne znaci da taj slabiji nema kvalitet da igra, ali klub/trener gleda svoje interese – a ne hoce li zadovoljiti Luku Garzu. Pa, za te tri Lukine sezone u MIN, oni su uvijek u rosteru imali TRI centra koji su svi bolji i od Luke i Quete. Zasto ovdje ne bi imali tri, ukljucujuci njih dvojicu?
Gledao sam ga i ja na koledzu, SL-u, prethodnim sezonama u NBA, pa mi ne daje za pravo da nesto posebno pricam ako nisam pomnije ispratio ovu sezonu i njegove igre (znatan napredak u svakom smislu). Sve upucuje da ga ove sezone ti ne pratis osim mozda povrsno, ali ako pratis – onda kosarku gledamo na totalno drugi nacin.
Da li su njegove lateralne kretnje 'zadovoljive'? Naravno da nisu i nece nikada biti. Suludo je ocekivati drugacije. Je li napredovao u tom smislu? Za nekoga ko ga prati tokom cijele karijere, bez dileme jeste. Je li to jedini segment koji je potreban za dobru odbranu? Naravno da nije. U ligi gdje je pristup igraca u mnogim utakmicama tako lagan (da se ne izrazim drugacije), njegov pristup i borba itekako u odredjenoj mjeri nadomjeste ono sto u fizicko-atletskom smislu nema. Nerijetko i vise nego korektno isprati itekako respektabilne (napadacki) protivnike na njegovoj poziciji, i ne bude razlog nijednog lahkog poena. Druga stvar je sto neke stvari ne mozes braniti, niti postoji igrac koji ih moze braniti. Previse talenta i atletike na jednom mjestu (u ligi).
Njegova odbrana nikada nece biti na nekom vrhunskom nivou, ali ga ja gledam kao igraca koji ima sta ponuditi u ligi i koji zasluzuje igrati u istoj. Nagledao sam se 3x losijih koji su 'penziju zaradili' u istoj toj ligi, s prosjecima 15-20 min kroz karijeru.