Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22526 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 20/03/2026 06:47 Treba otici direktno kod investitora, ne od agencija. Evo jos neko je iz prve ruke naveo cijene koje nisu 7k.

PS jedino ako su ti stanovi izuzetak, jer su onom tornju, i imaju dobar pogled kojeg nece nova zgrada kod restorana zaklanjati.
Koja nova zgrada kod restorana
VladaFBiH

#22527 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

bumerangss wrote: 20/03/2026 19:23
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 20/03/2026 10:49
Da vas podsjetim, prosjecna plata u federacij izadje na preko 3000 KM. U sarajevu vjerovatno preko 3.500.
Prosjecna plata u FBiH je oko 1630 a u KS mozda oko 2200 max do 2500
12/2025 prosjećna plata u FBiH 1.664KM a u Kantonu Sarajevo 2.002KM
VladaFBiH

#22528 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Truba wrote: 20/03/2026 09:58 baš mi je drago zbog njih
al ga dudlamo mi na minimalcu

bas sam jucer mjerio bivcikom od posla do vikendice 13.88 km a od posla do stana 10.45
većina biciklistička od pofalica do entitetke

nije neka razlika :D moglo bi se živjeti ko nekad na vikendici

čemu se zavaljivati u krede zbog paromlinske
tamo sam stalno zbog one pijace ali
prosla me volja za tim lokacijama
jos 19 godina do penzije :D :sax: :thumbup:
ti imaš 46?
Peacean

#22529 Re: Cijene stanova All about

Post by Peacean »

A već tako pesimističan :D
izbjeglica_iz_besmisla

#22530 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

_BataZiv_0809 wrote: 20/03/2026 23:29 Koja nova zgrada kod restorana
Po planu je ucrtana zgrada umjesto onog restorana i stanice za tehnicki pregled, desno od ulaza u merkator.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#22531 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 21/03/2026 08:49
Po planu je ucrtana zgrada umjesto onog restorana i stanice za tehnicki pregled, desno od ulaza u merkator.
Opa!

Koje spratnosti?

Doci cemo do toga da ce se i Toweru zagraditi pogled.
izbjeglica_iz_besmisla

#22532 Re: Cijene stanova All about

Ne znam spratnost, samo sam i ja cuo za to, al nece ispod 10 spratova sigurno. Ali nece ta zgrada toweru zakloniti pogled koliko ce ga zakloniti planirane zgrade do njega odmah - umjesto pijace prema sjeveru i rama glasa na istoku.

Cak su i kupcima u toweru savjetovali kupovinu iznad 10 sprata na istoku, jer ce se na tu stranu jos graditi. Al to je sve jos na dugom stapu, nema naznaka da ce poceti ista ubrzo.

Evo plana za to (ne vidi se dio kod merkatora): https://metapodaci.zavodzpr-sa.ba/srv/a ... rajevo.png
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22533 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

VladaFBiH wrote: 20/03/2026 23:39

bas sam jucer mjerio bivcikom od posla do vikendice 13.88 km a od posla do stana 10.45

ti imaš 46?
A sta si ti mislio?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#22534 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Peacean wrote: 21/03/2026 07:58 A već tako pesimističan :D
Sjebo me dilan dog
Ko je cito martija i zagora uspio je u zivotu
Banana66

#22535 Re: Cijene stanova All about

Post by Banana66 »

Jel u Sarajevu u novogradnji uslovljavaju sa kupovinom parking/garaznog mjesta i koje cijene su za navedene ?
milojicabrzi

#22536 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 20/03/2026 12:16 Procjena je 250, notarski ugovor 600-700 KM. Nikakav trosak kad uzmes u obzir cijelu cifru.

A iskreno, ako banka kupcu kaze da stan ne vrijedi koliko se placa, onda nek joj se i zahvali odmah jer je to znak da treba odustati od tog stana. Za 300 KM i malo vremena ce izbjeci losu kupovinu.

Banke su lihvari, uzet ce ti svaku marku, al za kupovinu nekretnine su oni golema pomoc a ne problem. Pogotovo u nasoj zemlji gdje ce cijene jos rasti - ko nadje fiksnu kamatu koju moze otplacivati mjesecno, nek uzima taj stan bez puno razmisljanja. Samo porast vrijednosti stana ce anulirati svu kamatu, cak i da ne otplatis kredit nista ranije.

Al ne razmisljaju ljudi logicno, a to je steta za one koji imaju para da iole priuste stan danas. L
Ma teško je za svaki pojedinačni ljudski život, davati neku realnu procjenu, šta kome odgovara.
Nekretninom se vežeš za neko mjesto, možda ti za 5 godina ispadne prilika za posao u inostranstvu, za tebe i suprugu, pa će ti taj stan biti samo "sidro" koje te vuče nazad.

Polako dolazimo u fazu kao na zapadu, kada je podstanarstvo na kraće staze, možda izglednija opcija za nekog nego kupovina nekretnina, za nekog ko nije siguran gdje će živjeti i raditi u budućnosti.

Budućnost je neizvjesna i teško je nešto konkretno i precizno planirati. Ja poznajem čovjeka koji se uvalio finansijski i uselio u kuću u martu 1992. godine. Nakon rata nije mu kamen na kamenu ostao, kuća bila skoro na prvoj liniji. Ne crnjačim ja da će biti rata, Bože sačuvaj, nego nikad neznaš šta budućnost nosi.

Od kolege otac, prije rata '80-ih, u jednom BH gradu u Srednjoj BiH dao "crno ispod nokata" da napravi kuću na tri sprata, ima sina i dvije kćeri, pa kao svakome po sprat.

Djeca se raselila, ostali on i nana sami u kućetini, realno im treba 50-ak kvadrata za život u starosti, kuća zjapi, nije SA u pitanju, lokacija nije atraktivna, ne može se baš dobro prodati... a čovjek kad je pravio radio i mislio najbolje...

Neko hoće da živi komotno, neće da se steže i ograničava zbog nekretnine, hoće da živi kvalitetno ima dobar auto, putuje itd.

Da se razumijemo, ja sam domaćinski tip i od 30-te godine sam se odvojio od roditelja i imam svoj stan.

Opet kažem, ljudi gledaju, kalkulišu, traže šta je za njih najbolje. Možda sa ulaskom BiH u EU, krene masovan odlazak radne snage po Evropi, pa dođe i do smanjenja potražnje, nikad se ne zna.

Nekretnina jeste sigurno ulaganje, može se rentati itd. ali sa ovim cijenama, ona je ozbiljno odricanje i nije svakome najbolja opcija u datom trenutku.

Svako neka izabere i ocijeni šta mu je najbolje :run: :thumbup: :bih:
izbjeglica_iz_besmisla

#22537 Re: Cijene stanova All about

Nikad ne znas sta buducnost nosi, da. Al mnogi to koriste kao izgovor.

A ti izgovori su pogresna strategija za bilo koga ko iole ima para da sebi kupi nesto, vidi se u ovoj zemlji i za deset godina, a nema rijeseno stambeno pitanje.

Ko misli iseljavati, naravno da ne treba nekretninu kupovati.

Ko nema (jos) platu da moze pokriti ni postojece troskove, naravno da ne treba nekretninu kupovati.

Al ja ih znam hrpu koji nisu ni u jednoj od tih grupa, ali i dalje filozofiraju i traze izgovore umjesto da se odluce obezbijediti na vrijeme. Jer s vremenom nece biti nista lakse, i inda ce im ici prica "e lako je Hami Hamicu, on je na vrijeme kupio prije nego je cijena kvadrata ostilsa na 10.000 KM" ili koliko vec.
breuer

#22538 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

ja planiram sa porodicom i cukom selit za Dubai, kažu da ima lijepu budućnost...
made_in_sarajevo

#22539 Re: Cijene stanova All about

Post by made_in_sarajevo »

Banana66 wrote: 21/03/2026 12:08 Jel u Sarajevu u novogradnji uslovljavaju sa kupovinom parking/garaznog mjesta i koje cijene su za navedene ?
Koliko znam ni jedan investitor to ne trazi. Mozda neki premijum kao sa sakom stanova pa ti i garazu slozi u cijenu, ova gradnja za siroke narodne mase kupis ili rentas mjesto i to je sve ako ti hoces.

Sto se tice kredita za stan pa za par godina dobijea da ides vani ili bilo sta drugo, uznes saglasnost banke i prodas stan, ako.ti se zuri prodaj ga tacno onoliko koliko ti treba da rijesis banku. Ja vec prodao jedan stan sa hipotekom i evo i drugi bi isto treba zavrsiti tako, banka dala saglasnost, njoj ide koliko je sljeduje i kusur je moj
Banana66

#22540 Re: Cijene stanova All about

Post by Banana66 »

U Tuzli meni se cini skoro pa svi investitori obavezuju te na kupovinu parking mjesta. Vise investitora slao upite i parking mjesta vani idu od 15k pa gore.. a garazna mjesta u sklopu zgrade od 25k pa dalje. Zato sam htio da provjerim kako ide u Sarajevu sa prodajom stanova i parking mjesta
dječak sa šibicama

#22541 Re: Cijene stanova All about

Post by dječak sa šibicama »

Jedna od vecih gluposti je famozno zidanje trospratnica "da sinovi imaju kad narastu".

Vise od pola takvih kuca zjape prazne, ili nece snaha sa svekrvom ili odu vani ili neki stan izganjaju dal roditelji dobili od firme dal snaha donijela u miraz dal digli kredit pa kupili.
bumerangss

#22542 Re: Cijene stanova All about

Post by bumerangss »

dječak sa šibicama wrote: 21/03/2026 14:29 Jedna od vecih gluposti je famozno zidanje trospratnica "da sinovi imaju kad narastu".

Vise od pola takvih kuca zjape prazne, ili nece snaha sa svekrvom ili odu vani ili neki stan izganjaju dal roditelji dobili od firme dal snaha donijela u miraz dal digli kredit pa kupili.
Slazem se. Zivim u mahali gdje vecina kuca sa 3 sprata od kojih vecinom samo u jednom neko živi

Komšija napravio kucetinu u Sa, ima 2 sina i jedan otisao u Austriju a drugi doveo mladu iz Banovića i ta mlada je živila godinu u spratu iznad svekra i svekrve dok nije dobila kcerkicu. Svekrva volila malo zabadati nos u život snahe i sina i snahi pukne film i uvale se u kredit i kupe stan u Novoj Otoci

Svekar i svekrva ostadoše sami u kućetini na 3 sprata
I kad ih nestane to ce braca prodati i rastaliti jer teško da ce ta iz Banovića nakon sto je živila 100 metara od tramvaja da dođe u Bojnik a pogotovo druga iz Beča :mrgreen:
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#22543 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

Da je vrijeme stalo u 90tim i pocetkom 20 kada su i gradjene te kuce imale bi smisla. Sada su svi pobjegli vani, ili u gradove, pa ni nema ko da zivi u tim kucama.
VladaFBiH

#22544 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Truba wrote: 21/03/2026 11:23
VladaFBiH wrote: 20/03/2026 23:39

ti imaš 46?
A sta si ti mislio?
pa barem 7-8 više :)
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#22545 Re: Cijene stanova All about

Post by izvrsni direktor »

bumerangss wrote: 21/03/2026 18:22
dječak sa šibicama wrote: 21/03/2026 14:29 Jedna od vecih gluposti je famozno zidanje trospratnica "da sinovi imaju kad narastu".

Slazem se. Zivim u mahali gdje vecina kuca sa 3 sprata od kojih vecinom samo u jednom neko živi

Komšija napravio kucetinu u Sa, ima 2 sina i jedan otisao u Austriju a drugi doveo mladu iz Banovića i ta mlada je živila godinu u spratu iznad svekra i svekrve dok nije dobila kcerkicu. Svekrva volila malo zabadati nos u život snahe i sina i snahi pukne film i uvale se u kredit i kupe stan u Novoj Otoci

Svekar i svekrva ostadoše sami u kućetini na 3 sprata
I kad ih nestane to ce braca prodati i rastaliti jer teško da ce ta iz Banovića nakon sto je živila 100 metara od tramvaja da dođe u Bojnik a pogotovo druga iz Beča :mrgreen:
Mq i sa tim se pretjeruje. Koliko ih znas da su takve kuce pravili poslije 2000?
Sve su te kuce pravljene u vremenu kada migracije nisu toliko bile zastupljene i bilo je uobicajeno da ces ostati tu gdje jesi.
tuitamo

#22546 Re: Cijene stanova All about

Post by tuitamo »

Moraš to razumjeti kao tadašnju fazu roditelja kad ništa drugo ne ostane nego to.
Umjesto da sebi uplate krstarenje roditelji mudonji zidaju sprat.
Dosadno mii

#22547 Re: Cijene stanova All about

Post by Dosadno mii »

Banana66 wrote: 21/03/2026 12:08 Jel u Sarajevu u novogradnji uslovljavaju sa kupovinom parking/garaznog mjesta i koje cijene su za navedene ?
Ma ne uslovljavaju ali gdje ces bez parking mjesta
Dosadno mii

#22548 Re: Cijene stanova All about

Post by Dosadno mii »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 21/03/2026 08:49
A daj zar i tu, jel ovo piano nesto?
Nisam ni znala da ima tu restoran
dječak sa šibicama

#22549 Re: Cijene stanova All about

Post by dječak sa šibicama »

tuitamo wrote: 21/03/2026 20:29

Moraš to razumjeti kao tadašnju fazu roditelja kad ništa drugo ne ostane nego to.
Razumijem da je to produkt tog vremena, kao videoteke dajem banalan primjer, sve u svoje vrijeme. Ali iz danasnje perspektive, glupost, greska, pogresno ulozen novac.

Pretpostavljam da su te generacije rasle u vremenima kad su zajednice bile normalna pojava, ali danas je tradicija skoro nestala ili ono sto je ostalo sigurno ne sadrzi i famoznu zajednicu kao nacin zivljenja odnosno "sin doveo snahu". Malo koja moderna djevojka zeli zivjeti u zajednici, posebno sto je tu nasu balkansku zajednicu krasio i obicaj da svekrva naredjuje a snaha slusa. U najblazoj varijanti, dosta cesto je to bilo i maltretiranje.

Steta trospratnica :D
breuer

#22550 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

dječak sa šibicama wrote: 21/03/2026 20:46
tuitamo wrote: 21/03/2026 20:29

Razumijem da je to produkt tog vremena, kao videoteke dajem banalan primjer, sve u svoje vrijeme. Ali iz danasnje perspektive, glupost, greska, pogresno ulozen novac.

Pretpostavljam da su te generacije rasle u vremenima kad su zajednice bile normalna pojava, ali danas je tradicija skoro nestala ili ono sto je ostalo sigurno ne sadrzi i famoznu zajednicu kao nacin zivljenja odnosno "sin doveo snahu". Malo koja moderna djevojka zeli zivjeti u zajednici, posebno sto je tu nasu balkansku zajednicu krasio i obicaj da svekrva naredjuje a snaha slusa. U najblazoj varijanti, dosta cesto je to bilo i maltretiranje.

Steta trospratnica :D
i hvala bogu što je tako...i zbog mentalnog zdravlja ljudi i zbog izgleda gradova...mada, prethodna generacija je zasrala za vjek vjekova...
Post Reply