pravni savjet

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
NediM17

#1201 Re: pravni savjet

Post by NediM17 »

Ako se prihvati nasljedstva prihvata se i dugova.
Odbije nasljedstvo, ne vraca ni dugove.
A po svemu sudeci on je i napravio te dugove.
Ateista

#1202 Re: pravni savjet

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 14/01/2026 07:19 Ako se prihvati nasljedstva prihvata se i dugova.
Odbije nasljedstvo, ne vraca ni dugove.
A po svemu sudeci on je i napravio te dugove.
Na prvu ima smisla, ali kad se malo razmisli bas i nema, jer cemu onda hipoteka? Ako nema hipoteke na nekretninu ili drugu imovinu, nema smisla da se dug moze vezati za imovinu, osim ako nije dug za rezije koje su vezane za taj stan ili kucu.
Volio bih da neki pravnik da odgovor.
NediM17

#1203 Re: pravni savjet

Post by NediM17 »

Clan 172 Zakona o nasljedjivaju u FBiH
Stav (1)
Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijedjene imovine
Stav (2)
Nasljednik koji se odrekao naslijedja ne odgovara za ostaviteljeve dugove
Ateista

#1204 Re: pravni savjet

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 14/01/2026 10:45 Clan 172 Zakona o nasljedjivaju u FBiH
Stav (1)
Nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijedjene imovine
Stav (2)
Nasljednik koji se odrekao naslijedja ne odgovara za ostaviteljeve dugove
Malo sam ispitao i googlov Ai, bas me zainteresovalo, i on tvrdi isto, uz napomenu da se moze desiti da kredit ili kartica imaju osiguranje u slucaju smrti i da tada ne vraca naslijednik. Samo nisam siguran koliko se to osiguranje podrazumijeva, ja znam kad sam dizao kredit da sam morao platiti neko osiguranje, nisam se bavio detaljima. Siguran sam da neko osiguranje ima i za kartice, ali pitanje za sta.
Sve u svemu, nije to bas fer i realno.
NediM17

#1205 Re: pravni savjet

Post by NediM17 »

Za kredite znam da se mogu osigurati umjesto trazenja ziranata.
Za kartice nikad cuo.
kuli1961

#1206 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Ateista wrote: 13/01/2026 23:01i
Kratko i jasno- uvjerenje tvog poznanika je ispravno, a tvoje mišljenje je pogrešno.
Ateista

#1207 Re: pravni savjet

Post by Ateista »

kuli1961 wrote: 14/01/2026 21:02
Ateista wrote: 13/01/2026 23:01i
Kratko i jasno- uvjerenje tvog poznanika je ispravno, a tvoje mišljenje je pogrešno.
:thumbup:
Hvala na informaciji.
akcija007

#1208 Re: pravni savjet

Post by akcija007 »

Nasljednik vraca dugove samo do visine nasljednjenog .
Ako je osoba nasljedila 500 maraka a dug 20 000 KM samo ce se namiriti iz ovih 500 KM a ostatak od 19 500 KM ce se morati otpisati izuzev ako nije bio hipotekarni kredit

Znaci, iza umrlog nasljednik osim imovine nasljeduje i dugove ali samo do visine nasljedjene imovine/prava . Ako je naslijedio samo 500 maraka npr samo 500 maraka dugova moze da vrati
Johnny_x

#1209 Re: pravni savjet

Post by Johnny_x »

Sta sve trebam uraditi prije nego tuzim nekoga za naplatu svojih sredstava. Osoba mi je duzna novac i dio je vratila, a ostatak kaze da ce vratit, a ne vraca. Imamo ugovor o izdavanju stana, gdje sam dao unaprijed nekoliko kirija, medjutim ta osoba me nije uvela u stan u dogoreni datum. Takodjer u ugovoru stoji da ukoliko necu uci u stan u dogovorenom datumu, da ce izvrsiti povrat novca. Ugovor nije bio ovjeren u nekim nadleznim institucijama, postoji samo potpis te osobe. Je li ima neko savjet sta da ucinim u ovome slucaju, je li prvo trebam da posaljem opomenu za tuzbu, pa onda da tuzim?
kakavdanakneiskustvu

#1210 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

kontam da je prvo slanje pismene opomene pred tužbu

to je kontam e obavezan prvi korak. Opomena služi kao zadnji pokušaj mirnog rješenja, ali i kao dokaz na sudu da si pokušao naplatiti dug.

navedi točan iznos duga, pozovi se na broji datum ugovora i postavi fiksni rok za isplatu.
Danguba

#1211 Re: pravni savjet

Post by Danguba »

Johnny_x wrote: 18/03/2026 13:32 Sta sve trebam uraditi prije nego tuzim nekoga za naplatu svojih sredstava. Osoba mi je duzna novac i dio je vratila, a ostatak kaze da ce vratit, a ne vraca. Imamo ugovor o izdavanju stana, gdje sam dao unaprijed nekoliko kirija, medjutim ta osoba me nije uvela u stan u dogoreni datum. Takodjer u ugovoru stoji da ukoliko necu uci u stan u dogovorenom datumu, da ce izvrsiti povrat novca. Ugovor nije bio ovjeren u nekim nadleznim institucijama, postoji samo potpis te osobe. Je li ima neko savjet sta da ucinim u ovome slucaju, je li prvo trebam da posaljem opomenu za tuzbu, pa onda da tuzim?
Rjesaji to kako znas na svoj nacin a ne uzdaj se u sud.

..............
Sve korumpirano a advokatima da ti ne pricam. Sve ce prodati samo da imaju licnu korist.

(dvije recenice sam izbrisao)
Johnny_x

#1212 Re: pravni savjet

Post by Johnny_x »

Danguba wrote: 18/03/2026 23:48
Johnny_x wrote: 18/03/2026 13:32 Sta sve trebam uraditi prije nego tuzim nekoga za naplatu svojih sredstava. Osoba mi je duzna novac i dio je vratila, a ostatak kaze da ce vratit, a ne vraca. Imamo ugovor o izdavanju stana, gdje sam dao unaprijed nekoliko kirija, medjutim ta osoba me nije uvela u stan u dogoreni datum. Takodjer u ugovoru stoji da ukoliko necu uci u stan u dogovorenom datumu, da ce izvrsiti povrat novca. Ugovor nije bio ovjeren u nekim nadleznim institucijama, postoji samo potpis te osobe. Je li ima neko savjet sta da ucinim u ovome slucaju, je li prvo trebam da posaljem opomenu za tuzbu, pa onda da tuzim?
Rjesaji to kako znas na svoj nacin a ne uzdaj se u sud.

..............
Sve korumpirano a advokatima da ti ne pricam. Sve ce prodati samo da imaju licnu korist.

(dvije recenice sam izbrisao)
Pa htio sam podnjeti tuzbu bez advokata, da li to mogu. Imam ugovor potpisan, izvode iz banke da je uplacen dio srestava, poruke u kojima obecava izvrsiti uplatu. Koliko je realno da sam sebe zastupas?
kakavdanakneiskustvu

#1213 Re: pravni savjet

ja sam sam sebe zastupao, nisam advokat ni pravnik.

istina ne u takvim postupcima kao što bi mozda ti imao
kuli1961

#1214 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Johnny_x wrote: 19/03/2026 10:45 Pa htio sam podnjeti tuzbu bez advokata, da li to mogu. Imam ugovor potpisan, izvode iz banke da je uplacen dio srestava, poruke u kojima obecava izvrsiti uplatu. Koliko je realno da sam sebe zastupas?
Zakon ti dozvoljava da sam sebe zastupaš u parničnom postupku.
Ali, zakon nalaže poštovanje brojnih procesnih pravila- od sadržaja tužbe, podnošenja tužbe pa sve do pravosnažnosti, tj do momenta kada se više ne može podnijeti žalba.
Na netu imaš brojne primjere kako se tužba piše.
Ukratko: naziv suda, oznaka stranka- tužitelj/tuženi (tačne adrese), oznaka vrijednosti spora, naznaka o čemu se radi- dug; činjenični opis spora; tačno i precizno naznačenje šta se traži, kojim dokazima potkrepljuješ svoje činjenične navode. Za sadržinu tužbe, u opštem smislu, vidi član 53. Zakona o parničnom postupku FBiH.
Ono što je u suštini bitno je da tačno naznačiš šta tražiš, npr. Obavezuje se tuženi X da tužitelju Y isplati iznos od ABC KM u roku od 30 dana donošenja presude, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom na taj iznos, počev od...., te troškove postupka u iznosu od CCCC KM".
Kamatu na dugujući iznos možeš tražiti od dana kada je tuženi trebalo da ti isplati, a nije, pa do konačne isplate.
Ako nemaš advokata kao punomoćnika u postupku, u slučaju uspjeha u parnici, na ime troškova ti pripada taksa na tužbu, troškovi vještačenja (ako ga bude i ako je ono bilo potrebno), te eventualno trošak na ime tvog izostanka sa posla za vrijeme termina ročišta (moraš ispravama dokazati koliko bi bio plaćen na radnm mjestu za to vrijeme).
Ako ti tužba bude uredna, tj ako bude saržavala sve što zakon traži, a uz nju obavezno priloži sve dokaze koje imaš i koje si ovdje spomenuo- ugovor, SMS prepisku, itd,(tužba i prilozi u najmanje 2 primjerka- 1 za sud, drugi za suprotnu stranu) sud obojicu poziva na pripremno ročište. Na njemu ti prvi dobijaš riječ. Možeš reći- ostajem kod navoda tužbe, a predlažem da se kao dokazi izvedu- moje i tuženikovo saslušanje te da se pročitaju- ugovor, SMS prepiska, itd ... Saslušanje vrše stranke primarno, a sekundarno sud. Dakle, daješ izjavu u kojoj ispričaš sve kako je i šta je bilo. ako saslušavašI/ispituješ tuženog, postalvjaš mu pitanja- recite mi ovo, recite mi ono...sud sve to prati, i kad stranke završe sa npr ispitivanjem suprotne strane, sud tada po potrebi postavlja pitanja...
Ipak bih ti predložio da angažuješ advokata. Ako si tanak sa finansijama, pokušaj sa njim dogovoriti neki avans- djelimično plaćanje, a konačno po uspjehu, ako je predmet "sigurica", ili da te advokat "čeka" do kraja, tj do konačne naplate.
milojicabrzi

#1215 Re: pravni savjet

Post by milojicabrzi »

Čovjek koji sam sebe zastupa pred sudom ima budalu za klijenta... stara je poslovica.

Kao što reče forumaš, dogovori neki avans, pa isplatu po dobijanju tužbe i sl.
Danguba

#1216 Re: pravni savjet

Post by Danguba »

milojicabrzi wrote: 20/03/2026 12:07 Čovjek koji sam sebe zastupa pred sudom ima budalu za klijenta... stara je poslovica.

Kao što reče forumaš, dogovori neki avans, pa isplatu po dobijanju tužbe i sl.
Pa uvijek pocinje sa avansom i placa se svaka radnja a nadji mi advokata koji zeli cum prije da zavrsi predmet osim ako ti nije rod ili dobar prijatelj odnosno onak ko ne vidi priliku da to naplati.
Nema advokata kome ces dati avans a ostalo po zavrsetku.

Tesko je bilo kakav proces voditi bez advokata.
Oni su nuzno zlo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1217 Re: pravni savjet

Post by Truba »

meni moja vodi gratis proces protiv hidrogradnje jer je i ona sama dijete hidrogradnje
mada sam se ja odrekao toga na ostavinskoj :D
nije moj problem vise
Johnny_x

#1218 Re: pravni savjet

Post by Johnny_x »

kuli1961 wrote: 19/03/2026 11:48
Johnny_x wrote: 19/03/2026 10:45 Pa htio sam podnjeti tuzbu bez advokata, da li to mogu. Imam ugovor potpisan, izvode iz banke da je uplacen dio srestava, poruke u kojima obecava izvrsiti uplatu. Koliko je realno da sam sebe zastupas?
Zakon ti dozvoljava da sam sebe zastupaš u parničnom postupku.
Ali, zakon nalaže poštovanje brojnih procesnih pravila- od sadržaja tužbe, podnošenja tužbe pa sve do pravosnažnosti, tj do momenta kada se više ne može podnijeti žalba.
Na netu imaš brojne primjere kako se tužba piše.
Ukratko: naziv suda, oznaka stranka- tužitelj/tuženi (tačne adrese), oznaka vrijednosti spora, naznaka o čemu se radi- dug; činjenični opis spora; tačno i precizno naznačenje šta se traži, kojim dokazima potkrepljuješ svoje činjenične navode. Za sadržinu tužbe, u opštem smislu, vidi član 53. Zakona o parničnom postupku FBiH.
Ono što je u suštini bitno je da tačno naznačiš šta tražiš, npr. Obavezuje se tuženi X da tužitelju Y isplati iznos od ABC KM u roku od 30 dana donošenja presude, zajedno sa zakonskom zateznom kamatom na taj iznos, počev od...., te troškove postupka u iznosu od CCCC KM".
Kamatu na dugujući iznos možeš tražiti od dana kada je tuženi trebalo da ti isplati, a nije, pa do konačne isplate.
Ako nemaš advokata kao punomoćnika u postupku, u slučaju uspjeha u parnici, na ime troškova ti pripada taksa na tužbu, troškovi vještačenja (ako ga bude i ako je ono bilo potrebno), te eventualno trošak na ime tvog izostanka sa posla za vrijeme termina ročišta (moraš ispravama dokazati koliko bi bio plaćen na radnm mjestu za to vrijeme).
Ako ti tužba bude uredna, tj ako bude saržavala sve što zakon traži, a uz nju obavezno priloži sve dokaze koje imaš i koje si ovdje spomenuo- ugovor, SMS prepisku, itd,(tužba i prilozi u najmanje 2 primjerka- 1 za sud, drugi za suprotnu stranu) sud obojicu poziva na pripremno ročište. Na njemu ti prvi dobijaš riječ. Možeš reći- ostajem kod navoda tužbe, a predlažem da se kao dokazi izvedu- moje i tuženikovo saslušanje te da se pročitaju- ugovor, SMS prepiska, itd ... Saslušanje vrše stranke primarno, a sekundarno sud. Dakle, daješ izjavu u kojoj ispričaš sve kako je i šta je bilo. ako saslušavašI/ispituješ tuženog, postalvjaš mu pitanja- recite mi ovo, recite mi ono...sud sve to prati, i kad stranke završe sa npr ispitivanjem suprotne strane, sud tada po potrebi postavlja pitanja...
Ipak bih ti predložio da angažuješ advokata. Ako si tanak sa finansijama, pokušaj sa njim dogovoriti neki avans- djelimično plaćanje, a konačno po uspjehu, ako je predmet "sigurica", ili da te advokat "čeka" do kraja, tj do konačne naplate.
Hvala na savjetima. Prvo sto cu uraditi je poslati opomenu za tuzbu, tj. pokusat cu na fin nacin traziti naplatu. Dokaze imam, ugovor potpisan, izvod iz banke u kojem je uplacen dio dugovanja, poruke.
Mislim da cu zastupati sam sebe, tj.opomenu za tuzbu i samu tuzbu cu sam napisati. Samo prilikom predavanja dokaza da li trebam predati orginal dokaza ili ovjerene kopije?
kuli1961

#1219 Re: pravni savjet

Post by kuli1961 »

Originali ili kopije uz tužbu- bilo bi idealno u ovjerenoj kopiji, a originale ponijeti na pripremno ročište. Sa druge strane- hm,, ne znam sadržaj Zakona o ovjeravanju prepisa/potpisa u FBiH. On je odlučujući jer se ovdje radi o ovjeri kopije privatnih isprava- ugovor, email prepiska. Dakle, ne znam da li notar ili opštinski organ uprave ovjerava kopiju privatne isprave.
Probaj ovjeriti pa APP. Ako ne bude APP, svakako priloži kopije uz tužbu (2 primerja tužbe i priloga- po 1 za sud i tuženoga) a "original" ponesi na pripremno ročište i reci- evo originala /naročito ugovor) da se vidi autentičnost, jer opština/notar ne ovjeravaju kopiju privatne isprave.
kakavdanakneiskustvu

#1220 Re: pravni savjet

https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/za ... odici.html

Kako je moguće da po ovom Zakonu, koliko ja shvatam, se vjeruje osobi koja prijavi bilo kakvo nasilje, i sve se radi po hitnom postupku, bez da se prethodno uzme izjava od osobe koja je prijavljena? Zar oni koji su o ovome odlučivali, ne znaju da postoje lažne prijave nasilja?
vjeshalica

#1221 Re: pravni savjet

Post by vjeshalica »

kakavdanakneiskustvu wrote: 28/05/2026 08:41 https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/za ... odici.html

Kako je moguće da po ovom Zakonu, koliko ja shvatam, se vjeruje osobi koja prijavi bilo kakvo nasilje, i sve se radi po hitnom postupku, bez da se prethodno uzme izjava od osobe koja je prijavljena? Zar oni koji su o ovome odlučivali, ne znaju da postoje lažne prijave nasilja?
Gdje pise da se ne uzima izjava?
kakavdanakneiskustvu

#1222 Re: pravni savjet

vjeshalica wrote: 28/05/2026 08:46
kakavdanakneiskustvu wrote: 28/05/2026 08:41 https://www.paragraf.ba/propisi/fbih/za ... odici.html

uzima se nakon što osoba koja je prijavljena za navodno nasilje, ponavljam navodno nasilje, bude lišena slobode, i ta izjava ni jednim slovom ne bude spomenuta u rješenju suda o izrečenim zaštitnim mjerama.

I kako je moguće da osoba koja prijavi navodno nasilje, izjavi da osjeća strah, da se osjeća iscrpljeno, i tako te fraze, bez da se to potvrdi relevantnom dokumentacijom, i to bude dovoljno da se osoba koja je prijavljena za navodno nasilje bude lišena slobode, bez da se prethodno od te osobe uzme izjava?
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 28/05/2026 08:53, edited 1 time in total.
vjeshalica

#1223 Re: pravni savjet

Post by vjeshalica »

kakavdanakneiskustvu wrote: 28/05/2026 08:49

uzima se nakon što osoba koja je prijavljena za navodno nasilje, ponavljam navodno nasilje, bude lišena slobode, i ta izjava ni jednim slovom ne bude spomenuta u rješenju suda o izrečenim zaštitnim mjerama.
Jesil siguran? Da bi sud donio rjesenje ulazu se svi dokazi u spis pa i izjava osumnjicene osobe. Mora postojati ili preciznije procitan obrazlozenje rjesenja i priloge.
kakavdanakneiskustvu

#1224 Re: pravni savjet

vjeshalica wrote: 28/05/2026 08:52

Jesil siguran? Da bi sud donio rjesenje ulazu se svi dokazi u spis pa i izjava osumnjicene osobe. Mora postojati ili preciznije procitan obrazlozenje rjesenja i priloge.
Siguran. Sud donese rjesenje, spomene se izjava osobe prijavljene za navodno nasilje, ali se nista iz te izjave, ni jednim slovom ne spominje u rjesenju.
vjeshalica

#1225 Re: pravni savjet

Post by vjeshalica »

kakavdanakneiskustvu wrote: 28/05/2026 08:54
vjeshalica wrote: 28/05/2026 08:52

Siguran. Sud donese rjesenje, spomene se izjava osobe prijavljene za navodno nasilje, ali se nista iz te izjave, ni jednim slovom ne spominje u rjesenju.
Kazes da se u rjesenju spomene izjava okrivljene osobe, a gore pises nije se uzela uzjava okrivljene osobe? To su dvije razlicite stvari
Post Reply