Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#1701 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

belfy wrote: 13/03/2026 23:37
Dozer wrote: 13/03/2026 23:20 Hvala na odgovoru.
Kaonsto si mogao vidjeti, nisam ni ponudio nikakve zakljucke, nego samo pitanja o mogucnostima.

Koliko vidim, ovi su se bas zadali tamo, i najavili iskopavanja, pa cemo to valjda saznati u narednim mjesecima.

I, znam sta je Maglev ba, i kako fercera. Ne znam zasto smatras da pricas s nekim djetetom...

@belfy
Naravno da znam sa imas broj, i nemam sta pogresno shvatiti. Pa nisam ti :lol:
A ranicu te svakako :lol:
ranjavanje nije problem ako doneses dobre obloge za dezinfekciju... :mrgreen: mislim, gledao sam kako to Rambo radi sa barutom i 99% -im alkoholom, ali ja nisam Rambo. meni treba puno manje procenata... :lol:
Ma ide obicno FMJ zrno, necu HS, pa moze onda i barut iz pistoljskog metka, ne mora k'o kod Rambe iz 30.06 :lol:
I domaca loza :lol:
belfy

#1702 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Dozer wrote: 13/03/2026 23:47
Kaonsto si mogao vidjeti, nisam ni ponudio nikakve zakljucke, nego samo pitanja o mogucnostima.

Koliko vidim, ovi su se bas zadali tamo, i najavili iskopavanja, pa cemo to valjda saznati u narednim mjesecima.

I, znam sta je Maglev ba, i kako fercera. Ne znam zasto smatras da pricas s nekim djetetom...

@belfy
ranjavanje nije problem ako doneses dobre obloge za dezinfekciju... :mrgreen: mislim, gledao sam kako to Rambo radi sa barutom i 99% -im alkoholom, ali ja nisam Rambo. meni treba puno manje procenata... :lol:
Ma ide obicno FMJ zrno, necu HS, pa moze onda i barut iz pistoljskog metka, ne mora k'o kod Rambe iz 30.06 :lol:
I domaca loza :lol:
pih, zvuci kao za amatere. ako nisi sam probao, onda necu ni ja... :P
Dozer

#1703 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Ja probao samo .357, i ide dobro :lol:
belfy

#1704 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Dozer wrote: 13/03/2026 23:53
ja sam mislio da ces pricati o procentima, a ne o milimetrima i inchima... jer, pazi ovo, kada kazes da imas nesto u nula koma nesto u milimetrima ili incima, onda onaj matematicarski vic otpada. docim, ako kazes da si u top 5% (prosjecan alkoholni udio u pivi, ali taj dio ne kazes) onda je to vec nesto. :D

P.S. evo sada jos jedan vic (tacnije - prvi dio): "Opet mi nedostaje druze sa Saganom."
drag_gost

#1705 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 13/03/2026 23:44
drag_gost wrote: 13/03/2026 23:24

@belfy
Nema na cemu.
Ne smatram, vjerujem ti da znas, medjutim drugi citaju, red je fusnontu objasniti.

Nisam u toku sa istrazivanjima danas, ali ako bi se naslo tamo nesto novo, naucno gledano to bi bilo odlicno. Ako se pokaze da je novi tip superprovodnika, cak i revolucionarno, jer oni rade samo na veoma niskim temperaturama. To bi bila nova disciplina. Licno mislim - jako tesko, ali ako je istina da istrazuju onda imaju dobre razloge, treba to postovati.
Pa napisah ti sta se sve desava s tim komadom "keramike".
Jedna strana privlaci, druga strana odbija metal.
Ohladjen u tecnom azotu, cini mi se na -190°, odskace od magnetnog polja.

Al' valjda cemo saznati.
Odakle je ta informacija? Nisam nigdje mogao naci.
Dozer

#1706 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 14/03/2026 06:10
drag_gost wrote: 13/03/2026 23:24

Nema na cemu.
Ne smatram, vjerujem ti da znas, medjutim drugi citaju, red je fusnontu objasniti.

Nisam u toku sa istrazivanjima danas, ali ako bi se naslo tamo nesto novo, naucno gledano to bi bilo odlicno. Ako se pokaze da je novi tip superprovodnika, cak i revolucionarno, jer oni rade samo na veoma niskim temperaturama. To bi bila nova disciplina. Licno mislim - jako tesko, ali ako je istina da istrazuju onda imaju dobre razloge, treba to postovati.

Al' valjda cemo saznati.
Tako priikazase i rekose u emisiji.
Pokazali kako ga hlade uporedi s objcnom keramikom, rekose da je na -190, a onda ga spustili na magnet i on samo otklizao u stranu po magnetnom polju, nije ni pao na magnet. Sve testirano u laboratoriji nekog univerziteta u Juti.
Dozer

#1707 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

belfy wrote: 14/03/2026 00:12
ja sam mislio da ces pricati o procentima, a ne o milimetrima i inchima... jer, pazi ovo, kada kazes da imas nesto u nula koma nesto u milimetrima ili incima, onda onaj matematicarski vic otpada. docim, ako kazes da si u top 5% (prosjecan alkoholni udio u pivi, ali taj dio ne kazes) onda je to vec nesto. :D

P.S. evo sada jos jedan vic (tacnije - prvi dio): "Opet mi nedostaje druze sa Saganom."
Znam da rijetko vadim korijen, jer ne dodjem do njega, sto iz poznate ili nepoznate :lol:

A piva...preferiram 38-42% :D
drag_gost

#1708 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 14/03/2026 08:49
drag_gost wrote: 14/03/2026 06:10

Al' valjda cemo saznati.
Tako priikazase i rekose u emisiji.
Pokazali kako ga hlade uporedi s objcnom keramikom, rekose da je na -190, a onda ga spustili na magnet i on samo otklizao u stranu po magnetnom polju, nije ni pao na magnet. Sve testirano u laboratoriji nekog univerziteta u Juti.
Evo pogledah na brzinu, sesta sezona, 12ta epizoda cini mi se, ako pricamo o istoj emisiji (The Secret of Skinwalker Ranch). Nista nisu dokazali, osim sto su napravili TV eksperiment koji dosta ljudi moze u podrumu napraviti. Naime, uzeli su dio keramike i stavili u tecni azot i posudu stavili iznad jakog magneta. Desilo se to da je azot oko uzorka dugo kljucao, a komad keramike nikada nije dostigao temperaturu tecnog azota, pa zato Mejsnerov efekat nikada nije postignut. Sama ta emisija je reality show, a ne naucna publikacija. Do danas nema objavljenog naucnog rada, analize sastava materijala u nezavisnim laboratorijama i nema potvrde superprovodnosti.

Moj ti je savjet da gledas naucne publikacije, a ne TV emisije. One Piece je ozbiljniji od ovoga: https://the-secret-of-skinwalker-ranch. ... c_Material
Dozer

#1709 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

@drag_gost
Pa polako. Ako uspiju dokazati bilo sta, onda ce se valjda pojaviti i u nekoj naucnoj publikaciji.

A, jesi odgledao sve? Kako nije postignut Mejsnerov efekat?
Fino se vidi da nakon prestanka kljucanja u tecnom azotu, sto znaci da je ohladjeno na temp. azota, i stavljanja iznad magneta, taj komad keramike sklizne u stranu od magneta, bez da padne direktno na magnet.

Sve je to jos u fazi istrazivanja, ne moze ni biti odmah u naucnoj publikaciji.
drag_gost

#1710 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 14/03/2026 10:56 @drag_gost
Pa polako. Ako uspiju dokazati bilo sta, onda ce se valjda pojaviti i u nekoj naucnoj publikaciji.

Fino se vidi da nakon prestanka kljucanja u tecnom azotu, sto znaci da je ohladjeno na temp. azota, i stavljanja iznad magneta, taj komad keramike sklizne u stranu od magneta, bez da padne direktno na magnet.

Jesam, da ispostujem ovu diskusiju, a i zbog nauke same.

Kako nije postignut? Iz iskustva prije svega, demonistrirao sam godinama sami efekat studentima, muzejima, i po bjelosvjetskim laboratorijama.

Prvo za temperaturu. Nisam vidio snazno ključanje jer se azot naglo isparava, vidio sam sloj plina koji isparava. Ne mogu to dokazati, vec cisto iskustveno pisem.

Medjutim, ono sto mogu jeste to da postoje jasna pravila, odnosno koraci koji se moraju potvrditi da bi Mejsnerov efekat bio postignut. To sto je komad keramike skliznuo u stranu nije dovoljno i to je najlaksi nacin da se sami proces lazira za lakomislene. Za publiku TV reality programa. Bez uvrede. Klasican nacin demonstracije Mejsnerovog efekta je levitacija. Dakle, mali disk superprovodnika lebdi nekoliko milimetara iznad magneta i ostaje stabilan u tom polozaju. Nakon toga se okrene magnet, pa se pomjeri superprovodnik i objekat ostaje zaljucan na istom polozaju. Nakon toga se mjeri to da li je elektricni otpor pao na nulu, pa se izmjeri kriticna temperatura, pa magnetizacija materijala. Tek nakon toga se to mora reprodukovati u drugoj laboratoriji u uslovima te laboratorije. Pomjeranje u stranu na TV ekranima je nista, doslovno nikakav naucni korak. Ako nagadjam, a ako nije lazirano, onda je u pitanju diamagnetizam, feromagnetne cestice u materijalu ili neujednaceno magnetno polje. Mnogo sam slicnih "eksperimenata" vidio i pokusaja prevare. YBCO keramika (yttrium-barium-copper-oxide) ti je najbolja za ovakve eksperimente jer postaje superprovodnik na temperaturi tecnog azota.

Tako da temperatura u konacnici nije ni bitna, u ovoj emisiji nisu zadovoljeni uslovi za formalni naucni eksperiment provjere Mejsnerovog efekta.
PixelDrifter

#1711 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Razlažeš mu svaku teoriju na proste faktore, ali sad će da skoči na nešto drugo.
Dozer

#1712 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 14/03/2026 11:24
Dozer wrote: 14/03/2026 10:56 @drag_gost

Jesam, da ispostujem ovu diskusiju, a i zbog nauke same.

Kako nije postignut? Iz iskustva prije svega, demonistrirao sam godinama sami efekat studentima, muzejima, i po bjelosvjetskim laboratorijama.

Prvo za temperaturu. Nisam vidio snazno ključanje jer se azot naglo isparava, vidio sam sloj plina koji isparava. Ne mogu to dokazati, vec cisto iskustveno pisem.

Medjutim, ono sto mogu jeste to da postoje jasna pravila, odnosno koraci koji se moraju potvrditi da bi Mejsnerov efekat bio postignut. To sto je komad keramike skliznuo u stranu nije dovoljno i to je najlaksi nacin da se sami proces lazira za lakomislene. Za publiku TV reality programa. Bez uvrede. Klasican nacin demonstracije Mejsnerovog efekta je levitacija. Dakle, mali disk superprovodnika lebdi nekoliko milimetara iznad magneta i ostaje stabilan u tom polozaju. Nakon toga se okrene magnet, pa se pomjeri superprovodnik i objekat ostaje zaljucan na istom polozaju. Nakon toga se mjeri to da li je elektricni otpor pao na nulu, pa se izmjeri kriticna temperatura, pa magnetizacija materijala. Tek nakon toga se to mora reprodukovati u drugoj laboratoriji u uslovima te laboratorije. Pomjeranje u stranu na TV ekranima je nista, doslovno nikakav naucni korak. Ako nagadjam, a ako nije lazirano, onda je u pitanju diamagnetizam, feromagnetne cestice u materijalu ili neujednaceno magnetno polje. Mnogo sam slicnih "eksperimenata" vidio i pokusaja prevare. YBCO keramika (yttrium-barium-copper-oxide) ti je najbolja za ovakve eksperimente jer postaje superprovodnik na temperaturi tecnog azota.

Tako da temperatura u konacnici nije ni bitna, u ovoj emisiji nisu zadovoljeni uslovi za formalni naucni eksperiment provjere Mejsnerovog efekta.
OK. Hvala na detaljnom.pojasnjenju :thumbup:

Cekamo da iskopaju to sto su detektovali georadarima. Nadam se da ce nam to svima razjasniti stvari o kojima pricaju.
belfy

#1713 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Dozer wrote: 14/03/2026 08:55
belfy wrote: 14/03/2026 00:12

Znam da rijetko vadim korijen, jer ne dodjem do njega, sto iz poznate ili nepoznate :lol:

A piva...preferiram 38-42% :D
oh, pa ti si onda samo u top 40%... :D

pa, sta da ti kazem. onda moras obnoviti osnovne formule i postulate. korijen iz poznate znas kako se radi i koji je rezultat, ali ako je nepoznata, onda je to malo teze i tu samo najbolji "matematicari" uspiju. usput budi receno - nisam ni blizu da budem vrhunski matematicar, ja sam samo ispricao vic. :mrgreen:

P.S. da, sada jasem na lovorikama i jako mi je drago da se matematicki vic svidio mnogima, pa cak i pravnicima. :P
Dozer

#1714 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Ko je pravnik...?
belfy

#1715 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Dozer wrote: 15/03/2026 00:19 Ko je pravnik...?
Chmoljo greboga ti (doduse, i Bata koji vjerovatno cita, ali on odbija da se javlja na moje postove iz nekog straha). znam da ti nisi. ti si ekonomista koji nece da se bavi "poljoprivredom" koja ukljucuje vadjenje korijenja i rasadjivanja sjemena... :D

P.S. dobro, imas nesto i oko poljoprivrede. volis zaljevati... :D
P.P.S. i cestitke na 32 hiljaditom postu iznad. ti bas volis baljezgat... :P

Last edited by belfy on 15/03/2026 00:50, edited 2 times in total.
Dozer

#1716 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

belfy wrote: 15/03/2026 00:36
Chmoljo greboga ti (doduse, i Bata koji vjerovatno cita, ali on odbija da se javlja na moje postove iz nekog straha). znam da ti nisi. ti si ekonomista koji nece da se bavi "poljoprivredom" koja ukljucuje vadjenje korijenja i rasadjivanja sjemena... :D

:lol: :lol: :thumbup:
Nisam ni upratio.postove... Al' i nije neka sila. 5 postova dnevno.
belfy

#1717 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Dozer wrote: 15/03/2026 00:50

eto, ostavio sam ti i slicicu iznad da je mozes sacuvati, isprintati i uokviriti... :D
Dozer

#1718 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

belfy wrote: 15/03/2026 00:51

eto, ostavio sam ti i slicicu iznad da je mozes sacuvati, isprintati i uokviriti... :D
:lol:
Pih...tanko je to za 17 i po dinago :D
belfy

#1719 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Dozer wrote: 15/03/2026 00:52
belfy wrote: 15/03/2026 00:51

:lol:
Pih...tanko je to za 17 i po dinago :D
ti si ovdje na forumu mladji od mene, tako da - primi ga. mislim, poklon... ima i moj komentar ispod sto doprinosi kredibilitetu, jel... isprintas, i uokviris... :-D :bih:
necko_hz

#1720 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by necko_hz »

drag_gost wrote: 14/03/2026 11:24Jesam, da ispostujem ovu diskusiju, a i zbog nauke same.
Samo da pohvalim. :thumbup:

Od samog rezona, postova i objašnjenja (baratanje materijom) do pristupa diskusiji i sagovorniku/sagovornicima. Svaka čast. :thumbup:
drag_gost

#1721 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

necko_hz wrote: 15/03/2026 01:01
drag_gost wrote: 14/03/2026 11:24Jesam, da ispostujem ovu diskusiju, a i zbog nauke same.
Samo da pohvalim. :thumbup:

Od samog rezona, postova i objašnjenja (baratanje materijom) do pristupa diskusiji i sagovorniku/sagovornicima. Svaka čast. :thumbup:
Hvala ti, tema je generalno dosta siroka.
Dozer

#1722 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Hvala @belfy :D

@drag_gost
Slazem se da je tema siroka, medjutim, iako se naslov tice samo NLO-a, mislim da je tu sasvim jasno da sam pojam NLO-a za sobom povlaci cijeli niz vezanih stvari, a u to neminovno spadaju razna svjedocenja, snimci, ljudi, istorija, geologija, arheologija i fizika.

Vjerujem da ces se sloziti da postoje mnoge druge stvari koje mi jos ne znamo niti razumijemo iz navedenih sfera, a definitivno su povezane s postojanjem NLO-a.
drag_gost

#1723 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 15/03/2026 09:22 Hvala @belfy :D

@drag_gost
Slazem se da je tema siroka, medjutim, iako se naslov tice samo NLO-a, mislim da je tu sasvim jasno da sam pojam NLO-a za sobom povlaci cijeli niz vezanih stvari, a u to neminovno spadaju razna svjedocenja, snimci, ljudi, istorija, geologija, arheologija i fizika.

Vjerujem da ces se sloziti da postoje mnoge druge stvari koje mi jos ne znamo niti razumijemo iz navedenih sfera, a definitivno su povezane s postojanjem NLO-a.
Ma naravno, to je nedvosmisleno jasno. Meni nije problem da prihvatim bilo sta sto se naucno moze dokazati danas i ono sto ce se dokazati. Jedini problem imam sa tvrdnjama da se zna sta je.

Kuglaste munje, kratki radio impulsi iz svemira (misli se da dolaze od vrlo jakih neutronskih zvijezda, magnetara, ali nema dokaza), tamna materija (mozda najveci problem moderne fizike, a znamo da postoji, mjerenja to potvrdjuju), wow signal iz 1977. godine, animalije brzina na sondama Pioneer 10 i 11,. Sve se to moze izmjeriti ili se izmjerilo, dokumentovalo, ali ne znamo sta su ti fenomeni. Takodjer, svijest kao posebna kategorija. Znamo sta je, ali ne znamo kako nastaje subjektivno "ja". Ogromna su istrazivanja trenutno u AI svijetu, medjutim subjektivno "ja" nam ostaje misterija. Ima pomaka, misljenje je oko 2030-te da cemo znati vise.

Sve su to fenomeni za koje znamo da postoje kao i NLO, ali, trenutno objasniti ne mozemo.
Dozer

#1724 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Tacno tako.
I ja, u svemu tome, samo razmisljam "na glas" ovdje, sa nekim svojim licnim pretpostavkama i zakljuccima baziranim na postojecim informacijama i dokazima, a za koje smatram da su sasvim logicni.

Pretpostavljam da ti je poznat slucaj "odzvanjanja Mjeseca" iz, cini mi se, trece Apolo misije. Tada su na Mjesec postavili seizmicke senzore, a onda su nakon polijetanja otkacili lansirni modul i ciljano ga aterirali/bacili na povrsinu u blizini tih senzora.
Ono sto je zabiljezeno ni do danas nije objasnjeno, bar ne zvanicno, a desilo se da je Mjesec vibrirao poput zvona oko sat vremena.

To je mnoge naucnike navelo da misle da je Mjesec supalj, ali sto je iz naseg geoloskog znanja i shvatanja nemoguce. Logicno, automatski se nametnulo pitanje - da li je Mjesec vjestacki?

Postoji tu jos elemenata koji navode na to pitanje, poput same njegove pozicije izmedju Zemlje i Sunca, jer se nalazi na idealnoj udaljenosti za regulisanje poznatih stvari na koje utice na Zemlji.
Tu je onda i sama njegova velicina, koja je opet idealna za uticaj kakav ima na Zemlju.
Dalje, njegova okomita osa rotacije u odnosu na Zemlju, zbog cega nikad ne vidimo drugu, tzv. Tamnu stranu Mjeseca.
I, na kraju, imamo poznate i nikad zaista razjasnjenje snimke s te Tamne strane, na kojima se vide nizovi svjetala na povrsini.

A, evo i jedan stari snimak s STS-a, iz 1991., koji je takodjer ostao nerazjasnjen, ali na kojem se jasno vidi kako NLO mijenja putanju, ubrzava i nestaje, a sekundu kasnije tuda prolazi nesto kao projektil, a sto je doslo sa Zemlje.

Last edited by Dozer on 15/03/2026 11:20, edited 1 time in total.
drag_gost

#1725 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

U duhu teme, zastracujuca je pomisao da nismo sami, ali je mnogo strasnija da mozda jesmo. Licno, vjerujem da nismo, ali i da smo nekoliko stoljeca daleko od bilo kakve komunikacije koju bismo mi inicirali. Moramo srediti sebe prvo. Da li cemo to uraditi ikada, ne znam, volim vjerovati da cemo biti pametni i da hocemo, medjutim, moracemo sebi dati sansu da prezivimo toliko. Mi, kao vrsta, se i dalje vodimo plemenskim normama ponasanja, samo smo naucili da sebe lazemo.
Post Reply