Dozer wrote: ↑14/03/2026 10:56
@drag_gost
Pa polako. Ako uspiju dokazati bilo sta, onda ce se valjda pojaviti i u nekoj naucnoj publikaciji.
A, jesi odgledao sve? Kako nije postignut Mejsnerov efekat?
Fino se vidi da nakon prestanka kljucanja u tecnom azotu, sto znaci da je ohladjeno na temp. azota, i stavljanja iznad magneta, taj komad keramike sklizne u stranu od magneta, bez da padne direktno na magnet.
Sve je to jos u fazi istrazivanja, ne moze ni biti odmah u naucnoj publikaciji.
Jesam, da ispostujem ovu diskusiju, a i zbog nauke same.
Kako nije postignut? Iz iskustva prije svega, demonistrirao sam godinama sami efekat studentima, muzejima, i po bjelosvjetskim laboratorijama.
Prvo za temperaturu. Nisam vidio snazno ključanje jer se azot naglo isparava, vidio sam sloj plina koji isparava. Ne mogu to dokazati, vec cisto iskustveno pisem.
Medjutim, ono sto mogu jeste to da postoje jasna pravila, odnosno koraci koji se moraju potvrditi da bi Mejsnerov efekat bio postignut. To sto je komad keramike skliznuo u stranu nije dovoljno i to je najlaksi nacin da se sami proces lazira za lakomislene. Za publiku TV reality programa. Bez uvrede. Klasican nacin demonstracije Mejsnerovog efekta je levitacija. Dakle, mali disk superprovodnika lebdi nekoliko milimetara iznad magneta i ostaje stabilan u tom polozaju. Nakon toga se okrene magnet, pa se pomjeri superprovodnik i objekat ostaje zaljucan na istom polozaju. Nakon toga se mjeri to da li je elektricni otpor pao na nulu, pa se izmjeri kriticna temperatura, pa magnetizacija materijala. Tek nakon toga se to mora reprodukovati u drugoj laboratoriji u uslovima te laboratorije. Pomjeranje u stranu na TV ekranima je nista, doslovno nikakav naucni korak. Ako nagadjam, a ako nije lazirano, onda je u pitanju diamagnetizam, feromagnetne cestice u materijalu ili neujednaceno magnetno polje. Mnogo sam slicnih "eksperimenata" vidio i pokusaja prevare. YBCO keramika (yttrium-barium-copper-oxide) ti je najbolja za ovakve eksperimente jer postaje superprovodnik na temperaturi tecnog azota.
Tako da temperatura u konacnici nije ni bitna, u ovoj emisiji nisu zadovoljeni uslovi za formalni naucni eksperiment provjere Mejsnerovog efekta.