Politicko desavanje u RS vol 1

Post Reply
Danguba

#7876 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

Jos im dajte Juznuinterkonekciju a pride dva aerodroma da nas bolje blate po svijetu.

Ovo je krivicno djelo kojim bi se trebalo baviti tuzilastvo.
banjaluka078
Moderator

#7877 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Da vidimo ko će prijaviti, a ko procesuirati.

Do sada sam upratila samo Suljagićevu reakciju.
Isner

#7878 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Isner »

banjaluka078 wrote: 14/03/2026 21:55 Da vidimo ko će prijaviti, a ko procesuirati.

Do sada sam upratila samo Suljagićevu reakciju.
Ova prica se vuce ima skoro godinu dana i ne znam zasto iz Federacije ne daju objašnjenje vec i oni nesto bjeze od odgovora.. Jesu kao državnu imovinu uknjizili crkve i groblja u Zenici, kod Mostara na nekoliko mjesta i u Kantonu Sarajevu na desetak mjesta...

Šta je u pitanju, ne znam al u prilozima se žale da im niko ne odgovara na dopise...
banjaluka078
Moderator

#7879 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Knjiže i u nemuslimanskim sredinama, pa ne vidim da Rod šizi zbog tog.

https://www.stolac.co/vijesti/bih/iz-rs ... isala-sebi

A evo prilike za razjasniti o čemu se radi, za Vladu FBiH.
Isner

#7880 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Isner »

Rod je placen za to i ovo mu je doslo kao penal.. I više štete ovo napravi nego da su iz Vlade FBiH na vrijeme rekli o cemu se radi..
Danguba

#7881 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

Isner wrote: 14/03/2026 22:26 Rod je placen za to i ovo mu je doslo kao penal.. I više štete ovo napravi nego da su iz Vlade FBiH na vrijeme rekli o cemu se radi..
Cuj o cemu se radi, u knjigama stoji da je to drzavna imovina sto znaci nije privatna, nije niko poklonio vjerskoj zajednici a ne vodi se na vjerskoj zajednici.
Sta ce onda biti?

Moze li IZ zagraditi sebi bez pitanja neku drzavnu imovinu i tvrditi kako im drzava otima?
Isner

#7882 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Isner »

Danguba wrote: 14/03/2026 22:46
Isner wrote: 14/03/2026 22:26 Rod je placen za to i ovo mu je doslo kao penal.. I više štete ovo napravi nego da su iz Vlade FBiH na vrijeme rekli o cemu se radi..
Cuj o cemu se radi, u knjigama stoji da je to drzavna imovina sto znaci nije privatna, nije niko poklonio vjerskoj zajednici a ne vodi se na vjerskoj zajednici.
Sta ce onda biti?

Moze li IZ zagraditi sebi bez pitanja neku drzavnu imovinu i tvrditi kako im drzava otima?
Nije baš tako.. ja sam naslijedio komad zemlje koji se granici s pravoslavnim grobljem.. Na svim zk izvodima i u katastru, do 2021 sam se granicio sa spc, a sad se granicim sa opštinom.. I meni su tu "uštinuli "nekih 200 kvadrata, jedna linija je kao greškom pomjerena...
Danguba

#7883 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

Isner wrote: 14/03/2026 22:56
Danguba wrote: 14/03/2026 22:46
Sta ce onda biti?

Nije baš tako.. ja sam naslijedio komad zemlje koji se granici s pravoslavnim grobljem.. Na svim zk izvodima i u katastru, do 2021 sam se granicio sa spc, a sad se granicim sa opštinom.. I meni su tu "uštinuli "nekih 200 kvadrata, jedna linija je kao greškom pomjerena...
Ne vjerujem.
Mora postojati razlog za to.

Nama su isto uzeli par dunuma sume(na papiru) koje je moj djed koristio a nikada nije imao grunt.
Imao je zk izvadak ali na tom dijelu nije imao grunt.
Osim nas niko to ne zna jer bi je inace isjekli kao i svu drugu drzavnu sumu.
Isner

#7884 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Isner »

ZK izvod i grunt su jedno isto.. Vjerovatno si mislio na katastar umjesto grunta... ZK je vlasnicki list, a katastar posjedovni list.. ZK ima snagu upisa vlasnickog prava, katastar nema...

Ako si upisan u ZK kao vlasnik, to je tvoje...
Danguba

#7885 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

Isner wrote: 15/03/2026 00:10 ZK izvod i grunt su jedno isto.. Vjerovatno si mislio na katastar umjesto grunta... ZK je vlasnicki list, a katastar posjedovni list.. ZK ima snagu upisa vlasnickog prava, katastar nema...

U pravu si. :thumbup:
Bilo upisano u katastar a nije u grunt.
Isner

#7886 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Isner »

Danguba wrote: 15/03/2026 00:23
Isner wrote: 15/03/2026 00:10 ZK izvod i grunt su jedno isto.. Vjerovatno si mislio na katastar umjesto grunta... ZK je vlasnicki list, a katastar posjedovni list.. ZK ima snagu upisa vlasnickog prava, katastar nema...

U pravu si. :thumbup:
Bilo upisano u katastar a nije u grunt.
Ako ti je dedo ili neko tvoj bio vlasnik predmetne parcele prije nacionalizacije a istu mu je država oduzela Zakonom od 1946 godine, imaš pravo na povrat... Ako su mu kojim slucajem složili čarlamu pa mu dali neku simbolicnu svotu novca i on prihvatio i potpisao, onda nemaš...

Ako mu je data parcela nakon 1946 na koristenje i na osnovu toga izvršen upis u katastar, pravno prvenstvo ima država ili onaj od koga su odcijepili tu parcelu koja je naknadno data drugom licu na upotrebu...

Da ne bude zabune, ja ne sporim državnu svojinu i državno zemljište ali pod okriljem tog zakona i tobože zaštite državne imovine, mnogi u katastru i opštinskim vijećima su se brutalno obogatili...
Danguba

#7887 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

Zanimljivo ali nije mjesto za raspravu. :thumbup:
muha_sa

#7888 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by muha_sa »

U genocidnoj tvorevini stanje redovno--čega se pametni stide zlocinci se time ponose :-)

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... k-1120404/

Komandant jedinice koja je učestvovala u genocidu u Srebrenici dobio spomenik

Image
banjaluka078
Moderator

#7889 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Danguba

#7890 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

banjaluka078 wrote: 16/03/2026 11:20 Sad će ga Karan opet predložiti.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/s ... ade/955832
Pljunes pa polizes, u najkracem.

Sta kaze Stanivukovic, ko bumerang, kako god fa bacis tri puta se vrati. :lol:

Treba imati zeludac za ovo a covjek jos uvijek glumi premijera

Sada treba pokrenuti legalnost odluka koje je donosio kao lazni premijer.
kuli1961

#7891 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by kuli1961 »

Kako se ono kaže- treća sreća? :D
To je jedini način da Vlada Republike Srpske bude "izabrana" u sskladu sa Ustavom- 1. ovlašteni predlagač mandatara (Predsjednik Republike); 2. "ko biva" konsultacije- ali sa svim parlamentarnim političkim partijama, ne samo sa pozicionim, kako to Minić priznade (u dijelu izjave koju sam slušao); 3. ekspoze mandatara sa prijedlog1om imena ličnosti ministara i 4. odlučivanje o prijedlogu Vlade pred NS RS.
Apsolutno sve prije toga što se desilo, tj. i prva i druga Vlada sa Minićem na čelu, su bile apsolutno neustavne. Nije nikakvo čudo što sa njima niko nije htio da se sretne, niti da razgovara.
Ti bestidnici u vrhu vlasti su shvatili da ipak moraju raditi po slovu Ustava tek kada su im Ameri to otvoreno rekli. Još jedan šamar, u nizu njih...
I dalje me čudi to što je Minić sebi dozvolio da si svašta stavi pod kapu, tj da izjavi, bubne o legitimitetu njegovih prethodnih Vlada, a odmah potom da je pravnik. Takve izjave ne mogu biti u istoj rečenici, nikako.
Ma džaba mi sve ovo drobimo ovdje, narednog oktobra će biračka stoka/ovca (a ne biračko tijelo) opet dati njima glas, obilato potpomognuta ponovnom krađom izbora, sada vjerovatno bolje prikrivenom.
mayab

#7892 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by mayab »

DRŽAVETINA BRALE :lol:
skupljac_zeljeza

#7893 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by skupljac_zeljeza »

Miniću, od reisa tebi. Ima 31 slika pa ćeš ih prepoznati. Reisul-ulema upriličio iftar za ambasadore: I u ovim blagoslovljenim trenucima ramazana mi molimo za mir

"Svi ambasadori koji su mi dolazili proteklih dana mi kažu da je vlada RS-a upitna", rekao je Minić u jednom trenutku.
Danguba

#7894 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Danguba »

Najnovije informacije iz marta 2026. pokazuju intenzivne diplomatske aktivnosti:

Slovačka: Minić se sastao sa ambasadorom Slovačke u BiH, Romanom Hlobenom, potvrdivši opredijeljenost Srpske za reformske aktivnosti.
Švajcarska: Razgovarao je sa ambasadorom Švajcarske u BiH, Gabrijelom Derigetijem, o saradnji institucija i obrazovnog sistema.
Grčka: Minić je razgovarao sa ambasadorkom Grčke u BiH o jačanju saradnje i mogućnostima proširenja.
Ja mislio oni ga legalizovali a oni mu isaretili da je donji ako tako nastavi...a on nam baca bombe o cemu su razgovarali.

Ovo je ocit primjer kada vidite bilo kaga da razgovara o necemu da mu nikada ne vjerujes sta je saopstio(Dodik, Vucic...)
skupljac_zeljeza

#7895 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Danguba wrote: 16/03/2026 14:53
Najnovije informacije iz marta 2026. pokazuju intenzivne diplomatske aktivnosti:

Slovačka: Minić se sastao sa ambasadorom Slovačke u BiH, Romanom Hlobenom, potvrdivši opredijeljenost Srpske za reformske aktivnosti.
Švajcarska: Razgovarao je sa ambasadorom Švajcarske u BiH, Gabrijelom Derigetijem, o saradnji institucija i obrazovnog sistema.
Grčka: Minić je razgovarao sa ambasadorkom Grčke u BiH o jačanju saradnje i mogućnostima proširenja.
Ja mislio oni ga legalizovali a oni mu isaretili da je donji ako tako nastavi...a on nam baca bombe o cemu su razgovarali.

Ovo je ocit primjer kada vidite bilo kaga da razgovara o necemu da mu nikada ne vjerujes sta je saopstio(Dodik, Vucic...)
A republika? Dogodine.
peca777

#7896 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by peca777 »

skupljac_zeljeza wrote: 16/03/2026 15:23 A republika? Dogodine.
pa ima...

:D :D :D \\
Predsjednik Vlade Republike Srpske Savo Minić razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Slovačke
skupljac_zeljeza

#7897 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

peca777 wrote: 16/03/2026 15:30
skupljac_zeljeza wrote: 16/03/2026 15:23 A republika? Dogodine.
pa ima...

:D :D :D \\
Predsjednik Vlade Republike Srpske Savo Minić razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Slovačke
Razgovarao je i reis prije nekoliko večeri sa punom salom ambasadora. Toliko raja da su zajedno i večerali. :D Čini mi se i da je i ruski bio. :mrgreen:

Image
mishic

#7898 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by mishic »

Od kada je svijeta i vijeka dobro i zlo su se međusobno smjenjivali u svojoj dominaciji na globalnom nivou.

Trenutno zlo žestoko trijumfuje na globalnom nivou a taj ambijent odgovara i koriste ga falisifikatori činjenica i istine na mnogim lokalnim nivoima među kojima Srbija i Entitet RS prednjaće.

Mnoge to iritira i s pravom se pribojavaju da će činjenice i istina još jednom biti zamagljene, sakrivene i falisifikovane kao što se to kroz povijest već događalo. Mitovi i mitomanija su nametani kao činjenice i istina iako su bili daleko od toga.

Zbog toga i takvog iskustva i ovo pribojavanje i izvjestan strah su opravdani.

Međutim, ovo su ipak druga vremena. Dvije ključne i bitne stvari više ne idu u prilog takvom trijumfu zla i laži.

Prva je silovit napredak i razvoj komunikacione tehnologije i druga, još važnija, buđenje one druge strane koja ustrajava na objektivnosti, činjenicama i istini.

I koliko god i falisifikatori mogli koristiti i zloupotrebljavati komunikacionu tehnologiju ta tehnologija onoj drugoj strani omogućava da u svakom trenutku pristupi sačuvanim izvorima, pisanim, video i drugim materijalima koji izravno demantuju laž i falisifikat, što do sada, nažalost, nije bio slučaj. Istina još uvijek su falisifikatori ažurniji, čak i organiziraniji i nameću narative koji se čine ubjedljivim. No, to je samo prividno, kratkoročno i "skrojeno" za publiku koja vapi za takvim narativima i izbjegava doći do objektivnih činjenica i informacija. To je naprosto postalo bjesomučno i idiotsko ponavljanje laži kojima se želi i sebe i što veći broj istomišljenika ubijediti da je to istina i da su te falisifikovane činjenice temelj falisifikatorske nadgradnje.

A sve to skupa nije više samo lokalno nadmetanje u toj nečasnoj raboti jer se na globalnom nivou zahvaljujući tehnologiji može bjelodano razdvojiti laž od istine i činjenica od falisifikata.

I na drugoj strani, ustrajavanje na istini, prezentiranje fakata i objektivnih činjenica iako nije dovoljno ažurno, brzo i dobro organizirano, postaje dostupno, sistematizirano i potkrijepljeno izvornim dokumentima, snimcima i drugim izvorima koji su nepobitni, neoborivi i neupitni za bilo koga ko teži za objektivnošću.

Ne možemo biti zadovoljni dinamikom prezentiranja tih činjenica ali svakako možemo njihovom snagom i nepobitnošću. Zbog toga, te njihove neupitnosti i neoborivosti oni dominiraju i na lokalnoj i na globalnoj razini.

Uz desetine hiljada drugih falisifikatorskih skupih projekata iza kojih stoje brojne institucije među kojima su SPC, Srbija i Entitet RS i svi njihovi intelektualni, organizacioni i finansijski kapaciteti takav najnoviji projekat i milion puta ponovljena laž o "izgonu Srba iz Sarajeva" i večeras je uprilićen i prijenosom RTRS učinjen dostupnim širokoj publici.

I koliko god bio "mudro" krojen taj pokušaj i ta milion puta ponovljena laž je čak i prisutnoj publici u sali pravila nelagodu i navlačila crven preko lica jer je bilo više nego očito da taj narativ nema niti može imati svoje utemeljenje u činjenicama. Tako su mitomanski referati i referenti izgledalo groteksno, smušeno i nategnuto da ih nikakvi aplauzi nisu mogli ni za jotu učiniti vjerodostojnijim.

Još jednom ponovljena i ponavljana laž tako je ostala gola i ogoljena i ni jedan pokušaj da se ona učini vjerovatnom nije joj priskrbio ni trun uvjerljivosti. Ostao je samo još jedna investicija u zlo u projektu koji odavno funkcionira po principu - što gore - tim bolje - makar u tom zlu i nosioci zla stradali.
LSD

#7899 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by LSD »

muha_sa wrote: 15/03/2026 12:58 U genocidnoj tvorevini stanje redovno--čega se pametni stide zlocinci se time ponose :-)

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... k-1120404/

Komandant jedinice koja je učestvovala u genocidu u Srebrenici dobio spomenik

Image
Milorad se promijenio. Nije to više onaj isti Dodik.
Jel tako Elmedine?
banjaluka078
Moderator

#7900 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Post Reply