Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajlac

#10351 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

tokio25 wrote: 12/03/2026 11:12 i znaci zbog toga ja cu sjesti u vozilo u kojem mogu ubiti nekoga i u kojem mogu sam poginuti
Pa nikad se do sad nije desilo da u momentu pojave tog konkretnog privremenog kvara, da ne mogu ha zakociti ha iskljuciti pa ukljuciti tramvaj itd. tj. ukrotiti ga, najvjerovatnije izmedju ostalog i zbog toga sto se nikome ranije nije to javilo nekoliko desetina metara pred krivinu od 90 stepeni koja pri onolikoj brzini tramvaja i vozaca i putnike zakotrlja/odbaci u stranu...
tokio25

#10352 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

Hajlac wrote: 12/03/2026 11:17
tokio25 wrote: 12/03/2026 11:12 i znaci zbog toga ja cu sjesti u vozilo u kojem mogu ubiti nekoga i u kojem mogu sam poginuti
Pa nikad se do sad nije desilo da u momentu pojave tog konkretnog privremenog kvara, da ne mogu ha zakociti ha iskljuciti pa ukljuciti tramvaj itd. tj. ukrotiti ga, najvjerovatnije izmedju ostalog i zbog toga sto se nikome ranije nije to javilo nekoliko desetina metara pred krivinu od 90 stepeni koja pri onolikoj brzini tramvaja i vozaca i putnike zakotrlja/odbaci u stranu...
znaci ako nije nikada ranije nece ni u buducnosti?
pa u tome i jeste problem sto mi sve ma nije se meni desilo
u svemu je tako
i ovi sto naprave fatalne sudare u saobracaju sa autom ko zna koliko puta su prestizali na punoj izbjegavali makazice sve do jednom
nije se ranije desavalo pa nece ni sada iako svjesno ides u rizik
to je samo dokaz koliko smo glup narod i koliko pravdamo glupost
Hajlac

#10353 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

tokio25 wrote: 12/03/2026 11:30
Hajlac wrote: 12/03/2026 11:17 Pa nikad se do sad nije desilo da u momentu pojave tog konkretnog privremenog kvara, da ne mogu ha zakociti ha iskljuciti pa ukljuciti tramvaj itd. tj. ukrotiti ga, najvjerovatnije izmedju ostalog i zbog toga sto se nikome ranije nije to javilo nekoliko desetina metara pred krivinu od 90 stepeni koja pri onolikoj brzini tramvaja i vozaca i putnike zakotrlja/odbaci u stranu...
u svemu je tako
i ovi sto naprave fatalne sudare u saobracaju sa autom ko zna koliko puta su prestizali na punoj izbjegavali makazice sve do jednom
Naravno, sta meni znaci sto postujem propise u saobracaju kad me svako malo zamalo ne udari neki divljak za volanom.

Sta mi znaci policija (i finansiranje iste nasim novcem) kad odmahuju na prijavljivanje provala u stanove, kradje mobitela na ulici, obijanja auta, kad prihvataju da jednim primljenim tel. pozivom od strane nekog tamo inspektora sefa smjene kurca palca propuste odredjeno auto ciji vlasnik krsi propise itd. a forenzika je samo misaona imenica - aktivira se tek kad se desi neko medijski zvucno ubistvo ili na internetu neko opsuje mater korumpiranom politicaru.

Korumpirani sistem stiti sebe, jer ima MOC - uvezani su i stite jedni druge na sto nacina, ukljucujuci i uz pomoc kojekakvih "novinara".

A na ledjima 'sitne ribe' se koplja slome redovno.
tokio25

#10354 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

Hajlac wrote: 12/03/2026 11:46
tokio25 wrote: 12/03/2026 11:30
Hajlac wrote: 12/03/2026 11:17 Pa nikad se do sad nije desilo da u momentu pojave tog konkretnog privremenog kvara, da ne mogu ha zakociti ha iskljuciti pa ukljuciti tramvaj itd. tj. ukrotiti ga, najvjerovatnije izmedju ostalog i zbog toga sto se nikome ranije nije to javilo nekoliko desetina metara pred krivinu od 90 stepeni koja pri onolikoj brzini tramvaja i vozaca i putnike zakotrlja/odbaci u stranu...
u svemu je tako
Naravno, sta meni znaci sto postujem propise u saobracaju kad me svako malo zamalo ne udari neki divljak za volanom.

Sta mi znaci policija (i finansiranje iste nasim novcem) kad odmahuju na prijavljivanje provala u stanove, kradje mobitela na ulici, obijanja auta itd. a forenzika je samo misaona imenica - aktivira se tek kad se desi neko medijski zvucno ubistvo.

Korumpirani sistem stiti sebe, jer ima MOC - uvezani su i stite jedni druge.

A na ledjima 'sitne ribe' se koplja slome redovno.
nisu vise u pitanju kolja nego tvoj licni zivot
znaci tebe ako divljak moze pokupiti u saobracaju daj da bez kocnica vozis ionako je svejedno
svjesno znaci sebe izlazes opasnosti
jebo direktore servisere putnike pjesake ostale vozace ti si u pitanju
znam da nekad moze otkazati al cu ja svejedno sjesti i rizikovati

jbt samo potvrdjujes koliko branimo (tj branis) glupe odluke ljudi

sta ima veze onda i ja krenem u pljackanje banaka kad me sistem ne stiti itd itd
Hajlac

#10355 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

tokio25 wrote: 12/03/2026 11:53 nisu vise u pitanju kolja nego tvoj licni zivot
znaci tebe ako divljak moze pokupiti u saobracaju daj da bez kocnica vozis ionako je svejedno

sta ima veze onda i ja krenem u pljackanje banaka kad me sistem ne stiti itd itd
Druze poenta svega ovoga je da bi "spengavanje" (iskljucivo) vozaca, kako su se preko Tuzilastva bili namjerili praveci hajku u medijima da je kao on opasan po javnost isto kao da je Mevlid Jasaravic jbt, znacilo 'pokrivanje' stvarno odnosno puno vise odgovornih za stanje tih tramvaja i pustanje takvih u promet - po vertikali sve gore do direktora GRAS-a, a potencijalno i do Ministarstva odgovornog za dato javno preduzece.

Pa sam cin pokusaja upada tog direktora u sobu za ispitivanje u stanici policije je krajnje inkriminirajuci odnosno sumnjiv. Sta on ima lafo "stititi" uposlenika bla bla - za to postoji vozacev ADVOKAT koji ima puno pravo biti prisutan na ispitivanju i tacka.
tokio25

#10356 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

Hajlac wrote: 12/03/2026 12:04
tokio25 wrote: 12/03/2026 11:53 nisu vise u pitanju kolja nego tvoj licni zivot

Druze poenta svega ovoga je da bi "spengavanje" (iskljucivo) vozaca, kako su se preko Tuzilastva bili namjerili praveci hajku u medijima da je kao on opasan po javnost isto kao da je Mevlid Jasaravic jbt, znacilo 'pokrivanje' stvarno odnosno puno vise odgovornih za stanje tih tramvaja i pustanje takvih u promet - po vertikali sve gore do direktora GRAS-a, a potencijalno i do Ministarstva odgovornog za dato javno preduzece.

Pa sam cin pokusaja upada tog direktora u sobu za ispitivanje u stanici policije je krajnje inkriminirajuci odnosno sumnjiv. Sta on ima lafo "stititi" uposlenika bla bla - za to postoji vozacev ADVOKAT koji ima puno pravo biti prisutan na ispitivanju i tacka.
poenta je da nakon sto je ucestvovao u nesereci sa smrtnim slucajem po zakonu treba biti pritvoren
ti ocito da bi ispalo da branis malog covjeka da si na strani naroda pokusavas da zaobidjes zakonsku odredbu i da "ti" krsis zakon tako sto oslobadjas vozaca

sad se ispostavilo da bi sa punim pravom zadrzavanje vozaca u pritvoru bilo opravdano jer je i on kriv
koliko sta kako to ce odrediti sudije a advokati i svi koji imaju dokaze protiv neka pokazu

tako da vozac je kriv
Hajlac

#10357 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

tokio25 wrote: 12/03/2026 12:09 poenta je da nakon sto je ucestvovao u nesereci sa smrtnim slucajem po zakonu treba biti pritvoren
ti ocito da bi ispalo da branis malog covjeka da si na strani naroda pokusavas da zaobidjes zakonsku odredbu i da "ti" krsis zakon tako sto oslobadjas vozaca

sad se ispostavilo da bi sa punim pravom zadrzavanje vozaca u pritvoru bilo opravdano jer je i on kriv
koliko sta kako to ce odrediti sudije a advokati i svi koji imaju dokaze protiv neka pokazu

tako da vozac je kriv
Zakon nalaze da bude bas mjesec dana pritvoren koliko je trazilo Tuzilastvo pod krinkom "opasnosti po javnost"?

Plus jos mjesec i tako do u nedogled kako to kod nas obicno biva, dok se oni koji imaju 'ledja' ne pokriju od su-odgovornosti.

Onaj standardni pritvor od 24 ili 48h bih razumio, ali mjesec?
tokio25

#10358 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

zakon nalaze koliko nalaze
valjda oni znaju bolje od rulje koja kaze
svi smo mi adnan
u biti nisu nista pogrijesili skoro niko ne gleda sigurnost na radu i kad neko nosi sljem ili rukavice kazu vidi pi*ke
Hajlac

#10359 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

tokio25 wrote: 12/03/2026 12:32 zakon nalaze koliko nalaze
svi smo mi adnan
u biti nisu nista pogrijesili skoro niko ne gleda sigurnost na radu i kad neko nosi sljem ili rukavice kazu vidi pi*ke
Fino te pitam da li nalaze bas citavih 30 dana?

Ako ne nalaze, jasno je ko dan da je vlast pokusala svaliti svu krivicu tj. uprijeti prstom iskljucivo na vozaca.
tokio25

#10360 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

Hajlac wrote: 12/03/2026 12:37
svi smo mi adnan

Ako ne nalaze, jasno je ko dan da je vlast pokusala svaliti svu krivicu tj. uprijeti prstom iskljucivo na vozaca.
nije tu vazna vlast ima tuzitelj ima odbrana ima sud i neka oni ustanove
i opozicija je svalila svu krivicu na ministra koji veze nema sa ovim i jos si izdejstvovali ostavku i eto dobili i sta ?
nisam pravnik pa ne znam koliko nalaze zakon
neka neko ko poznaje zakon kaze koliko nalaze

svejedno sada kad znamo da i vozac snosi krivicu jel treba sada ona rulja odgovarati sto su prisilli da se on pusti iako je trebao biti pritvoren?

vidis kako to ide u oba smjera i da je u ovom slucaju neko kriv sto nije zadrzan

ne moze zakon funkcionisati samo kad tebi odgovara
zilog

#10361 Re: Gras all about

Post by zilog »

Informaciju o latentnom, po zivot opasnom kvaru, vozaci i uposlenici GRAS-a cuvali ko drzavnu tajnu, sve do tenutka kada se desila tragedija.

Nakon toga se otvorili ko hala i poceli na sva usta laprdati o "nepredvidivom kvaru". Eto sad ih nije strah da izadju u javnost.

Dobro.

Ostaje samo, da se da odgovor na vrlo vazno pitanje:

Posto smo svjedoci, da vozaci i drugi uposlenici GRAS-a, u kontaktima sa forumasima, pod velom anonimnosti, pricaju, kako o ovom slucaju, tako i o drugim nepravilnostima u i oko GRAS-a.

Kako to, da NIKO NIKAD, ne spomenu, potencijalno smrtonosan kvar na tramvajima, u kojima nam se voze najblizi???

Temeljno sam pretrazivao forum i internet. NIGDJE NI SPOMENA!!! Sve do 12.02.2026. KAKO?

Zato vas MOLIM, PREKLINJEM, zbog unistena dva mlada zivota, smanjite spinovanje o tom fantomskom kvaru, samo na osnovu naknadne pameti i price.
Hajlac

#10362 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

tokio25 wrote: 12/03/2026 12:44
svi smo mi adnan

i opozicija je svalila svu krivicu na ministra koji veze nema sa ovim i jos si izdejstvovali ostavku i eto dobili i sta ?

svejedno sada kad znamo da i vozac snosi krivicu jel treba sada ona rulja odgovarati sto su prisilli da se on pusti iako je trebao biti pritvoren?

vidis kako to ide u oba smjera i da je u ovom slucaju neko kriv sto nije zadrzan

Za tvoju informaciju vozac je u pritvoru bio 13-og do 15-og februara kad je pusten.
Zakonski rok za pritvor, obavljanje ispitivanja i pustanje iz istog je 24 sata a ne mjesec dana.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vozac-t ... /260213191
Vlast je imala namjeru minimalno mjesec dana ga drzati zatvorenog.

Bez pritiska javnosti ne bi ni Dan zalosti proglasili, koliko su se bili usrali i nadali da ce se sve cas posla slegnuti i zaboraviti.
muha_sa

#10363 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

Kako je nasto ovaj šejtanluk sa vještackom inteligencijom iliti AI (valjda je to jedno te isto) više ništa nit icemu vjerujem što vidim na nekom snimku :-) Meni je strašno to vidjet :-) al me u mene mi hanuma pegla i donosi da vidim :-) recimo--Marinko Rokvic dolazi na svoj grob :-) Nekakve mi mačke donosi da vidim--mačka pegla veš i ostale gluposti :-)

Jel moguce da je i ovaj najnoviji snimak tramvaja kako juri od željeznicke štimaljka tog AI :?
Hajlac

#10364 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

muha_sa wrote: 12/03/2026 13:10 Kako je nasto ovaj šejtanluk sa vještackom inteligencijom iliti AI (valjda je to jedno te isto) više ništa nit icemu vjerujem što vidim na nekom snimku :-) Meni je strašno to vidjet :-) al me u mene mi hanuma pegla i donosi da vidim :-) recimo--Marinko Rokvic dolazi na svoj grob :-) Nekakve mi mačke donosi da vidim--mačka pegla veš i ostale gluposti :-)

Jel moguce da je i ovaj najnoviji snimak tramvaja kako juri od željeznicke štimaljka tog AI :?
Ma nidje veze.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10365 Re: Gras all about

Post by Chmoljo »

muha_sa wrote: 12/03/2026 13:10 Kako je nasto ovaj šejtanluk sa vještackom inteligencijom iliti AI (valjda je to jedno te isto) više ništa nit icemu vjerujem što vidim na nekom snimku :-) Meni je strašno to vidjet :-) al me u mene mi hanuma pegla i donosi da vidim :-) recimo--Marinko Rokvic dolazi na svoj grob :-) Nekakve mi mačke donosi da vidim--mačka pegla veš i ostale gluposti :-)

Ma jok iskusno oko prepozna AI, a imaju i alati koji to rade.
tokio25

#10366 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

Hajlac wrote: 12/03/2026 13:06
tokio25 wrote: 12/03/2026 12:44

Za tvoju informaciju vozac je u pritvoru bio 13-og do 15-og februara kad je pusten.
Zakonski rok za pritvor, obavljanje ispitivanja i pustanje iz istog je 24 sata a ne mjesec dana.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vozac-t ... /260213191
Vlast je imala namjeru minimalno mjesec dana ga drzati zatvorenog.

Bez pritiska javnosti ne bi ni Dan zalosti proglasili, koliko su se bili usrali i nadali da ce se sve cas posla slegnuti i zaboraviti.
zakonski rok se moze i prodiuziti sa tih 24 sata na mjesec
i kao sto vidimo s pravom bi to uradili al jok nama ulica donosi izgleda odluke a ne sud i onda psujemo sto nema drzave

kao sto rekoh zakon se mora postovati i kad ne ide tebi u korist
muha_sa

#10367 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

Chmoljo wrote: 12/03/2026 13:12

Ma jok iskusno oko prepozna AI, a imaju i alati koji to rade.
Hvala :-D
Hajlac

#10368 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

@zilog

Imas clanke/tv priloge iz medija sa dvije potpuno razlicite strane koje nikakve veze nemaju sa Sarajevom, sa GRAS-om itd. dakle nepristrasne strane - da im je ovaj fenomen "zalijepljene voznje" odnosno zaglavljenih kontaktora koji kontrolusu rad motora POZNAT.

S tim da je jedna od te dvije strane izjavila kako im je nepojmljivo da cak i u tom momentu kad kontaktori polude, da ni kocnice ne rade.

A s obzirom da je tramvaj odmah odvezen u GRAS koji je upravo bio zaduzen za odrzavanje sistema na datom tramvaju, nikad sa sigurnorcu necemo znati u kakvom je zapravo stanju bio taj tramvaj u momentu nesrece.

Niti cemo znati da li je zaista snimac kamera bio pokvaren jos od davnog novembra prosle godine od kada fale snimci, a sto je Tuzilastvo skontalo tek jedno 4 dana nakon nesrece :-) .
Hajlac

#10369 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

tokio25 wrote: 12/03/2026 13:15 zakonski rok se moze i prodiuziti sa tih 24 sata na mjesec
i kao sto vidimo s pravom bi to uradili al jok nama ulica donosi izgleda odluke a ne sud i onda psujemo sto nema drzave

Ali nije zakonom propisano da mora biti 30 dana utamnicen, a eto lafo "rulja" preglasala postivanje zakona, kontas?

Sud odlukom o pustanju na slobodu nakon provedenih 24h u pritvoru nije ucinio nista protuzakonito kako pokusavas prikazati.
Last edited by Hajlac on 12/03/2026 13:20, edited 1 time in total.
tokio25

#10370 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

evo sve sto si odgovorio zilogu zar to nije scenarij da su se svi tamo pokusali pokriti da nisu krivi i da sakriju svoje odgovornosti ukljucujuci i vozaca koji je mogao nakon izlaska zvati kolege da obrisu snimke i sl

znaci bukvalno krivci a ovdje i u javnosti se potura da su oni zrtve jer rade u tim uslovima

kao sto neko rece ako niko drugi makar vozaci su mogli miijenjati firme po zelji jer je deficitaran broj vozaca na trzistu
Hajlac

#10371 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

tokio25 wrote: 12/03/2026 13:20 evo sve sto si odgovorio zilogu zar to nije scenarij da su se svi tamo pokusali pokriti da nisu krivi i da sakriju svoje odgovornosti ukljucujuci i vozaca koji je mogao nakon izlaska zvati kolege da obrisu snimke i sl

znaci bukvalno krivci a ovdje i u javnosti se potura da su oni zrtve jer rade u tim uslovima

kao sto neko rece ako niko drugi makar vozaci su mogli miijenjati firme po zelji jer je deficitaran broj vozaca na trzistu
Kako ce bolan bolan iz GRAS-a "kolege brisati snimke" kad je O D G O V O R N O S T osiguravanja dokaza na Tuzilastvu i Policiji ???

Ako nisu postupili po zakonu u smislu osiguravanja dokaza, primarna krivica za POSLJEDICE kompromitiranja dokaza je na njima, valjda ti je to jasno?
Last edited by Hajlac on 12/03/2026 13:23, edited 1 time in total.
tokio25

#10372 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

Hajlac wrote: 12/03/2026 13:19
tokio25 wrote: 12/03/2026 13:15 zakonski rok se moze i prodiuziti sa tih 24 sata na mjesec

Ali nije zakonom propisano da mora biti 30 dana utamnicen, a eto lafo "rulja" preglasala postivanje zakona, kontas?

Sud odlukom o pustanju na slobodu nakon provedenih 24h u pritvoru nije ucinio nista protuzakonito kako pokusavas prikazati.
ne znam je li produzen bio pritvor pa ga pustili
ako je tako bilo onda jesu uradili protivzakonito

u svakom slucaju sada imamo cinjenice da je trebao biti u pritvoru svo vrijeme tj do danas tacno
zilog

#10373 Re: Gras all about

Post by zilog »

Hajlac wrote: 12/03/2026 13:17 @zilog

Imas clanke/tv priloge iz medija sa dvije potpuno razlicite strane koje nikakve veze nemaju sa Sarajevom, sa GRAS-om itd. dakle nepristrasne strane - da im je ovaj fenomen "zalijepljene voznje" odnosno zaglavljenih kontaktora koji kontrolusu rad motora POZNAT.

S tim da je jedna od te dvije strane izjavila kako im je nepojmljivo da cak i u tom momentu kad kontaktori polude, da ni kocnice ne rade.

A s obzirom da je tramvaj odmah odvezen u GRAS koji je upravo bio zaduzen za odrzavanje sistema na datom tramvaju, nikad sa sigurnorcu necemo znati u kakvom je zapravo stanju bio taj tramvaj u momentu nesrece.

Niti cemo znati da li je zaista snimac kamera bio pokvaren jos od davnog novembra prosle godine od kada fale snimci, a sto je Tuzilastvo skontalo tek jedno 4 dana nakon nesrece :-) .
Samo da ponovim, a ponavljacu i na svakoj stranici sve dok se nastavlja ova travestija ozbiljne diskusije:
zilog wrote: 12/03/2026 12:59 Posto smo svjedoci, da vozaci i drugi uposlenici GRAS-a, u kontaktima sa forumasima, pod velom anonimnosti, pricaju, kako o ovom slucaju, tako i o drugim nepravilnostima u i oko GRAS-a.

Kako to, da NIKO NIKAD, ne spomenu, potencijalno smrtonosan kvar na tramvajima, u kojima nam se voze najblizi???

Temeljno sam pretrazivao forum i internet. NIGDJE NI SPOMENA!!! Sve do 12.02.2026. KAKO?
tokio25

#10374 Re: Gras all about

Post by tokio25 »

Hajlac wrote: 12/03/2026 13:22
tokio25 wrote: 12/03/2026 13:20 evo sve sto si odgovorio zilogu zar to nije scenarij da su se svi tamo pokusali pokriti da nisu krivi i da sakriju svoje odgovornosti ukljucujuci i vozaca koji je mogao nakon izlaska zvati kolege da obrisu snimke i sl

Kako ce bolan bolan iz GRAS-a "kolege brisati snimke" kad je O D G O V O R N O S T osiguravanja dokaza na Tuzilastvu i Policiji ???
sto nece brisati kad pokusavaju sav javasluk da sakriju
svi smo vidjeli vozace kako koriste mobitele u voznji
u servisu ko zna sta dole i kako rade i koliko kriminala ima tu
i kad se desi nesto zasto ne bi unistavalli dokaze samo da oni ne bi bili krivi za bilo sta

svi hoce nagrade zasluge i sl a niko nece odgovornost obaveze i sl

to smo jednostavno mi u svakoj pori zivota
Hajlac

#10375 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

tokio25 wrote: 12/03/2026 13:22
Hajlac wrote: 12/03/2026 13:19

ne znam je li produzen bio pritvor pa ga pustili
ako je tako bilo onda jesu uradili protivzakonito

u svakom slucaju sada imamo cinjenice da je trebao biti u pritvoru svo vrijeme tj do danas tacno
Pritvor nije bio produzen nakon prva 24 sata nego su vec u jutro 15-og odlucivali o ili produzivanju ili pustanju na slobodu nakon isteklih zakonskih 24h.

Uporno pokusavas spinovati da su ga protivno zakonu pustii na slobodu, eto pod prijetnjom ne znam cime - spaljivanju zgrade Suda mozda :-)
Post Reply