Bodkin wrote: ↑11/03/2026 12:05
dr_Evil wrote: ↑11/03/2026 11:58
Pa rekao bih da trebas provesti vrijeme uceci nesto da bi prije svega znao da postoji, a drugo da bi razvijao kapacitet mozga. Sjeti se koliko si mogao zapamtiti kao student, a koliko mozes danas, ne znam sta sam doruckovao, a kad sam polagao ekonomiju preduzeca imao sam knjigu od 600 stranica u glavi - ne sjecam se vecine, ali znam da postoji, i ako mi treba znam gdje cu pronaci. Ko nije ucio nece ni znati da mu treba jer nikad nije cuo za takvo sto.
Danas imas informaciju, odnosno pristup informaciji, ali to nije znanje. Internet odavno vec nije znanje svijeta na jednom mjestu, postao je necitljiv, valjda je to namjerno uradjeno da se moze prodati AI. Kud ce okrenuti AI vidit cemo, ali vec odavno sve sa rezervom uzimam, odlicna je trazilica moram reci - pomaze pravo.
Konceptualno je ai drugaciji od samo pretrazivanja. Nekad si morao naci stvari ali ih opet procitati i shvatiti. Danas ih mozes sumirati i pregledati iz 10 uglova za 2 minute.
Koncept ce se morati promijeniti. Zato sam stavio znanje/obrazovanje jer ce se ti pojmovi mijenjati. Davati odgovore na pitanja nece vise toliko biti bitno koliko ce biti znati postavljati prava pitanja ili nalaziti stvari koje nisu toliko ocigledne
Zivi bili pa vidjeli ali mislim da ce obrazovanje da se promijeni drasticno i nece vise biti o dijeljenju i prenosenju znanja i informacija. Ovdje ne govorim o prakticnim vjestinama
Mozda... ali onda ono sta ostane da ima znanje i razumije osnovu ce biti placeni ko kraljica elizabeta.
Pa iskreno, upload dokumenta uradim gospodinu chatgptu, i to sa pretplatom naravno, i onda vise vremena provedem ispravljajuci greske nego sto mi je trebalo da procitam. S druge strane me cesto uputi na pravi put oko nekih stvari oko kojih i ne znam bas mnogo.
Ne vjerujem da cemo doci u fazu da nemamo potrebno znanje, mozes to posmatrati kroz star trek prizmu, koliko god smijesno zvucali pozvati se na fransizu, imas inzinjere koji i dalje znaju sta rade, dok im AI pomaze pretraziti dokumente i izvesti simulacije, to jest olaksava posao - ali opet moras baratati materijom.
Vjerujem da cemo mi smrtnici(posto nije star trek, nego kapitalizam), obicna fukara, biti upravo kako si napisao, naucit ce nas da budemo korisnici, kmetovi, dok ce znanje ostati i postati(kako uzmes) rezervisano za burzoaziju. Nekad je znati pisati bila valuta i odlika bogatih...