IRAN

DaysleepeR

#60301 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

DaysleepeR

#60302 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

Plavo-bijeli wrote: 11/03/2026 08:50
DaysleepeR wrote: 11/03/2026 08:40 Dijete od 6-9 godina se ne ženi, ono se eventualno usvoji, ako već mu želiš dobro.

To je sve što ću reći o tome.
Ma kakvi, pa ja bih zabranio zenidbu i udaju prije 21g u danasnje doba, a za proslo doba...pa hajde taman da kazes zbog svega da se donekle i moralo, definitivno nije morao da spava sa njom kad je imala 9g a on 50+.
Nažalost, svako ima svoju mračnu stranu.
Tvrtko II Kotromanić

#60303 Re: IRAN

Post by Tvrtko II Kotromanić »

hajde na podforum religija oko tih rasprava
bacite oko na ovaj tekst prije nego sto krenete dalje pisati na tu temu: https://www.preporod.com/index.php/duho ... ikom-udaje
DaysleepeR

#60304 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

dr_Evil

#60305 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

DaysleepeR wrote: 11/03/2026 08:51
Uh, kakva je to igrica bila kad se sjetim :D
DaysleepeR

#60306 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

Peacean

#60307 Re: IRAN

Post by Peacean »

Better Man

#60308 Re: IRAN

Post by Better Man »

Sociolog wrote: 11/03/2026 08:17 Kako Radončić brani Trumpa i ulizuje se strancima :-)
Koji podaniči kreten
Radončić je ljudsko smeće i ološ od čovjeka. Ratni i poratni profiter i kriminalac i blizak saradnik Nasera Keljmendija i ostalih kriminalaca i profitera.
Plavo-bijeli

#60309 Re: IRAN

Post by Plavo-bijeli »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 11/03/2026 08:52 hajde na podforum religija oko tih rasprava
bacite oko na ovaj tekst prije nego sto krenete dalje pisati na tu temu: https://www.preporod.com/index.php/duho ... ikom-udaje
Posljednji moj odgovor na ovu temu.

Zanimljivo kako su izignorisani svi provjereni sahih hadisi u tom tekstu..svi...

Čak i ovo je puno fula koje se lako debunkiraju, pa ću jos jednom i ne mislim vise na ovoj temi jer nema poente.

1. Arapski historičari tog vremena (uključujući Ibn Kesira na kojeg se tekst poziva) često su koristili zaokruživanje brojeva kada su pisali o starosti. Reći da je neko "umro u stotoj godini" često je bila stilska figura za duboku starost, a ne precizan izvod iz matične knjige rođenih (koje tada nisu postojale).

2. Autor teksta uzima citate Imama Taberija i Ibn Kesira samo tamo gdje mu te brojke odgovaraju za njegovu računicu. Međutim, i Taberi i Ibn Kesir u svojim vlastitim knjigama na drugim mjestima otvoreno pišu i potvrđuju da je Aiša imala 9 godina kada je brak konzumiran. Autor teksta uzima njihove podatke o Esmi ili Ebu Bekrovoj djeci da bi napravio svoju matematiku, ali prešućuje šta ti isti historičari eksplicitno kažu o Aišinim godinama. To je ozbiljna mana u objektivnoj analizi teksta.

3. Kao što sam već rekao, autor ovog teksta ima zadatak da nešto kao pokaze da je istina, ili nije istina i samo traži isključivo argumente koji potencijalno idu u tom smjeru.
Da nemamo sve hadise, Kur'an, historijske podatke koji idu u suprotnom smjeru, te da ne znamo na osnovu njih koliko je ona godina imala, e onda moramo tražiti druge podatke da bi pokušali skontati koliko je godina imala.

To bi isto bilo da imaju podaci mene kada sam ja rođen, podatke o meni da sam rekao kad sam ja rođen, moja mama isto to rekla za mene, e onda neko nađe i kaže hmmm 2026 je na Tinderu stavio drugi broj godina, te kad se uzme u obzir da je 2006. već bio uveliko na internetu, a tih godina djeca nisu imala pristup toliki internetu, mozemo zakljuciti da je bio stariji...oono wtf..sta imas ista zakljucivati i sabirati i racunati kad imas provjerene dokaze.
Tvrtko II Kotromanić

#60310 Re: IRAN

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Plavo-bijeli wrote: 11/03/2026 09:08
Tvrtko II Kotromanić wrote: 11/03/2026 08:52 hajde na podforum religija oko tih rasprava
Posljednji moj odgovor na ovu temu.

Zanimljivo kako su izignorisani svi provjereni sahih hadisi u tom tekstu..svi...

Čak i ovo je puno fula koje se lako debunkiraju, pa ću jos jednom i ne mislim vise na ovoj temi jer nema poente.

1. Arapski historičari tog vremena (uključujući Ibn Kesira na kojeg se tekst poziva) često su koristili zaokruživanje brojeva kada su pisali o starosti. Reći da je neko "umro u stotoj godini" često je bila stilska figura za duboku starost, a ne precizan izvod iz matične knjige rođenih (koje tada nisu postojale).

2. Autor teksta uzima citate Imama Taberija i Ibn Kesira samo tamo gdje mu te brojke odgovaraju za njegovu računicu. Međutim, i Taberi i Ibn Kesir u svojim vlastitim knjigama na drugim mjestima otvoreno pišu i potvrđuju da je Aiša imala 9 godina kada je brak konzumiran. Autor teksta uzima njihove podatke o Esmi ili Ebu Bekrovoj djeci da bi napravio svoju matematiku, ali prešućuje šta ti isti historičari eksplicitno kažu o Aišinim godinama. To je ozbiljna mana u objektivnoj analizi teksta.

3. Kao što sam već rekao, autor ovog teksta ima zadatak da nešto kao pokaze da je istina, ili nije istina i samo traži isključivo argumente koji potencijalno idu u tom smjeru.
Da nemamo sve hadise, Kur'an, historijske podatke koji idu u suprotnom smjeru, te da ne znamo na osnovu njih koliko je ona godina imala, e onda moramo tražiti druge podatke da bi pokušali skontati koliko je godina imala.

To bi isto bilo da imaju podaci mene kada sam ja rođen, podatke o meni da sam rekao kad sam ja rođen, moja mama isto to rekla za mene, e onda neko nađe i kaže hmmm 2026 je na Tinderu stavio drugi broj godina, te kad se uzme u obzir da je 2006. već bio uveliko na internetu, a tih godina djeca nisu imala pristup toliki internetu, mozemo zakljuciti da je bio stariji...oono wtf..sta imas ista zakljucivati i sabirati i racunati kad imas provjerene dokaze.
let's agree to disagree
Sanjarko

#60311 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

:thumbup: Ma čitao sam slične tekstove itd, ali opet hadisi, Kur'an vs hadisi, u šta će ljudi da vjeruju više?

PS. Ne bi da spamamo temu više o ovome. Svako neka svoj sud donese o ovome i što šta ćemu.
HD_2015

#60312 Re: IRAN

Post by HD_2015 »

pici wrote: 11/03/2026 08:41
Fukuyama: Trump se nadao brzoj pobjedi protiv Irana. Sad su mu ostale tri opcije

"To bi značilo gađanje postrojenja za desalinizaciju, elektroenergetske mreže i prometne infrastrukture", rekao je. Takva strategija, upozorava Fukuyama, uzrokovala bi ogromnu patnju običnim Irancima.
Samo je stručnjak zaboravio da Iran nisu jadni Palestinci. Iran za dan može poravnati naftna polja i fabrike za desalinizaciju na cijelom Biskom istoku.

Onda nema više nafte u svijetu, Arapi gube pristup vodi - nastaje haos u njihovim društvima. Gube novac, povlače investicije iz USA, puca AI balon, Amerika tone u recesiju - kao što je onaj profa Kinez objasnio.

Ne znam koliko Izrael ovisi o fabrikama za desalinizaciju.
SmokingMan

#60313 Re: IRAN

Post by SmokingMan »

Israel is a global leader in desalination, with five major Mediterranean plants producing roughly 65-70% of its domestic municipal water. Using Sea Water Reverse Osmosis (SWRO), these plants—including Sorek and Ashkelon—turn seawater into potable water. This technology, key to combating severe droughts, also supplies water to the Sea of Galilee.
Tananarive

#60314 Re: IRAN

Post by Tananarive »

tzipiripi wrote: 11/03/2026 04:45
Rejhana wrote: 10/03/2026 23:09
Toffee karamela wrote: 10/03/2026 22:54 u vezi ovoga nosača aviona koji bježi ili ne bježi, ovdje na temi se od početka podastrla neka suluda teorija da se nosač ne smije gađati! Ejs :shock: Ne smije gađati - od koga!

Danas je portparol IRGC-a izjavio da očekuje da Amerikanci pošalju vojsku i udare kopneno, i da pošalju Gerald Ford u Hormuz. Simptomatično je što nije spomenuo Lincoln budući da je on bliže Iranu dok se Ford nalazi u Mediteranu. Po svemu sudeći Lincoln se povukao pred napadom i najvjerovatnije da je pogođen i oštećen.
Zamislit neku boleščinu sraćke, loša pokvarena hrana isl.... Jbt lajf na obično sranje čekaju u redu 45 minuta. To bi bio cirkus, hebo balističke :lol:

https://gulfnews.com/world/americas/sew ... .500452069
vojska namjerno začeplja čime stigne, hoće kući
kinvart

#60315 Re: IRAN

Post by kinvart »

Zab. sam dodati... Putnici koji su zaglavili na Ben Gurionu, odlaze turističkim autobusima u Egipat, odakle ih iz Kaira i Sharm el Sheyka avioni prevoze na odredišne destinacije.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#60316 Re: IRAN

Post by arman1 »

Sociolog wrote: 11/03/2026 08:17 Kako Radončić brani Trumpa i ulizuje se strancima :-)
Koji podaniči kreten
Unazad 20 godina radi čovjek za Mossad. Provjerena info. Zato je i pucao na mjesto ministra sigurnosti.
DaysleepeR

#60317 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

Uzimati kineskog profu Jiang Xiuqin-a sa oprezom...

Ima on raznih teorija koje nisu sve baš zdravorazumske...

Pored toga, lik je profesor u srednjoj školi.
dr_Evil

#60318 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Toffee karamela wrote: 10/03/2026 22:54 u vezi ovoga nosača aviona koji bježi ili ne bježi, ovdje na temi se od početka podastrla neka suluda teorija da se nosač ne smije gađati! Ejs :shock: Ne smije gađati - od koga!

ubili im prije samo 8 dana u atentatu vjerskog i ujedno i državnog poglavara ali nosač no no !

šta mislite da Italijanima asasiniraju papu, bi li štedjeli nosače i ostale američke bakrače po njihovim bazama!

ne učitavajte Irancima svoj seoski kukavičluk i bijedu i jad koju ste posisali od beskičmenjačke okoline!

čuj ti ne smije se na fking nosač aviona a usred najžešćeg rata! spržili im baze ali heej nosač mu ne dirajte!
Pa nek roknu onda, evo 2 sedmice proslo sta su potopili?

Pusti price...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#60319 Re: IRAN

Post by PreWiBa »

DaysleepeR wrote: 11/03/2026 09:28 Uzimati kineskog profu Jiang Xiuqin-a sa oprezom...

A i nije iz Kine, nego živi u Kanadi.
DaysleepeR

#60320 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

PreWiBa wrote: 11/03/2026 09:30
DaysleepeR wrote: 11/03/2026 09:28 Uzimati kineskog profu Jiang Xiuqin-a sa oprezom...

A i nije iz Kine, nego živi u Kanadi.
Obratno, živi i radi u Kini, a inače je iz Kanade.
DaysleepeR

#60321 Re: IRAN

Post by DaysleepeR »

ubili im prije samo 8 dana u atentatu vjerskog i ujedno i državnog poglavara ali nosač no no !

šta mislite da Italijanima asasiniraju papu, bi li štedjeli nosače i ostale američke bakrače po njihovim bazama!

ne učitavajte Irancima svoj seoski kukavičluk i bijedu i jad koju ste posisali od beskičmenjačke okoline!

čuj ti ne smije se na fking nosač aviona a usred najžešćeg rata! spržili im baze ali heej nosač mu ne dirajte!
Naravno da smije, ali nosač ima jaču PVO nego Tel Aviv.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#60322 Re: IRAN

Post by arman1 »

DaysleepeR wrote: 11/03/2026 09:37

I lošiju kanalizaciju.
dr_Evil

#60323 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Ma da smiju rokali bi oni njega, budimo realni da posalju 5-6.000 ljudi pod more, i opremu 10-ak milijardi dolara, plus, i to sto je ono plus najvaznije ponos vojske, odgovorno tvrdim da bi mrkvica bacio nuklearku. Ego.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#60324 Re: IRAN

Post by Truba »

DaysleepeR wrote: 11/03/2026 08:56
ukratko

hoće izraelski agresori da drugi plaćaju i ratuju za njihove interese...
kao oduvek od 1947
Sanjarko

#60325 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

dr_Evil wrote: 11/03/2026 09:55

Ma da smiju rokali bi oni njega, budimo realni da posalju 5-6.000 ljudi pod more, i opremu 10-ak milijardi dolara, plus, i to sto je ono plus najvaznije ponos vojske, odgovorno tvrdim da bi mrkvica bacio nuklearku. Ego.
Nije lako potopiti nosač aviona na nuklearni pogon, može se ima ideja i načina kako ali Iranci mislim da nemaju tu tehnologiju ni znanje još se kreće u grupi sa brodovima drugima i sa podmornicama.
Post Reply