IRAN
- Ludzak
#60276 Re: IRAN
I do kojeg zaključka dođoste? Ko su pravilniji, suniti ili šiiti?
-
Bossona
- AliceInChains
#60278 Re: IRAN
Fenomenalno pitanje. Je li se uopste raspravljalo oko toga?
Koja hriscanska vjera je pravilnija, Rimokatolička, evangelistička ili pravoslavna? Npr., koja ustanova prenosi pravilnije, srpska, ruska ili pak grčka? Da ostanemo samo kod glavnih
- SmokingMan
#60279 Re: IRAN
18 i 19 godina se pominju. Ali nema raadikalne razlike u spolnoj zrelosti u rasponu ovih godina.skupljac_zeljeza wrote: ↑11/03/2026 05:33Dobro si ovo samo što je potpuno i čisto iz sfere hadisih nauka i historije. Slabo ima veze sa Kur'anom. Ono što muhadisi u posljednje vrijeme otkrivaju je da je glavni argument razlika u godinama između Aiše i njene sestre. Njena sestra Esma bint Ebi Bekr prema mnogim historijskim izvorima bila je oko 10 godina starija od Aiše. Navode da je Esma umrla 73. godine po hidžri u dobi od 100 godina. Ako se to izračuna da je Esma rođena oko 27 godina prije hidžre Aiša bi onda bila rođena oko 17 godina prije hidžre. To bi značilo da je u vrijeme hidžre imala oko 17 godina, a brak bi bio konzumiran oko 18–19 godina. Tu zbrku je izgleda unio dedo kojeg spominješ Hišam ibn Urve. Poznati učenjak hadisa Malik ibn Enes je bio oprezan prema nekim Hišamovim predajama koje su se širile u Iraku. Nisu imali istu težinu hadisi koje je prenio ranije u Medini i hadisi koje je prenio kasnije u Iraku zbog pada preciznosti u starosti. Ima još nekoliko događaja iz historije koji idu u prilog ovome gore, ali nije tema. Nije ovo jedini sumnjivi hadis jer Šefik Kurdić je uspio izdvojiti cijelu knjigu apokrifnih hadisa.
To je meni prvo upalo u oko da otprilike imaju ako ne bolji, ali onda naš standard i oni prave proteste, a nama ovako lijepo.![]()
-
Crvene_brigade
#60280 Re: IRAN
Joe Rogan: Rat s Iranom je sulud, Trump je izdao birače!
Poznati podcaster Joe Rogan izjavio je da se pristaše predsjednika Trumpa osjećaju izdano zbog sukoba s Iranom, koji je nazvao "suludim". Rogan smatra da je Trumpova politika u suprotnosti s njegovim predizbornim obećanjima o zaustavljanju "besmislenih ratova", piše The Hill.
"To je suludo s obzirom na to na čemu je gradio kampanju. Mislim, zato se mnogi ljudi osjećaju izdano, zar ne? Kandidirao se s porukom 'Nema više ratova', 'Zaustavite ove glupe, besmislene ratove', a sada imamo rat za koji ne možemo ni jasno reći zašto smo ga započeli", rekao je Rogan u najnovijoj epizodi svog podcasta. Podsjetimo, Rogan je podržao Trumpa u izbornoj utrci 2024. te ga je ugostio u svom podcastu, no od reizbora više ga je puta kritizirao, ponajviše zbog imigracijske politike.
Zabrinutost i u redovima republikanaca
Brojni republikanski zastupnici izrazili su zabrinutost da bi Iran mogao postati dugotrajna obveza za SAD, nakon dva desetljeća sukoba u Iraku i Afganistanu.
Prošlog tjedna, zastupnik Tim Burchett izjavio je da bi se "MAGA glasači" trebali bojati da bi američka vojna akcija protiv Irana mogla prerasti u "još jedan vječni rat".
"Poručio bih im da ostanu zabrinuti", rekao je Burchett novinaru na pitanje ima li poruku za Trumpove pristaše. "Budite zabrinuti. Budite na oprezu. Pozovite nas na odgovornost. Zahtijevajte da budemo iskreni oko toga."
Prema novoj anketi Sveučilišta Quinnipiac, gotovo tri četvrtine anketiranih američkih glasača očekuje da će sukob u Iranu potrajati mjesecima ili duže. Čak 71 posto ispitanika vjeruje da će rat trajati "mjesecima", "oko godinu dana" ili "dulje od toga".
Trump: Ovo je pustolovina koja će uskoro završiti
Trump je sinoć rat nazvao "pustolovinom" koja će uskoro završiti.
"Ovo je bila samo pustolovina, nešto što se moralo napraviti. I vrlo smo blizu tome da je okončamo", rekao je Trump tijekom konferencije za novinare.
Predsjednikovi komentari uslijedili su nekoliko dana nakon što je izjavio da će od iranskog vodstva prihvatiti isključivo "bezuvjetnu predaju".
Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#60281 Re: IRAN
ovi ljudi bombarduju Iran bukvalno jer je Bibi tako htio, drugi razlog ne postoji
- mirota
#60282 Re: IRAN
neki dan usao u Pravoslavnu crkvu u Sarajevu, glavnu kod ekonomskog, bilo oko 300 ljudi, dao skroman prilog, upalio svijece za zive i mrtve, sluzba bila, dzaba kad je na staroslavenskom, skoro pa nista ne kapiram sta pop prica, a vjerujem i vecina vjernika, ja i nisam neki vjernik, krsten jesam ali pod stare dane skupa sa sinom, koji sad kaze da je ateista i prebacuje mi ponekad sto je krsten, rekoh obicaji, pa stas ??? Shiti ili suniti, svako misli da je on ispravan, a ovaj drugi jok..i to ce tako biti zanavijek a ljudi ginu za nista...navijam za Iran, jer ovo sto radi USA i Israel je slom morala, medjunarodnog prava, jaci tlaci princip, kad tad ce USA i Israel biti na koljenima...AliceInChains wrote: ↑11/03/2026 06:48Fenomenalno pitanje. Je li se uopste raspravljalo oko toga?
Koja hriscanska vjera je pravilnija, Rimokatolička, evangelistička ili pravoslavna? Npr., koja ustanova prenosi pravilnije, srpska, ruska ili pak grčka? Da ostanemo samo kod glavnih![]()
-
kinvart
#60284 Re: IRAN
Azerbejdžan
Čitao sam azerbejdžanske medije. Ni riječi, čak ni o nagađanju da je riječ o false flag operaciji izvedenoj od MOSSAD.
Predsjednička saopštenja prensena u medijima se odnose na osudu ispaljivanja drona od strane Irana. Sastavljena je i lista zemalja koja su podržala Azere.
Postoji svijest o nečijoj želji da ih se uvuče u rat. Moj neki dojam je da niko ne želi takav scenarij.
Nepotvrđeno, juče je iz Azerbejdžana otišao humanitarni konvoj s hranom za Iran. Njima je bila šega, obzirom da im, kako kažu, 70% hrane dolazi baš iz Irana.
Zanimljivo da je Bosna od ostalih vijesti, najbitnija vijest. Knjiga od Hajdaru Alijevu i njegovoj ženi, prevedena od Maide Musić je dostupna na našem tržištu, finansirana od Ambasade Azerbejdžana u BiH.
Stav Azera je isti kao kod Turaka: nas taj rat ne zanima.
V. Britanija
Konkretno: dron na kiparsku bazu...
Stalo je s onom vijesti da dron nije došao iz Irana.
Rasprava ide u dva smjera: Hezbollah ili Mossad. I onda jedni drugima prostiru argumente zašto bi u interesu jednih ili drugih bilo da gađaju dronom bazu. Ono što je činjenica je da dron nikako nije mogao doći iz Irana, zbog tehničkih nemogućnosti. Shaheed-136 nema dovoljno goriva da iz Irana dođe do Kipra.
Stav Britanaca ili bar ljudi kojima je ta tema bitna je: nije naš rat. Nema potrebe da Izraelu pomažemo išta. Ne zanimaju nas njihovi ratovi. Imaju dovoljno sredstava da sami vode svoje ratove.
No, šta s onim ostalim natpisima o balističkim raketama koje su padale na istu bazu? Kao nije samo jedan dron, više je njih...
Kasnije ću pisati o Izraelu.
Čitao sam azerbejdžanske medije. Ni riječi, čak ni o nagađanju da je riječ o false flag operaciji izvedenoj od MOSSAD.
Predsjednička saopštenja prensena u medijima se odnose na osudu ispaljivanja drona od strane Irana. Sastavljena je i lista zemalja koja su podržala Azere.
Postoji svijest o nečijoj želji da ih se uvuče u rat. Moj neki dojam je da niko ne želi takav scenarij.
Nepotvrđeno, juče je iz Azerbejdžana otišao humanitarni konvoj s hranom za Iran. Njima je bila šega, obzirom da im, kako kažu, 70% hrane dolazi baš iz Irana.
Zanimljivo da je Bosna od ostalih vijesti, najbitnija vijest. Knjiga od Hajdaru Alijevu i njegovoj ženi, prevedena od Maide Musić je dostupna na našem tržištu, finansirana od Ambasade Azerbejdžana u BiH.
Stav Azera je isti kao kod Turaka: nas taj rat ne zanima.
V. Britanija
Konkretno: dron na kiparsku bazu...
Stalo je s onom vijesti da dron nije došao iz Irana.
Rasprava ide u dva smjera: Hezbollah ili Mossad. I onda jedni drugima prostiru argumente zašto bi u interesu jednih ili drugih bilo da gađaju dronom bazu. Ono što je činjenica je da dron nikako nije mogao doći iz Irana, zbog tehničkih nemogućnosti. Shaheed-136 nema dovoljno goriva da iz Irana dođe do Kipra.
Stav Britanaca ili bar ljudi kojima je ta tema bitna je: nije naš rat. Nema potrebe da Izraelu pomažemo išta. Ne zanimaju nas njihovi ratovi. Imaju dovoljno sredstava da sami vode svoje ratove.
No, šta s onim ostalim natpisima o balističkim raketama koje su padale na istu bazu? Kao nije samo jedan dron, više je njih...
Kasnije ću pisati o Izraelu.
- SmokingMan
#60285 Re: IRAN
Pa u Azerbeijanu je diktatura druže. 
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#60286 Re: IRAN
Bi ce na kraju AI nas navukao"To je neoprostivo"
Američki senator otkrio detalje brifinga o ratu s Iranom: Nemaju plan ni za šta, ne znaju ni koji su ciljevi
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/amer ... /260311012
-
Sociolog
#60288 Re: IRAN
Kako Radončić brani Trumpa i ulizuje se strancima
Koji podaniči kreten
Koji podaniči kreten
-
zigzag
#60289 Re: IRAN
On to radi decenijama. Lični interes.
- jednonogi_Jack
#60290 Re: IRAN
Nešto kontam, jesu lukavi ovi zločinci. Svi mediji prenose kako će njihovi specijalci upasti u Iran i ukrasti uran, ali ne spominju u koliko sati, kako bi time iznenadili neprijatelja. Šta ti je isplanirana taktika, do u detalj.Sjedinjene Države razmatraju mogućnost slanja specijalnih snaga u Iran kako bi zaplijenili zalihe visoko obogaćenog uranija, prenijelo je nekoliko američkih medija pozivajući se na neimenovane izvore upoznate s planovima.
Portal Semafor navodi da je racija specijalnih operacija za zapljenu iranskog nuklearnog materijala jedna od opcija na stolu, dok Axios piše da Washington i Tel Aviv razmatraju potencijalno raspoređivanje kopnenih snaga kako bi osigurali materijal.
- SmokingMan
#60291 Re: IRAN
.For decades, Benjamin Netanyahu has been claiming that the country is on the verge of acquiring a nuclear weapon and must be stopped. As Prime Minister, he’s gotten virtually everything he’s wanted from every U.S. President, but, until now, they had yet to deliver on his biggest wish: a destabilizing war that incapacitates his enemies and allows him to build a “Greater Israel” throughout the Middle East.
After the strikes began, Netanyahu told a reporter that he had fulfilled his dream to bomb Iran thanks to Trump. “This coalition of forces allows us to do what I have yearned to do for 40 years,” he declared
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#60292 Re: IRAN
Strait of Hormuz Under Siege
UKMTO has reported a new incident this morning involving a container ship off the northern coast of the UAE after it was struck by an unidentified projectile.
The vessel has sustained significant damage and is now ablaze while transiting the Strait of Hormuz.
-
suspect_zero
- Plavo-bijeli
#60294 Re: IRAN
Off topic...
Nije imala 9 godina kad se udala za Muhammeda nego je imala 6, a kad je konzumirala brak sa njim je imala 9 tj kad je ušla u pubertet.
Nije to nikakav "starkelja" diktirao nikome, imaš na desetine različitih izvora i provjerenih hadisa koji govore direktno o tome da je bila mala djevojčica, a i koji govore o "6 i 9", jedino se u nekim spominje da je imala 7 kad se udala, a ne 6.
Većina tih hadisa su sahih Muslim i sahih Bukhari.
Neki od hadisa doslovno kazu "udala sam se sa 6, konzumirala sa 9, te sam se tada igrala sa lutkama".
Misliti da je toliko izvora pogrešno preneseno toliko godina i da su prenesene te stvari da se igrala sa lutkama, te da su njoj lutke bile dozvoljene jer je dijete, da joj je poslanik dozvoljavao da joj dođu prijateljice kod kuće:
"Igrala sam se s lutkama u prisustvu Poslanika, a moje prijateljice bi se igrale sa mnom. Kada bi on ušao, one bi se sakrile od njega, a on bi ih dozivao da se vrate i nastave igru sa mnom."
"Udala sam se za Poslanika kad sam imala 6 godina... Moja majka, Umm Ruman, došla mi je dok sam se ljuljala na ljuljaški sa svojim prijateljicama. Pozvala me je, a ja nisam znala šta želi. Uhvatila me je za ruku i odvela do vrata kuće... Tamo su me čekale žene ensarija koje su me sredile i namirisale. Iznenada, pojavio se Allahov Poslanik, i one su me predale njemu. Imala sam tada 9 godina."
Znači toliko izvora koji svi potvrđuju jedno te isto, historijski izvori koji potvrđuju da je tada to bilo i dugo godina poslije vrlo praktikovano, Kur'an koji nigdje to ne preventira tj po Kur'anu mozes spavati sa nekim ako ste u braku i ako je osoba ušla u pubertet.
Čitav taj sklop svega, najprovjerenijih prenosioca hadisa ćemo negirati, ali ćemo zato koristiti u potpunosti neprovjerene historijske podatke o godinama njene sestre i koristiti nekakvu matematiku i mentalnu gimnastiku da dođemo do toga da je imala 19, iako sve upucuje da nema šansi da je imala 19.
Da je iko ikada smatrao da su ti hadisi neprovjereni i da je Muhammed loš jer je sa 50+ godina spavao sa devetogodišnjom curicom, ti hadisi ne bi nikada dozivjeli 2026.
- DaysleepeR
#60295 Re: IRAN
Dijete od 6-9 godina se ne ženi, ono se eventualno usvoji, ako već mu želiš dobro.
To je sve što ću reći o tome.
- Čitalac
#60296 Re: IRAN
Čekamo glasanje...
The UN Security Council will vote later today on a resolution introduced by Bahrain condemning Iran for its attacks on several Arab countries in the region.
The proposed resolution calls for an immediate end to Iranian attacks on Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, the UAE and Jordan, as well as an end to the use of proxy groups.
- pici
#60297 Re: IRAN
Fukuyama: Trump se nadao brzoj pobjedi protiv Irana. Sad su mu ostale tri opcije
https://www.index.hr/vijesti/clanak/fuk ... 69828.aspx
Tri scenarija za Trumpa
Fukuyama smatra da će se Trump uskoro suočiti s teškim izborom ako Iran ne kapitulira. "Postoje tri mogućnosti", rekao je.
Prva je povlačenje uz proglašenje pobjede. "Prva je da Trump odustane, proglasi pobjedu i završi američke operacije, ostavljajući oslabljen, ali i dalje opasan iranski režim na vlasti", rekao je.
Druga opcija bila bi slanje kopnenih snaga u Iran. "Druga mogućnost je slanje kopnenih snaga, potez koji nosi očite opasnosti i u samom Iranu i politički unutar Sjedinjenih Država", rekao je.
Prema njegovim riječima, rat već sada nije popularan u američkoj javnosti, a slanje vojske u Iran učinilo bi ga još nepopularnijim. Treći scenarij bio bi daljnje širenje zračnih napada. "Treća mogućnost bila bi proširiti zračnu kampanju na sve širi raspon ciljeva", rekao je. To bi uključivalo napade na civilnu infrastrukturu.
Treća opcija znači golemu patnju za obične Irance
"To bi značilo gađanje postrojenja za desalinizaciju, elektroenergetske mreže i prometne infrastrukture", rekao je. Takva strategija, upozorava Fukuyama, uzrokovala bi ogromnu patnju običnim Irancima.
"Time bi se stvorila golema patnja za iranski narod koji Trump tvrdi da želi podržati", rekao je. Ako su većina vojnih ciljeva već neutralizirani, dodaje, daljnje bombardiranje gotovo neizbježno pogađa civile.
"Nakon što su većina vojnih ciljeva neutralizirana, daljnje bombardiranje neizbježno će pogoditi obične civile, kao što su Izraelci učinili u Gazi", rekao je.
"Sjedinjene Države bi, u biti, bombardirale ruševine", zaključio je.
da pitam AI sta je najbolje za žutog i klempavog
-
kinvart
#60298 Re: IRAN
Nasmija me.
Ma nisam samo medije čitao. Komentare gdje ih ima.
Izrael
Da bi pristupili forumu poput Tapuz, morate uključiti VPN. Sreća Proton je besplatan.
Komentari?
Očekivano podijeljeni.
Puno upisa ljudi kojima je dodijalo trčati u sklonište.
Ima ljudi koji napišu ipak smo pobili u Palestini 70.000 ljudi, a onda ih poklope desničari komentarima svi su to bili teroristi ili znaš ti šta je nama Hamas uradio. Paralele se mogu povući s našim ratnim bolima.
Muka im je nekima od života. S jedne strane stvarna opasnost, s druge nerazumijevanje poslodavaca u vezi ukupne situacije. Nisam sad ekspert za njihovo javno mnijenje, nakon sat vremena čitanja, ali mogu reći da je otprilike, kao i svugdje: ima zdravorazumskih komentara, ali onda satraše nacionalisti.
Pisali su ljudi o posljednjim ubistvima doseljenika na Zap. obali. Pa kad neko napiše vinovnike treba odmah strpati u zatvor, budu komentari niko nije kriv prije suđenja, treba ispitati jel muslimanska mržnja. Ili komentari da je autor vijesti istinski antisemit i mrzi Jevreje
Ima i tema gdje ljudi ljube sliku Satanyahua. Pozivaju na zajedništvo, da se zajednički prebrodi u ime višeg cilja. Koliko vidim, najviše ih boli ovo što je u zadnje vrijeme Tucker objavljivao.
Kada su izraelski mediji u pitanju, apsolutno svi do jednog guslaju režimsku priču. Chan14, Chan12, JP, ToI... Nema razlika. Chan12 i 14 su suprotne političke partije, ko u RS RTRS i BN TV.
Nisam znao da u Izraelu ima puno samoubistava... Kažu da pregone od posla. 12 sati radiš da bi mogao živiti. Sve ih ovo pogađa ekonomski.
Dvije trivia stvari:
1. https://he.wiktionary.org/wiki/%D7%91%D ... 7%92%D7%94
Jedna izraelska-hebrejska psovka. Kažu posuđenica s naših prostora, došla s našim migrantima poslije II svj. rata.
2. Kibbutz Shaar Haamakim je Kibbutz blizu Haife, kojeg su osnovali potomci rumunsko-jugoslavenskih jevreja. Bila je tema o ovim kibbutzima, kakav je koji (koji je najljepši, koji je najbolje organizovan), a neki lik napisa za ovaj "naš" da tamo žive dominantno glavati ljudi
Inače, u tom "našem" kibbutzu je nekad Bernie Sanders volontirao i živio (davno), a nastao je na prostoru nekadašnjeg palestinskog sela
Last edited by kinvart on 11/03/2026 08:50, edited 2 times in total.
- pici
#60299 Re: IRAN
Najveca grehota je djetetu ubiti djetinstvo... poslije ne znas kakav ce insan ispast.DaysleepeR wrote: ↑11/03/2026 08:40 Dijete od 6-9 godina se ne ženi, ono se eventualno usvoji, ako već mu želiš dobro.
- Plavo-bijeli
#60300 Re: IRAN
Ma kakvi, pa ja bih zabranio zenidbu i udaju prije 21g u danasnje doba, a za proslo doba...pa hajde taman da kazes zbog svega da se donekle i moralo, definitivno nije morao da spava sa njom kad je imala 9g a on 50+.DaysleepeR wrote: ↑11/03/2026 08:40 Dijete od 6-9 godina se ne ženi, ono se eventualno usvoji, ako već mu želiš dobro.