Gras all about
- Didier
#10251 Re: Gras all about
Ovi što brane vozača zaboravljaju jednu stvar, a to je da, ako postoji famozni kvar na mnogim tramvajima, to automatski znači da je svako ko njima upravlja odgovoran.
Ako preuzmeš neispravno vozilo na početku smjene, a uz to znaš da je neispravno, ti si saučesnik 100%, možda i najviše kriv.
Ako preuzmeš neispravno vozilo na početku smjene, a uz to znaš da je neispravno, ti si saučesnik 100%, možda i najviše kriv.
-
tokio25
#10252 Re: Gras all about
na snimku i ja imam utisak da u jednom trenutku ubrza
svejedno mislim da se odmah od pocetka pokusava sakriti javasluk u firmi od direktora do cistacice
svejedno mislim da se odmah od pocetka pokusava sakriti javasluk u firmi od direktora do cistacice
- dječak sa šibicama
#10253 Re: Gras all about
I meni izgleda kao da cijelo vrijeme ide istom brzinom, samo ovamo nakon semafora je blize i djeluje brze sto je logicno.
- dječak sa šibicama
#10254 Re: Gras all about
I uspjevaju, vec je sakriveno, GRAS je ko gnijezdo zohara - neunistiv. Ne da poredim njih sa zoharima vec uzimam zohare kao bica koja bi navodno prezivjela i atomsku katastrofu.
Tamo je 30 godina takvo stanje, nikad niko nizasta nije odgovarao. To je jedan od kartela u gradu.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#10255 Re: Gras all about
Ko god osvoji vlast, prioritet bi trebao biti gasenje grasa i osnivanje nove firme.
Ocito je da je tamo trebo prvo ici remont radnika pa onda pruge.
Ocito je da je tamo trebo prvo ici remont radnika pa onda pruge.
-
moimoi
#10256 Re: Gras all about
Cak bih rekla da je steta krenuo tim putem. Ako novi tram nisu grasovi + imaju posebnu firmu za odrzavanje.
Vjerovatno je plan “tiho” gasenje.
Ko bi se usudio da ugasi 1500 radnih mjesta preko noci?
-
zilog
#10257 Re: Gras all about
Zasto si stavio tacku na neko zamisljeno mjesto, kada se fino vidi, da je stub sa sekcionerom - lijevo od bijelog vozila?!Hajlac wrote: ↑10/03/2026 13:10Kratkotrajni prazan hod tj. prekid napojne mreze o kojem covjek prica uopste se ne nalazi niti pored skretnice niti na raskrsnici, nego se nalazi punih 93 meta prije skretnice/semafora tako da je u tom dijelu itekako potrebno jos "zadavati vucu" prije kocenja pred krivinom.zilog wrote: ↑10/03/2026 10:46Kroz raskrsnicu, skretnicu i 90 stepeni skretanje, nakon sekcionera, nije ni smio zadavati vucu, osim ako nije bas "puzio" pred sekcionerom. Samim tim ne bi moglo doci do famozne "zalijepljene voznje". To ce se sve vidjeti na snimku sa ambasade.stetoskop wrote: ↑10/03/2026 01:34
Svašta se naglabalo u prvih 48 sati u nedostatku informacija, jer stvari jesu misteriozne, a snimak iz auta je objavljen u prvih par sati.
Malo mi je čudno da željeznički stroj ide pa stoji na semaforu, obično to rade rutinski sporom vožnjom da ne zaustavljaju se, nego u pokretu dočekaju otvoren signal, osim ako je uobičajeni tajmig semafora promijenjen.
Nego ima još jedna zanimljiva stvar, što mi je upala u oko na Street View. Četvrti stub od raskrsnice prema željezničkoj je sekcioner ili šta već, vidi se na žicama, znači tu nakratko tramvaj gubi napon i prelazi na područje druge podstanice tj. novog izvora napajanja. Po snimku može biti da odatle dobiva ubrzanje i da taj prekid je mogao pokrenut stvar koja je krenula naopako.
A kroz taj sekcioner tramvaj ne bi smio prolaziti vučom, jer bi opterećenjem pravio veliki elektro udar. Tako da poslije sekcionera u praksi se zadaje vuča, a kroz sekcioner ide lerom.
Ali nijedan tramvaj ili takodje trolejbus pusten u promet ne smije biti poluispravan do te mjere da zbog "zadavanja vuce" na mjestu prekida kontaktne mreze poludi tj. postane neupravljiv i samim tim opasan po zivot kako putnika tako i vozaca.
Dalje, ako se tramvaj, kod sekcionera, kretao brzinom vecom od dozvoljene kroz raskrsnicu ispred, zasto tvrdis da je trebao zadavati dodatnu vucu?
- Chmoljo
#10258 Re: Gras all about
Pa ne bi svi nogu dobili. Ono sto valja bi preslo u novo preduzece.
Ali sasvim sigurno je u pitanju uhodani kancer koji cijeli kanton drzi ko taoca.
-
moimoi
#10259 Re: Gras all about
Naravno.. al znas kako bi “neki” to iskoristili i kakva halabuka bi se digla. Ovako laganinChmoljo wrote: ↑10/03/2026 17:17Pa ne bi svi nogu dobili. Ono sto valja bi preslo u novo preduzece.
Ali sasvim sigurno je u pitanju uhodani kancer koji cijeli kanton drzi ko taoca.
-
zilog
#10260 Re: Gras all about
Nakon ovoga sto se desilo, ne postoji politicar koji ce imati petlju da "ocisti" GRAS. Vidjeli smo kako je raja, iz zaleta, popusila pricu o "nepredvidivom kvaru" (taman onakvom da nikog u GRAS-u ne mozes okriviti), a zamisli tek kakve bi suze tekle i teorije se ispredale, da se krene sa ciscenjem.Chmoljo wrote: ↑10/03/2026 17:17Pa ne bi svi nogu dobili. Ono sto valja bi preslo u novo preduzece.
1. Prvo bi isao strajk
2. Kod Senada bi se javila Emina Fejzic, da kaze kako se zatekla u kafani, gdje su za susjednim stolom "Niksic" (taj neki novi) i Kabiri - dogovarali privatizaciju GRAS-a.
3. Forum bi bio preplavljen "argumentima", da je ciscenje Parka mnogo veci prioritet.
4. Protesti...
5. Ostavke...
-
moimoi
#10261 Re: Gras all about
Da proglasis stecaj moras svima dati otkaz. Niko se to ne bi usudio. To bi potop bio. Laganini ulazak.. ponudis nove ugovore probranim. Onem pred peMziju isplatis.. neradnici-se vidjamo.
- Haris.ba
#10262 Re: Gras all about
1000 ljudi je laganini dobilo otkaz u lukavackoj koksari nedavno.
U firmi koja je u kooperantima zaposljavala jos hiljade.
Niko nista. Malo ljudi prijetili eko katastrofa, vlast se nije ni pocesala.
Mislim da se preuvelicava vaznost danasnjih radnika. Poenta je samo da li ima vozaca. Zakon o radu stranaca se mijenja, uskoro cemo imati isti slucaj ko u Beogradu sa vozacima iz Nepala u javnom prevozu.
I to je to. Skoro niko vise ne moze ucjenjivati. Ostace ta neka zanimanja malo zastocenija tipa obrazovanja u skolama.
-
moimoi
#10263 Re: Gras all about
Sa je “drzava” za sebeHaris.ba wrote: ↑10/03/2026 17:541000 ljudi je laganini dobilo otkaz u lukavackoj koksari nedavno.
U firmi koja je u kooperantima zaposljavala jos hiljade.
Niko nista. Malo ljudi prijetili eko katastrofa, vlast se nije ni pocesala.
Mislim da se preuvelicava vaznost danasnjih radnika. Poenta je samo da li ima vozaca. Zakon o radu stranaca se mijenja, uskoro cemo imati isti slucaj ko u Beogradu sa vozacima iz Nepala u javnom prevozu.
I to je to. Skoro niko vise ne moze ucjenjivati. Ostace ta neka zanimanja malo zastocenija tipa obrazovanja u skolama.
Ovdje kada 1000 radnika ostane bez posla.. taj pusi izbore.
- Haris.ba
- dječak sa šibicama
#10265 Re: Gras all about
Koksara je, navodno tako kazu tuzlaci, uhljebistan SDA bio. Pa su valjda uhljebi prihvatili poraz sutke jer stranka naredila. Mislim pretpostavljam, nagadjam.
Ovi GRASovci su ko banda, ko mafija, spremni praviti nerede po gradu. Nisu jednom, sjecam se napada na centrine vozace, sa letvama su ih ganjali.
Zna se ko su odakle su vecinom.
Ovi GRASovci su ko banda, ko mafija, spremni praviti nerede po gradu. Nisu jednom, sjecam se napada na centrine vozace, sa letvama su ih ganjali.
Zna se ko su odakle su vecinom.
- I naravno Dzej
#10266 Re: Gras all about
I ja sam isto primjetio, tramvaj je ubrzao kada su krenula vozilatuitamo wrote: ↑09/03/2026 20:55 Na ovom danas objavljenom snimku se vidi da tramvaj ide nekom normalnom brzinom preme semaforu. U trenutku kada kreću auta i tramvaj ubrzava. Sigurno mu se otvorio semafor. Kako sada vjerovati da je tramvaj sam ubrzao i gdje je granica ubrzanja vozača i ubrzanja tramvaja tom nekom greškom?
-
noviclan
#10267 Re: Gras all about
Realnost je da su i radnici, vozaci, priznali da upravljaju neispravnim vozilima. Ma brate nisi kod privatnika pa da "moras" sjesti u kamion sa glavom u torbi nego u javnoj firmi dok ne napravis i ne das potpis i pecat da je ispravno ne sjedas u isto i tacka. To je ono nece meni i drugi su vozili kuburili sve do jednomDidier wrote: ↑10/03/2026 15:40 Ovi što brane vozača zaboravljaju jednu stvar, a to je da, ako postoji famozni kvar na mnogim tramvajima, to automatski znači da je svako ko njima upravlja odgovoran.
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#10268 Re: Gras all about
Znamo i mi da su ta vozila neispravna, pa istim tim vozilima šaljemo djecu da idu u školu. Ali eto ako se šta ne daj bože desi, vozač će odgovoarati i riješen plroblem.
-
tuitamo
#10269 Re: Gras all about
Da. E sada da li je tramvaj vidio semafor i auta pa ubrzao samI naravno Dzej wrote: ↑11/03/2026 00:08I ja sam isto primjetio, tramvaj je ubrzao kada su krenula vozilatuitamo wrote: ↑09/03/2026 20:55 Na ovom danas objavljenom snimku se vidi da tramvaj ide nekom normalnom brzinom preme semaforu. U trenutku kada kreću auta i tramvaj ubrzava. Sigurno mu se otvorio semafor. Kako sada vjerovati da je tramvaj sam ubrzao i gdje je granica ubrzanja vozača i ubrzanja tramvaja tom nekom greškom?
ili je vozač dodao gas do daske
ili je pak vozač dodao gas pa se gas zalijepio, enigma je za riješiti. Nakon ovog snimka samo to ostaje.
- Haris.ba
#10270 Re: Gras all about
Kojim neispravnim vozilima se salju djeca u skolu? Stari tramvaji su povuceni.
Ako postoji ikakva mogucnost nekontrolisanog ubrzanja vozila to vozilo je neispavno.
To sto se u Grasu to znalo i sutilo je druga stvar.
- Hajlac
#10271 Re: Gras all about
Odakle tebi pravo da tvrdis kako se tramvaj "kod sekcionera kretao vecom brzinom od dozvoljene" ???
Shvatas li ti uopste da se ni na ovom snimku ne vidi kretanje tramvaja PRIJE zgrade Tehnicke skole tj. tamo ispred zgrade BH Telecoma?
Last edited by Hajlac on 11/03/2026 09:07, edited 2 times in total.
- drug_profi
#10272 Re: Gras all about
Ako je to normalna stvar, onda bi na potezu od S krivine do S krivine u krug stalno bilo naredanih automobila pod tramvajem.
To je 5 kilometara pruge koju tramvaji dijele sa automobilima. Ako se desava da zalijepi, onda bi se deasvale konstantne nesrece tipa da je tramvaj naredao auta ispred sebe.
Dakle ili se ne desava cesto, ili je lako "odlijepiti".
To je 5 kilometara pruge koju tramvaji dijele sa automobilima. Ako se desava da zalijepi, onda bi se deasvale konstantne nesrece tipa da je tramvaj naredao auta ispred sebe.
- Chmoljo
#10273 Re: Gras all about
da ne govorimo i da nema auta, imaju račvanja na skenderiji, nedžarićima, kod remize, čengić vila, a i oštre krivine na s krivinama, vijećnica, ilidža.drug_profi wrote: ↑11/03/2026 08:57 Ako je to normalna stvar, onda bi na potezu od S krivine do S krivine u krug stalno bilo naredanih automobila pod tramvajem.
ako se dešavaju ta zaljepljivanja tako često, kako je moguće da tramvaji nisu češće iskakali na tim mjestima? čisti zakon velikih brojeva
-
tokio25
#10274 Re: Gras all about
pa dovoljno je da jednom zalijepi od marijin dvora do bascarsije i nazad i sigurno bi bilo nesreca mnogo vise nego sto je bilo ako je ikako bilo mada ne sjecam se
- Hajlac
#10275 Re: Gras all about
A izvini ko je to iz GRAS-a tvrdio da se 'zaljepljivanja' kontaktora desava "cesto" ?Chmoljo wrote: ↑11/03/2026 09:10da ne govorimo i da nema auta, imaju račvanja na skenderiji, nedžarićima, kod remize, čengić vila, a i oštre krivine na s krivinama, vijećnica, ilidža.drug_profi wrote: ↑11/03/2026 08:57 Ako je to normalna stvar, onda bi na potezu od S krivine do S krivine u krug stalno bilo naredanih automobila pod tramvajem.
ako se dešavaju ta zaljepljivanja tako često, kako je moguće da tramvaji nisu češće iskakali na tim mjestima? čisti zakon velikih brojeva
Krojite ovdje nekakve price ko kakve nane na sijelu kad se okupe.
AFAIK, vozaci spominjali tipa "desilo se i meni prije 10 godina".