Kakav bolid, grob te ne jebo, sta je ovo, paralelni svijetovi?
Fakat sam star da ga slusam vise…
Kakav bolid, grob te ne jebo, sta je ovo, paralelni svijetovi?
Meni samo nije jasno kako se sada svi osjećaju koji su ovom pokemonu dali glas. Lik se iz presa u pres piša po cijeloj naciji svojim lazima, opservacijam i MAGA šhitom. Vjerujem da se ono osjećaju baš posrani, a da nisu ni kakili. Gandalf, haver mi je zivio tamo skoro 10 god. Veli da je najveci dio republikanaca ovakvog tipa, bijele i nadmene američke seljačine. Ima li iko normalan u tom bazenu?GandalfSivi wrote: ↑09/03/2026 23:13Kakav bolid, grob te ne jebo, sta je ovo, paralelni svijetovi?
Ja kontam nisam ga dobro čuo, fakat je to izvalio. Ne usudi se novinarka da ide s podpitanjem, pa otkud im?
Ah kad ovo procitam hoce mi nesto bit.
Trump je samo sistem promjene političkog spektra u Americi odprilike, na unutrašnjem kao i na vanjskom planu.jeza u ledja wrote: ↑10/03/2026 00:30Ah kad ovo procitam hoce mi nesto bit.![]()
![]()
Nemoj se ljutit, ali sta to znaci zivota ti? Pa naravno da je simptom. Svaki predsjednik je simptom necega. Sta nam novo s tim imas reci? Mislim ono. Zvuci ko da nesto pametno kazes, a u stvari nesvjesno koristis dvosmislenu frazu jer deklarisanje iste ne otkriva jednu stvar - da li bi se neko poput Trumpa neminovno desio?
Ne bi.
Mozda bi neko bio slican u nekim aspektima njegovog ponasanja, ali ovakvu spodobu majka jednom radja. I ako tvrdis da nije tako, e onda mozemo o tome raspravljati. No nemoj onda napisati samo "on je simptom". Cega simptom? Znas koliko mozemo ovdje izredati generickih fraza? Simptom late stage kapitalizma? Simptom lobija i korupcije? Simptom pogresne imigracione politike? Simptom globalizma? Simptom cionistickog uticaja na americku politiku? Simptom previse novaca u americkoj politici? Simptom propadanja demokratskih sistema? Simptom globalnog zagrijava? Simptom proliferacije informativne tehnologije?
Itd itd itd... mozemo ovako do sutra.
No ako mislis da bi umjesto Trumpa bio neki drugi Trump, onda tako napisi. Pa onda da vidimo koje argumente imas za to. Ja tvrdim da ne bi. Naravno da je splet okolnosti i sistem omogucio da on bude izabran, ali on je sam "izgradio" ovaj svijet u kojem zivimo zadnjih 10 godina i sve se preokrenulo oko njega, kao da se pojavilo drugo sunce na nebu.
Tako da ako mene pitas on je i simptom i uzrok istovremeno.
Generalno, svijet je mnogo vise "slucajan" nego sto ljudi misle. Dogadjanja u svijetu su mnogo vise kaoticna i nelinearna i apsolutno nista sto se desava ili sto se desilo nije neminovno. Ovise upravo od ovakvih ljudi, ali i od sviju nas, makar najmanju mrvicu.
Sve ostalo je sakrivanje iza otrcanih fraza koje sluze samo da nas tjese i uljuljkivaju u vjerovanje da postoji neki sistem, neki aparat, neki skup sposobnih ljudi koji se brinu o XY, koji imaju "plan", i da je sve sto oni zele ucrtano u kamenu.
Mene je upravo pojava Trumpa uvjerila da to ne postoji, tj. sve je to uvijek na klimavim nogama. Ovih dana pogotovo. Upravo jer ovisimo od ovog idiota.
Kakav stoljetni, milenijski!!
Ah pa nakon Trumpa sve je drukcije. On je otvorio vrata u sasvim novi svijet ponasanja americkih politicara.PreWiBa wrote: ↑10/03/2026 00:35Trump je samo sistem promjene političkog spektra u Americi odprilike, na unutrašnjem kao i na vanjskom planu.jeza u ledja wrote: ↑10/03/2026 00:30Ah kad ovo procitam hoce mi nesto bit.![]()
![]()
Nemoj se ljutit, ali sta to znaci zivota ti? Pa naravno da je simptom. Svaki predsjednik je simptom necega. Sta nam novo s tim imas reci? Mislim ono. Zvuci ko da nesto pametno kazes, a u stvari nesvjesno koristis dvosmislenu frazu jer deklarisanje iste ne otkriva jednu stvar - da li bi se neko poput Trumpa neminovno desio?
Ne bi.
Mozda bi neko bio slican u nekim aspektima njegovog ponasanja, ali ovakvu spodobu majka jednom radja. I ako tvrdis da nije tako, e onda mozemo o tome raspravljati. No nemoj onda napisati samo "on je simptom". Cega simptom? Znas koliko mozemo ovdje izredati generickih fraza? Simptom late stage kapitalizma? Simptom lobija i korupcije? Simptom pogresne imigracione politike? Simptom globalizma? Simptom cionistickog uticaja na americku politiku? Simptom previse novaca u americkoj politici? Simptom propadanja demokratskih sistema? Simptom globalnog zagrijava? Simptom proliferacije informativne tehnologije?
Itd itd itd... mozemo ovako do sutra.
No ako mislis da bi umjesto Trumpa bio neki drugi Trump, onda tako napisi. Pa onda da vidimo koje argumente imas za to. Ja tvrdim da ne bi. Naravno da je splet okolnosti i sistem omogucio da on bude izabran, ali on je sam "izgradio" ovaj svijet u kojem zivimo zadnjih 10 godina i sve se preokrenulo oko njega, kao da se pojavilo drugo sunce na nebu.
Tako da ako mene pitas on je i simptom i uzrok istovremeno.
Generalno, svijet je mnogo vise "slucajan" nego sto ljudi misle. Dogadjanja u svijetu su mnogo vise kaoticna i nelinearna i apsolutno nista sto se desava ili sto se desilo nije neminovno. Ovise upravo od ovakvih ljudi, ali i od sviju nas, makar najmanju mrvicu.
Sve ostalo je sakrivanje iza otrcanih fraza koje sluze samo da nas tjese i uljuljkivaju u vjerovanje da postoji neki sistem, neki aparat, neki skup sposobnih ljudi koji se brinu o XY, koji imaju "plan", i da je sve sto oni zele ucrtano u kamenu.
Mene je upravo pojava Trumpa uvjerila da to ne postoji, tj. sve je to uvijek na klimavim nogama. Ovih dana pogotovo. Upravo jer ovisimo od ovog idiota.
Da li bi neko poslije Trumpa bio drugačiji?
Vjerovatno bi djelovao ozbiljniji, ali sigurno bi mu politika bila ista. I to je najvažnije. JD Vance će vjerovatno biti manje kontroverzan u svojim nastupima, ali će ono što kaže biti možda čak i gore od Trumpa trenutno.
Negdje oko pola Amerike, manje-više, ovo želi i odobrava.
Kontekst je vazan. To je u vezi napada na skolu gdje je ubijeno cca 160 djece.
Obama je napravio nuklearni sporazum, koji je trebao otvoriti vrata normalizaciji odnosa sa Iranom.
Kad kongres glasa za rat,idu u rat,kad kongres ne glasa za rat i dalje idu u rat
Vjerovatno se mali “nezavisnih” osjeca lose, ostali misle da lik ne moze pogrijesiti i prate ga do kraja. Mislim da je sada napokon jasno da pored svih izgovora, ljudi su glasali za njega jer su rasisiti. To mu je jedina konstanta, sve ostalo je promjenio.last mohicans wrote: ↑10/03/2026 00:24Meni samo nije jasno kako se sada svi osjećaju koji su ovom pokemonu dali glas. Lik se iz presa u pres piša po cijeloj naciji svojim lazima, opservacijam i MAGA šhitom. Vjerujem da se ono osjećaju baš posrani, a da nisu ni kakili. Gandalf, haver mi je zivio tamo skoro 10 god. Veli da je najveci dio republikanaca ovakvog tipa, bijele i nadmene američke seljačine. Ima li iko normalan u tom bazenu?GandalfSivi wrote: ↑09/03/2026 23:13Kakav bolid, grob te ne jebo, sta je ovo, paralelni svijetovi?
Cilj TPUSA je da udju na sve fakultete i koliko god nogu srednjih skola. Ovo je isto tako rad sa (relativno) mladim ljudima, ista filozofija je u pitanju.