Gras all about
-
NediM17
#10226 Re: Gras all about
Stajao je na semaforu, al' onom prvom sa zelj. stanice kad krene na krizanju sa Putem zivota.
- p206
#10227 Re: Gras all about
Ma kriv 100%.
Meni je bilo čudno da toliko brzo se ispalio sa semafora,pa to mogu samo jača električna auta,tramvaj ima 20 tona najmanje.
Meni je bilo čudno da toliko brzo se ispalio sa semafora,pa to mogu samo jača električna auta,tramvaj ima 20 tona najmanje.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10228 Re: Gras all about
Ko laze krade
Ko krade
Ubija
Uvijek bilo
Ko krade
Ubija
Uvijek bilo
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#10229 Re: Gras all about
Ne znam odakle to da je vozač tvrdio da je ispaljen stajući kod semafora pred skretnicu. Čim je pušten iz pritvora, pojašnjeno je da je stajao na semaforu kod ž. stanice.16.02.26.
ADVOKAT VOZAČA TRAMVAJA TVRDI: "Motor je ubrzavao umjesto da koči
Radi se o električnoj blokadi. Da pojednostavimo: motor je u tom slučaju trebao da koči, a on je umjesto toga davao snagu i ubrzavao. To je, nažalost, bila vrlo česta pojava u GRAS-u. Kada se desi to ubrzanje, kočnice nemaju funkciju. Jedini način da usporite je da isključite struju putem ručke iznad vozača, ali ni tada tramvaj ne koči odmah, već 'ponire' i čeka se da stane", objasnio je Plećan, dodavši da bi čak i povlačenje te ručke na toj dionici teško zaustavilo vozilo na vrijeme.
-
moimoi
#10230 Re: Gras all about
Najvise smrdi sto nema snimka. Bas i samo iz tog tramvaja??
Drkao je po mobu 100%. Kao i svi sto rade.
Drkao je po mobu 100%. Kao i svi sto rade.
-
Gandra_1
-
moimoi
#10232 Re: Gras all about
Receno je da ima.. samo kao u tom nije radilo par mj.
-
last mohicans
#10233 Re: Gras all about
Šta je pojašnjeno, ne spinuj. Papak sundikalac i ona vozačica kod Senada rekli da je stajao na semaforu kod Tehničke. Treba konja opet pozvati da dadne izjavu.stetoskop wrote: ↑09/03/2026 19:21Ne znam odakle to da je vozač tvrdio da je ispaljen stajući kod semafora pred skretnicu. Čim je pušten iz pritvora, pojašnjeno je da je stajao na semaforu kod ž. stanice.16.02.26.
Radi se o električnoj blokadi. Da pojednostavimo: motor je u tom slučaju trebao da koči, a on je umjesto toga davao snagu i ubrzavao. To je, nažalost, bila vrlo česta pojava u GRAS-u. Kada se desi to ubrzanje, kočnice nemaju funkciju. Jedini način da usporite je da isključite struju putem ručke iznad vozača, ali ni tada tramvaj ne koči odmah, već 'ponire' i čeka se da stane", objasnio je Plećan, dodavši da bi čak i povlačenje te ručke na toj dionici teško zaustavilo vozilo na vrijeme.
-
moimoi
#10234 Re: Gras all about
Nasa posla. Sigurno da covjek nije htio.. samo sto su svi momentalno dali izjave da nije kriv, “zaljepljenja”, desava se, svi eto voze potencijalne ubice i ZNAJU. Djeca im se svakodnevno voze u tim istim nesigurnim tramvajima??
Zamisljam da je to islo ono.. drotovi ga vidjeli shrvanog.. nije stvarno htio.. haj da covjeku pomognemo. Jbiga “shit happens”. Tako se kod nas stvari rjesavaju… idemo dalje.
Zamisljam da je to islo ono.. drotovi ga vidjeli shrvanog.. nije stvarno htio.. haj da covjeku pomognemo. Jbiga “shit happens”. Tako se kod nas stvari rjesavaju… idemo dalje.
-
NediM17
#10235 Re: Gras all about
Eno su Amerikanci dostavili snimke Tuzilastvu pa ce biti bar malo jasnije sta se dogadjalo.
A ono dvoje definitivno lupetaju u pokusaju odbrane kolege da je tramvaj stajao na semaforu kod Tehnicke skole.
A ono dvoje definitivno lupetaju u pokusaju odbrane kolege da je tramvaj stajao na semaforu kod Tehnicke skole.
-
breuer
#10236 Re: Gras all about
a zašto se mora apriori presuditi ili osloboditi vozača, zašto se jednostavno ne dopusti da istraga i proces pokažu ko je kriv...moimoi wrote: ↑09/03/2026 20:26 Nasa posla. Sigurno da covjek nije htio.. samo sto su svi momentalno dali izjave da nije kriv, “zaljepljenja”, desava se, svi eto voze potencijalne ubice i ZNAJU. Djeca im se svakodnevno voze u tim istim nesigurnim tramvajima??
- stetoskop
#10237 Re: Gras all about
E onda ja nisam dobro shvatio, pa sam čitavo vrijeme mislio da tramvaj nije stajao nego dobio ubrzanje, što se na kraju na snimku i ispostavilo.last mohicans wrote: ↑09/03/2026 20:03 Šta je pojašnjeno, ne spinuj. Papak sundikalac i ona vozačica kod Senada rekli da je stajao na semaforu kod Tehničke. Treba konja opet pozvati da dadne izjavu.
Baš me čudi kako je moja zabluda predvidjela ispostavljeno.
-
hzsa22
#10238 Re: Gras all about
I vozac izgleda malo lagio, je l‘ od soka ili mozda sto je drk‘o telefon, valjda ce snimci sa Americke ambasade pokazati. Vjerujem da su kamere na ambasadi takve da mogu zumirati da mu trepavice izbroje.
-
moimoi
#10239 Re: Gras all about
Zato sto to kod nas tako fercera. Necemo se praviti ludi. Nikome nije u interesu da se istina dozna.breuer wrote: ↑09/03/2026 20:31a zašto se mora apriori presuditi ili osloboditi vozača, zašto se jednostavno ne dopusti da istraga i proces pokažu ko je kriv...moimoi wrote: ↑09/03/2026 20:26 Nasa posla. Sigurno da covjek nije htio.. samo sto su svi momentalno dali izjave da nije kriv, “zaljepljenja”, desava se, svi eto voze potencijalne ubice i ZNAJU. Djeca im se svakodnevno voze u tim istim nesigurnim tramvajima??
I hajde se ovako zapitaj.. bi li ga onako docekali da je stradao neko od njihovih?
Ono je bilo dno dna.
-
tuitamo
#10240 Re: Gras all about
Na ovom danas objavljenom snimku se vidi da tramvaj ide nekom normalnom brzinom preme semaforu. U trenutku kada kreću auta i tramvaj ubrzava. Sigurno mu se otvorio semafor. Kako sada vjerovati da je tramvaj sam ubrzao i gdje je granica ubrzanja vozača i ubrzanja tramvaja tom nekom greškom?
- drug_profi
#10241 Re: Gras all about
Telekom moze dati tacan promet na pretplatnickom broju u datom momentu, cak i ako mu telefon nije vjestacen, sto bi bio veliki propust.
- dječak sa šibicama
#10242 Re: Gras all about
A sta cemo sa navodnim svjedocenjem jedinog putnika iz tramvaja, koji je potvrdio vozaceve tvrdnje da je pokusavao zakociti pa pao sa sjedala i zvonio ljudima da bjeze.
Otkud znamo da je ubrzanje doslo njegovom odlukom, mozda su kocnice riknule negdje izmedju dva semafora.
Otkud znamo da je ubrzanje doslo njegovom odlukom, mozda su kocnice riknule negdje izmedju dva semafora.
- drug_profi
#10243 Re: Gras all about
Svjedocenje nije cvrst dokaz. Video jeste.
Ako video ne opovrgne svjedocenje, onda svjedocenje ima vecu tezinu.
Ako video ne opovrgne svjedocenje, onda svjedocenje ima vecu tezinu.
-
zilog
#10244 Re: Gras all about
To je od 16.02, a prvo su tvrdili (i advokat i vozaci), da je stajao na semaforu, pa su se onda popismanili, kada se pojavio onaj snimak iz auta.stetoskop wrote: ↑09/03/2026 19:21Ne znam odakle to da je vozač tvrdio da je ispaljen stajući kod semafora pred skretnicu. Čim je pušten iz pritvora, pojašnjeno je da je stajao na semaforu kod ž. stanice.16.02.26.
Kada izadje snimak sa ambasade, znacemo jesu li okrvarili ruke - oni sto su pricali o "ludom ubrzanju"...
- Hajlac
#10245 Re: Gras all about
I govnara iz EBRD-a, ha potplacenih ha nesposobnih.Better Man wrote: ↑07/03/2026 21:20Solaris i jeste bolji, a i sam cijena sve govori. I Ti su trebali biti Solaris da nije bilo Adija Kalema.drug_profi wrote: ↑07/03/2026 21:14 Loš je to kvalitet očigledno i eto nakon 5 godina su poprilicno rastureni.
Solaris valjda bude bolji.
- stetoskop
#10246 Re: Gras all about
Svašta se naglabalo u prvih 48 sati u nedostatku informacija, jer stvari jesu misteriozne, a snimak iz auta je objavljen u prvih par sati.
Malo mi je čudno da željeznički stroj ide pa stoji na semaforu, obično to rade rutinski sporom vožnjom da ne zaustavljaju se, nego u pokretu dočekaju otvoren signal, osim ako je uobičajeni tajmig semafora promijenjen.
Nego ima još jedna zanimljiva stvar, što mi je upala u oko na Street View. Četvrti stub od raskrsnice prema željezničkoj je sekcioner ili šta već, vidi se na žicama, znači tu nakratko tramvaj gubi napon i prelazi na područje druge podstanice tj. novog izvora napajanja. Po snimku može biti da odatle dobiva ubrzanje i da taj prekid je mogao pokrenut stvar koja je krenula naopako.
A kroz taj sekcioner tramvaj ne bi smio prolaziti vučom, jer bi opterećenjem pravio veliki elektro udar. Tako da poslije sekcionera u praksi se zadaje vuča, a kroz sekcioner ide lerom.
-
zilog
#10247 Re: Gras all about
Kroz raskrsnicu, skretnicu i 90 stepeni skretanje, nakon sekcionera, nije ni smio zadavati vucu, osim ako nije bas "puzio" pred sekcionerom. Samim tim ne bi moglo doci do famozne "zalijepljene voznje". To ce se sve vidjeti na snimku sa ambasade.stetoskop wrote: ↑10/03/2026 01:34Svašta se naglabalo u prvih 48 sati u nedostatku informacija, jer stvari jesu misteriozne, a snimak iz auta je objavljen u prvih par sati.
Malo mi je čudno da željeznički stroj ide pa stoji na semaforu, obično to rade rutinski sporom vožnjom da ne zaustavljaju se, nego u pokretu dočekaju otvoren signal, osim ako je uobičajeni tajmig semafora promijenjen.
Nego ima još jedna zanimljiva stvar, što mi je upala u oko na Street View. Četvrti stub od raskrsnice prema željezničkoj je sekcioner ili šta već, vidi se na žicama, znači tu nakratko tramvaj gubi napon i prelazi na područje druge podstanice tj. novog izvora napajanja. Po snimku može biti da odatle dobiva ubrzanje i da taj prekid je mogao pokrenut stvar koja je krenula naopako.
A kroz taj sekcioner tramvaj ne bi smio prolaziti vučom, jer bi opterećenjem pravio veliki elektro udar. Tako da poslije sekcionera u praksi se zadaje vuča, a kroz sekcioner ide lerom.
- Hajlac
#10248 Re: Gras all about
Kratkotrajni prazan hod tj. prekid napojne mreze o kojem covjek prica uopste se ne nalazi niti pored skretnice niti na raskrsnici, nego se nalazi punih 93 meta prije skretnice/semafora tako da je u tom dijelu itekako potrebno jos "zadavati vucu" prije kocenja pred krivinom.zilog wrote: ↑10/03/2026 10:46Kroz raskrsnicu, skretnicu i 90 stepeni skretanje, nakon sekcionera, nije ni smio zadavati vucu, osim ako nije bas "puzio" pred sekcionerom. Samim tim ne bi moglo doci do famozne "zalijepljene voznje". To ce se sve vidjeti na snimku sa ambasade.stetoskop wrote: ↑10/03/2026 01:34Svašta se naglabalo u prvih 48 sati u nedostatku informacija, jer stvari jesu misteriozne, a snimak iz auta je objavljen u prvih par sati.

Ali nijedan tramvaj ili takodje trolejbus pusten u promet ne smije biti poluispravan do te mjere da zbog "zadavanja vuce" na mjestu prekida kontaktne mreze poludi tj. postane neupravljiv i samim tim opasan po zivot kako putnika tako i vozaca.
Last edited by Hajlac on 10/03/2026 13:18, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#10249 Re: Gras all about
ne znam zašto mislite da tramvaj ubrzava, meni izgleda da sve vrijeme ide istovjetnom brzinom ali zbog udaljenosti se čini da ide sporije, pa da ubrzava kako se približava.
kažem, čini mi se, moguće da griješim. svakako će snimci sa ambasade jasno pokazati gdje je tačno ubrzao, odnosno odakle.
kažem, čini mi se, moguće da griješim. svakako će snimci sa ambasade jasno pokazati gdje je tačno ubrzao, odnosno odakle.
- Hajlac
#10250 Re: Gras all about
Meni se subjektivno cini kao da otprilike od ove tacke pocinje ubrzavati (prateci zutu kabinu tramvaja):Chmoljo wrote: ↑10/03/2026 13:18 ne znam zašto mislite da tramvaj ubrzava, meni izgleda da sve vrijeme ide istovjetnom brzinom ali zbog udaljenosti se čini da ide sporije, pa da ubrzava kako se približava.

naspram malo sporijeg kretanja prije - kad je tek usao u kadar.
Bice puno jasnije iz snimaka sa USA ambasade, pod uslovom da ne bude muljanja pri "vjestacenju" kako bi se po vertikali guzice odgovornih zastitile.
Realno, snimci bi trebali biti javni zbog sto vece transparentnosti - na tom ravnom dijelu nije se desila nesreca i samim tim ne postoje nikakve potresne scene na snimcima.