IRAN

dr_Evil

#59176 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

lajkujMe wrote: 09/03/2026 13:58

Gadjas ono sto se nalazi na pisti a ne pistu :) taj level Iran nema, Rusi to nemaju da imaju ne bi Ukrajinska Avijacija letjela u 4 godini rata.
agresija na Ukrajinu je potpuno druga politicka prica, a da Rusi nemaju rakete ili drugi nacin da uniste pistu je smijurija. Oni nemaju prevlast nad nebom. S druge strane naravno i da Iran ima cime porokati piste, eh sad imaju li te rakete takav domet, to zaista ne znam i necu pametovati.

S druge strane ne mislim da imau one bombice od tonu koje je Izrael rokao na Palestinsku djecu prosle godine, kad se sjetim ko mala nuklearka je bio onaj snimak.
lajkujMe

#59177 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

I hajmo ignorisati cinjenicu da Iran gadja klasterima stambene blokove :) sto je ratni zlocin btw.

Ps. Sami postavljate videa gdje gadjaju civile evo strana prije ima snimka gdje pjesak gine od klastera ;)

To sto su cionisti pogodili civile ne opravdava da Iran to isto radi.
Rejhana

#59178 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Sanjarko

#59179 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

BAK-eV wrote: 09/03/2026 08:08
Sanjarko wrote: 09/03/2026 05:10
xoklix wrote: 09/03/2026 04:06 Nije mi jasno da zemlje zaljeva nisu izgradile efikasne alternative poput kapacatitivnih naftovoda/plinovoda/željeznice prema crvenom moru i Omanu.
Saudija ima naftovod istok/zapad,ali samo 1/4 kapaciteta.
Istina da su Huti prijetnja u Crvenom moru,ali daleko manja nego Iran. Na kraju krajeva tu je i Oman gdje već postoji neka alternativa,ali je može zadovoljiti ni 1/10 prometa hormuskim moreuzom.
Doduše ja ovo laicki, možda struka kaže da je neizvodivo ili preskupo.
Pustinja, pijesak dere sve, ali s moje neke strane možda je moguče, kroz neke dijelove Arabijskog poluotoka, ali ne kako se zamislja, na stubovima betonskim i pored obalnog područja.
Kinezi su pokazali da se sadnjom drveca moze ukrotiti pustinja.

Ali nema se para za to jer treba fudbalske klubove po Evropi kupovati.
Ne znam, oni Kinezi su zid napravili od drveča i tako zaustavili privremeno širenje pustinje, sada da li će zastalno uspjeti to je pitanje. Onda ima razlika i u pustinjama i sl. Teoretski je i pustinju moguće ozeleniti ali to su procesi dugotrajni.
lajkujMe

#59180 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

dr_Evil wrote: 09/03/2026 14:03

Gadjas ono sto se nalazi na pisti a ne pistu :) taj level Iran nema, Rusi to nemaju da imaju ne bi Ukrajinska Avijacija letjela u 4 godini rata.
agresija na Ukrajinu je potpuno druga politicka prica, a da Rusi nemaju rakete ili drugi nacin da uniste pistu je smijurija. Oni nemaju prevlast nad nebom. S druge strane naravno i da Iran ima cime porokati piste, eh sad imaju li te rakete takav domet, to zaista ne znam i necu pametovati.

S druge strane ne mislim da imau one bombice od tonu koje je Izrael rokao na Palestinsku djecu prosle godine, kad se sjetim ko mala nuklearka je bio onaj snimak.
Gadjali su ima vise snimaka gdje to rade, ima Rusija rakete i bombe za to, ali sljedeci dan na satelitskoj vidi se da su rupe popunjene betonom. Bukvalno Domar moze kantom zakrpiti. Za vece rupe ima kamion cementni.

Naj uspjesnije im je bilo snimka s drona uzivo s ispaljenjem Iskandera na Avion koji je parkiran. Tu sposobnost su uspjeli samo u par navrata da odrade i to na aerodrome relativnk blizu prve linije.
BarbaDue

#59181 Re: IRAN

Post by BarbaDue »

Bobi wrote: 09/03/2026 08:47 To su dvije zadnje poruke na kanalu.
Može li se znati u kojoj državi je momak priveden ?
Romanija

#59182 Re: IRAN

Post by Romanija »

sime_cipol wrote: 09/03/2026 13:59
lajkujMe wrote: 09/03/2026 13:53 I ova tema mi je na nesto vrlo bitno ukazala. Vecina ljudi na ovoj temi su ovce sva sreca nasi politicari jos nisu na nivou propagande kao sto to trenutno rade Izrael, SAD i Iran.
Neki ovdje bi bukvalno mogli biti izmanipulisani da pobiju cijelo svoje selo jer im se ne uklapa u mindset. 100% sam sas uvjeren da zbog takvih neobrazovanih emocionalnih tragicara da ce nas razjebati kao zemlju i kao narod u dogledno vrijeme ne jer su jaci nego sto smo glupi.

Stali ste na stranu neprijatelja prvo Srbije a onda Rusije i Kine sve zbog Irana koji je tamo daleko. Umjesto da gledate interes svoje zemlje i svog naroda. A nama nije interes biti neprijatelj Amerike i Izraela.

Zato Kosovo ima Javeline a mi hurme :lol:
Znas sta je meni zanimljivo, kako to da ste osudjivali napad i ageesiju Rusije na suverenu zemlju, a ovdje se pravite budale? Navijate za Ukrajinu da se odbrani jer je napadnuta bez razloga. A ovdje kontra.
Branite genocid u Gazi.
Mozes li mi objasniti taj fenomen licemjerstva?
Pa nije licemjerstvo, covjek ti fino napisa da je po njemu davanje guzice USA i Izraelu nas nacionalni interes. Za USA se i slazem s njim, mada je sa Trumpom to na dugom stapu. Ali ga potpuno izgubih sa Izraelom.... :?
dr_Evil

#59183 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

lajkujMe wrote: 09/03/2026 13:53 I ova tema mi je na nesto vrlo bitno ukazala. Vecina ljudi na ovoj temi su ovce sva sreca nasi politicari jos nisu na nivou propagande kao sto to trenutno rade Izrael, SAD i Iran.
Neki ovdje bi bukvalno mogli biti izmanipulisani da pobiju cijelo svoje selo jer im se ne uklapa u mindset. 100% sam sas uvjeren da zbog takvih neobrazovanih emocionalnih tragicara da ce nas razjebati kao zemlju i kao narod u dogledno vrijeme ne jer su jaci nego sto smo glupi.

Stali ste na stranu neprijatelja prvo Srbije a onda Rusije i Kine sve zbog Irana koji je tamo daleko. Umjesto da gledate interes svoje zemlje i svog naroda. A nama nije interes biti neprijatelj Amerike i Izraela.

Znas sta je meni zanimljivo, kako to da ste osudjivali napad i ageesiju Rusije na suverenu zemlju, a ovdje se pravite budale? Navijate za Ukrajinu da se odbrani jer je napadnuta bez razloga. A ovdje kontra.
Branite genocid u Gazi.
Ma vidi, lajkujMe je upravu sto se tice ovog sto je izjavio, realno. Upravu je bio i sumir kad je govorio da trebamo navijati za ubijanje djece.

Ali problem je sto ni lajkujMe niti Sumir ne pripadaju narodu koji je prosao kroz kataklizmu genocida i etnickih ciscenja zadnjih 150 godina, te nisu uspjeli da razviju empatiju. Tesko je gledati stradanja, pa to smo bili mi prije par godina, kako da gledam ono dijete zatoceno u cionistickim kazamatima kad sam ja prosao kroz isti. Obrazovanje i obraz, hodas kroz zivot i pokusas to zadrzati - a znas da su drzavna uredjenja fluidna.

Jednom davno kad je trebala biti borba za autonomiju, bosnjacka i albanska vojska su zajedno mislile krenuti na Osmane, ali Albanci mudrovali kao i uvijek pa otisli sami, niko se nije vratio, dok je nasa odnijela pobjedu... ebi ga dugorocno oni mnogo bolje prosli :D
A_A_AKCIJA

#59184 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

lajkujMe wrote: 09/03/2026 14:04 I hajmo ignorisati cinjenicu da Iran gadja klasterima stambene blokove :) sto je ratni zlocin btw.

Ps. Sami postavljate videa gdje gadjaju civile evo strana prije ima snimka gdje pjesak gine od klastera ;)

To sto su cionisti pogodili civile ne opravdava da Iran to isto radi.
Wow, pa ti okrenuo na ziočetnike skroz?

dr_Evil

#59185 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

lajkujMe wrote: 09/03/2026 14:07

Gadjali su ima vise snimaka gdje to rade, ima Rusija rakete i bombe za to, ali sljedeci dan na satelitskoj vidi se da su rupe popunjene betonom. Bukvalno Domar moze kantom zakrpiti. Za vece rupe ima kamion cementni.

Naj uspjesnije im je bilo snimka s drona uzivo s ispaljenjem Iskandera na Avion koji je parkiran. Tu sposobnost su uspjeli samo u par navrata da odrade i to na aerodrome relativnk blizu prve linije.
Opet grijesis, kazem ti da kad razoris pistu ne mogu je Jozo i Ivo zakrpit kantom iz betona, drugo su povrsinska ostecenja gdje se popunjava nekim drugim modernim materijalima. I politicka situacija nije ista, svaki potez u Ukrajini se drugacija vaga
Čitalac

#59186 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Nobelovac Aghion: Kolaps zbog rata u Iranu malo vjerojatan...
The war in Iran is likely to reduce global growth but unlikely to trigger a collapse of the world economy on the scale of the 2008 global financial crisis, according to Nobel prize-winning economist Philippe Aghion.
“If the war lasts longer than several weeks, if the price of oil shoots higher than $150 per barrel and we see inflation picks up a lot, then we'll see a situation similar to the 1973 oil shock,” Aghion said on RTL radio.
An oil embargo by Arab members of the OPEC oil cartel on nations supporting Israel in the October 1973 war caused prices to shoot dramatically higher, causing a surge in inflation and economic stagnation.
Such a shock would require a coordinated policy response from European countries, the United States and other developed countries, he said.
“A prolonged, widening conflict will reduce global growth,” said Aghion, who shared the 2025 Nobel prize in economics for his work on sustained growth through creative destruction.
“I see a possible slowdown” but “I don’t see a collapse. I don’t see anything like the 2008 financial crisis, for example,” he said.
lajkujMe

#59187 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

zigzag wrote: 09/03/2026 14:02

Branite genocid u Gazi.
I meni je to zanimljivo. Isti četnici napadaju suverene zemlje.
Ukrajina nije finansirala, opremala, obucavala i komandovala paramilicijama koje su sijale smrt po Rusiji (Iranci su to radili po Siriji zato ih Sirijci mrze).
Ukrajina nije bila sponzor terorizma Iran jeste.
Ukrajina nije rovarila po komsijskim drzavama i pokusala destibilizirati regiju.
Konkretno tu mislim na Siriju, Hezbolah u Libanu, Iraku i Yemenu.
Uz to su pomogli dokazanom Agresoru Rusiji da napadnu Ukrajinu.
Plus suruju s S.Korejancima.

A da pritom nemaju ni jednog drzavnickog saveznika, oni imaju partnere u Rusiji, Kini ali oni nisu saveznici i tu je tacka.
Neopravdavam ovaj napad Izraela i Amera, gura nas blize svjetskom ratu i nece dobiti rezultat za koji se nadaju, ali Iran nije nevin, tj rezim nije nevin.
Dokazano 100 puta u zadnjih 20 godina.
Iran nije NISTA bolji od Izraela i SAD, samo su vojno i ekonomski slabiji to je jedina razlika.
BarbaDue

#59188 Re: IRAN

Post by BarbaDue »

Bobi wrote: 09/03/2026 09:21
Hoće Hoće...oni su to naučili :mrgreen:
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#59189 Re: IRAN

Post by moonco »

Dok su Iranci branili Bošnjake, Ukrajinci su nas snajperisali u VRS.
No Mind

#59190 Re: IRAN

Post by No Mind »

lajkujMe wrote: 09/03/2026 13:42 ...
I sad moj najdrazi mit, zasto Iran ne razbuca aerodrome odakle poljecu. Znate postoji nesto sto se zove cement i pijesak, pomjesas to s vodom i naspes u rupu i malo izravnas :) to se inace zove gradjevinarstvo :lol: Aerodromi se ne mogu onesposobiti trajno samo na nekoliko sati s ogromnim napadom (ne isplati se)
Dakle to samo ima smisla kao priprema nekakvoj ofanzivnoj akciji koja neposredno slijedi.

Evo jedan interesantan primjer, logisticki maestralno odradjen a ipak rezultatom ne posebno uspjesan. Mislim na ovaj prvi britanski napad na pistu Aerodroma u Port Stanley-u u Falklandskom ratu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Black_Buck

The raids did minimal damage to the runway and damage to radars was quickly repaired. A single crater was produced on the runway, rendering it impossible for the airfield to be used by fast jets. Argentine ground crew repaired the runway within twenty-four hours, to a level of quality suitable for C-130 Hercules transports. The British were aware that the runway remained in use. It has been suggested that the Black Buck raids were undertaken by the RAF because the British armed forces had been cut in the late 1970s and the RAF may have desired a greater role in the conflict to prevent further cuts.

PS.
Pogledajte šemu zracne dopune goriva i kako je to izvedeno, zracni tankeri su morali nadopunjavati i same zracne tankere da se to izvede.
splinter

#59191 Re: IRAN

Post by splinter »

Otprilike zadnja tri dana, od subote tačnije, primjetim na twitteru enorman porast tvitova korisnika iz Izraela, ne mali broj i s verifikovanim računima, koji opisuju trenutnu situaciju, lične stavove i raspoloženje, ali i raspoloženje i stavove zajednice oko njih. I opet ponavljam ne mali broj. Ljudi su OČAJNI, razočarani, prazni, reže na režim, klempu, gvira, smotriča, cijeli taj odnos narandža- klempo, manje više sve što se dešava. Doslovce jedan od komentara ide u smislu da mi je dosta svega i razumijem ljude koji su pukli i digli ruke od svega, ne idu u skloništa, predali su se, nek bude šta će biti. Drugi pozivaju na proteste, jedan upozorava da će pod cijenu slobode sve udare snimati i objavljivati u realnom vremenu i da mu je dosta dikatare i cenzure. Dosta korisnika proziva USA za licemjerstvo ali i za ratni zločin i da su pobile stotine nevine djece, namjerno, u samo nekoliko trenutaka, dosta korisnika stvalja meme i slike onog dječaka kako odlazi od kuće u školu i posljedni put maše majci uz komentar da me ništa ovako nije slomilo u životu. također, mnogi komentarišu da je sve zasluženo što e sada dešav Izraelu, pozdravljaju udare Hezbolaha i pozivaju vojsku na povlačanje iz Libana, jedan lik redovno objavljje najnovije vijesti iz Zapadne obale (West Bank) i pozva sve da šire istinu o teroru koji tamo provode setleri zajedno sa vojskom nad nenaoružanim Paletincima i sve tako redom, mogao bih nabrajati do Iftara. Ali ovdje govorimo o masovnim, a ne sporadičnim pojavama. Za mene su ljudi koji trenutno žive u Izraelu i odlučili su da izaberu pravednu stranu istorije, ako ništa da progovore i da ne šute, odnosno da se njihov glas čuje, istinki heroji i zaslužuju svaki respekt i pažnju. Izrealsko društvo danas je žestoko podijeljeno i očajno, a u međuvremenu infrasktruktura je dodatno uništena, skloništa više nisu sigurna ni za koga, a ljudi su prepušteni sami sebi. Dobro bi bilo da ovaj rat stane odmah ili što prije, zapravo odmah, ali to će se desiti kad ovi hrabri ljudi postanu većina i poduzmu korake i naprave rezultate, ili kada Izrael u ovom obliku bude potpuno poražen.
Last edited by splinter on 09/03/2026 14:20, edited 1 time in total.
lajkujMe

#59192 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

dr_Evil wrote: 09/03/2026 14:09

Opet grijesis, kazem ti da kad razoris pistu ne mogu je Jozo i Ivo zakrpit kantom iz betona, drugo su povrsinska ostecenja gdje se popunjava nekim drugim modernim materijalima. I politicka situacija nije ista, svaki potez u Ukrajini se drugacija vaga
Koji moderni materijali? Objasni koji su to?

Ja ti odgovorno tvrdim da je svaka pista armirani beton i asfalt :) i to moze Ivo i Jozo zakrpiti.
zigzag

#59193 Re: IRAN

Post by zigzag »

lajkujMe wrote: 09/03/2026 14:13
Branite genocid u Gazi.
Ukrajina nije finansirala, opremala, obucavala i komandovala paramilicijama koje su sijale smrt po Rusiji (Iranci su to radili po Siriji zato ih Sirijci mrze).
Ukrajina nije rovarila po komsijskim drzavama i pokusala destibilizirati regiju.

A da pritom nemaju ni jednog drzavnickog saveznika, oni imaju partnere u Rusiji, Kini ali oni nisu saveznici i tu je tacka.
Neopravdavam ovaj napad Izraela i Amera, gura nas blize svjetskom ratu i nece dobiti rezultat za koji se nadaju, ali Iran nije nevin, tj rezim nije nevin.
Iran nije NISTA bolji od Izraela i SAD, samo su vojno i ekonomski slabiji to je jedina razlika.
Dobro, zasto su svi ti proksiji sponzorisani, zato sto vec 50 godina cilj načepiti jevrejski režim koji 80 čepa palestince. A hiljadu puta smo rekli zašto su "pomogli" rusima dajući im dronove. Morali su se vratiti dugovi iz sirijskog rata.

Jel ti smatraš da je jevrejski režim legitiman sa svim ovim aparthejdima i zločinima protekih 80 godina?
dr_Evil

#59194 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

lajkujMe wrote: 09/03/2026 14:13
Branite genocid u Gazi.

Moze se Ukrajini mnogo toga dodati - mnogo toga sta jesu, ali to ne radimo opet iz onog razloga razvijene empatije prema zrtvi.

Eh moj lajkujMe, sjecao se prije par dana kad si poceo, prvo light, skoro pa kao ono neutralno, pa smo se i primali, sad si krenuo sasvim otvoreno - toliko otvoreno da vidimo kao sto rekoh zasto je pao snijeg.

I dalje da ne trubinog posta iz povijesti, ovo bi bila propala tema
Rejhana

#59195 Re: IRAN

Post by Rejhana »

lajkujMe wrote: 09/03/2026 13:53

Naciste našeg vremena a to su Amerika i Izrael mogu podržavati sumanute i zle osobe i one koje imaju određene benificije od toga.

Istim principima kao i ti su se vladali domaći kvislinzi poput npr. Milana Nedića koji je hvalio "hrabru i nepobedivu Nemačku vojsku" koja je pred vratima Moskve i koja samo što nije ušla, ili Đozo koji je govorio da će 100.000 bosanskih muslimana dati život za Hitlera i Novu Evropu. Sličnih citata ima i za druge kolaboracioniste i kvislinge ali mi se ne da vaditi. Uglavnom, svima su njima bili izgovori da se radi o moćnom i nebopjedivom Njemačkom Raichu, i da je u interesu da budu u dobrim odnosima sa nacistima, a opravdanja su im "briga i želja" da spase narod.

Tako i danas simpatizeri cionacista opravdavaju, umanjuju ili relativiziraju genocid u Gazi, agresiju na Iran, a razlozi za to su višeslojni od mržnje prema islamu i muslimanima, kompleksu niže vrijednosti, kolonijabilističkom mentalitetu i želji da se izvuče neka lična korist ili beneficije, bilo da se radi o položaju, novcu ili sendviču. :mrgreen:

I da, u politici nema prijatelja, a manje više svi znamo kako završavaju američki "prijatelji".

Uglavnom, ovo su posljednji trzaji imperije, pa bi ti valjalo potražiti "prijatelja" negdje drugo.
A_A_AKCIJA

#59196 Re: IRAN

Post by A_A_AKCIJA »

Ovo je glas prvog čovjeka UAE biznisa, koji je svojedobno bio prvi za normalizaciju sa Izraelom.

Sada pušu drugi vjetrovi.

Otvoreno kaže da UAE neće ratovati za Izrael.

zigzag

#59197 Re: IRAN

Post by zigzag »

moonco wrote: 09/03/2026 14:16 Dok su Iranci branili Bošnjake, Ukrajinci su nas snajperisali u VRS.
aha. poznati "ukrajinac" Igor Girkin....
Tananarive

#59198 Re: IRAN

Post by Tananarive »

konektovan wrote: 09/03/2026 13:26
Leopard_SA wrote: 09/03/2026 13:22
sumirprimus wrote: 09/03/2026 13:19 Samo slikom na sliku i kus bolje argumentacije.
Ko ovo iz irana, niko i ne sumnja da je tacno
Sto se neko odjednom aktivirao :lol: Jel to stigo sendvic
stigli sendvici i odbanirani...
kao sa lanca kad pustiš.... :D
dr_Evil

#59199 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

lajkujMe wrote: 09/03/2026 14:20
dr_Evil wrote: 09/03/2026 14:09

Koji moderni materijali? Objasni koji su to?

Ja ti odgovorno tvrdim da je svaka pista armirani beton i asfalt :) i to moze Ivo i Jozo zakrpiti.
Pa naravno da je pista armirani beton - zato jednom kad mu ebes nanu nije to operacija za Ive i Joze, to sto su dozvolili da se krpi Peljeski most ili most u Pocitelju je vise do nas balkanaca. Skida se minimum jedna citava sekcija, sa preduslovom da podloga ispod nije unistena, i veze se sekcionim spojnim sipkama - ali opet ako je podloga unistena zaboravi i tu operaciju skidanja sekcije koja traje poprilicno dugo.

Povrsinski sloj se moze popuniti raznim polimernim masama.

Gledao sam Semira Osmanagica kako uvjerava narod da je beton neka kamencina na "piramidi". I to su Ivo i Jozo sasuli.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#59200 Re: IRAN

Post by moonco »

Last edited by moonco on 09/03/2026 14:28, edited 1 time in total.
Post Reply