eto vidis nisi ni skontao sta je napisano a pises gluposti
kakve veze ima porez pri kupovini sa porezom za dodatni stan koji sada ne postoji
Moderator: anex
eto vidis nisi ni skontao sta je napisano a pises gluposti
Na svaki stan se placa porez kad se kupi. Znači za početak bi ti duplo porez naplacivao, hajd dobro. A ko ima pet stanova njemu je 5000 neki trosak? I opet nisi rekao kako ce to smanjiti cijenu stanova?
ne znaci jer nisam to napisao
Takvima je trosak platiti parking marku
godišnji je porez i treba ti 17+ godina plaćanja da bi došao do iznosa koji platiš u KS jednokratno s tom razlikom da ga u RS-u "zauvijek" plaćaš
kako ćeš dokazati da je prazan stan? račun za struju? niska potrošnja struje ≠ automatski dokaz da niko ne živi u stanu jer recimo šta ako koristi druge izvore energije ili stan se koristi povremeno (nije prazan) ili osoba rijetko boravi u stanu i ne koristi ništa značajno od el. uređaja.tokio25 wrote: ↑08/03/2026 19:32ne znaci jer nisam to napisao
pa koliko imas stanova
je li prazan stan ili nije
moze se vrlo lako provjeriti koji je stan prazan i ako je prazan zna se vlasnik i onda neka plati porez na prazan stan
ako ti godisnje ide par hiljada na stan a ne koristis ga onda ce ga neki i prodati umjesto da stoji prazan
i kako je to pomoglo pri regulisanju cijena stanova u Hrvatskoj, a pogotovo Zagrebu? evo reklama, nova zgrada u Maksimirskoj, samo 7k eura po kvadratu...VladaFBiH wrote: ↑08/03/2026 23:22kako ćeš dokazati da je prazan stan? račun za struju? niska potrošnja struje ≠ automatski dokaz da niko ne živi u stanu jer recimo šta ako koristi druge izvore energije ili stan se koristi povremeno (nije prazan) ili osoba rijetko boravi u stanu i ne koristi ništa značajno od el. uređaja.tokio25 wrote: ↑08/03/2026 19:32ne znaci jer nisam to napisao
pa koliko imas stanova
moze se vrlo lako provjeriti koji je stan prazan i ako je prazan zna se vlasnik i onda neka plati porez na prazan stan
ako ti godisnje ide par hiljada na stan a ne koristis ga onda ce ga neki i prodati umjesto da stoji prazan
Nije nemoguće dokazati ali nije ni baš tako jednostavno kako ti se čini.
Dodatno, porez na prazne stanove u Hr je uveden od 0,60 € do 8 € po m² godišnje i to su ovi iznosi po gradovima:
Zagreb: oko 5 €/m²
Rijeka: oko 5 €/m²
Split: oko 1,99 €/m²
Osijek: oko 0,60 €/m²
recimo da će kod nas biti upola manji u skladu sa primanjima, cijenama stanova i GDP-om - zaista misliš da će ovi iznosi u KM-ovima natjerati nekoga da iznajmi ili proda stan?
Da bi stan u Hr proglasili praznim gleda se sljedeće:
1. Podaci o prebivalištu
2. Komunalna potrošnja (struja, voda, plin)
3. Porezna uprava
4. Terenska provjera
5. Izjava vlasnika - U mnogim slučajevima vlasnik mora sam prijaviti status nekretnine (da li živi, iznajmljuje itd.). Ako prijavi netačno stanje može snositi kaznu.
Kao što vidiš nije baš jednostavno a niti će nekoga natjerati da proda stan ili ga iznajmi ako ne želi...
nikako, o tome i ja govorim dok se neki zamajavaju da bi neki porez mogao promijeniti situacijubreuer wrote: ↑09/03/2026 08:25i kako je to pomoglo pri regulisanju cijena stanova u Hrvatskoj, a pogotovo Zagrebu? evo reklama, nova zgrada u Maksimirskoj, samo 7k eura po kvadratu...VladaFBiH wrote: ↑08/03/2026 23:22kako ćeš dokazati da je prazan stan? račun za struju? niska potrošnja struje ≠ automatski dokaz da niko ne živi u stanu jer recimo šta ako koristi druge izvore energije ili stan se koristi povremeno (nije prazan) ili osoba rijetko boravi u stanu i ne koristi ništa značajno od el. uređaja.tokio25 wrote: ↑08/03/2026 19:32
ne znaci jer nisam to napisao
pa koliko imas stanova
Nije nemoguće dokazati ali nije ni baš tako jednostavno kako ti se čini.
Dodatno, porez na prazne stanove u Hr je uveden od 0,60 € do 8 € po m² godišnje i to su ovi iznosi po gradovima:
Zagreb: oko 5 €/m²
Rijeka: oko 5 €/m²
Split: oko 1,99 €/m²
Osijek: oko 0,60 €/m²
recimo da će kod nas biti upola manji u skladu sa primanjima, cijenama stanova i GDP-om - zaista misliš da će ovi iznosi u KM-ovima natjerati nekoga da iznajmi ili proda stan?
Da bi stan u Hr proglasili praznim gleda se sljedeće:
1. Podaci o prebivalištu
2. Komunalna potrošnja (struja, voda, plin)
3. Porezna uprava
4. Terenska provjera
5. Izjava vlasnika - U mnogim slučajevima vlasnik mora sam prijaviti status nekretnine (da li živi, iznajmljuje itd.). Ako prijavi netačno stanje može snositi kaznu.
Kao što vidiš nije baš jednostavno a niti će nekoga natjerati da proda stan ili ga iznajmi ako ne želi...
Ko se bolan bolan grije na drva u zgradama? Sta me briga za privatne kuce - ovdje je problem sve vise praznih stanova po stubistima/zgradama.akcija007 wrote: ↑09/03/2026 02:01 Jedini valjani dokaz je prijava prebivalista na toj adresi.
Ovi svi sporedni tipa racuni za struju da se vidi potrosnja sve je to oborivo , osoba stedi struju , grije se na drva , ostavi nekole kljuc da mu pazi nekretninu pa upali svjetlo i sl ....
Npr situacija imas prijavljeno prebivaliste s izdatom licnom kartom na toj adresi i nikakvu potrosnju nemas jer ne zivis tu . Da li su onda racuni za potrosenu struju, vodu i sl.... jaci od MUP-ove izdate licne na toj adresi !? Mislim da nisu .
Nije to kontra. Svugdje je tako u svijetu.
nekada sam mislio da nisu u stanju ali gledajući odluku od petka (smanjenje vodozaštitne zone) sve sam više mišljenja da bace populističku kost narodu kako bi iza mogli da urade nešto za svoj vlastiti interes...Haris.ba wrote: ↑09/03/2026 09:20Nije to kontra. Svugdje je tako u svijetu.
Svaki povecan porez se ukalkulise u cijenu prodaje ili najma.
Problem ne sto likovi koji izgleda nemaju sposobnosti shvatiti osnove ekonomije radi populizma su u narod uveli narativ praznih stanova i poreza na iste kao neko magicno rjesenje.
U ceskoj npr moras da dokazes da si ili zivio ili rentao stan godinama ukoliko ne zelis prilikom prodaje da drzavi platis basnosnovni porez.Haris.ba wrote: ↑09/03/2026 09:20Nije to kontra. Svugdje je tako u svijetu.
Svaki povecan porez se ukalkulise u cijenu prodaje ili najma.
Problem ne sto likovi koji izgleda nemaju sposobnosti shvatiti osnove ekonomije radi populizma su u narod uveli narativ praznih stanova i poreza na iste kao neko magicno rjesenje.
Opet spinovanje.VladaFBiH wrote: ↑09/03/2026 09:37 nekada sam mislio da nisu u stanju ali gledajući odluku od petka (smanjenje vodozaštitne zone) sve sam više mišljenja da bace populističku kost narodu kako bi iza mogli da urade nešto za svoj vlastiti interes...
i da, porez će se samo prenijeti na krajnjeg kupca odnosno unajmljivača te ćemo samim tim dobiti veće cijene m2 i veće cijene najma
Svaka im cast