Ramazan, opet ;)
-
epik
#22326 Re: Ramazan, opet ;)
Ima li ko problema sa viskom kilograma za vrijeme Ramazana, ja u plusu oko 3 kg od pocetka
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#22327 Re: Ramazan, opet ;)
a zar je stvarno TOLIKO bitno?shape of despair wrote: ↑05/03/2026 18:21 Kako,ali kako se pravilno uzima abdest???
Nos ide lijevom ili desnom rukom, vrat i usi kednom ili tri puta,itd....
Sad na npr. TVSA govore jedno, u ilmihalu citam drugo, na netu vidim trece,fakat tri razlicite nijanse
nako pitam...
- Tvrtko II Kotromanić
-
epik
#22329 Re: Ramazan, opet ;)
Garant ne sehuris... ono samo voda
- Digla_da_kreci
#22330 Re: Ramazan, opet ;)
Pa jes.Chmoljo wrote: ↑06/03/2026 14:06a zar je stvarno TOLIKO bitno?shape of despair wrote: ↑05/03/2026 18:21 Kako,ali kako se pravilno uzima abdest???
Sad na npr. TVSA govore jedno, u ilmihalu citam drugo, na netu vidim trece,fakat tri razlicite nijanse![]()
nako pitam...![]()
Nas su kao djecu u mejtefu ucili tri puta sve ponavljati, i desna ruka po mogucnosti. Lijeva je sejtanska.
Za nos - desnom rukom polijes vodom u nos (unosis cistu vodu), a lijevom rukom ispuses (izbacis ''prljavo'').
-
toska
#22331 Re: Ramazan, opet ;)
Nema boljeg načina da se ljudi udalje od vjere kao besmislene.Chmoljo wrote: ↑06/03/2026 14:06a zar je stvarno TOLIKO bitno?shape of despair wrote: ↑05/03/2026 18:21 Kako,ali kako se pravilno uzima abdest???
Sad na npr. TVSA govore jedno, u ilmihalu citam drugo, na netu vidim trece,fakat tri razlicite nijanse![]()
nako pitam...![]()
1001 pravilo forme, kako je koji "genijalac" uvodio tokom stoljeća, a suština je prosta čistoća tijela,
- Chmoljo
#22332 Re: Ramazan, opet ;)
Ma moja struka recimo trazi formalizam i ja ga shvatam jer ima dobrih stvari i ima svoju svrhu kad ga se upotrijebi na odgovarajuci nacin.
Shvatam i da u vjeri mora biti formalizma jer bi se sve rastocilo u milijarde razlicitih tumacenja.
Ali, ali, mislim da je jos uvijek moguce odvojiti bitno od manje bitnog. I mene nervira sto se ummet vise bavi formom i rukom kojom se uzima abdest od cinjenice da se nobelovci naucnici iz ummeta mogu prebrojati na prste jedne ruke.
Pri tom ne mislim na ovu konkretnu raspravu, da me ko pogresno shvati, forum je light i ova tema je light i sasvim je ok ovdje postavljati takva pitanja i dileme i onako cumurati o ovome bez neke tezine.
Za ovo sto me nervira krivim nase "prvake", i raznorazne svrsenike bliskoistocnih skola sto okupljaju omladinu koja samo trazi taspanje po glavi.
Shvatam i da u vjeri mora biti formalizma jer bi se sve rastocilo u milijarde razlicitih tumacenja.
Ali, ali, mislim da je jos uvijek moguce odvojiti bitno od manje bitnog. I mene nervira sto se ummet vise bavi formom i rukom kojom se uzima abdest od cinjenice da se nobelovci naucnici iz ummeta mogu prebrojati na prste jedne ruke.
Pri tom ne mislim na ovu konkretnu raspravu, da me ko pogresno shvati, forum je light i ova tema je light i sasvim je ok ovdje postavljati takva pitanja i dileme i onako cumurati o ovome bez neke tezine.
Za ovo sto me nervira krivim nase "prvake", i raznorazne svrsenike bliskoistocnih skola sto okupljaju omladinu koja samo trazi taspanje po glavi.
- Rockefeller
-
epik
#22334 Re: Ramazan, opet ;)
Stooo... jedem za sehur masala, spavam, nema srkleta po danu, jedem za iftar masala,.pa se nesto gricne i poslije... ranije legnem... kalorijski suficit 1/1...
- Tvrtko II Kotromanić
#22335 Re: Ramazan, opet ;)
Ma sehurim
Valjda je do cigara a i genetike
Volio bih da se mjenjamo
Ako hoćeš ti malo u minus ja malo u plus i taman
- skupljac_zeljeza
#22336 Re: Ramazan, opet ;)
Zašto se rukujemo desnom rukom, a ne lijevom? Lijevom peremo dupe, a desnom čopamo lepinu. Nije čista forma nego ima sve razlog. Desnom rukom peremo usta da ne prenosimo bakterije lijevom iz nosa u kojem se skupljaju bakterije ako ne ispiremo nos.toska wrote: ↑06/03/2026 16:19Nema boljeg načina da se ljudi udalje od vjere kao besmislene.Chmoljo wrote: ↑06/03/2026 14:06a zar je stvarno TOLIKO bitno?shape of despair wrote: ↑05/03/2026 18:21 Kako,ali kako se pravilno uzima abdest???
nako pitam...![]()
1001 pravilo forme, kako je koji "genijalac" uvodio tokom stoljeća, a suština je prosta čistoća tijela,
- Chmoljo
#22338 Re: Ramazan, opet ;)
E ja ga perem desnom.skupljac_zeljeza wrote: ↑06/03/2026 17:47Zašto se rukujemo desnom rukom, a ne lijevom? Lijevom peremo dupe, a desnom čopamo lepinu. Nije čista forma nego ima sve razlog. Desnom rukom peremo usta da ne prenosimo bakterije lijevom iz nosa u kojem se skupljaju bakterije ako ne ispiremo nos.
-
toska
#22339 Re: Ramazan, opet ;)
Ok, nego šta ti znači ova druga rečenicaskupljac_zeljeza wrote: ↑06/03/2026 17:47Zašto se rukujemo desnom rukom, a ne lijevom? Lijevom peremo dupe, a desnom čopamo lepinu. Nije čista forma nego ima sve razlog. Desnom rukom peremo usta da ne prenosimo bakterije lijevom iz nosa u kojem se skupljaju bakterije ako ne ispiremo nos.
O vjernici, kada hoćete namaz obaviti, lica svoja i ruke svoje do iza laktova operite - a glave svoje potarite - i noge svoje do iza članaka...
što jednostavno kad može komplikovano, nije upućeno tebi nego uopšteno.
- iClass
#22340 Re: Ramazan, opet ;)
Pravila su pravila i kao takva moraju se postovati. Mislim, ti na pitanje za ruku pitas "da li je bitno", neko moze otici korak dalje i reci "zar je abdest uopste bitan, malo ruke ocisti i klanjaj" a da ne govorim jos i korak dalje sto se moze ici.Chmoljo wrote: ↑06/03/2026 17:17 Ma moja struka recimo trazi formalizam i ja ga shvatam jer ima dobrih stvari i ima svoju svrhu kad ga se upotrijebi na odgovarajuci nacin.
Bitno je da radis stvari kako treba, u milimetar, ali to se jednom nauci i dobar si do smrti. Djeca nauce u mektebu za par casova.
Ipak vjerujem da je problem nauke, razvoja u necemu drugom a ne u tome da li se gledaju neke sitnice. Mislim imas drzava sa vecinskim muslimanskim stanovnistvom koji su samo deklarativno muslimani pa ni tu nema nauke iako su skroz sekularni. Uzmi i nase drustvo, nije bas da je prosjecan Bosnjak provodi noci citajuci kojom rukom se abdesti pa nismo nesto napredni. Mislim da je ipak u pitanju trazenje nekog krivca za nase greske da li to bili politicari pa na kraju i vjerski sluzbenici.
Stalnom citam komentare slicne vezano za nauku (pogotovo na slicnim vjerskim postovima) a znam par nevladinih udruzenja koje se bave naukom koja imaju finansijskih problema i otvoreni su za donacije pa raja koja "voli nauku" ne donira bas. Izgleda da je bitno samo komentar ostaviti a da im sutra trazis cenera za razvoj nauke ne bi dali.
- skupljac_zeljeza
#22341 Re: Ramazan, opet ;)
Chmoljo wrote: ↑06/03/2026 18:28E ja ga perem desnom.skupljac_zeljeza wrote: ↑06/03/2026 17:47Zašto se rukujemo desnom rukom, a ne lijevom? Lijevom peremo dupe, a desnom čopamo lepinu. Nije čista forma nego ima sve razlog. Desnom rukom peremo usta da ne prenosimo bakterije lijevom iz nosa u kojem se skupljaju bakterije ako ne ispiremo nos.![]()
Prekinuo me top. Kod mene je više sve to mehanika. Kada uzmeš 30 prvih abdesta već 31. je rutina. Danas uopšte više ne razmišljam. A nije higijenski oprati prvo noge pa usta ili nos pa čak i vrat i uši. Ili kažu što je prvo kijam pa onda tešehud u namazu? Drugačije vjerovatno ne bi došlo do procesa buđenja uspavanih energetskih centara u tijelu, čime se povećava svijest i postiže stanje mira, sklada i mentalnog potencijala ili čakri kako to drugi zovu.
Bilo je na jednom drugom forumu pitanje zašto učimo u namazu na arapskom, zar nije praktičnije da učimo prevod i da znamo šta izgovaramo i zakuhala se priča i onda u priču uskače jedna Novosađanka koja je završila muzičku akademiju, a prešla na islam. Kaže...uništili be sve. Uzela je primjer sjedenja u namazu koje se još naziva i smirivanje u namazu gdje se uči šehadet....La ilahe illallah i rekla da je to LA neizbježno u muzici jer opušta ....Ob-La-Di, Ob-La-Da kod Beatlesa ili često čujemo tralalalalaa.
-
epik
#22342 Re: Ramazan, opet ;)
Ne bi bilo lose... halal ti bilo 10kgTvrtko II Kotromanić wrote: ↑06/03/2026 17:29Ma sehurim
Valjda je do cigara a i genetike![]()
Volio bih da se mjenjamo
Ako hoćeš ti malo u minus ja malo u plus i taman![]()
- skupljac_zeljeza
#22343 Re: Ramazan, opet ;)
Često nismo ni svjesni pozadinske ljepote Sarajeva dok drugi ne dođu i ne pojasne nam po stoti puta.
https://www.instagram.com/reels/DVeFx65ivHk/
https://www.instagram.com/reels/DVeFx65ivHk/
-
noviclan
-
epik
- skupljac_zeljeza
#22346 Re: Ramazan, opet ;)
Ta 3 kg nisu nešto puno nego vjerovatno sugestija da bi taj višak kalorija spržio sa ...gore -dole -gore 33x.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22347 Re: Ramazan, opet ;)
Vala, mene bi bilo stid da se za ramazan udebljam.....
- banjaluka078
#22348 Re: Ramazan, opet ;)
Sasvim je normalno da će kile stagnirati ili ići gore. Organizam dobije jako malo hrane koju onda grčevito čuva. Što je rjeđe jede, to je metabolizam sporiji, sporije i sagorijeva i troši. Ljudi se nesvjesno čuvaju fizičke aktivnosti, da ne bi ogladnili/ožednili. Dodaj neuredan san, što doprinosi skokovima kortizola koji, i eto ti recepta za dobiti kilograme.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22349 Re: Ramazan, opet ;)
Problem je sto poslije iftara, ljudi opet iftare...sve do sehura.
-
epik
#22350 Re: Ramazan, opet ;)
Jok ja... Iftar mi je mnogo skromniji i manje obilan od sehura... Jedina razlika je sto poslije iftara pojedem neki kolac, slatko opcenito... Za sehur je druga prica, pored hrane popijem oko litar vode u sat vremena. Bez obzira na tu plus kilazu stomak mi je dosta ravniji nego prije ramazana.