IRAN

moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#56651 Re: IRAN

Post by moonco »

neon-x wrote: 05/03/2026 00:35
moonco wrote: 05/03/2026 00:26
neon-x wrote: 05/03/2026 00:18

Ne radi se tu o kuriozitetnom porijeklu oruzja vec o strateskoj podrsci i saradnji Izraela sa Iranom tada u slabljenju Iraka. Kakvi Pretisi i Vogosce.
Nisi ti dobre glave.

Zabij ti svoju u pijesak i vjeruj bajkama, lakse je nego vjerovati u crno na bijelo iz dokumenata clanaka i knjiga.
Naši bosanski i jugoslovenski radnici iz Energoinvesta izgradili su elektro mrežu u Iraku, hidroelektrane, brane, vojne baze, aerodrome, kasarne.

Kopija Tvornice baruta, eksploziva i raketnog goriva Slobodan Princip Seljo SPS iz Viteza izgrađena je u Iraku. Naši su je ljudi izgradili. Oprema je nabavljena iz Evrope i bila je modernija od SPS-a.

Raketni program Iraka, raketni sistem Orkan razvijen je za potrebe Sadamove vojske. Raketno gorivo HTPB se osvajalo u Iraku sa Iračkim domaćim sirovinama.

Kopija Tvornice haubica, topova i raketnih sistema BNT iz Novog Travnika izgrađena je još moderniju tvornicu topova i haubica u Iraku. Iraku je prodana i licenca za D-30 haubice.

Zastava iz Kragujevca je prodala licencu za Automatsku pušku M70 7.62mm Iraku. Tvornica granata Pretis, inače jedna od najvećih tvornica granata i raketa u Evropi i svijetu prodala je licencu za artiljerijsku municiju Iraku. Kovačke prese i mašine su nabavljane u Njemačkoj.

Ono što je Tito izgradio u Bosni, to je isto Sadam htio u Iraku da izgradi. Od BNT-a u Novom Travniku, Zraka u Sarajevu, SPS-a, Vitezita u Vitezu, Igmana u Konjicu, ARK-a u Konjicu, Željeve u Bihaću itd..

Osim toga i hemijski program Iraka ima veze sa nama. Bilo je u Mostaru nešto vezano za hemijsko naoružanja bivše JNA-a.

Masa naših firmi i desetine hiljada radnika je bila uključena u industriju u Iraku. I to baš u vremenu rata sa Iranom. Od ovog perioda kreću i kontakti sa Iranom. Za pare ili naftu. Tako je dio naoružanja išao i za Sadamov Irak, a drugi dio za Iran.

Ovo što smo mi radili sa Irakom, poslije je samo Iran iskopirao u vezi izgradnja industrije.

Ovo vehabije ne znaju. Nisu im nekakvi Pezići pričali.
SaraFina

#56652 Re: IRAN

Post by SaraFina »

last mohicans wrote: 05/03/2026 00:51
SaraFina wrote: 05/03/2026 00:19
Prpa.ba wrote: 05/03/2026 00:12

Pipa im je vazda isla kroz Zagreb i Bec.
Davili su neku noc udruzeno raju i pojasnjavali da Iranci nisu muslimani. Valjda po „nalogu“ da oslabe podrsku. Uhvatili Se Muhameda i raskola koji je nastao. Te onda nastavili o tome da šije nisu dio Islama po ucenju Muhameda a samim time ni muslimani.
Oni šije smatraju murtedima, a ovakvi kao Pezić su produkt stranih spijunskih agencija. Znam ih od rata sve, počevši od Muse i ekipe, a znam da su se plaćale brade i nikabi. Tako da mi je pun klinac Pezica i vehabijica, a ne blate prestolonaslijednike koji podrzvaju narandzu i izrael. Fin im je islam od takvih. Licemjerno, a kad je o raskulu riječ, blate li Aišu r.a, ona se isto odvojila u bitki deve.
Ako ce o Islamu ti i takvi placenici bradonjice i ako ce nam oni u BiH biti okosnica vjere, ja licno vise sam sklona civilizacijama drevnim poput perzije. I njenom iranskom nasljedniku. Treba IZ ustati protiv njih i osuditi ih za huskanje.
vee-jay

#56653 Re: IRAN

Post by vee-jay »

GandalfSivi wrote: 05/03/2026 00:38 Sad ja fakat zamisljam ovo 😂😂😂😂😂😂😂
Američki i izraelski mediji tvrde da su Kurdi pokrenuli kopnenu ofanzivu u Iranu
Ne mogu reci da nije istina, i generalno su mi bili najdraza strana u Siriji, ali izdani, prodani, dotuceni, ako opet ovo pokusaju (ovaj put protiv fucking Irana), bolje im je da se sami roknu…

U totalno nepovezanim vijestima, cujem Pearl Jam kako svira negdje u pozadini, neko u autu slusa, nisam ih odavno slusao…
poslusas dark matter jedanput
i spakujes kofer za plan B
Haris.ba

#56654 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

Čitalac wrote: 05/03/2026 00:33 Ma, vrlo su zanimljivi dokumentarci, ti ljudi su još živi pa pričaju kako je sve izgledalo. U Siriji su prošli neku osnovnu obuku, a onda se nisu odvajali od Libijaca i učili su u hodu. Libijci su valjda ostavili osam raketa, nakon toga je stiglo nešto iz Pjongjanga i to je začetak iranskog raketnog programa.
Iranski raketni i nuklearni program je otprilike isao uporedo sa sjevernokorejskim. Narocito nakon sloma SSSR jer je prestala dzabna nafta i zavladala glad.
Iranci njima naftu, Korejci njima znanje.

To ne umanje nista iranski uspjeh da osvoji te proizvodnje.
GandalfSivi

#56655 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

vee-jay wrote: 05/03/2026 01:00
GandalfSivi wrote: 05/03/2026 00:38 Sad ja fakat zamisljam ovo 😂😂😂😂😂😂😂
Američki i izraelski mediji tvrde da su Kurdi pokrenuli kopnenu ofanzivu u Iranu
Ne mogu reci da nije istina, i generalno su mi bili najdraza strana u Siriji, ali izdani, prodani, dotuceni, ako opet ovo pokusaju (ovaj put protiv fucking Irana), bolje im je da se sami roknu…

U totalno nepovezanim vijestima, cujem Pearl Jam kako svira negdje u pozadini, neko u autu slusa, nisam ih odavno slusao…
poslusas dark matter jedanput
i spakujes kofer za plan B
Link?
GandalfSivi

#56656 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Kazem ja, samo oruzje podijeliti, ne treba nam neprijatelj. Od foruma do dzamije, izlazi to ba povrsinu…
Capajebo

#56657 Re: IRAN

Post by Capajebo »

desni

#56658 Re: IRAN

Post by desni »

Znači Iranci će se u narednom periodu braniti od USA i Izraela onako kako jedino mogu, tako što će uništavati i možda i uništiti svaku vrstu infrastrukture Arapa oko zaljeva :mrgreen:
Odbrambeni potencijali Katara i ostalih se ubrzano troše, a saveznici nisu baš zainteresovani da dostave nove :(
Rekoše da je Izrael ponajviše želio da ovi Arapi oko zaljeva budu pogođeni, povrijeđeni što više to bolje :izet:
Šehidi su jeftini a efikasni, mogu puno štete nanijeti, još ih je teško i zaustaviti :run:
Ne znam koliko ste pratili izraelski lobi se okomio na navodni katarski lobi po američkim univerzitetima :mrgreen:
Vrijeme će pokazati šta se iza brda valja, a prosječni klixovac, da ne upotrijebim drugi izraz će navijati u stilu jedino im Iran moRe jebat mater onu :run:
neon-x

#56659 Re: IRAN

Post by neon-x »

moonco wrote: 05/03/2026 00:57
neon-x wrote: 05/03/2026 00:35
moonco wrote: 05/03/2026 00:26
Nisi ti dobre glave.

Zabij ti svoju u pijesak i vjeruj bajkama, lakse je nego vjerovati u crno na bijelo iz dokumenata clanaka i knjiga.
Naši bosanski i jugoslovenski radnici iz Energoinvesta izgradili su elektro mrežu u Iraku, hidroelektrane, brane, vojne baze, aerodrome, kasarne.

Kopija Tvornice baruta, eksploziva i raketnog goriva Slobodan Princip Seljo SPS iz Viteza izgrađena je u Iraku. Naši su je ljudi izgradili. Oprema je nabavljena iz Evrope i bila je modernija od SPS-a.

Raketni program Iraka, raketni sistem Orkan razvijen je za potrebe Sadamove vojske. Raketno gorivo HTPB se osvajalo u Iraku sa Iračkim domaćim sirovinama.

Kopija Tvornice haubica, topova i raketnih sistema BNT iz Novog Travnika izgrađena je još moderniju tvornicu topova i haubica u Iraku. Iraku je prodana i licenca za D-30 haubice.

Zastava iz Kragujevca je prodala licencu za Automatsku pušku M70 7.62mm Iraku. Tvornica granata Pretis, inače jedna od najvećih tvornica granata i raketa u Evropi i svijetu prodala je licencu za artiljerijsku municiju Iraku. Kovačke prese i mašine su nabavljane u Njemačkoj.

Ono što je Tito izgradio u Bosni, to je isto Sadam htio u Iraku da izgradi. Od BNT-a u Novom Travniku, Zraka u Sarajevu, SPS-a, Vitezita u Vitezu, Igmana u Konjicu, ARK-a u Konjicu, Željeve u Bihaću itd..

Osim toga i hemijski program Iraka ima veze sa nama. Bilo je u Mostaru nešto vezano za hemijsko naoružanja bivše JNA-a.

Masa naših firmi i desetine hiljada radnika je bila uključena u industriju u Iraku. I to baš u vremenu rata sa Iranom. Od ovog perioda kreću i kontakti sa Iranom. Za pare ili naftu. Tako je dio naoružanja išao i za Sadamov Irak, a drugi dio za Iran.

Ovo što smo mi radili sa Irakom, poslije je samo Iran iskopirao u vezi izgradnja industrije.

Ovo vehabije ne znaju. Nisu im nekakvi Pezići pričali.
O cemu ti procas covjece. Kakva Jugoslavija i kakvi Pezici. Prica je o saradnji i podrsci Izraela Iranu u ratu protiv Iraka tada. Imas sve dokumentovano koliko, kako i zasto.
asker

#56660 Re: IRAN

Post by asker »

Dasi wrote: 05/03/2026 00:48
Rejhana wrote: 05/03/2026 00:39
Slomili mu ruku.
Majke mi i njih treba zaliti, gradjane amerike, veterane, normalne ljude.
Ja sam tamo cesto al bolje ce vam potvrditi ovi nasi koji zive tamo. Nikad ne past u zamku da su svi amerikanci isti. Nemam neke parametre ali mislim da je u ovom ludilu vecina amerikanaca protiv budale i politike koju vodi. Nikad nisam imao negativno iskustvo, extra ljudi, od obicnih preko policije i vojske, sve za 10.

I onda vidis ovako nesto.

Ili sjetite se onog mladica sto se zapali pred genocidnom ambasadom.

Ljudi koji su odlucili dat zivot za svoju domovinu vide da vode necije tudje ratove. Hrabri progovore, fasuju na razne nacine, vecina suti, ne sto su losi ljudi vec vide da nista nemogu promjenit.
Moenx

#56661 Re: IRAN

Post by Moenx »

Velkoski wrote: 05/03/2026 00:36
Initial reports indicate that an Iranian drone may have impacted in Turkey.
02:56 AM, Thursday, Tehran — The sound of gunfire and armed clashes - Ilia Hashemi
Mozete li pojasniti ovu drugu vijest pjesadijski sukob u Tejeranu ??
moonco

#56662 Re: IRAN

Post by moonco »

Haris.ba wrote: 05/03/2026 01:02
Čitalac wrote: 05/03/2026 00:33 Ma, vrlo su zanimljivi dokumentarci, ti ljudi su još živi pa pričaju kako je sve izgledalo. U Siriji su prošli neku osnovnu obuku, a onda se nisu odvajali od Libijaca i učili su u hodu. Libijci su valjda ostavili osam raketa, nakon toga je stiglo nešto iz Pjongjanga i to je začetak iranskog raketnog programa.
Iranski raketni i nuklearni program je otprilike isao uporedo sa sjevernokorejskim. Narocito nakon sloma SSSR jer je prestala dzabna nafta i zavladala glad.
Iranci njima naftu, Korejci njima znanje.

To ne umanje nista iranski uspjeh da osvoji te proizvodnje.
A najbitniji dio nisi napisao. U vrijeme raspada SSSR-a Sjevernokorejci su kupili masu sovjetskih raketa i tehnologija iz zavoda koji više nisu radili. Osim navedenog sjevernokorejci, školovali su inžinjere na ruskim vojno tehničkim fakultetima.

Jugoslavija npr nije nikada osvojila proizvodnju raketnog goriva za Iglu/Strelu-2, ATGM Fagot. I od svih tehnologija najveća rupa je bila u raketnim pogonskim gorivima.
Dasi

#56663 Re: IRAN

Post by Dasi »

last mohicans wrote: 05/03/2026 00:54
Baš fino što si to našao, znači, uglavnom sami, a ovdje vojni eksperti osuđuju kako nemaju nuklearku a ljudi sve resurse ulozili u nauku.
SaraFina

#56664 Re: IRAN

Post by SaraFina »

desni wrote: 05/03/2026 01:10 Znači Iranci će se u narednom periodu braniti od USA i Izraela onako kako jedino mogu, tako što će uništavati i možda i uništiti svaku vrstu infrastrukture Arapa oko zaljeva :mrgreen:
Odbrambeni potencijali Katara i ostalih se ubrzano troše, a saveznici nisu baš zainteresovani da dostave nove :(
Rekoše da je Izrael ponajviše želio da ovi Arapi oko zaljeva budu pogođeni, povrijeđeni što više to bolje :izet:
Šehidi su jeftini a efikasni, mogu puno štete nanijeti, još ih je teško i zaustaviti :run:
Ne znam koliko ste pratili izraelski lobi se okomio na navodni katarski lobi po američkim univerzitetima :mrgreen:
Vrijeme će pokazati šta se iza brda valja, a prosječni klixovac, da ne upotrijebim drugi izraz će navijati u stilu jedino im Iran moRe jebat mater onu :run:
Pa šta bi ti? Deklarirali su se da su uz Zidove i USA. Ustupili im svoju teritoriju i iz baza s te teritorije Iran trpi napade. Valjda bi USA trebala da štiti te drzave. Kao sto stiti Izrael. Oni svi u okruženju trebaju se Amerima obratiti zbog ovoga sto trpe napade. Nije tu Iran kriv. A ni prosječni kliksovac. Nego njima Ameri pokazuju koliko su oni bitni USA. Važnije je deset Milku Zidova od koliko ono milki Arapa? Jbg. Neka se fino “probude” ogrezli su u bludu i nemoralu. Samo žderu i uzivaju u Ivom zemaljskom. Šta će ako se budu morali vratiti opet na deve i jahati danima do oaza u pustinji. Neka nam braća očeliče poruci im. Poslacemo po Biseri hurmi. Ako zagusti.
Nebozemlja

#56665 Re: IRAN

Post by Nebozemlja »

desni wrote: 05/03/2026 01:10 Znači Iranci će se u narednom periodu braniti od USA i Izraela onako kako jedino mogu, tako što će uništavati i možda i uništiti svaku vrstu infrastrukture Arapa oko zaljeva :mrgreen:
Iza brda se valja de-amerikanizacija bliskog istoka.
zilog

#56666 Re: IRAN

Post by zilog »

I ako bude glasanje, o kakvoj rezoluciji, u UN-u, Zlatko ce da prespava... :mrgreen:
Moenx

#56667 Re: IRAN

Post by Moenx »

asker wrote: 05/03/2026 01:10
Dasi wrote: 05/03/2026 00:48
Rejhana wrote: 05/03/2026 00:39
Slomili mu ruku.
Majke mi i njih treba zaliti, gradjane amerike, veterane, normalne ljude.
Ja sam tamo cesto al bolje ce vam potvrditi ovi nasi koji zive tamo. Nikad ne past u zamku da su svi amerikanci isti. Nemam neke parametre ali mislim da je u ovom ludilu vecina amerikanaca protiv budale i politike koju vodi. Nikad nisam imao negativno iskustvo, extra ljudi, od obicnih preko policije i vojske, sve za 10.

I onda vidis ovako nesto.

Ili sjetite se onog mladica sto se zapali pred genocidnom ambasadom.

Ljudi koji su odlucili dat zivot za svoju domovinu vide da vode necije tudje ratove. Hrabri progovore, fasuju na razne nacine, vecina suti, ne sto su losi ljudi vec vide da nista nemogu promjenit.
Da skupa s tim , tim vodjenjem rata za Izrael mislim u tom kontekstu retrospektrirah izjave amer zvanicnika ovih dana
Kao Amerika ima cilj da eliminise vojnu silu Irana tj njihovo oruzje tj rakete. Nesto kontam jarani gdje ste sa izraelskim oruzjem vi ga jos dostavljate i obezbjedjujete
Nemojte me pogresno shvatiti moje srce je uz Iran
Neka se bori jer se bori vecinski za pravu stvar svoj narod i narode u regiji i tako dalje
Ali rat je opasna stvar a mir.je lomljiv
Sjetimo se na.kraju agresije u BiH sve strane su morale.unistavati svoje oruzje radi nekog balansa
Zamislimo sada da se ovakva neprijateljstva formiraju u Evropi recimo Framcuska Njemacka ili Indija Kina
I.koliko nezgodnih stvari sila sa raketama dronovima moze uraditi svom protivniku regiji
To sto Iran.ima arsenal kakav ima to je tako ali jednomnlad zavlada mir ne mora tom Iranu neko narediti on se treba dogovoriti recimo sa svojim prptivnikom da se sredstva za.masovno unistavanje ne koriste
Recimo Izrael iza sebe ima Ameriku i novac Amerike koji umjesto da ide u svirska istrazovanja on ide u zloupotrebu genocid nad Palestincima. E sada sav ovaj arsenal sto je Iran nahajcao sve je to bilo naustrb nekih drugih stvari koji su iranski civili mogli sebi priustiti
Ili da i ne spomenem Sj Koreju i tako dalje
Ellem hocu koja je granica gdje ce se zaustaviti Iranci gdje Jevreji
Vidimo da Jevreji se nisu znali zaustaviti rade sta hoce u Gazi Zapadnoj obali
I kakva je generalno krvna slika strana nakon ovih pet dana ?? Ako imate i odgovora
moonco

#56668 Re: IRAN

Post by moonco »

SaraFina wrote: 05/03/2026 01:19
Pa šta bi ti? Deklarirali su se da su uz Zidove i USA. Ustupili im svoju teritoriju i iz baza s te teritorije Iran trpi napade. Valjda bi USA trebala da štiti te drzave. Kao sto stiti Izrael. Oni svi u okruženju trebaju se Amerima obratiti zbog ovoga sto trpe napade. Nije tu Iran kriv. A ni prosječni kliksovac. Nego njima Ameri pokazuju koliko su oni bitni USA. Važnije je deset Milku Zidova od koliko ono milki Arapa? Jbg. Neka se fino “probude” ogrezli su u bludu i nemoralu. Samo žderu i uzivaju u Ivom zemaljskom. Šta će ako se budu morali vratiti opet na deve i jahati danima do oaza u pustinji. Neka nam braća očeliče poruci im. Poslacemo po Biseri hurmi. Ako zagusti.
I sve Arapi što zarade od nafte ulažu u zapadnu industriju i firme. Umjesto da u svoju ulažu. I reci im da nisu okupirani. Kod sebe se samo natječu u gradnji zgrada. Što ima onaj hadis o predznacima sudnjeg dana kad se goli bosi čobani počnu natjecati ko ima veću kuću. E to se na njih danas odnosi. Daj nekakvom Ronaldu milione i bit ćeš poznat. Prihvatit će te kršćani na zapadu. Nemoj da bude kakav inžinjer, doktor, naučnik. Pokaži se u skupom Ferariju. Zlatnom klozetu. Eto kako se zapadni sistem održava preko Arapa.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#56669 Re: IRAN

Post by Velkoski »

Moenx wrote: 05/03/2026 01:11
Velkoski wrote: 05/03/2026 00:36
Initial reports indicate that an Iranian drone may have impacted in Turkey.
02:56 AM, Thursday, Tehran — The sound of gunfire and armed clashes - Ilia Hashemi
Mozete li pojasniti ovu drugu vijest pjesadijski sukob u Tejeranu ??
Aludiraju na to da IRGC tuče po civilima.

Inače,
I've deleted tweets mentioning a Kurdish ground offensive in Iran. Kurdish officials and local media are denying the news. A local Kurdish friend with good contacts also denies it.

Barak Ravid has deleted his report. I'm not saying it can't be true, but the sourcing is too weak
Ako se ne varam, Fox i Axios su ovo objavili prvi. Jako zanimljiva udica

----

Sirene po Izraelu upravo. Lokalci iz Dohe i Bahreina pišu da je i kod njih.

Image

TONA interceptora.

-------
Another launch from Iraq. Arrival time 7 mins.

Simultaneous fire from Iran and Lebanon
mist

#56670 Re: IRAN

Post by mist »

Roka po Tel Avivu
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#56671 Re: IRAN

Post by Velkoski »

------

tanker curi

--

NOVI boom, izgleda direktan udar u TLV.
SaraFina

#56672 Re: IRAN

Post by SaraFina »

moonco wrote: 05/03/2026 01:27
SaraFina wrote: 05/03/2026 01:19
I sve Arapi što zarade od nafte ulažu u zapadnu industriju i firme. Umjesto da u svoju ulažu. I reci im da nisu okupirani. Kod sebe se samo natječu u gradnji zgrada. Što ima onaj hadis o predznacima sudnjeg dana kad se goli bosi čobani počnu natjecati ko ima veću kuću. E to se na njih danas odnosi. Daj nekakvom Ronaldu milione i bit ćeš poznat. Prihvatit će te kršćani na zapadu. Nemoj da bude kakav inžinjer, doktor, naučnik. Pokaži se u skupom Ferariju. Zlatnom klozetu. Eto kako se zapadni sistem održava preko Arapa.
Trebali su prije misliti o svom polozaju. I geografskom i političkom. Koliko moraš biti glup da dozvoliš sebi da umislila da su ti Ameri neki saveznici. I sad im se to umišljanje obilo o glavu. S pravom jbg. Placu zbog infrastrukture. Trebali su sebi osigurati odstupnicu. Naoružanje i infrastrukturu za upotrebu. Milijardama raspolažu. Mogli su kupiti po atomsku i držati je kod brata Kima za nedaj boze. 🥺
Eto im sada USA i “partnerstvo”. Sad bi vi mudroseri nama kao drug @desni nabijali osjećaj krivnje sto navijamo za Iran. Pazi molim te moždanog driblinga “Zidovi su upravo željeli da se Arapi oslabe i ravnjaju kao sto to Iran radi” Mislim… 😊 Libo me za beduinske smecare i njihove hotelske komplekse, skupe zgradurine i auta. Rokaj.
Neka napišu tatici Donaldu žalbu na tretman. On ih ponižava. Njih 400 mil :11 mil zidova. Eto koliko vrijede.
liyf

#56673 Re: IRAN

Post by liyf »

desni

#56674 Re: IRAN

Post by desni »

Kako sam i napisao, klixovci o jebanju. žderanju samo :zzzz:
Neka su im nanu jebali kad su govna :lol: :lol:
Do deamerikanizacije u vremenu trajanja naših života neće doći :zzzz:
Ima i slika po internetu, koga zanima do kakvog bi poremećaja moglo doći :izet:

SaraFina

#56675 Re: IRAN

Post by SaraFina »

desni wrote: 05/03/2026 01:39 Kako sam i napisao, klixovci o jebanju. žderanju samo :zzzz:
Neka su im nanu jebali kad su govna :lol: :lol:
Do deamerikanizacije u vremenu trajanja naših života neće doći :zzzz:
Ima i slika po internetu, koga zanima do kakvog bi poremećaja moglo doći :izet:

https://x.com/HealthRanger/status/
Poselami ti nama vecinu Ummeta. Uz njih smo mi. Isto kao i USA. I vise od USA. U mislila su nam i molitvama. Ko s djavolom tikve sadi (Trumpom), tikve mu se o glavu obijaju. Stara bosanska. 🥺
Post Reply