Uzasna siSaraFina wrote: ↑05/03/2026 00:25Nije to bilo nimalo lako razviti reketni program. I kad to prodaju projektile Kao sto je Libija uradila, ne prodaju ti kako se lansiraju? Nego posalju svoje? Jesu ih obucili za preostaluh deset? Ili nisu nikad ni lansirane te preostale?Čitalac wrote: ↑05/03/2026 00:21 Ovih dana na iranskoj televiziji emituju se dokumentarci o Iračko-iranskom ratu i posebno o razvoju raketnog programa. Po priči učesnika, nisu imali nikakve projektile i prvo su se obratili Siriji, no kako je u Teheranu razmontiran neki „sovjetski špijunski centar“, Moskva je zabranila prodaju raketa Iranu. Prve rakete prodala im je Libija (30 komada), ali pod uslovom da ih lansiraju Libijci. Tako je i bilo, došli su u Iran, ispalili nekih 20 raketa na Irak i onda otišli.
IRAN
- GandalfSivi
#56626 Re: IRAN
- SaraFina
#56627 Re: IRAN
Sta cu? PitamGandalfSivi wrote: ↑05/03/2026 00:31Uzasna siSaraFina wrote: ↑05/03/2026 00:25Nije to bilo nimalo lako razviti reketni program. I kad to prodaju projektile Kao sto je Libija uradila, ne prodaju ti kako se lansiraju? Nego posalju svoje? Jesu ih obucili za preostaluh deset? Ili nisu nikad ni lansirane te preostale?Čitalac wrote: ↑05/03/2026 00:21 Ovih dana na iranskoj televiziji emituju se dokumentarci o Iračko-iranskom ratu i posebno o razvoju raketnog programa. Po priči učesnika, nisu imali nikakve projektile i prvo su se obratili Siriji, no kako je u Teheranu razmontiran neki „sovjetski špijunski centar“, Moskva je zabranila prodaju raketa Iranu. Prve rakete prodala im je Libija (30 komada), ali pod uslovom da ih lansiraju Libijci. Tako je i bilo, došli su u Iran, ispalili nekih 20 raketa na Irak i onda otišli.![]()
- Čitalac
#56628 Re: IRAN
Ma, vrlo su zanimljivi dokumentarci, ti ljudi su još živi pa pričaju kako je sve izgledalo. U Siriji su prošli neku osnovnu obuku, a onda se nisu odvajali od Libijaca i učili su u hodu. Libijci su valjda ostavili osam raketa, nakon toga je stiglo nešto iz Pjongjanga i to je začetak iranskog raketnog programa.
-
neon-x
#56629 Re: IRAN
Zabij ti svoju u pijesak i vjeruj bajkama, lakse je nego vjerovati u crno na bijelo iz dokumenata clanaka i knjiga.
- Dozer
#56630 Re: IRAN
Ima.li sta novo? Nisam pratio 5-6h...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#56631 Re: IRAN
Initial reports indicate that an Iranian drone may have impacted in Turkey.
02:56 AM, Thursday, Tehran — The sound of gunfire and armed clashes - Ilia Hashemi
- Čitalac
#56632 Re: IRAN
Saudi Arabia’s ministry of defence has said that three cruise missiles have been intercepted and destroyed outside Al-Kharj city.
- GandalfSivi
#56636 Re: IRAN
Sad ja fakat zamisljam ovo 

U totalno nepovezanim vijestima, cujem Pearl Jam kako svira negdje u pozadini, neko u autu slusa, nisam ih odavno slusao…
Ne mogu reci da nije istina, i generalno su mi bili najdraza strana u Siriji, ali izdani, prodani, dotuceni, ako opet ovo pokusaju (ovaj put protiv fucking Irana), bolje im je da se sami roknu…Američki i izraelski mediji tvrde da su Kurdi pokrenuli kopnenu ofanzivu u Iranu
U totalno nepovezanim vijestima, cujem Pearl Jam kako svira negdje u pozadini, neko u autu slusa, nisam ih odavno slusao…
- liyf
#56638 Re: IRAN
Rudaw: A source from Iranian Kurdish opposition group, Komala of the Toilers of Kurdistan told Rudaw that they dismiss media reports that the group has launched a ground offensive into western Iran (Rojhelat)GandalfSivi wrote: ↑05/03/2026 00:38 Sad ja fakat zamisljam ovo
Ne mogu reci da nije istina, i generalno su mi bili najdraza strana u Siriji, ali izdani, prodani, dotuceni, ako opet ovo pokusaju (ovaj put protiv fucking Irana), bolje im je da se sami roknu…Američki i izraelski mediji tvrde da su Kurdi pokrenuli kopnenu ofanzivu u Iranu
Senior PJAK official, denied reports on Kurdish offensive in Iran: "I think they are wrong when they say that we have already started the war now, but we are preparing for the right opportunity."
- Toffee karamela
#56639 Re: IRAN
ljudi, foe je jedini spas od ovakvih
brzo i pregledno se ide kroz temu, ne hvatajte se u rasprave s budalama, moraju opravdati parizer i nije da ih ne razumijem ali gradska čistoća uvijek prima, dakle ne bi skapali da hoće pošteno raditi
odoh na spavanje
za laku noć ide drevni perzijski tehno pop
- SaraFina
#56640 Re: IRAN
Ma kakvi Kurdi i ofanziva i pokretanje. Oni ko guske u magli. Iskoristava ih pedo i Bibi da dolkazu svijetu da nisu samo oni protiv Irana, nego i Kurdi. Nahuskali ih na samoubistvo. Pod svojim patronatom.GandalfSivi wrote: ↑05/03/2026 00:38 Sad ja fakat zamisljam ovo
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#56641 Re: IRAN
vrlo moguće da je to bio i nekada izrazito popularni psyop
i dalje ne vidim zašto bi Kurdi pristali da budu topovsko meso, niti vjerujem da bi Turci to dozvolili. Tek su nedavno razoružali PKK
i dalje ne vidim zašto bi Kurdi pristali da budu topovsko meso, niti vjerujem da bi Turci to dozvolili. Tek su nedavno razoružali PKK
- GandalfSivi
#56642 Re: IRAN
Koliko ih je, dvije hiljade, pet, deset? Na armiju (obucenu) od milion ljudi plus 200 hiljada garde?liyf wrote: ↑05/03/2026 00:41Rudaw: A source from Iranian Kurdish opposition group, Komala of the Toilers of Kurdistan told Rudaw that they dismiss media reports that the group has launched a ground offensive into western Iran (Rojhelat)GandalfSivi wrote: ↑05/03/2026 00:38 Sad ja fakat zamisljam ovo
Senior PJAK official, denied reports on Kurdish offensive in Iran: "I think they are wrong when they say that we have already started the war now, but we are preparing for the right opportunity."
Ono, wtf? Bukvalno su najebali svugdje gdje su pokusali (tri drzave), nema boga da je ikakva legitimna frakcija preuzela taj rizik. Mislim, mozda i ima, ali onda neka im je bog dragi na pomoci.
- SaraFina
- Dasi
- Rejhana
#56646 Re: IRAN
Većina iranskih kurdskih grupa je zapravo prilično slaba. Tvrdnje o hiljadama boraca su vjerovatno preuveličane, jer mnogi njihovi članovi imaju malo ili nimalo borbenog iskustva (osim PJAK-a). Obim njihovih mreža unutar Irana je također vrlo upitan.
-
last mohicans
#56647 Re: IRAN
Oni šije smatraju murtedima, a ovakvi kao Pezić su produkt stranih spijunskih agencija. Znam ih od rata sve, počevši od Muse i ekipe, a znam da su se plaćale brade i nikabi. Tako da mi je pun klinac Pezica i vehabijica, a ne blate prestolonaslijednike koji podrzvaju narandzu i izrael. Fin im je islam od takvih. Licemjerno, a kad je o raskulu riječ, blate li Aišu r.a, ona se isto odvojila u bitki deve.SaraFina wrote: ↑05/03/2026 00:19Davili su neku noc udruzeno raju i pojasnjavali da Iranci nisu muslimani. Valjda po „nalogu“ da oslabe podrsku. Uhvatili Se Muhameda i raskola koji je nastao. Te onda nastavili o tome da šije nisu dio Islama po ucenju Muhameda a samim time ni muslimani.
- SaraFina
#56649 Re: IRAN
Hocu reci da USA marinci i specijalci nemaju sanse u kopnenoj invaziji na Iran. Kud ce Kurdi. Idu U sigurnu smrt. Koriste ih ko topovsko meso.Rejhana wrote: ↑05/03/2026 00:51
Većina iranskih kurdskih grupa je zapravo prilično slaba. Tvrdnje o hiljadama boraca su vjerovatno preuveličane, jer mnogi njihovi članovi imaju malo ili nimalo borbenog iskustva (osim PJAK-a). Obim njihovih mreža unutar Irana je također vrlo upitan.
-
last mohicans
#56650 Re: IRAN
Baš fino što si to našao, znači, uglavnom sami, a ovdje vojni eksperti osuđuju kako nemaju nuklearku a ljudi sve resurse ulozili u nauku.Čitalac wrote: ↑05/03/2026 00:33 Ma, vrlo su zanimljivi dokumentarci, ti ljudi su još živi pa pričaju kako je sve izgledalo. U Siriji su prošli neku osnovnu obuku, a onda se nisu odvajali od Libijaca i učili su u hodu. Libijci su valjda ostavili osam raketa, nakon toga je stiglo nešto iz Pjongjanga i to je začetak iranskog raketnog programa.