lajkujMe wrote: ↑03/03/2026 13:36
last mohicans wrote: ↑03/03/2026 13:10
Thorgerson wrote: ↑03/03/2026 09:39
Iran jeste velik zalogaj. I zato i jeste ostavljen za kraj. Kad su sve ostalo porobili i zavrsili.
Stoga, ko god misli da ce Iran ovdje uspjeti nesto da napravi, ne znam - ja to fkt ne vidim. Gdje su njihovi saveznici? Ja ne vidim da neko okrece amerima glavu. Jesu eto spanci. I ko jos? Arapi su tu. Izrael normalno. Njemacka, Britanija, Francuska... svi bitni su tu. Iran? Ima tu i tamo po izjavu turske i kine. I provokacije iz rusije.
Ljudi im prvi dan obezglavili drzavu. Ubili najvaznije ljude. Prvi jebeni dan!
O cemu pricamo?
Mislim, uredu je navijati, ali hajmo pricati realno. Ovi nemaju sansi.
I mislim da im je bolje da sjednu za sto i pokore se, jer ovako ce samo oni najebati i niko vise. Mislim da je i tom dole narodu dosta svega. Inace ne bi ajatolah bio tek tako ostavljen da se rokne. I niko drugi nece najebati. Amerikanci nece. Izraelci nece. Nece ni arapi. Ok, poljuljat ce se malo turizam, al jbt to. Nebitno. I lako je opet ljude vratiti.
Ni ja nigdje ne vidim to ravnanje Izraela. Ok, idu rakete, budu neki snimci. Ne znam, moguce je eto da ta masinerija ne zeli da prikaze gubitke, ali svejedno, Izrael je svakako u ratu konstantno. Ljudi zive rat. Tako da ne vidim kako ih moze i ovo uzdrmati. Plus imaju Ameriku iza sebe.
To obezglavljivanje vidimo imalo učinka? Pa za dva sata prvi odgovori krenuli, jesi pratio? Cijeli zaljev drze neizvjesnim i opasnim, dzaba sila američko cionistička. Pa ljudi stotine oficira, ako ne i hiljade zvaničnika imaju koji preuzimaju ulogu. Jedino sto si dobro primjetio "budu neki snimci" , što li, Bože!? Zato ne fali onih iz Irana, Liban live ide vec drugi dan. Prati malo pisanu riječ gdje sve pada, šta se gađa, ti želiš za sve potvrdu snimka, malo si zahtjevan.
Iran je sam jucer priznao da im veliki dio vojske trenutno funkcionise bez komande.
Sto ima i smisla, Iran je ocekivao napad, ocekivali su gubitak komande. Jedini logican odgovor na takvo nesto je decentralizacija komande tj unaprijed pripremljen plan za odgovor.
Medjutim takav odgovor ima jedno bitno ogranicenje, kako vrijeme prolazi kako se stvari na terenu mijenjaju tako i predpripremljeni planovi postaju sve manje efikasni i potrebna je centralna komanda da prilagode naredbe i akcije.
A
to se vec vidi, sinoc i danas je sve vise primjetno da Iran manje Balistickih ispaljuje ne zato sto nemaju nego zato sto je plan na kraju. Sad zavisi od komande hoce li se dovoljno brzo organizovati za novi val napada. Ali kvalitetnih napada s ciljem uklanjanja prijetnje.
Vidim po Izraelu sve vise gadjaju naselja koja nemaju ni jednu vojnu svrhu sem terora a nece im pomoci vojno samim tim beznacajni su napadi.
I dalje ne uspjevaju centre politicke moci da uniste u Izraelu a vala ni u ostatku bliskog istoka.
Sad tek krece ispit za Iran koliko su sposobni da se prilagode promjenljivom igrom rata.
Da sam ja komanda Irana fokusirao bi se na sljedece:
Avio baze sa bar 2-3 napada po danu sirom BI istoka
Radarske instalacije dugog dometa
Centre za komunikaciju kako kosmickih snaga tako i zemljanih
Vojne komande i centri za komandovanje
PVO baterije dugog dometa (Patriot, THAAD i Arrow) mnogi spominju iron dome on je beznacajan u ovom konfliktu.
I onda stratesko unistavanje svih Poltickih centara i energrtske infrastrukture.
Gadjanje rafinerija u ovom trenutnu ne doprinosi nista.
Zasljepi prvo neprijatelja pa mu onda oduzmi moc uzvracanja a onda ga kad je na koljenima dotuci.
Sad je pitanje isto koliko su Izrael i Amerika uspjeli do sad stete napraviti. To sto nemamo videa ne znaci da se ne desava. Sta vise zabrinjava sto iz Irana nema puno bupova u smislu naseljenih mjesta sem Teherana. A znamo sigurni da gadjaju i da lete iznad Irana, prespostavljam da gadjaju udaljene lokacije koje imaju strateski ili takticki znacaj.
Ono sto znamo da je Iranu onesposobljen PVO u velikoj mjeri, da su im komunikacije unistene i da su nuklearna postrojenja opet pogodjena.
Ono sto isto znamo je da osovina zla ne gadja kopnene snage nego se fokusira na druge ciljeve.
Vjerovatno se trenutno fokusiraju na lansere Raketa, depoe raketa, fabrike raketa i komandne lance za raketne sustave.
I garantujem vam da se Delta Force, SASi druge specijalne jedinice nalaze na tlu Irana da traze ciljeve za avione.
Ovdje ce pobjediti na kraju onaj ko najvise ciljeva pronadje i onda unisti a tu Ameri imaju prednost.