IRAN

izvrsni direktor
Vozim: Premium

#54251 Re: IRAN

Post by izvrsni direktor »

izvrsni direktor wrote: 02/03/2026 14:30
moonco wrote: 02/03/2026 14:22 Evo i Boeing KC-135R Stratotanker sada ispod Kipra

FR
pratnja za B2 ?
ustvar inije jedan, trenutno lete 3 jedan iza drugog. B2 avione prate nema sta drugo biti
emigrazione

#54252 Re: IRAN

Post by emigrazione »

Prpa.ba wrote: 02/03/2026 14:30
emigrazione wrote: 02/03/2026 14:30
neon-x wrote: 02/03/2026 14:12

E to je musliman Bosnjo pravi. Svaka cast.
Narod za izučavanje, ma kakvi jevreji ovo je odabrani narod 100%, tolika količina zatucanosti da je to nezabilježeno možda u istoriji čovječanstva, a opet opstali nekako, kakvi su narodi nestali na planeti zemlji izmislili civilizaciju, a glupi bošo kenja li kenja
Teski dani za vas slobodne mislioce i napredne intelektualce. Niko da vas prepozna.
Sta ti cekas, pravac Teheran
Dimu1927

#54253 Re: IRAN

Post by Dimu1927 »

dr_Evil wrote: 02/03/2026 14:11
Dimu1927 wrote: 02/03/2026 14:06 Ako ce gadjanje butmira i m dvora nastetiti bilo kakvim cionistickim planovima nek odmah roknu
To je krajnje djetinjasto razmisljanje iskreno, jedna stvar je biti na strani pravde, druga stvar je sto zapravo nemas gdje, tu si gdje jesi. Da te podsjetim kako je izgledalo kad su ti isti dali nekim sa istoka i zapada vremena da zavrse posao sa nama? Da li shvatas da mi u ovom trenutku politicki stojimo na rubu opstanka?

Mozemo mi dignuti glas za pravdu - realno tu sve staje, cak da i ima volje, nemas cime pokriti to sta pricas. To sto za razliku od Kosova mi ne mozemo gledati i podrzavati agresiju ili genocid od prosle godine, ne razumijem na koji nacin bi trebali osim diplomatski stati ispred nekoga? Ljudi - saulisite se, i razumite da se svaka vasa rijec loguje pod vasim imenom, prezimenom i vjerovatno jedinicom koja treba da vas pokupi.
Komplikovano je naravno

92 smo stajali na rubu opastanka pa nam spucase embargo dok su nas turisti snajperisali sa brda za zabavu

95 kad smo bili na rubu pobjede spucase nam karinaski mir i nagradise genocidase

Nek ide sve u 3pm svakako je raspad sistema lagano globalni

A jazuk za pracenje eto necu moc dobit vizu za ameriku, kmee
alijagoro

#54254 Re: IRAN

Post by alijagoro »

emigrazione wrote: 02/03/2026 14:33
Narod za izučavanje, ma kakvi jevreji ovo je odabrani narod 100%, tolika količina zatucanosti da je to nezabilježeno možda u istoriji čovječanstva, a opet opstali nekako, kakvi su narodi nestali na planeti zemlji izmislili civilizaciju, a glupi bošo kenja li kenja
Teski dani za vas slobodne mislioce i napredne intelektualce. Niko da vas prepozna.
Sta ti cekas, pravac Teheran
Pa ti imas imigraciju u imenu :lol: :D
dembele

#54255 Re: IRAN

Post by dembele »

Dimu1927 wrote: 02/03/2026 14:25 Hahaha cuj kuvajt im oboril 4 aviona greskom :lol:
Bola, Bola , reci Balji da se ne zajebaje! :lol:
Prpa.ba

#54256 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

emigrazione wrote: 02/03/2026 14:33 Sta ti cekas, pravac Teheran
Kompleksi i osjecaj nebitnosti i mrznje koji sada osjecas nisu kraj. Uz ispravne korake i strucnu pomoc, mozes se izvuci iz toga. Ne daj se.
SaraFina

#54257 Re: IRAN

Post by SaraFina »

lajkujMe wrote: 02/03/2026 14:31
Haris.ba wrote: 02/03/2026 14:05
lajkujMe wrote: 02/03/2026 13:25 I smjesni i dvolicni ste sto se tice Arapskih zemalja i stranih baza u istima jos ih zovete pudlicama.

Sram da vas bude jer smo mi onda apsolutno isti, imamo Nato bazu u Butmiru i centar obavjestajnih sluzbi na Balkanu se nalazi na Marijin Dvoru u najvecoj Americkoj ambasadi na balkanu.

Ne vidim nikog ovdje koji klice mrs napolje Nato baza i mrs napolje ambasada. Ako ste tako velike moralne vertikale bujrum eto vam dva razloga da pocnete fizicki djelovati protiv zlog okupatora :)

I ps, oba navedena objekta su opravdani ciljevi a Iran ima rakete koje mogu dobaciti do Sarajeva :)
Jer CIA je defintivno radila protiv interesa Irana u BIH ;)
Sta li bi rekli kad serija balistickuh raketa skrsilo Marijin dvor i Butmir ;)
Mislim da ne znas odakle nato baza u Butmiru.

To je posljedica UN rezolucije, pa kasnije i Dejtonskog sporazuma. Ta baza nije tamo na osnovu nekog dogovora BiH i Nato.

A, ja ne vidim problem i u americkoj (iako je svakako gase u Bosni), ni u iranskoj ambasadi.

Tzv.nato baza (eufor baza, altea) ima jasnu misiju vezanu za Bosnu koja nije napad ili pomoc za napad na trecu zemlju.

De ti meni reci koja americka baza na bliskom istoku je osnovana u skladu sa UN rezolucijom?
Ta ista baza u Butmiru moze biti sklonjena ako Parlamenf BIH kaze da mora otici, isto kao sa OHR. Nisu oni tu a mi ih ne zelimo, oni su tu upravo jer ih zelimo.
Mandat OHR zavrsava onog momenta kad Parlament BIH izmjeni ustav i odluci da OhR i nato baza nisu vise pozeljni.
Sto se tice ko je dao mandat je apsolutni nebitno, iako se ne moze bas porediti jer nismo 1995 imali moc odlucivanja i ne znam ti ni ja sta, uslov za bazu je bila saglasnost BIH u mirovnim pregovorima.
SaraFina wrote: 02/03/2026 14:08
lajkujMe wrote: 02/03/2026 14:01

Samo jos jedan razlog zasto ta baza ne mora biti tu:) ta ce nam kad smo okruzeni Natom ;)
A vrata Natoa nismo mi smo u stomaku Natoa, vrata su u Turskoj ;)

Ono sto zelim da kazem, itekako ima logike da Zaljevske zemlje imaju strane baze isto kao sto mi imamo svoje razloge.
Samo sto im se to upravo obija u glavu.
I da Iran ima apsolutno pravo ciljati i unistavati te baze jer upravo sluze za to da se bombarduje Iran.

Oprosti ali ne postoji validan argument gdje mozes usporediti BiH i bilo koga od beduinskih smecara koji su se protiv Irana svrstali na stranu zločinaca. Ti bedinski smecari prvo su cutke gledali sto Gaza gori i sto svakodnevno ubijaju hiljade ljudi tamo. Imaju milijarde na raspolaganju. Jarane oni ne mogu humanitarne konvoje poslati u Gazu da ljudi prežive. Koliko su to govna samoziva. Da niko od njih nije ustao protiv genocida u Gazi. Ti govnari milione troše na auta koja stoje kojekuda, nekretnine, umjetnine i svoj raskošan i raskalašen život. Ja im želim da zavrse opet sa devama po pustinji u potrazi za mjesto gdje će postaviti šator. A sva imovina im dabogda stala u bisage od deve. Amin!
Ne fermam te, ti pricas o emocijalnim zeljama i mrznjom ne strateskim interesima zemalja, zemlje ne mrze i ne vole nego imaju interes. Interes Zaljevskih zemalja je da zive pod kisobranlm Americkih baza i za takve stvari apsolutno nije potrebna saglasnost UNa ili Natoa.

Giancarlo wrote: 02/03/2026 14:10
lajkujMe wrote: 02/03/2026 13:49Apsolutno je isto sa jednom razlikom, kod njih su 30 godina duze nego kod nas :)

Baze su tamo osvanule jer je cijeli region bio pod ratovima, pod politickim nestabilnostima i previranjima.
Ako gledas iz lokalne perspektive npr Saudijska Arabija oni su egsitencijalno ugrozeni od strane Iraka 1980 do 1990s i Irana od Revolucije protiv Saha.
Isto vrijedi i za Jordan, i za Kuvajt (pogotovo oni bili su okupirani od Sadama) i tako dalje.
Apsolutno ista situacija.

I evo jos jedan kontra argument mi vise nismo egsticijelno ugrozeni bar na "papiru" sta radi Butmir Nato baza u BIH. Nema vise razloga za istu :)

Aa daaa dvolicnost ona, sigurnije se snjom nego bez nje ;)
Zaboravljas cinjenicu da smo drzava u Evropi i da cak imamo aspiracije za ulazak u taj isti NATO, kao sto si zaboravio cinjenicu da je u pitanju NATO stab, a ne neka full borbena baza iz koje neko napada nekoga u nasoj blizini. I ne znam kakve crne veze ima ambasada jedne drzave, slucajno najmocnije na svijetu, jeli to po tebi ne bi trebali imati odnose sa USA, ne budi smijesan :lol: Ili da im mi govorimo sta smiju, a sta ne smiju raditi u svojoj amabasadi?

Ove pudlice su angazovale Ameriku za sta su vec angazovale, kad su ovi poceli napadati Iran iz tih istih baza, koji ih je usput upozoravao da ce biti predmetom odmazde, sad placu. Jos kad su sabrali 2 i 2 da ih je Uncle Sam skupo reketario svih ovih godina i da prstom nece mrdnuti za njih jer su zaokupljeni svojim belajima i belajima svojih gazdi u izraelu kojeg brane zivotom. Mogu dobiti maximalno jedan standarni yeeeeehhh go boys povik podrske od narandze i to je to. I eventualnu prijetnju da bi bilo pametno da kupe jos malo americkog oruzje za sitnicavih par desetina milijardi dolara...
Baza u Butmiru itekako ima borbenu spremnost 2022 i prosle godine bar 2 Bataljona spremna za ratna dejstva uz mogucnost interventnih jedinica iz Italije da se stvore u roku od 24H.
Ta ista baza sluzi za Nadzor BIH i Srbije ;)

A sto se tice 2 dijela teksta, opet cu to reci Americka vlast i vojska a pogotovo obavjestajne sluzbe su napravile STRATESKU gresku misleci da Iran ne zna, ne moze, nece uzvratiti na ovaj nacin.

Ovdje treba itekako pohvaliti Iran, i dokaz da nije samo oruzje bitno nego i kako ga se koristi.
Ovo je s Iranske strane savrsen primjer decentrilizovane pripreme za kontraudare sa odlicnom pripremom obavjestajaca gdje sta i koliko gadjati.
Za razliku od prosle godine gdje im je trebalo predugo i lose zu takticki pripremili udare.

Kad ratujes valjda ti je cilj da onemogucis neprijatelju djelovanje zavisno od potreba u tom ratu.
Ukrajinci su to dobro napravili sa svojim kill zone dronovima.
A Iranci dobro jer se identifikovali glavne razloge zasto im rakete presretaju (radar u Bahreinu) i gdje se nalaze komunikacijska i obavjestajna cvorista (baze po cijelom BI) pogotovo impresivno je bilo gadjanje hotela i zgrada u metar na lokacije gdje se nalaze obavjestajci i vojnici.
I naravno sto je baza 5 flote izmasakrirana (Ameri su tu izgubili logisticki hub za cijelu mornaricu na BI)

Uskoro kroz dan dva, PVO ce biti potrosen i Iranci ce moci po volji gadjati sta zele ovo je jos uvijek limitirano.

I za dan dva cemo znati da li ce ovo eskalirati ili ce se zavrsiti na ovome. Eskalacije moze znaci svasta od kopnene invazije do ogromnog povecanja angazmana SAD koji koristi trenutno mozda 5% svojih mogucnosti. A za to ce im trebati Kongres bez kongresa nece Trump moci ici svom silom.
A ni nuklearku ne treba izbaciti iz videokruga (Izrael)
Moji argumenti jesu i emocionalni, no ti ih nikako ne mozes oboriti. Beduinski smecare jednostavno boli briga za bilo kakvu “kolektivnu dobrobit” muslimanskog svijeta diljem planete zemlje. Dok je njima dobro. Oni će lizati dupe ogavnom pedofilu i zločincu i pobjegulji. Ljudi bez karaktera. Licemjeri kojima su puna usta islama. A u sred Ramazana staju na stranu USA i Zidova protiv muslimana u Iranu. Fuj.
lajkujMe

#54258 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

alijagoro wrote: 02/03/2026 14:15
lajkujMe wrote: 02/03/2026 14:11 I ta mrznja je stara skoro 1000 godina.
Iskreno sami su krivi kad su dopustili kolonizatorima da koriste to u svoje svrhe.

A sto se tice epiloga ovoga svega ja se nadam samo jednom.
Realizacija Amerikanaca da im Izrael bode noz u ledja i da ih koristi kao dzukelu za svoje interese koje su kontra SAD ali i zapadne hemisfere.

Ovo sto Izrael radi je ratni zlocin protiv planete, guraju svoju mrznju u takav plan da smo sekund pred svjetski rata.

A Izrael je itekako sposoban da to ucini svi zaboravljaju jednu bitnu stvar i ignorisu namjerno.
Izrael ima automske bombe, a trenutno se uzasno mocni osjecaju jer imaju pudlicu Ameriku iza ledja.
I generalno zadnjih 5 godina su se Izraelci toliko osilili i misle da im niko nista ne moze da se iskreno bojim da misle da koristenje Nuklearnog oruzja nece imati vecih reprikusija od ovog sto se sad desava.
A to je problem, nevjerujem da je Trump iole sposoban da to sprijeci a Kina i Rusija su previse nonsalantni i ne shvataju da je ovo rat iz mrznje a ne nekih geopolitickih igri.

A rat iz mrznje je opasan, jer mrznja zablokira poimanje svijeta onakvim kakav jeste i radi se o emociji a ne zdravom razumu.
Jesi ono ti pisao kako je izrael ubio 36000 Hamasovaca a to je tad zapravo bio ukupni broj ubijenih Palestinaca,sjecam se dobro da jesi,sad mi zanimljiva ta tvoja prica o izraelu
Jesam na zalost, tad sam bio zasljepljen propagandom, i dan danas se kajem za onu izjavu kad je bio tek pocetak genocida u Gazi.
Vjeruj da sam u redu za gasenje Izraela, monstrumi koje svijet vidi samo jednom u 100 godina.

I ne mogu da vjerujem da im pola svijeta jede iz sake.
Nestvarno mi je nakon svega ovoga da Europa i SAD i dalje podrzavaju ovo.
Na kraju sam se dosta vise informisao sta se zapravo desava unutar Izraela i zgadjen sam.

Kombinacija svega najgoreg iz Svijeta.

Nacisti i ubice i genocidasi
Apartheid kao Juzna Afrika
Vjerski brutalizam kao u Afganistanu
A uporedo s tim Europska demokratija

Nikako mi to ne ide u glavu
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#54259 Re: IRAN

Post by pici »

Gemini prije koji minut...

da li je nastala cenzura u AI ovim napadom izraela i usa na iran

Gemini said
Trenutna situacija s početka marta 2026. godine pokazuje da su sukobi između SAD-a, Izraela i Irana direktno uticali na način na koji AI modeli funkcionišu, ali termin "cenzura" ovdje ima više slojeva – od tehničkih ograničenja do otvorenih sukoba između tech kompanija i vlada.

Evo ključnih promjena koje su se desile:

1. "Zaključavanje" modela za predviđanja
Neposredno prije i tokom napada (kraj februara i početak marta), vodeći modeli poput ChatGPT-a, Geminija i Claude-a uveli su strožije filtere.

Odbijanje prognoza: Nakon što su neki modeli (poput Groka i Geminija) krajem februara uspjeli "pogoditi" ili spekulisati o tačnim datumima napada na osnovu javnih podataka, kompanije su brzo reagovale. Sada je gotovo nemoguće dobiti operativne detalje ili vojne prognoze jer se to klasifikuje kao "visok rizik od dezinformacija".

Sigurnosni filteri: Modeli su sada programirani da izbjegavaju davanje taktičkih savjeta ili analizu specifičnih vojnih ciljeva kako bi se spriječila zloupotreba u informacionom ratu.

2. Sukob Anthropic-a i Pentagona
Jedan od najznačajnijih događaja je odbijanje kompanije Anthropic (autora Claude-a) da Pentagonu omogući neograničen pristup svojoj tehnologiji bez sigurnosnih ograničenja (poput zabrane autonomnog oružja).

Zbog ovog odbijanja, američka vlada je Anthropic klasifikovala kao "rizik za lanac snabdijevanja".

Nasuprot njima, OpenAI je potpisao nove ugovore sa Ministarstvom odbrane, što je dovelo do internih protesta zaposlenika u tech sektoru.

3. Digitalna izolacija Irana (Splinternet)
U samom Iranu situacija je ekstremna:

Internet shutdown: Iranski režim je uveo skoro potpunu digitalnu izolaciju kako bi spriječio širenje informacija o napadima i unutrašnjim protestima.

Bijele liste: Pristup globalnim AI alatima je onemogućen većini građana, a dozvoljen je samo preko državnih "bijelih lista", što je efektivno stvorilo potpuno cenzurisan AI prostor unutar države.

4. AI kao alat propagande
Umjesto klasične cenzure, na društvenim mrežama vidimo hiperprodukciju AI sadržaja. Obje strane koriste AI za generisanje lažnih snimaka napada, uništene tehnike i nacionalnih simbola kako bi uticali na moral. Ovo je prisililo platforme poput Mete da pooštre automatsku moderaciju, što često rezultira i "slučajnom" cenzurom legitimnih vijesti sa terena.

Ukratko, AI nije samo cenzurisan u smislu "šta smije reći", već je postao aktivno bojište gdje se definiše ko ima pravo da koristi te modele u vojne svrhe.
JohnnyS

#54260 Re: IRAN

Post by JohnnyS »

izvrsni direktor wrote: 02/03/2026 14:32
izvrsni direktor wrote: 02/03/2026 14:30
moonco wrote: 02/03/2026 14:22 Evo i Boeing KC-135R Stratotanker sada ispod Kipra

FR
pratnja za B2 ?
ustvar inije jedan, trenutno lete 3 jedan iza drugog. B2 avione prate nema sta drugo biti

Četvrti je na istoj putanji iza njih
emigrazione

#54261 Re: IRAN

Post by emigrazione »

Prpa.ba wrote: 02/03/2026 14:36
Kompleksi i osjecaj nebitnosti i mrznje koji sada osjecas nisu kraj. Uz ispravne korake i strucnu pomoc, mozes se izvuci iz toga. Ne daj se.
Kompleksi?! Ne kontam...idi brani Iran sta cekas, kakvi kompleksi
Haris.ba

#54262 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

lajkujMe wrote: 02/03/2026 14:31

Ta ista baza u Butmiru moze biti sklonjena ako Parlamenf BIH kaze da mora otici, isto kao sa OHR. Nisu oni tu a mi ih ne zelimo, oni su tu upravo jer ih zelimo.
Mandat OHR zavrsava onog momenta kad Parlament BIH izmjeni ustav i odluci da OhR i nato baza nisu vise pozeljni.
Sto se tice ko je dao mandat je apsolutni nebitno, iako se ne moze bas porediti jer nismo 1995 imali moc odlucivanja i ne znam ti ni ja sta, uslov za bazu je bila saglasnost BIH u mirovnim pregovorima.
Mislim da ti to malo mijesas. Nema ta baza nikakve veze sa Ohr mandatom. Skroz odvojene stvari.

Onda, baza nije nastala odlukom bilo kojeg parlamenta u drzavi, pa njeno zatvaranje tesko da bi samom odlukom Parlamenta moglo biti ostvareno.

Radi se o Rezoluciji UN i medjunarodnom ugovoru kojeg izmedju ostalih zemalja podrzava i Iran.
dr_Evil

#54263 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

Dimu1927 wrote: 02/03/2026 14:33
Komplikovano je naravno

92 smo stajali na rubu opastanka pa nam spucase embargo dok su nas turisti snajperisali sa brda za zabavu

95 kad smo bili na rubu pobjede spucase nam karinaski mir i nagradise genocidase

Nismo mi bili na rubu pobjede, nego je NATO osigurao da dodjes tu gdje si dosao - kao sto je spucao embargo da te zakolju, tako ti je dao oruzje, i bombardovao polozaje. S druge strane i tu je bilo mnogo potreba Hrvatske, poklopili se interesi njihovi sa nasim, u nekom kratkom roku.

Neko je potpisao tu PC i prije daytona... just saying.

Ne bojim se ja da neces moci dobit vizu nego da ce te progutati mrak bezveze. Ako vec zelis da gines, makar to uradi na nacin da uradis nesto za svoju familiju ili narod... ovo ti je bezveze.

A raspad sistema jeste globalni, rekoh vec, samo cekam kristalnu noc da nas pocnu kupiti. Zato je vazno dignuti glas na vrijeme, ali radikalizam ne pomaze.
alijagoro

#54264 Re: IRAN

Post by alijagoro »

lajkujMe wrote: 02/03/2026 14:37
Iskreno sami su krivi kad su dopustili kolonizatorima da koriste to u svoje svrhe.

Realizacija Amerikanaca da im Izrael bode noz u ledja i da ih koristi kao dzukelu za svoje interese koje su kontra SAD ali i zapadne hemisfere.

Ovo sto Izrael radi je ratni zlocin protiv planete, guraju svoju mrznju u takav plan da smo sekund pred svjetski rata.

A Izrael je itekako sposoban da to ucini svi zaboravljaju jednu bitnu stvar i ignorisu namjerno.
Izrael ima automske bombe, a trenutno se uzasno mocni osjecaju jer imaju pudlicu Ameriku iza ledja.
I generalno zadnjih 5 godina su se Izraelci toliko osilili i misle da im niko nista ne moze da se iskreno bojim da misle da koristenje Nuklearnog oruzja nece imati vecih reprikusija od ovog sto se sad desava.
A to je problem, nevjerujem da je Trump iole sposoban da to sprijeci a Kina i Rusija su previse nonsalantni i ne shvataju da je ovo rat iz mrznje a ne nekih geopolitickih igri.

A rat iz mrznje je opasan, jer mrznja zablokira poimanje svijeta onakvim kakav jeste i radi se o emociji a ne zdravom razumu.
Jesi ono ti pisao kako je izrael ubio 36000 Hamasovaca a to je tad zapravo bio ukupni broj ubijenih Palestinaca,sjecam se dobro da jesi,sad mi zanimljiva ta tvoja prica o izraelu
Jesam na zalost, tad sam bio zasljepljen propagandom, i dan danas se kajem za onu izjavu kad je bio tek pocetak genocida u Gazi.
Vjeruj da sam u redu za gasenje Izraela, monstrumi koje svijet vidi samo jednom u 100 godina.

Na kraju sam se dosta vise informisao sta se zapravo desava unutar Izraela i zgadjen sam.

Posteno od tebe,malo je ljudi koji priznaju tako veliku i ruznu gresku :thumbup:
SaraFina

#54265 Re: IRAN

Post by SaraFina »

dr_Evil wrote: 02/03/2026 14:31
SaraFina wrote: 02/03/2026 14:25
dr_Evil wrote: 02/03/2026 14:22

Da, helem, ne znam koliko je istina, ali se uvijek pricali da su oni platili bombarovanje 95'e. Ako je istina, onda vise nego dovoljno od njih. Ali sve je to mrakacha neka.
Mogli su ga “ platiti” i uvjetovati i prije 95. Cetalji su 95 svakako bili na izmaku snaga. Nama je pomoć trebala odmah 92 i najkasnije 93. Da spriječe žrtve i sva ona dogadjanja u vezi protjerivanja i zauzimanja teritorije. Pa Srbi su zauzeli 70% BiH u onim prvim naletima dok se narod organizovao. Jebote imali smo embargo. Da su trazili da nam ga skinu i naoružali nas odmah. Ne bi bilo ni R od republike šumske sada,
Ma sta bi bilo kad bi bilo... jedino je cinjenicno stanje da je neko dobio vrijeme da nas zbrise sa lice zemlje, sve ostalo sta je bilo nakon toga... uglavnom to je bombardovanje promijenilo tok rata, da se ne lazemo.

Volio bih pronaci nesto opipljivo gdje pise da su zaista platitli, inace imam samo izjave raznih aktera rata.
Ja lično ne vjerujem u njihovu naklonost prema nama. Kao sto ne vjerujem ni u naklonost Turske i Erde. Sve su to puste tlapnje koje su se pokazale praktično kao jedno veliko ništa. A to smo najbolje osjetili mi. Sad evo Gaza i Iran.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#54266 Re: IRAN

Post by pici »

Moderni nacizam i fašizam. Kratko receno.
jeza u ledja

#54267 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Izrael decenijama pokusava uvesti SAD u direktni sukob sa Iranom, i sta mnogim drugim nije uspjelo, uspjelo je naravno sa ovim idiotom.
Trumpe, debilu, jebo si nas za sva vremena. :-x
neon-x

#54268 Re: IRAN

Post by neon-x »

A_A_AKCIJA wrote: 02/03/2026 14:00
neon-x wrote: 02/03/2026 13:42 U svemu ovome najzalije mi je Saudije koja je u zadnjih 5 godina zauzela pravi kurs izgradnje ozbiljne zemlje okrenute ekonomiji i edukaciji, sto je jedini put da postanu jednom stvarna sila na BI sa stvarnom moci gdje ni Izrael nece biti slobodan da radi sta zeli.

Ovako moraju balansirati izmedju ostrascenih budala sa svih strana.
Istina je da je Epsteinland navukao USA i Arape da poture leđa i puste krv za njih protiv Irana

Zalivske monarhije moraju prihvatiti da im je Iran bliži od Izraela i USA.
Sada gledaju kako se ne mogu zaštititi unatoč milijardama uloženim u vojsku.

A ovo je samo vrh ledenog brijega. UAE može za par sati ostati bez struje i vode. Dubai bez klima gdje god kreneš? Teško.

Iranski odgovor je usmjeren baš na to.

Hoćete da se kurvate sa Izraelom?
Pričate da nećete dopustiti da koriste vašu teritoriju pa onda slažete?
A kinezi pošalju satelitske snimke sa ubilježenim reg brojevima aviona parkiranim u saudijskim i drugim bazama.

Jedno je sigurno, Iran je računao da će Arapi kumiti i moliti USA da zaustave akciju. Sigurno su telefoni usijani.
UAE su diznilend bez stava i politike. Ja govorim samo o Saudiji koja je u nezahvalnoj poziciji jer nije dovoljno jaka da moze i pomisliti da kaze NE Amerima (automatski dijelom i Izraelu). Promjena kursa zadnjih godina je pravi smjer da ih nekada dovede u tu poziciju. Ipak je vec drugaciji odnos i prema Iranu a u perspektivi jos bolji. Jedina nada za BI je da se SA izgradi u jaku modernu drzavu.
SaraFina

#54269 Re: IRAN

Post by SaraFina »

Ljudi poput tebe koji “sopstvene uvjerenja” mijenjaju poput unutarnjeg veša, najblaže rečeno su čudni. Stoga i ova tvoja priča gdje poredis beduinski smecare i BiH nema nikakvog logičkog uporišta. Tlapnja dokonog forumaša.
asker

#54270 Re: IRAN

Post by asker »

emigrazione wrote: 02/03/2026 14:38
Prpa.ba wrote: 02/03/2026 14:36
Kompleksi?! Ne kontam...idi brani Iran sta cekas, kakvi kompleksi
Zasto bi isao? Iranu za sad dobro ide.
lajkujMe

#54271 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

Dimu1927 wrote: 02/03/2026 14:33
dr_Evil wrote: 02/03/2026 14:11
Dimu1927 wrote: 02/03/2026 14:06 Ako ce gadjanje butmira i m dvora nastetiti bilo kakvim cionistickim planovima nek odmah roknu
To je krajnje djetinjasto razmisljanje iskreno, jedna stvar je biti na strani pravde, druga stvar je sto zapravo nemas gdje, tu si gdje jesi. Da te podsjetim kako je izgledalo kad su ti isti dali nekim sa istoka i zapada vremena da zavrse posao sa nama? Da li shvatas da mi u ovom trenutku politicki stojimo na rubu opstanka?

Mozemo mi dignuti glas za pravdu - realno tu sve staje, cak da i ima volje, nemas cime pokriti to sta pricas. To sto za razliku od Kosova mi ne mozemo gledati i podrzavati agresiju ili genocid od prosle godine, ne razumijem na koji nacin bi trebali osim diplomatski stati ispred nekoga? Ljudi - saulisite se, i razumite da se svaka vasa rijec loguje pod vasim imenom, prezimenom i vjerovatno jedinicom koja treba da vas pokupi.
Komplikovano je naravno

Tad smo bili u takvoj situaciji da nije moglo bolje.

Ali evo imamo 30 godina svoju drzavu i nismo sposobni da je makar donekle stavimo na noge i nista naucili nismo iz 92 godine. I dalje smo ovce koje cekaju na klanje.
Ko to ne vidi zao mi vas je.
Nikakve odbranbene sposobnosti nemamo uzdamo se u Nato i boga.
A kad dodju opet snajpersti nemamo se cime braniti. Samo sto ce ovaj put to biti dronovi.
armin071

#54272 Re: IRAN

Post by armin071 »

pici wrote: 02/03/2026 14:41

Moderni nacizam i fašizam. Kratko receno.
Još mi nismo svjesni ko su i šta su cionisti… Epstein, trgovina organa po Izraelu kasapljenje živih i mrtvih palestinaca, pedofilija, kanibalizam…. Normalan ljudski mozak ne može da svari sa kakvim zvijerima mi djelimo planetu…
SaraFina

#54273 Re: IRAN

Post by SaraFina »

jeza u ledja wrote: 02/03/2026 14:42 Izrael decenijama pokusava uvesti SAD u direktni sukob sa Iranom, i sta mnogim drugim nije uspjelo, uspjelo je naravno sa ovim idiotom.
Trumpe, debilu, jebo si nas za sva vremena. :-x
Bude li kopnene intervencije, ti ćeš u prve redove. Veteran iz rata u BiH devedesetih, a još dovoljno “mlad” da može aktivno sudjelovati. Znaci ako zamišljaš da ćeš moći baviti se “logistikom” ništa od toga. 😁
neon-x

#54274 Re: IRAN

Post by neon-x »

neon-x wrote: 02/03/2026 14:12

E to je musliman Bosnjo pravi. Svaka cast.
Nameces se kao glavni u fan klubu.
Riddle

#54275 Re: IRAN

Post by Riddle »

emigrazione wrote: 02/03/2026 14:30Narod za izučavanje, ma kakvi jevreji ovo je odabrani narod 100%, tolika količina zatucanosti da je to nezabilježeno možda u istoriji čovječanstva, a opet opstali nekako, kakvi su narodi nestali na planeti zemlji izmislili civilizaciju, a glupi bošo kenja li kenja
:lol:
Post Reply