IRAN

dr_Evil

#54226 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

SaraFina wrote: 02/03/2026 14:20
Haris.ba wrote: 02/03/2026 14:16
SaraFina wrote: 02/03/2026 14:14 Iran je slao u BiH oružje i pomoć. Beduinski smecari nas se nisu ni dosjetili. A da su htjeli, mogli su uvjetovati USA za vojnu intervenciju odmah na početku. No hebe sd njima. Bitno je uvoziti kuravele kojekakve i zivjeti u bludu i nemoralu. Sto tamo neka BiH ili Gaza, sad Iran pate i sto ih pokusavaju istrijebiti to beduinski smecare ne dotiče.
I jedni i drugi i treci su pomagali. Ne treba biti kratke pameti. I Iranci i Pakistanci i Saudijci i Marokanci su nam valjali, svako na svoj nacin.

I, hvala im opet.
Ima razlike itekako. Jedino su Saudijci od svih u “dobrim odnosima” sa USA. I njihova pomoć mogla je biti prosto “ucjena” da USA izvrši vojnu intervenciju u prvoj godini agresije. No niko se ni počešao nije u vezi toga. Tako da s pravom kažem da nismo nešto hajrovalj od njih,
Da, helem, ne znam koliko je istina, ali se uvijek pricali da su oni platili bombarovanje 95'e. Ako je istina, onda vise nego dovoljno od njih. Ali sve je to mrakacha neka.
SaraFina

#54227 Re: IRAN

Post by SaraFina »

suspect_zero wrote: 02/03/2026 14:16 Amerikanci da su pametni kao sto nisu, da se dignu i smijene ovog orange ludaka i izaberu nekog ko nema oraha u dzepovima, koga Izrael ne moze uhvatiti I ucjenjivati....samo sto takvih izgleda nema.
I ja se to pitam. Kaže asker da niko prosvjeda no ugušila ih je Trumpova gamad.
baxus

#54228 Re: IRAN

Post by baxus »

according to Rep. Mike Turner (R-OH) on CBS Face the Nation March 1, 2026: He asked Secretary of State Marco Rubio directly, who confirmed the US did not target Khamenei or Iran's leadership and was not undertaking regime change. Strikes focused on military infrastructure over an imminent threat.

Čuj sad price.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#54229 Re: IRAN

Post by moonco »

Evo i Boeing KC-135R Stratotanker sada ispod Kipra

FR
suspect_zero

#54230 Re: IRAN

Post by suspect_zero »

Haris.ba wrote: 02/03/2026 14:13
konektovan wrote: 02/03/2026 14:10
Ne gasi se ambasada, to sto nema ambasadora, ni prva ni posljednja u svijetu koja tako funkcionise..
Ne pricam o ambasadoru - on je manje vise nebitan u tom kontekstu, i volio bih da grijesim.

Bila je neka prica da ova Trampova administracija namjerava zatvoriti ambasade u BiH i Hrvatskoj, ostaviti samo u Srbiji....kao nema interesa, troskovi bespotrebni, kome sta treba nije mu dakeko Beograd. Dosta nase raje koja je ovdje radila je prosle godine bila informisana da ce se broj ljudstva smanjiti do aprila :?
Ne znam da li je bilo kakvih rezova.
Peacean

#54231 Re: IRAN

Post by Peacean »

:lol:
alijagoro

#54232 Re: IRAN

Post by alijagoro »

baxus wrote: 02/03/2026 14:22 according to Rep. Mike Turner (R-OH) on CBS Face the Nation March 1, 2026: He asked Secretary of State Marco Rubio directly, who confirmed the US did not target Khamenei or Iran's leadership and was not undertaking regime change. Strikes focused on military infrastructure over an imminent threat.

Čuj sad price.
Ovo se haman sad svi vade :roll:
Haris.ba

#54233 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

SaraFina wrote: 02/03/2026 14:20 Ima razlike itekako. Jedino su Saudijci od svih u “dobrim odnosima” sa USA. I njihova pomoć mogla je biti prosto “ucjena” da USA izvrši vojnu intervenciju u prvoj godini agresije. No niko se ni počešao nije u vezi toga. Tako da s pravom kažem da nismo nešto hajrovalj od njih,
Ne funkcionise tako geopolitika. Pa nije Saudija onda pogotovo bila u takvoj poziciji (nije ni sada).
Saudija konkretno je mnogo pomogla. I finansijski i diplomatski.
Dimu1927

#54234 Re: IRAN

Post by Dimu1927 »

Hahaha cuj kuvajt im oboril 4 aviona greskom :lol:
Haris.ba

#54235 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

suspect_zero wrote: 02/03/2026 14:22
Haris.ba wrote: 02/03/2026 14:13
konektovan wrote: 02/03/2026 14:10
Ne gasi se ambasada, to sto nema ambasadora, ni prva ni posljednja u svijetu koja tako funkcionise..
Ne pricam o ambasadoru - on je manje vise nebitan u tom kontekstu, i volio bih da grijesim.

Bila je neka prica da ova Trampova administracija namjerava zatvoriti ambasade u BiH i Hrvatskoj, ostaviti samo u Srbiji....kao nema interesa, troskovi bespotrebni, kome sta treba nije mu dakeko Beograd. Dosta nase raje koja je ovdje radila je prosle godine bila informisana da ce se broj ljudstva smanjiti do aprila :?
Ne znam da li je bilo kakvih rezova.
Bilo je. Receno im je da laganini traze drugi posao.
SaraFina

#54236 Re: IRAN

Post by SaraFina »

dr_Evil wrote: 02/03/2026 14:22
Haris.ba wrote: 02/03/2026 14:16

I jedni i drugi i treci su pomagali. Ne treba biti kratke pameti. I Iranci i Pakistanci i Saudijci i Marokanci su nam valjali, svako na svoj nacin.

I, hvala im opet.
Ima razlike itekako. Jedino su Saudijci od svih u “dobrim odnosima” sa USA. I njihova pomoć mogla je biti prosto “ucjena” da USA izvrši vojnu intervenciju u prvoj godini agresije. No niko se ni počešao nije u vezi toga. Tako da s pravom kažem da nismo nešto hajrovalj od njih,
Da, helem, ne znam koliko je istina, ali se uvijek pricali da su oni platili bombarovanje 95'e. Ako je istina, onda vise nego dovoljno od njih. Ali sve je to mrakacha neka.
Mogli su ga “ platiti” i uvjetovati i prije 95. Cetalji su 95 svakako bili na izmaku snaga. Nama je pomoć trebala odmah 92 i najkasnije 93. Da spriječe žrtve i sva ona dogadjanja u vezi protjerivanja i zauzimanja teritorije. Pa Srbi su zauzeli 70% BiH u onim prvim naletima dok se narod organizovao. Jebote imali smo embargo. Da su trazili da nam ga skinu i naoružali nas odmah. Ne bi bilo ni R od republike šumske sada,
alijagoro

#54237 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Peacean wrote: 02/03/2026 14:23 :lol:
Ja lazova u pm
dembele

#54238 Re: IRAN

Post by dembele »

Peacean wrote: 02/03/2026 14:23 :lol:
Standardna, vjerujete li više nama ili svojim očima. Iranci iscenirali kolektivni suicid a onda počeli rokati po komšiluku.
alijagoro

#54239 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Dimu1927 wrote: 02/03/2026 14:25 Hahaha cuj kuvajt im oboril 4 aviona greskom :lol:
Kuvajt sam porazi prvu silu svijeta :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#54240 Re: IRAN

Post by Velkoski »

haj' da je oboren jedan, al' četiri :hm:
SaraFina

#54241 Re: IRAN

Post by SaraFina »

Haris.ba wrote: 02/03/2026 14:24
SaraFina wrote: 02/03/2026 14:20 Ima razlike itekako. Jedino su Saudijci od svih u “dobrim odnosima” sa USA. I njihova pomoć mogla je biti prosto “ucjena” da USA izvrši vojnu intervenciju u prvoj godini agresije. No niko se ni počešao nije u vezi toga. Tako da s pravom kažem da nismo nešto hajrovalj od njih,
Ne funkcionise tako geopolitika. Pa nije Saudija onda pogotovo bila u takvoj poziciji (nije ni sada).
Saudija konkretno je mnogo pomogla. I finansijski i diplomatski.
Pa ne radi se ionako samo o Saudiji. Već o svima. Kao i sada kad Gazu uništavaju. A niko ni repom ne mrda da im pomogne. Licemjerna djubrad.
Bosanski_kralj

#54242 Re: IRAN

Post by Bosanski_kralj »

Natenjahu javi seeee
Prpa.ba

#54243 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

Cekamo da i kakvi marinci popadaju sa paluba brodova, kao sto su popadali u vodama oko Jemena. Nezgodni talasi.
Last edited by Prpa.ba on 02/03/2026 14:30, edited 1 time in total.
emigrazione

#54244 Re: IRAN

Post by emigrazione »

neon-x wrote: 02/03/2026 14:12
Dimu1927 wrote: 02/03/2026 14:06 Ako ce gadjanje butmira i m dvora nastetiti bilo kakvim cionistickim planovima nek odmah roknu
E to je musliman Bosnjo pravi. Svaka cast.
Narod za izučavanje, ma kakvi jevreji ovo je odabrani narod 100%, tolika količina zatucanosti da je to nezabilježeno možda u istoriji čovječanstva, a opet opstali nekako, kakvi su narodi nestali na planeti zemlji izmislili civilizaciju, a glupi bošo kenja li kenja
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#54245 Re: IRAN

Post by izvrsni direktor »

moonco wrote: 02/03/2026 14:22 Evo i Boeing KC-135R Stratotanker sada ispod Kipra

FR
pratnja za B2 ?
alijagoro

#54246 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Prpa.ba wrote: 02/03/2026 14:29 Cekamo da i kakvi marinci popadaju sa palube brodova, kao sto su popadali u vodama oko Jemena. Nezgodni talasi.
Ja to oni neki specijalci bili,americke foke a nisu znali plivati :oops: :D
Prpa.ba

#54247 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

emigrazione wrote: 02/03/2026 14:30
neon-x wrote: 02/03/2026 14:12
Dimu1927 wrote: 02/03/2026 14:06 Ako ce gadjanje butmira i m dvora nastetiti bilo kakvim cionistickim planovima nek odmah roknu
E to je musliman Bosnjo pravi. Svaka cast.
Narod za izučavanje, ma kakvi jevreji ovo je odabrani narod 100%, tolika količina zatucanosti da je to nezabilježeno možda u istoriji čovječanstva, a opet opstali nekako, kakvi su narodi nestali na planeti zemlji izmislili civilizaciju, a glupi bošo kenja li kenja
Teski dani za vas slobodne mislioce i napredne intelektualce. Niko da vas prepozna.
lajkujMe

#54248 Re: IRAN

Post by lajkujMe »

Haris.ba wrote: 02/03/2026 14:05
lajkujMe wrote: 02/03/2026 13:25 I smjesni i dvolicni ste sto se tice Arapskih zemalja i stranih baza u istima jos ih zovete pudlicama.

Sram da vas bude jer smo mi onda apsolutno isti, imamo Nato bazu u Butmiru i centar obavjestajnih sluzbi na Balkanu se nalazi na Marijin Dvoru u najvecoj Americkoj ambasadi na balkanu.

Ne vidim nikog ovdje koji klice mrs napolje Nato baza i mrs napolje ambasada. Ako ste tako velike moralne vertikale bujrum eto vam dva razloga da pocnete fizicki djelovati protiv zlog okupatora :)

I ps, oba navedena objekta su opravdani ciljevi a Iran ima rakete koje mogu dobaciti do Sarajeva :)
Jer CIA je defintivno radila protiv interesa Irana u BIH ;)
Sta li bi rekli kad serija balistickuh raketa skrsilo Marijin dvor i Butmir ;)
Mislim da ne znas odakle nato baza u Butmiru.

To je posljedica UN rezolucije, pa kasnije i Dejtonskog sporazuma. Ta baza nije tamo na osnovu nekog dogovora BiH i Nato.

A, ja ne vidim problem i u americkoj (iako je svakako gase u Bosni), ni u iranskoj ambasadi.

Tzv.nato baza (eufor baza, altea) ima jasnu misiju vezanu za Bosnu koja nije napad ili pomoc za napad na trecu zemlju.

De ti meni reci koja americka baza na bliskom istoku je osnovana u skladu sa UN rezolucijom?
Ta ista baza u Butmiru moze biti sklonjena ako Parlamenf BIH kaze da mora otici, isto kao sa OHR. Nisu oni tu a mi ih ne zelimo, oni su tu upravo jer ih zelimo.
Mandat OHR zavrsava onog momenta kad Parlament BIH izmjeni ustav i odluci da OhR i nato baza nisu vise pozeljni.
Sto se tice ko je dao mandat je apsolutni nebitno, iako se ne moze bas porediti jer nismo 1995 imali moc odlucivanja i ne znam ti ni ja sta, uslov za bazu je bila saglasnost BIH u mirovnim pregovorima.
SaraFina wrote: 02/03/2026 14:08
lajkujMe wrote: 02/03/2026 14:01
SaraFina wrote: 02/03/2026 13:54

Ne može nikad biti isto. Mi smo u okruženju država članica NATO pakta, na tlu EU i na vratima Europske unije. Plus smo šaka jada u odnosu na njih brojčano. Nemamo nikakva “iskoristiva bogastva”, naftu ili bilo šta da bi bili “čimbenik” i mogli postavljati svoje uvjete.
Samo jos jedan razlog zasto ta baza ne mora biti tu:) ta ce nam kad smo okruzeni Natom ;)
A vrata Natoa nismo mi smo u stomaku Natoa, vrata su u Turskoj ;)

Ono sto zelim da kazem, itekako ima logike da Zaljevske zemlje imaju strane baze isto kao sto mi imamo svoje razloge.
Samo sto im se to upravo obija u glavu.
I da Iran ima apsolutno pravo ciljati i unistavati te baze jer upravo sluze za to da se bombarduje Iran.

Oprosti ali ne postoji validan argument gdje mozes usporediti BiH i bilo koga od beduinskih smecara koji su se protiv Irana svrstali na stranu zločinaca. Ti bedinski smecari prvo su cutke gledali sto Gaza gori i sto svakodnevno ubijaju hiljade ljudi tamo. Imaju milijarde na raspolaganju. Jarane oni ne mogu humanitarne konvoje poslati u Gazu da ljudi prežive. Koliko su to govna samoziva. Da niko od njih nije ustao protiv genocida u Gazi. Ti govnari milione troše na auta koja stoje kojekuda, nekretnine, umjetnine i svoj raskošan i raskalašen život. Ja im želim da zavrse opet sa devama po pustinji u potrazi za mjesto gdje će postaviti šator. A sva imovina im dabogda stala u bisage od deve. Amin!
Ne fermam te, ti pricas o emocijalnim zeljama i mrznjom ne strateskim interesima zemalja, zemlje ne mrze i ne vole nego imaju interes. Interes Zaljevskih zemalja je da zive pod kisobranlm Americkih baza i za takve stvari apsolutno nije potrebna saglasnost UNa ili Natoa.

Giancarlo wrote: 02/03/2026 14:10
lajkujMe wrote: 02/03/2026 13:49Apsolutno je isto sa jednom razlikom, kod njih su 30 godina duze nego kod nas :)

Baze su tamo osvanule jer je cijeli region bio pod ratovima, pod politickim nestabilnostima i previranjima.
Ako gledas iz lokalne perspektive npr Saudijska Arabija oni su egsitencijalno ugrozeni od strane Iraka 1980 do 1990s i Irana od Revolucije protiv Saha.
Isto vrijedi i za Jordan, i za Kuvajt (pogotovo oni bili su okupirani od Sadama) i tako dalje.
Apsolutno ista situacija.

I evo jos jedan kontra argument mi vise nismo egsticijelno ugrozeni bar na "papiru" sta radi Butmir Nato baza u BIH. Nema vise razloga za istu :)

Aa daaa dvolicnost ona, sigurnije se snjom nego bez nje ;)
Zaboravljas cinjenicu da smo drzava u Evropi i da cak imamo aspiracije za ulazak u taj isti NATO, kao sto si zaboravio cinjenicu da je u pitanju NATO stab, a ne neka full borbena baza iz koje neko napada nekoga u nasoj blizini. I ne znam kakve crne veze ima ambasada jedne drzave, slucajno najmocnije na svijetu, jeli to po tebi ne bi trebali imati odnose sa USA, ne budi smijesan :lol: Ili da im mi govorimo sta smiju, a sta ne smiju raditi u svojoj amabasadi?

Ove pudlice su angazovale Ameriku za sta su vec angazovale, kad su ovi poceli napadati Iran iz tih istih baza, koji ih je usput upozoravao da ce biti predmetom odmazde, sad placu. Jos kad su sabrali 2 i 2 da ih je Uncle Sam skupo reketario svih ovih godina i da prstom nece mrdnuti za njih jer su zaokupljeni svojim belajima i belajima svojih gazdi u izraelu kojeg brane zivotom. Mogu dobiti maximalno jedan standarni yeeeeehhh go boys povik podrske od narandze i to je to. I eventualnu prijetnju da bi bilo pametno da kupe jos malo americkog oruzje za sitnicavih par desetina milijardi dolara...
Baza u Butmiru itekako ima borbenu spremnost 2022 i prosle godine bar 2 Bataljona spremna za ratna dejstva uz mogucnost interventnih jedinica iz Italije da se stvore u roku od 24H.
Ta ista baza sluzi za Nadzor BIH i Srbije ;)

A sto se tice 2 dijela teksta, opet cu to reci Americka vlast i vojska a pogotovo obavjestajne sluzbe su napravile STRATESKU gresku misleci da Iran ne zna, ne moze, nece uzvratiti na ovaj nacin.

Ovdje treba itekako pohvaliti Iran, i dokaz da nije samo oruzje bitno nego i kako ga se koristi.
Ovo je s Iranske strane savrsen primjer decentrilizovane pripreme za kontraudare sa odlicnom pripremom obavjestajaca gdje sta i koliko gadjati.
Za razliku od prosle godine gdje im je trebalo predugo i lose zu takticki pripremili udare.

Kad ratujes valjda ti je cilj da onemogucis neprijatelju djelovanje zavisno od potreba u tom ratu.
Ukrajinci su to dobro napravili sa svojim kill zone dronovima.
A Iranci dobro jer se identifikovali glavne razloge zasto im rakete presretaju (radar u Bahreinu) i gdje se nalaze komunikacijska i obavjestajna cvorista (baze po cijelom BI) pogotovo impresivno je bilo gadjanje hotela i zgrada u metar na lokacije gdje se nalaze obavjestajci i vojnici.
I naravno sto je baza 5 flote izmasakrirana (Ameri su tu izgubili logisticki hub za cijelu mornaricu na BI)

Uskoro kroz dan dva, PVO ce biti potrosen i Iranci ce moci po volji gadjati sta zele ovo je jos uvijek limitirano.

I za dan dva cemo znati da li ce ovo eskalirati ili ce se zavrsiti na ovome. Eskalacije moze znaci svasta od kopnene invazije do ogromnog povecanja angazmana SAD koji koristi trenutno mozda 5% svojih mogucnosti. A za to ce im trebati Kongres bez kongresa nece Trump moci ici svom silom.
A ni nuklearku ne treba izbaciti iz videokruga (Izrael)
dr_Evil

#54249 Re: IRAN

Post by dr_Evil »

SaraFina wrote: 02/03/2026 14:25
dr_Evil wrote: 02/03/2026 14:22

Mogli su ga “ platiti” i uvjetovati i prije 95. Cetalji su 95 svakako bili na izmaku snaga. Nama je pomoć trebala odmah 92 i najkasnije 93. Da spriječe žrtve i sva ona dogadjanja u vezi protjerivanja i zauzimanja teritorije. Pa Srbi su zauzeli 70% BiH u onim prvim naletima dok se narod organizovao. Jebote imali smo embargo. Da su trazili da nam ga skinu i naoružali nas odmah. Ne bi bilo ni R od republike šumske sada,
Ma sta bi bilo kad bi bilo... jedino je cinjenicno stanje da je neko dobio vrijeme da nas zbrise sa lice zemlje, sve ostalo sta je bilo nakon toga... uglavnom to je bombardovanje promijenilo tok rata, da se ne lazemo.

Volio bih pronaci nesto opipljivo gdje pise da su zaista platitli, inace imam samo izjave raznih aktera rata.
Prpa.ba

#54250 Re: IRAN

Post by Prpa.ba »

alijagoro wrote: 02/03/2026 14:30
Prpa.ba wrote: 02/03/2026 14:29 Cekamo da i kakvi marinci popadaju sa palube brodova, kao sto su popadali u vodama oko Jemena. Nezgodni talasi.
Ja to oni neki specijalci bili,americke foke a nisu znali plivati :oops: :D
Jaki talasi, tesko bilo doci do daha za 'eroje. :mrgreen:
Post Reply