Odjava vozila i privremene tablice

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Danguba

#26 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by Danguba »

semsasuljakovic wrote: 27/02/2026 14:46 Ljudi moji ima li neko pametno rješenje za moj problem:

Privremene strane tablice mi ističu sutra. U utorak trebam voziti auto na carinu zbog carinjenja. Nemam dokumentaciju s kojom bih izvadio privremene tablice (jer za to, je li, treba auto proći carinski postupak tj. biti ocarinjeno). A šlag na tortu - na jedinoj cesti koja vodi do carine nalazi se kamera koja snima neregistrovana vozila.

Špediter kaže da "budem muško, uzmem tablice s drugog vozila i rizikujem". Šta činiti?
Sta si radio do sada dok si imao privremene tablice i osiguranje?
Kao sto neko rece, rizikuj na tim tablicama jer to nas sistem ne prepoznaje.
Tebi je bitnije da ti je to auto osigurano dok to ne zavrsis.

Ja kako znam uvijek je moralo auto na granicu a sada, ako neko nesto muti to je druga stvar.
semsasuljakovic

#27 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by semsasuljakovic »

DaysleepeR wrote: 27/02/2026 15:29
semsasuljakovic wrote: 27/02/2026 14:46 Ljudi moji ima li neko pametno rješenje za moj problem:

Privremene strane tablice mi ističu sutra. U utorak trebam voziti auto na carinu zbog carinjenja. Nemam dokumentaciju s kojom bih izvadio privremene tablice (jer za to, je li, treba auto proći carinski postupak tj. biti ocarinjeno). A šlag na tortu - na jedinoj cesti koja vodi do carine nalazi se kamera koja snima neregistrovana vozila.

Špediter kaže da "budem muško, uzmem tablice s drugog vozila i rizikujem". Šta činiti?
Ako nemaš dokumentaciju za privremene tablice, kako imaš sad privremene tablice koje ističu sutra?
Ako su u pitanju strane tablice, samo vozi, šta te briga za kameru.

Legalno rješenje je da sutra uđeš na terminal.
Platićeš ležarinu na terminalu do utorka, ali barem ti je auto sigurno.
Švicarske colke, traju još sutra.
Uzet ću šlep službu, 11 km je udaljen terminal pa ne očekujem preveliko deranje.
S ovom opcijom da ga sutra odvučem - opet imam problem što mi treba šlepa da ga vratim doma.

@Danguba ako ne prepoznaje sistem (a kako ću znati da ne prepoznaje) to što su švicarske tablice istekle - onda ću bez problema rizikovati.
Ali to auto je na carini prijavljeno na mene i ako ipak prepoznaje - e onda sam najebao jer me može kamera snimiti da vozim neregistrovan.
DaysleepeR

#28 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by DaysleepeR »

semsasuljakovic wrote: 27/02/2026 15:39

Ako nemaš dokumentaciju za privremene tablice, kako imaš sad privremene tablice koje ističu sutra?

Uzet ću šlep službu, 11 km je udaljen terminal pa ne očekujem preveliko deranje.
S ovom opcijom da ga sutra odvučem - opet imam problem što mi treba šlepa da ga vratim doma.

@Danguba ako ne prepoznaje sistem (a kako ću znati da ne prepoznaje) to što su švicarske tablice istekle - onda ću bez problema rizikovati.
Ali to auto je na carini prijavljeno na mene i ako ipak prepoznaje - e onda sam najebao jer me može kamera snimiti da vozim neregistrovan.
Ma možeš hladno voziti na švicarske colke, nema njih u sistemu, to je privremena tablica koju izdaje preprodavač automobila.
Pogotovo kod nas nije uvezan sistem MUP-a KS sa carinom :D Gore nego da o dvije različite države govorimo koliko su MUP i Carina neuvezani.
NediM17

#29 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by NediM17 »

Kamera je najmanji problem, naravno da ne prepoznaje, ali pravi je problem sto vozilo nije osigurano.
Sta ako se nesto desi usput, ili te murija zaustavi?
Onda si u pravom problemu.
Plati slepu i rahat si.
kabal1337

#30 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by kabal1337 »

brt kupis auto skuplje od 5000 KM i ti se neckas dal da ukupno platis cca 140 KM za slepu :-)
Optimist

#31 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by Optimist »

Da se tako razbacivao parama i da nije stedio, ne bi ni kupio novi auto. :mrgreen:
zigson

#32 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by zigson »

DaysleepeR wrote: 27/02/2026 15:41
semsasuljakovic wrote: 27/02/2026 15:39

Ma možeš hladno voziti na švicarske colke, nema njih u sistemu, to je privremena tablica koju izdaje preprodavač automobila.
Pogotovo kod nas nije uvezan sistem MUP-a KS sa carinom :D Gore nego da o dvije različite države govorimo koliko su MUP i Carina neuvezani.
Svicarske col tablice ne izdaje nikakav preprodavac nego svicarski 'kantonalni' mup. Sa izvoznom saobracajnom na njegovo ime i adresu i osiguranjem.

Ti si samo provoz uradio onda kad si uvozio, nez sto nisi odmah kod speditera isao. U svakom slucaju vozi tih 11km na tim tablicama il plati slepu sta trolas ovdje radi 10 min voznje
Optimist

#33 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by Optimist »

Logika, platio sam col tablice i osiguranje do xx datuma.
Vozit cu do tog xx dana i tek cu onda predati za papirologiju.
zigson

#34 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by zigson »

Optimist wrote: 28/02/2026 10:49 Logika, platio sam col tablice i osiguranje do xx datuma.
Vozit cu do tog xx dana i tek cu onda predati za papirologiju.
Pa mozes zavrsiti sve papire do registracije, platiti carinu, porez, uraditi homologaciju i nastaviti voziti na colama i tek onda registrovati na nase kad isteknu. Dobra ti logika :lol: i ev sad ima problemcic kad treba prevuci auto do speditera
tokio25

#35 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by tokio25 »

Sta vas cudi ovo kad ima ljude koji registruju auto do predaje tablica znaci mjesec poslije isteka da bi ustedili mjesec dana registracije
semsasuljakovic

#36 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by semsasuljakovic »

Auto sam preuzeo 26.02. u 16:30h. Homologaciju uradio 27.02. tj. sutradan. Špediter rekao da vozilo dovučem 03. marta. A tablice traju do 28.02. Šta prdite bezveze? Naravno da sam odmah pokrenuo postupak, ali ne može se ništa uraditi, u mom slučaju, za dan tj. u petak 27.02.

U svakom slučaju, hvala svima na savjetima.
kabal1337

#37 Re: Odjava vozila i privremene tablice

Post by kabal1337 »

semsasuljakovic wrote: 28/02/2026 12:24 Auto sam preuzeo 26.02. u 16:30h. Homologaciju uradio 27.02. tj. sutradan. Špediter rekao da vozilo dovučem 03. marta. A tablice traju do 28.02. Šta prdite bezveze? Naravno da sam odmah pokrenuo postupak, ali ne može se ništa uraditi, u mom slučaju, za dan tj. u petak 27.02.

U svakom slučaju, hvala svima na savjetima.
Pa vidi da li mozes parkirati kod speditera vozilo dok ne bude sve gotovo. Ili slepa, mislim sto ti treba neki kiks na novom vozilu radi 150 KM.
Post Reply