Odjava vozila i privremene tablice
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- m1ral3m
#1 Odjava vozila i privremene tablice
zanima me da li je moguce odjaviti auto i uzeti privremene tablice za eksport da bi se auto iz BiH registrovalo u drugoj drzavi?
Ako neko zna dobro bi mi dosle informacije: gdje bi se trebao obratiti i kome u SA? koliko se odjava placa i da li je uopste moguce uzeti privremene (eksport) tablice nakon odjave?
Ako neko zna dobro bi mi dosle informacije: gdje bi se trebao obratiti i kome u SA? koliko se odjava placa i da li je uopste moguce uzeti privremene (eksport) tablice nakon odjave?
- Bakir1
#2 Re: Odjava vozila i privremene tablice
moguce je, ali ne odjavljuje se takvo auto samo u mup-u, trebas praviti izvozne papire i milion zavrzlama.
najbolje je obratiti se nekoj spediterskoj kuci za vise informacija.
prouci da li se taj automobil moze registrovati i pod kojim uslovima u zemlji odredista.
nema horuk, ima tu zavrzlama i komplikacija more.
najbolje je obratiti se nekoj spediterskoj kuci za vise informacija.
prouci da li se taj automobil moze registrovati i pod kojim uslovima u zemlji odredista.
nema horuk, ima tu zavrzlama i komplikacija more.
-
rover 200
#3 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Mene zanima dali neko zna dal je moguce da odjavim auto koje sam uzeo u Banja luci ako imam kupoprodajni ugovor i kopiju licne karte od vlasnika dali mogu da odjavim auto bez vlasnika?
- drndalo
#4 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Sa valjanim ugovorom bi trebalo da moze... Nazovi ih telefonom i pitaj.
-
rover 200
#5 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Ugovor valjan naravno popecacen od strane osiguravajuceg drustva
- semsasuljakovic
#6 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Zna li neko za koliko vremena može odjaviti vozilo prilikom prodaje, i za koliko vremena se mogu dobiti testne tablice tj. može li se sve završiti tipa od 2 do 4 popodne?
-
Peryton_
#7 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Ja zavrsio sa sat vremena uz cekanje u redu u banci da platim. Ali u pitanju je manji grad i bio sam prvi u redu u MUPu
-
preludezalude
#8 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Za citav proces ne treba vise od sat vremena, ali uz uslov da ima tablica. Ali... ako odjavljujes vozilo radi prodaje onda ostaju na njemu tablice.
- semsasuljakovic
#9 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Kako misliš? Odjava se ne može izvršiti ako ne predaš i tablice, zar ne?preludezalude wrote: ↑27/12/2025 12:58 Za citav proces ne treba vise od sat vremena, ali uz uslov da ima tablica. Ali... ako odjavljujes vozilo radi prodaje onda ostaju na njemu tablice.
A onda kupac uzima testne tablice?
-
oXavier
#10 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Postoje dvije vrste odjave, odjava zbog nekorištenja gdje se vozilo odjavljuje iz evidencije i vraćaju se tablice, i odjava radi promjene vlasništva uz kupoprodajni ugovor gdje ostaju tablice i gdje se vrši samo odjava starog radi prijave novog vlasnika, to i u MUPu navedu na saobraćajnoj, plaćena su davanja do isteka registracije i novi vlasnik samo kupi osiguranje do dana isteka registarcije koji je naveden u saobraćajnoj. U principu takvo vozilo je registovano i koliko je meni poznato kamere ga neće zabilježiti kao neregistrovanog.semsasuljakovic wrote: ↑27/12/2025 14:07Kako misliš? Odjava se ne može izvršiti ako ne predaš i tablice, zar ne?preludezalude wrote: ↑27/12/2025 12:58 Za citav proces ne treba vise od sat vremena, ali uz uslov da ima tablica. Ali... ako odjavljujes vozilo radi prodaje onda ostaju na njemu tablice.
-
preludezalude
#11 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Ne. Sve ti je objasnjeno.semsasuljakovic wrote: ↑27/12/2025 14:07Kako misliš? Odjava se ne može izvršiti ako ne predaš i tablice, zar ne?preludezalude wrote: ↑27/12/2025 12:58 Za citav proces ne treba vise od sat vremena, ali uz uslov da ima tablica. Ali... ako odjavljujes vozilo radi prodaje onda ostaju na njemu tablice.
- semsasuljakovic
#12 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Situacija je da je auto kupljeno na povlasticu prije 7 godina i registrovano na invalida, te je registracija bila zbog toga oko 100 KM jeftinija. Pretpostavljam da odjavom od strane invalida i registracijom na neinvalida - ovaj potonji mora nadoplatiti ti neku razliku?oXavier wrote: ↑27/12/2025 15:01Postoje dvije vrste odjave, odjava zbog nekorištenja gdje se vozilo odjavljuje iz evidencije i vraćaju se tablice, i odjava radi promjene vlasništva uz kupoprodajni ugovor gdje ostaju tablice i gdje se vrši samo odjava starog radi prijave novog vlasnika, to i u MUPu navedu na saobraćajnoj, plaćena su davanja do isteka registracije i novi vlasnik samo kupi osiguranje do dana isteka registarcije koji je naveden u saobraćajnoj. U principu takvo vozilo je registovano i koliko je meni poznato kamere ga neće zabilježiti kao neregistrovanog.semsasuljakovic wrote: ↑27/12/2025 14:07Kako misliš? Odjava se ne može izvršiti ako ne predaš i tablice, zar ne?preludezalude wrote: ↑27/12/2025 12:58 Za citav proces ne treba vise od sat vremena, ali uz uslov da ima tablica. Ali... ako odjavljujes vozilo radi prodaje onda ostaju na njemu tablice.
U suštini, ja ako vas razumijem - odjavljujem auto i zadržavam policu, a nakon toga me ne interesuje šta će on raditi tj. da li će ga voziti bez osiguranja dok ga ne prevede na sebe? Ili ne mogu odjaviti bez da ga istovremeno kupac ne prijavi?
-
preludezalude
#13 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Ovo oko invalida ne znam kako ide. Ti odjavljujes vozilo u svom mup-u po cipsu a novi kupac prijavljuje vozilo u njegovom mup-u po cipsu. U medjuvremenu je vozilo osigurano sve dok ti kao vlasnik police ne raskines taj ugovor u osiguravajucoj kuci. Bonus koji imas ako imas ne mozes prebacit na neko drugo vozilo u tvom vlasnistvu sve dok novi vlasnik tog vozila koje si prodao ne prijavi vozilo u svom mupu, uslika svoju novu policu i posalje ti to da bi dao na uvid svom osiguranju.semsasuljakovic wrote: ↑27/12/2025 15:18Situacija je da je auto kupljeno na povlasticu prije 7 godina i registrovano na invalida, te je registracija bila zbog toga oko 100 KM jeftinija. Pretpostavljam da odjavom od strane invalida i registracijom na neinvalida - ovaj potonji mora nadoplatiti ti neku razliku?oXavier wrote: ↑27/12/2025 15:01Postoje dvije vrste odjave, odjava zbog nekorištenja gdje se vozilo odjavljuje iz evidencije i vraćaju se tablice, i odjava radi promjene vlasništva uz kupoprodajni ugovor gdje ostaju tablice i gdje se vrši samo odjava starog radi prijave novog vlasnika, to i u MUPu navedu na saobraćajnoj, plaćena su davanja do isteka registracije i novi vlasnik samo kupi osiguranje do dana isteka registarcije koji je naveden u saobraćajnoj. U principu takvo vozilo je registovano i koliko je meni poznato kamere ga neće zabilježiti kao neregistrovanog.semsasuljakovic wrote: ↑27/12/2025 14:07
Kako misliš? Odjava se ne može izvršiti ako ne predaš i tablice, zar ne?
U suštini, ja ako vas razumijem - odjavljujem auto i zadržavam policu, a nakon toga me ne interesuje šta će on raditi tj. da li će ga voziti bez osiguranja dok ga ne prevede na sebe? Ili ne mogu odjaviti bez da ga istovremeno kupac ne prijavi?
Najbolje je da citavu tu odjavu auta koje prodajes odradi ti osiguravajuca kuca gdje ti je osiguranje tog auta a i kupoprodajni ugovor ce oni uraditi, i sve ostalo ti objasniti ako ti sta nije jasno. Najbolja opcija, sto sam ja uradio koj jedne kupovine je ovo gore navedeno i odmah prilikom kupoprodajnog ugovora je polica odjavljena i istovremeno izdata nova polica na novog vlasnika. Nema nikakvih repova, niko nikome nista ne duguje, bonus odmah dostupan za prebacivanje, a auto osigurano na novog vlasnika i sve spremno za prijavu u novi mup.
Last edited by preludezalude on 27/12/2025 15:40, edited 1 time in total.
-
oXavier
#14 Re: Odjava vozila i privremene tablice
To za registraciju nisam siguran, mada mislim da se ne vodi baš računa o tome koliko je plaćenja registracija tako da mislim da neće biti doplate ali provjeri.
Što se tiče drugog dijela posta tu je specifična situacija. Ako se vozilo odjavljuje radi promjene vlasništva ti ne možeš prekinuti policu osiguranja dok kupac ne registruje vozilo na sebe i ne pošalje ti dokaz tj. kopiju saobraćajne i police na svoje ime koje ces ti odnijeti u svoje osiguranje radi prekida. Tako da ne mozes iskoristiti bonus za novu policu dok to ne uradi ili dok polica ne istekne. Ukoliko nisi siguran da ce odmah registrovati vozilo na sebe bolje je odjaviti vozilo zbog nekoristenja pa nek prodavac vadi probne tablice
Edit evo brzi je bio forumas iznad
Što se tiče drugog dijela posta tu je specifična situacija. Ako se vozilo odjavljuje radi promjene vlasništva ti ne možeš prekinuti policu osiguranja dok kupac ne registruje vozilo na sebe i ne pošalje ti dokaz tj. kopiju saobraćajne i police na svoje ime koje ces ti odnijeti u svoje osiguranje radi prekida. Tako da ne mozes iskoristiti bonus za novu policu dok to ne uradi ili dok polica ne istekne. Ukoliko nisi siguran da ce odmah registrovati vozilo na sebe bolje je odjaviti vozilo zbog nekoristenja pa nek prodavac vadi probne tablice
Edit evo brzi je bio forumas iznad
Last edited by oXavier on 27/12/2025 15:38, edited 1 time in total.
- semsasuljakovic
#15 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Hvala ti puno!preludezalude wrote: ↑27/12/2025 15:34Ovo oko invalida ne znam kako ide. Ti odjavljujes vozilo u svom mup-u po cipsu a novi kupac prijavljuje vozilo u njegovom mup-u po cipsu. U medjuvremenu je vozilo osigurano sve dok ti kao vlasnik police ne raskines taj ugovor u osiguravajucoj kuci. Bonus koji imas ako imas ne mozes prebacit na neko drugo vozilo u tvom vlasnistvu sve dok novi vlasnik tog vozila koje si prodao ne prijavi vozilo u svom mupu, uslika svoju novu policu i posalje ti to da bi dao na uvid svom osiguranju.semsasuljakovic wrote: ↑27/12/2025 15:18Situacija je da je auto kupljeno na povlasticu prije 7 godina i registrovano na invalida, te je registracija bila zbog toga oko 100 KM jeftinija. Pretpostavljam da odjavom od strane invalida i registracijom na neinvalida - ovaj potonji mora nadoplatiti ti neku razliku?oXavier wrote: ↑27/12/2025 15:01
Postoje dvije vrste odjave, odjava zbog nekorištenja gdje se vozilo odjavljuje iz evidencije i vraćaju se tablice, i odjava radi promjene vlasništva uz kupoprodajni ugovor gdje ostaju tablice i gdje se vrši samo odjava starog radi prijave novog vlasnika, to i u MUPu navedu na saobraćajnoj, plaćena su davanja do isteka registracije i novi vlasnik samo kupi osiguranje do dana isteka registarcije koji je naveden u saobraćajnoj. U principu takvo vozilo je registovano i koliko je meni poznato kamere ga neće zabilježiti kao neregistrovanog.
Najbolje je da citavu tu odjavu auta koje prodajes odradi ti osiguravajuca kuca gdje ti je osiguranje tog auta a i kupoprodajni ugovor ce oni uraditi, i sve ostalo ti objasniti ako ti sta nije jasno.
Tako ću i uraditi - idemo u moje osiguranje pa neka oni sve završe.
- canvra888
#16 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Shemsa jesi l to napokon uspio uvaliti Golfa 
- semsasuljakovic
- semsasuljakovic
#18 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Ljudi moji ima li neko pametno rješenje za moj problem:
Privremene strane tablice mi ističu sutra. U utorak trebam voziti auto na carinu zbog carinjenja. Nemam dokumentaciju s kojom bih izvadio privremene tablice (jer za to, je li, treba auto proći carinski postupak tj. biti ocarinjeno). A šlag na tortu - na jedinoj cesti koja vodi do carine nalazi se kamera koja snima neregistrovana vozila.
Špediter kaže da "budem muško, uzmem tablice s drugog vozila i rizikujem". Šta činiti?
Privremene strane tablice mi ističu sutra. U utorak trebam voziti auto na carinu zbog carinjenja. Nemam dokumentaciju s kojom bih izvadio privremene tablice (jer za to, je li, treba auto proći carinski postupak tj. biti ocarinjeno). A šlag na tortu - na jedinoj cesti koja vodi do carine nalazi se kamera koja snima neregistrovana vozila.
Špediter kaže da "budem muško, uzmem tablice s drugog vozila i rizikujem". Šta činiti?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#19 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Ja sam nedavno carinio auto.
Uradio homologaciju, parkirao
Poslao papire u Gradisku, nigdje auto nije pomaklo.
Sve zavrseno, poslao prijavu u zemlju porijekla.
Ljudi odjavili auto, predao za nasu registraciju.
To je to
Uradio homologaciju, parkirao
Poslao papire u Gradisku, nigdje auto nije pomaklo.
Sve zavrseno, poslao prijavu u zemlju porijekla.
Ljudi odjavili auto, predao za nasu registraciju.
To je to
- xPaco1337
#20 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Šemsa jel to novi golfač stiže 
-
adsubzero
#21 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Ne moras voziti to auto do carinesemsasuljakovic wrote: ↑27/02/2026 14:46 Ljudi moji ima li neko pametno rješenje za moj problem:
- semsasuljakovic
#22 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Ako špediter kaže da "ne može ništa bez vozila na carinskom terminalu", valjda je jasno da moram.adsubzero wrote: ↑27/02/2026 14:53Ne moras voziti to auto do carinesemsasuljakovic wrote: ↑27/02/2026 14:46 Ljudi moji ima li neko pametno rješenje za moj problem:
Špediter kaže da "budem muško, uzmem tablice s drugog vozila i rizikujem". Šta činiti?![]()
Auto uvozim na povlasticu, možda je zato drukčiji postupak, ali bukvalno kaže da bez auta na licu mjesta ne može završiti posao.
- duh_sa_sjekirom
#23 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Ima šlep službasemsasuljakovic wrote: ↑27/02/2026 15:06Ako špediter kaže da "ne može ništa bez vozila na carinskom terminalu", valjda je jasno da moram.adsubzero wrote: ↑27/02/2026 14:53Ne moras voziti to auto do carinesemsasuljakovic wrote: ↑27/02/2026 14:46 Ljudi moji ima li neko pametno rješenje za moj problem:
Špediter kaže da "budem muško, uzmem tablice s drugog vozila i rizikujem". Šta činiti?![]()
Auto uvozim na povlasticu, možda je zato drukčiji postupak, ali bukvalno kaže da bez auta na licu mjesta ne može završiti posao.
-
NediM17
#24 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Istrosio se shemsa. 
- DaysleepeR
#25 Re: Odjava vozila i privremene tablice
Ako nemaš dokumentaciju za privremene tablice, kako imaš sad privremene tablice koje ističu sutra?semsasuljakovic wrote: ↑27/02/2026 14:46 Ljudi moji ima li neko pametno rješenje za moj problem:
Ako su u pitanju strane tablice, samo vozi, šta te briga za kameru.
Legalno rješenje je da sutra uđeš na terminal.
Platićeš ležarinu na terminalu do utorka, ali barem ti je auto sigurno.