Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#1276 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 26/02/2026 22:59
Naravno da nije ocekivano, jer nema sta da se objavi. Kao sto sam napisao, iluziorno je ocekivati da su sve vlade svijeta toliko generacijski sinhronizovane i da sute. To je nevjerovatno da neko u to vjeruje. Zaista vjerujes u to?
Mislim da i te kako imaju, ali tu, kao prvo, uvijek postoji rivalstvo na svim nivoima. Drugo, svi znaju da bi kod sviju bio haos. I naravno da nije iluzorno. Nije da nemamo istorijskih primjera raznih "tworija zavjere" za koje se onda ispostavljalo da nisu nikave teorije. Pri tome, ti to gledas kao da kompletne vlade znaju sve, svi ljudi, a istina je da to zna mozda max. 0,1% ljudi u njima. Plus, ugovori o tajnosti, za koje vidim da ne znas kako ferceraju.
Elem, na temu, odgovoricu ti iako ti meni na vecinu pitanja jos nisi odgovorio, ni na jedno koje je naucno potkrijepljeno.
Jer se na ta pitanja ni ne moze odgovoriti na empirijski nacin. Utvrdili smo da NLOi postoje, ali nauka jos ne zna sta su. Kakav onda naucni odgovor ocekujes?
“Rat bogova na nebu” nije specifican za Indijce ni Azteke, vec je to univerzalni arhetip. Svaka kultura koja je gledala oluje, munje, pomracenja, meteorske kise, komete, erupcije vulkana, pa caki cunamije interpretirala je to kao sukob nadnaravnih sila. Tvoje vjerovanje se zasniva dakle na njihovom vjerovanju, a ja sam mislio da smo otisli dalje od toga da vjerujes da je neki nadnaravni vanzemaljski Zeus olujama gadjao neposlusne. Bez uvrede, ali samo cekam da se Marvel heroji okupe. To bolan nije dokaz da su se civilizacije medjusobno dogovarale ili svjedocile svemirskom ratu. To je dokaz da svi ljudi imaju isto nebo i isti mozak. Nista vise od toga, nije toliko duboko. Mitologija je poetski jezik za prirodu, a ne tehnicki izvjestaj. :D
Potpuno pogresno. Ti se vodis mainstream naucnim objasnjenjima onoga sto arheolozi vide na hiljadama crteza i rezbarija, i sve to pokisavaju objasniti iz vizure nasih danasnjih pretpostavki o tome kako su zivjele i u sta su vjerovale drevne civilizacije. Ali - sve su to samo pretpostavke. Slijedom tvog nacina - da li postoje empirijski dokazi da su to bila samo vjerovanja bazirana na prirodnim fenomenima?
Kocije bogova na nebu kod Indijaca, Kamen mudrosti s neba kod Maja, rat bogova...interesantno, ali sve isto, samo uz razlicite nazive.
Znas li da se trenutno pise nova historija Maja? Nakon LiDAR skeniranja dzungle ispostavilo se da tqmo postoje cijeli ogromni gradovi, s piramidama cak i vecim od Keopsove, tako da se trenutno smatra da smo otkrili (iskopano, da nam je vidljivo) tek oko 1% majanske civilizacije, i da ce se nase znanje o tome morati pomjeriti unazad bar za 1000 godina.
To "otprilike u isto vrijeme" je jako neozbiljno. Te civilizacije nisu ni blizu istog vremen, a mitovi nastaju i prenose se stoljecima. Uostalom, munje i oluje se desavaju svuda.

Sto se tice za Teotivakana, ziva je pronadjena, to je cinjenica, medjutim Mesoamerikanci su znali za cinabarit, a on se koristio kao crveni pigment i ako njega zagrijes dobijes meetalnu zivu. Jednostavna hemija, a ne vanzemaljska intervencija. Dokazano u laboratoriji, a ne na osnovu misljenja da su se He-Man i Skeletor borili i da su to njihovi ostaci. Hvala Gugletu na podsjecanju da He-Man film izlazi ove godine.
To "otprilike" je po arheoloskim datiranjima, ne mojim.

Za sta je sluzila ta silna ziva?
Znam, ide sad opet neko arheolosko namisljanje, ali zaprqvo bez stvarnih dokaza, zar ne..

Ukratko, nasa pogresna tumacenja nas jos uvijek drze u mraku razumijevanja historije.
Nauka je OK, naravno, ali naucna tumacenja nisu nista drugo do pretpostavke na bazi, po mnogo cemu, pogresnihbrazumijevanja i predrasuda.

Ko je i zasto izgradio Gobekli Tepe? Procjena - prije 10-13.000 godina. To je, po nasem "znanju" bilo negdje oko kraja zadnjeg ledenog doba.
GandalfSivi

#1277 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by GandalfSivi »

Dozer wrote: 25/02/2026 00:02
GandalfSivi wrote: 24/02/2026 23:55 Ima li gdje kakva slika da su recimo, Norvezani uslikali? Samo njima vjerujem. Ovo Ameri, Ruje, Kinezi, to sve propaganda...
Naravno.

Norway Hessdalen Lights: The UFO Mystery of "Norway's Roswell ...
Norway, specifically the remote Hessdalen valley, is a global hotspot for unexplained aerial phenomena known as the "Hessdalen lights," which have appeared regularly since the 1980s. These glowing orbs, often seen hovering or moving at high speeds, are studied by scientists in the world's only 24-hour UFO observatory.

Dalje sam, ako te zanima.
Ma ja to vise teoretski. Ja sam ti od ovih iz naslova, sutra da pocnu hodati onako zeleni medju nama, imam utisak da bih slegnuo ramenima i nastavio dalje. Sve dok mi FKS ne diraju, normalno…
drag_gost

#1278 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote:
Mislim da i te kako imaju, ali tu, kao prvo, uvijek postoji rivalstvo na svim nivoima. Drugo, svi znaju da bi kod sviju bio haos. I naravno da nije iluzorno. Nije da nemamo istorijskih primjera raznih "tworija zavjere" za koje se onda ispostavljalo da nisu nikave teorije. Pri tome, ti to gledas kao da kompletne vlade znaju sve, svi ljudi, a istina je da to zna mozda max. 0,1% ljudi u njima. Plus, ugovori o tajnosti, za koje vidim da ne znas kako ferceraju.
Tako se moze svasta misliti, i da Marvelov superheroj ne da da se objavi, medjutim cinjenica je da nemaju sta da objave, a naravno da je iluzorno ocekivati da su ljudi krioz generaciju toliko sinhronizovani. Pricamo o ljudima koji imaju mnogo vise svjetonazornih i idioloskih razlika, koje su nepremostive. Ne znam odakle si izvukao taj 0.1%, ali ni to nije dokazivo. Kada su ugovori o tajnosti u pitanju, imam ih par desetina potpisanih, tako da kao i obicno nemas pojma o cemu pricas. Obzirom da zaista bez ikakvog dokaza, a obicno i logike, osim one koja se vodi iskljucivo pseudonaukom izvlacis svoje zakljucke i uvjerenja, taj narativ o tome ko zna ili ne zna "kako frceraju" ugovori o tajnosti se perfektno uklapa u tvoj narativ.
Dozer wrote: Ti se vodis mainstream naucnim objasnjenjima onoga sto arheolozi vide na hiljadama crteza i rezbarija, i sve to pokisavaju objasniti iz vizure nasih danasnjih pretpostavki o tome kako su zivjele i u sta su vjerovale drevne civilizacije. Ali - sve su to samo pretpostavke. Slijedom tvog nacina - da li postoje empirijski dokazi da su to bila samo vjerovanja bazirana na prirodnim fenomenima?
Kocije bogova na nebu kod Indijaca, Kamen mudrosti s neba kod Maja, rat bogova...interesantno, ali sve isto, samo uz razlicite nazive.
Znas li da se trenutno pise nova historija Maja? Nakon LiDAR skeniranja dzungle ispostavilo se da tqmo postoje cijeli ogromni gradovi, s piramidama cak i vecim od Keopsove, tako da se trenutno smatra da smo otkrili (iskopano, da nam je vidljivo) tek oko 1% majanske civilizacije, i da ce se nase znanje o tome morati pomjeriti unazad bar za 1000 godina.
Arheologija ne funkcionise na nivou “pretpostavki iz danasnje vizure”. Funkcionise na kombinaciji stratigrafije, datiranja (C14, dendrohronologija), epigrafije, konteksta nalaza, paralela u materijalnoj kulturi i uporedne mitologije. To nisu nagadjanja, nego metodologija.

Pitas ima li empirijskih dokaza da su mitovi bazirani na prirodnim fenomenima. Naravno da ima. Mitovi o potopu koreliraju sa stvarnim regionalnim poplavama (geoloski slojevi to potvrdjuju), mitovi o "vatri s neba" cesto koreliraju sa meteorskim udarima ili vulkanskim erupcijama (npr. Santorini). Pomracenja su dokumentovana u kineskim, babilonskim i majanskim zapisima i znamo da su ih pratili kao nebeske pojave, ne kao tehnologiju. Eto ti empirijska korelacija izmedju mita i prirodnog dogadjaja. Ne ocekujem da ces prihvatiti to, jer iako kazes da si otvoren za nauku, empirijski - nisi. "Kocije bogova" kod Indijaca? U najstarijim slojevima to su konjske kocije, potpuno u skladu s bronzanodobnom kulturom. Nema legura, nema mehanike, nema pogona, nema industrijskog otpada, nema radionica, nema ostataka goriva, nema apsolutno nicega sto prati realnu tehnologiju. Isto i za "amen mudrosti s neba"? Meteoriti su padali po cijeloj planeti. Mnoge kulture su ih smatrale svetim. To je dokumentovano. Crni meteorit u Meki je realan meteorit. Ne zato sto je svemirska tehnologija, nego zato sto je doslovno kamen iz svemira.

Rat bogova? Svaka kultura ima olujno bozanstvo. Munja izgleda kao oruzje. To je univerzalna kognitivna reakcija, ne dokaz letecih masina. Nevjerovatno je da neko vjeruje u mitove, a zbog nauke je tu gdje jeste, a ne zbog Thora i Odina.

LiDAR je revolucionisao arheologiju i otkrio ogroman broj skrivenih struktura, ali to ne rusi historiju, nego je precizira. Otkrivanje vise gradova ne znaci da su imali napredniju tehnologiju nego sto znamo. I dalje nalazimo kamene alate, poznatu keramiku, poznate stilove gradnje, poznate hijeroglife i pazi sada, poznate kalendare. Svaka nova tehnologija optimizuje i precizira naucnu disciplonu, inace bismo i dalje ostali na kamenu i vatri.

Covjeku koji je daleko od nauke je to apstraktno tamam toliko koliko su superheroji apstraktni covjeku od nauke.
Dozer wrote: To "otprilike" je po arheoloskim datiranjima, ne mojim.

Za sta je sluzila ta silna ziva?
Znam, ide sad opet neko arheolosko namisljanje, ali zaprqvo bez stvarnih dokaza, zar ne..

Ukratko, nasa pogresna tumacenja nas jos uvijek drze u mraku razumijevanja historije.
Nauka je OK, naravno, ali naucna tumacenja nisu nista drugo do pretpostavke na bazi, po mnogo cemu, pogresnihbrazumijevanja i predrasuda.

Ko je i zasto izgradio Gobekli Tepe? Procjena - prije 10-13.000 godina. To je, po nasem "znanju" bilo negdje oko kraja zadnjeg ledenog doba.
Nije po arheoloskim datiranjima, pricamo o vise stoljeca razlike. Nauka je precizna, pseudonauka zivi u sivoj zoni, odnosno u "otprilike".

Vezao za zivu. U Teotihuacanu nije pronadjena u silnim kolicinama industrijskog tipa, nego u ritualnom kontekstu, dakle u zatvorenim podzemnim tunelima ispod Hrama Pernate Zmije. U Mesoamerici je cinabarit (zivin sulfid) siroko koristen kao crveni pigment za grobnice i elite. Ako zagrijes cinabarit, dobijes metalnu zivu. To je elementarna hemija, ne nagadjanje, vec sam pisao o tome, ali eto da utvrdimo gradivo. Arheolskki kontekst pokazuje da je ziva bila polozena u simbolickom prostoru koji predstavlja podzemni svijet. Reflektujuca, tecna, ogledalasta supstanca u mracnom ritualnom tunelu ima vrlo ociglednu simboliku. To nije arheološko maštanje, to je tumacenje zasnovano na kontekstu nalaza, a i hemijskog analizi pronadjenog materijala.

Pa Gobekli Tepe ti rusi tu nakaradnu ideju da "nauka misli da su ljudi tada bili primitivni". Nauka odaje priznanje na svakom koraku nasim precima. Donedavno smo mislili da su kompleksne megalitske strukture nastale tek nakon razvoja poljoprivrede. Gobekli Tepe je pokazao suprotno. Lovci su mogli organizovati monumentalnu gradnju i nauka je korigovala model. To je snaga nauke, prilagodjava se novim podacima koji se mogu reproducirati i ispitati.

Datiranje Gobekli Tepea je radjeno radiokarbonski, stratigrafski i kroz analizu alata. Nema tragova metala, nema keramike u ranim slojevima, nema napredne tehnologije. Postoje kameni alati, organizovan rad i religijska simbolika. To znaci da su ljudi bili sposobniji, ne da su imali vanzemaljsku pomoc. Ako postoji alternativno objasnjenje, da bi bilo prihvaceno ono mora imati vise materijalnih dokaza od postojeceg modela. Medjutim modela ima tamam toliko koliko ima da nas vanzemaljci posjecuju. Izmijenjena slika iz Prijedora, balon ljudske proizvonje iz Rozvela i najveci dokaz koji nema originala. Nauka se mijenja i ona nije potpuna i ona je otvorena i podlozna promjeni toliko koliko su one dokazive. Rekla-kazala se ipak ostavlja za opskurne podcaste i ove gorespomenute milionere sto zive od teoreticara zavjera.
Dozer

#1279 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

GandalfSivi wrote: 27/02/2026 01:08
GandalfSivi wrote: 24/02/2026 23:55 Ima li gdje kakva slika da su recimo, Norvezani uslikali? Samo njima vjerujem. Ovo Ameri, Ruje, Kinezi, to sve propaganda...
Naravno.

Norway, specifically the remote Hessdalen valley, is a global hotspot for unexplained aerial phenomena known as the "Hessdalen lights," which have appeared regularly since the 1980s. These glowing orbs, often seen hovering or moving at high speeds, are studied by scientists in the world's only 24-hour UFO observatory.

Ma ja to vise teoretski. Ja sam ti od ovih iz naslova, sutra da pocnu hodati onako zeleni medju nama, imam utisak da bih slegnuo ramenima i nastavio dalje. Sve dok mi FKS ne diraju, normalno…
:lol: :thumbup:
dr_Evil

#1280 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by dr_Evil »

Dozer wrote: 27/02/2026 09:23
Naravno.

Bio je nakav video gdje neki ministar tvrdi da trolovi postoje :D norvezani su vise u fazonu trolova :D
Dozer

#1281 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

@drag_gost
Na sve si odgovorio tacno kako sam ocekivao :-D
Ne znam samo kako ti se da toliko modifikivati AI odgovore...
Btw, zar Covid vakcine nisu dobar primjer sinhronizovanog djelovanja? I poce rat u Ukrajini, prica o Covidu i vakcinama nestade bukvalno preko noci.

Da skratimo - nauka ignorise sve crteze, zapise i usmena predanja o posjetiocima s neba koji su prenosili znanje ljudima, i smatrani bogovima, jer se to ne uklapa u postojece naucne modele.
A, te iste nauke su kroz historiju pravile more totalnih fula.

Znas li da su Maje znale za Pluton prije 2000 godina, mozda i ranije? Imale ga nacrtanog, i sad je to vidljivo tamo. Mi smo ga otkrili tek 1930. Moze neko naucno objasnjenje? S obzirom da se Pluton bas i ne vidi golim okom, poput Marsa i Jupitera koji prate avione, a nismo jos uvijek nasli majanske teleskope...

Drago mi je da znas kako ferceraju ugovori o tajnosti, i sam sam ih imao nekoliko, a jos uvijek sam pod jednim iako ne radim to vec dugo, ali mi je onda nejasno kako mozes tvrditi sta tvrdis. Zar to nije odlican alat za blokiranje curenja informacija?
Naravno, zvizdac se uvijek moze pojaviti, kao sto se i jesu pojavljivali i pojavljuju. Ali, onda ide vladina diskreditacija po svim osnovama, ignorisanje, a nekad i neke malo rigidnije metode. Navodio sam vec, pa da se ne ponavljam.
drag_gost

#1282 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 27/02/2026 09:37 @drag_gost
Na sve si odgovorio tacno kako sam ocekivao :-D
Ne znam samo kako ti se da toliko modifikivati AI odgovore...
Btw, zar Covid vakcine nisu dobar primjer sinhronizovanog djelovanja? I poce rat u Ukrajini, prica o Covidu i vakcinama nestade bukvalno preko noci.

Da skratimo - nauka ignorise sve crteze, zapise i usmena predanja o posjetiocima s neba koji su prenosili znanje ljudima, i smatrani bogovima, jer se to ne uklapa u postojece naucne modele.
A, te iste nauke su kroz historiju pravile more totalnih fula.

Znas li da su Maje znale za Pluton prije 2000 godina, mozda i ranije? Imale ga nacrtanog, i sad je to vidljivo tamo. Mi smo ga otkrili tek 1930. Moze neko naucno objasnjenje? S obzirom da se Pluton bas i ne vidi golim okom, poput Marsa i Jupitera koji prate avione, a nismo jos uvijek nasli majanske teleskope...

Drago mi je da znas kako ferceraju ugovori o tajnosti, i sam sam ih imao nekoliko, a jos uvijek sam pod jednim iako ne radim to vec dugo, ali mi je onda nejasno kako mozes tvrditi sta tvrdis. Zar to nije odlican alat za blokiranje curenja informacija?
Naravno, zvizdac se uvijek moze pojaviti, kao sto se i jesu pojavljivali i pojavljuju. Ali, onda ide vladina diskreditacija po svim osnovama, ignorisanje, a nekad i neke malo rigidnije metode. Navodio sam vec, pa da se ne ponavljam.
Lako je odgovoriti, nisu ni neka pitanja. Ti medjutim nisi odgovorio ni na jedno pitanje, ali i to je tacno kako sam ocekivao. :D
Da, da, AI. Kao sto sam pisao vise puta, u manjku argumenata se pokusava diskreditovati sagovornik, medjutim i to klasicno spada u odgovore teoreticara zavjera. Uklapas se u kalup samo, nista posebno. Mnogo je vise fula pravila pseudonauka kojom se vodis, nego nauka. Uostalom, na tom uredjaju na kojem pises si zbog nauke, ili ces tvrditi da su nam i to arhteipi vanzemaljaca poslali. Nauka ne ignorise nista, decidno sam objasnio sve empirijski, medjutim ti i dalje lupas. Ja ovoliko ne pisem zbog toga sto cu tebe nesto nauciti, to nije realno ocekivati, pisem zbog drugih koji citaju ili ce nekada procitati.

Dacu ti odgovor, ali ti ces opet tvrditi da je ili AI, ili nesto drugo, a ne bi prihvatio nikada naucno objasnjenje. To je sve ok, to je tvoje puno pravo. Ugovori o tajnosti su podlozni pravnim sankcijama definisanim po ugovorima, ukoliko se neka stavka prekrsi naravno. Nije valjda da ces tvrditi da su ugovori o tajnosti potpisani sa intergalaktickim bicima, pa ce nas oni tuziti. Ja uopste ne tvrdim da to sto ti pises nije moguce, medjutim nije empirijski dokazano, pa je onda u domenu vjerovanja i nista vise od toga. Dok god ne bude vise dokaza od trenutnih saznanja, mi ne mozemo tvrditi da je nesto sto jednostavno nije, samo na osnovu rekla-kazala. Doduse, mozemo, ali time ne svodimo diskusiju ni na sta ozbiljno.

Nema nijednog ozbiljnog dokaza da su Maje imale Pluton "nacrtan". Nijednog, jupa kjampa zjapi. Sve sto su oni pratili bilo je vidljivo golim okom, a to da su vidjele Pluton je nista drugo do internet mit. Ukoliko se pokaze suprotno, nauka je otvorena da uz dokaz to prihvati, a ne da negira. Ja cu prvi to prihvatiti, medjutim ti ces i tada tvrditi nesto sto jednostavno nije.
drag_gost

#1283 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

dr_Evil wrote: 27/02/2026 09:28
Dozer wrote: 27/02/2026 09:23

Bio je nakav video gdje neki ministar tvrdi da trolovi postoje :D norvezani su vise u fazonu trolova :D
Interesantno je to, evo ovdje blizu gdje sam ja kunu se da su vidjali gobline. Trolovi dolaze iz nordijske mitologije, to je lijepo istrazivati i citati, ima tu dosta poetske mistike. Kitelsenove slike trolova su i danas ono sto se prikazuje u filmovima.
PixelDrifter

#1284 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Sta bi Dozer da dodju vanzemaljci i kazu, narode, odnosno vi teoreticari zavjera, vakcine ferceraju, nisu dio farmaceutske zavjere, G5 nije skodljiv, ne postoji zaprasivanje ljudske populacije iz aviona, HAARP nije opasan po okolinu i ljudsko zdravlje, itd. Sta bi?

Image
Peacean

#1285 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Peacean »

Montaža, masoni se prerušili u vanzemaljce da zavaraju pametne ljude :D
PixelDrifter

#1286 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Peacean wrote: 27/02/2026 12:12 Montaža, masoni se prerušili u vanzemaljce da zavaraju pametne ljude :D
Vjerovatno. :-D
drag_gost

#1287 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

PixelDrifter wrote: 27/02/2026 11:41 Sta bi Dozer da dodju vanzemaljci i kazu, narode, odnosno vi teoreticari zavjera, vakcine ferceraju, nisu dio farmaceutske zavjere, G5 nije skodljiv, ne postoji zaprasivanje ljudske populacije iz aviona, HAARP nije opasan po okolinu i ljudsko zdravlje, itd. Sta bi?

Image
Ne smijem ga ni pitati da li je zemlja ravna ploca.
PixelDrifter

#1288 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Moguci odgovori:
Prema zagovornicima teorije Ravne Zemlje, naša planeta nije sferična, već je oblika diska sa Sjevernim polom u središtu i Antarktikom kao ledenim zidom na rubu koji drži okeane. Neke teorije tvrde da napredne vanzemaljske civilizacije dolaze iz područja s druge strane antarktičkog zida, gdje nam je pristup zabranjen. Ravnozemljaši vjeruju da institucije poput NASA-e i vlade skrivaju istinu o obliku Zemlje, a priče o vanzemaljcima se često koriste kao dio te šire zavjere kako bi se skrenula pažnja ili kontrolisalo znanje o "drevnoj istoriji svemira".
U okviru ovih teorija često se spominje da svijetom vladaju reptilski vanzemaljci, a da je ravna ploča "kavez" ili "farma" kojom upravljaju te entitete. Ako ne vjerujete, pitajte Semira.
Dozer

#1289 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

:lol: :lol: :thumbup:

I bog postoji. Bar tako tvrdi bar 50% ljudi. Cak i "dokaze" daju :D

Zar nije upravo nekadasnja nauka tvrdila da je Zemlja ravna ploca? Pride su je ponegdje i slonovi drzali na ledjima :lol:
Pri tome tamanili sve i svakoga ko je tvrdio drugacije. Interesantno, ali i danas je isti princip na snazi, samo sto nema klanja, vjesanja i lomaca. :D

Svasta je nesto nauka tvrdila, pa se ispostavljalo pogresno. Zasto ste ubijedjeni da je danas u pravu za sve sa svojim trenutnom objasnjenjima?
drag_gost

#1290 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 27/02/2026 13:04 Zar nije upravo nekadasnja nauka tvrdila da je Zemlja ravna ploca? Pride su je ponegdje i slonovi drzali na ledjima :lol:
Pri tome tamanili sve i svakoga ko je tvrdio drugacije. Interesantno, ali i danas je isti princip na snazi, samo sto nema klanja, vjesanja i lomaca. :D

Svasta je nesto nauka tvrdila, pa se ispostavljalo pogresno. Zasto ste ubijedjeni da je danas u pravu za sve sa svojim trenutnom objasnjenjima?
Lupas prijatelju, a nemas osnovnog obrazovanja. Izvini, bez zelje da te uvrijedim, ali je tako zaista. Koja je nauka tvrdila da je Zemlja ravna ploca? Pa Stari Grci su znali da je Zemlja sfera, misa mu malenog. Eratostenes je izracunao obim zemlje prilicno precizno, Aristotel davao dokaze za zakrivljenost, a Ptolemi crtao sferni model. Slonovi i ravna ploca dolaze iz mitologije, pretezno hinduisticke i nordijske, a ne iz nauke. "Tamanili" su zbog politicko-religijskih razloga, ne naucnih. Bas ti ovaj tvoj primjer iz prirucnika za teoreticare zavjera do osmog razreda. Pa ja diskutujem sa tobom ozbiljno svo vrijeme.

Evo da ti pomognem u tvojoj tvrdnji, a sve u duhu nauke. Na primjer, Njutonovi zakoni su prosireni relativnoscu, a klasicna mehanika kvantnom. Naravno da je nauka cesto bila pogresna, ali ona i ne tvrdi da je konacna istina. Nauka tvrdi da je najbolje prihvatljivo rjesenje na osnovu dokaza i nevjerovatno je da to jos nisi shvatio. Razlika izmedju nekada i danas je ta sto je nekada autoritet, ma ko on bio, odlucivao sta je istina, danas imamo eksperimente, reproducilnost, provjerljivost, pa i ako se pojavi novi dokaz teorija se mijenja. Vjeruje se da nikada nismo imali vise podataka, ni preciznije instrumente. Uopste nisam ubjedjen da sam u pravu, radujem se novim dokazima i otvoren sam da preispitam svoje stavove na osnovu novih empirijskih dokaza, ali sam itekako ubjedjen da ti nisi u pravu jer nemas nikakvih dokaza. Imas mastu, mitove, superheroje i plisane medvjedice.
PixelDrifter

#1291 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Dozer wrote: 27/02/2026 13:04 :lol: :lol: :thumbup:

Zar nije upravo nekadasnja nauka tvrdila da je Zemlja ravna ploca? Pride su je ponegdje i slonovi drzali na ledjima :lol:

Zato sto smatram da je ugodnije komunicirati putem Interneta, nego gologuz na brdu putem dimnih signala. E, sad i skakanje oko vatre gologuz ima svoje drazi, ali to ostavljam teoreticarima zavjera.
drag_gost

#1292 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

PixelDrifter wrote: 27/02/2026 13:55
Dozer wrote: 27/02/2026 13:04 :lol: :lol: :thumbup:

Zato sto smatram da je ugodnije komunicirati putem Interneta, nego gologuz na brdu putem dimnih signala. E, sad i skakanje oko vatre gologuz ima svoje drazi, ali to ostavljam teoreticarima zavjera.
Ja evo mogu da se sjetim 3 historijske osobe koje su ubijene zbog toga sto su tvrdile drugacije, koliko ih ti znas? Bruno, Servetus i Lavoisier. Cisto zbog ovoga "sve i svakoga" su tamanili, jer je i to samo jedan mit. Strasno kakve rupe u znanju.
Dozer

#1293 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 27/02/2026 13:52
Lupas prijatelju, a nemas osnovnog obrazovanja. Izvini, bez zelje da te uvrijedim, ali je tako zaista. Koja je nauka tvrdila da je Zemlja ravna ploca? Pa Stari Grci su znali da je Zemlja sfera, misa mu malenog. Eratostenes je izracunao obim zemlje prilicno precizno, Aristotel davao dokaze za zakrivljenost, a Ptolemi crtao sferni model. Slonovi i ravna ploca dolaze iz mitologije, pretezno hinduisticke i nordijske, a ne iz nauke. "Tamanili" su zbog politicko-religijskih razloga, ne naucnih. Bas ti ovaj tvoj primjer iz prirucnika za teoreticare zavjera do osmog razreda. Pa ja diskutujem sa tobom ozbiljno svo vrijeme.
Postalo je prilicno naporno komunicirati s tobom jer je ocito da imas poprilican ego trip i kompleks velicine. Slijedi te Pixel, ali je njegova komunikacija na nivou srednjoskolca.
Nemam namjeru vrijedjanja, samo konstatujem.
Evo da ti pomognem u tvojoj tvrdnji, a sve u duhu nauke. Na primjer, Njutonovi zakoni su prosireni relativnoscu, a klasicna mehanika kvantnom. Naravno da je nauka cesto bila pogresna, ali ona i ne tvrdi da je konacna istina. Nauka tvrdi da je najbolje prihvatljivo rjesenje na osnovu dokaza i nevjerovatno je da to jos nisi shvatio. Razlika izmedju nekada i danas je ta sto je nekada autoritet, ma ko on bio, odlucivao sta je istina, danas imamo eksperimente, reproducilnost, provjerljivost, pa i ako se pojavi novi dokaz teorija se mijenja. Vjeruje se da nikada nismo imali vise podataka, ni preciznije instrumente. Uopste nisam ubjedjen da sam u pravu, radujem se novim dokazima i otvoren sam da preispitam svoje stavove na osnovu novih empirijskih dokaza, ali sam itekako ubjedjen da ti nisi u pravu jer nemas nikakvih dokaza. Imas mastu, mitove, superheroje i plisane medvjedice.
Tvoj problem je sto polazis od pogresne premise, a to je da si ti 100% u pravu jer zvanicna nauka tako tvrdi, pri cemu o stvarima o kojima pricamo ta nauka zapravo najcesce kaze "smatra se" i "vjeruje se", a ja nepismeno nabadam.

Pri tome, a sto ocito ne uvidjas, svaki put nekako potvrdis moju tvrdnju (evo iznad - nauka je grijesila i grijesi), ali onda krenes u kilometarsko objasnjavanje zasto je to tako, u pokusaju opravdavanja tih gresaka, a za tim nema potrebe jer to ne mijenja cinjenicu da je nauka grijesila, a vjerovatno, cak i sigurno, i danas grijesi u mnogo cemu, pogotovo oko drevnih civilizacija i nase historije.
Patronizacija tu nimalo ne pomaze.

Vjeruj mi nagledao sam se ovoga u zivotu. Moj vjeciti "problem" je sto vrlo cesto moja logika i zakljucivanje na bazi dostupnih podataka i informacija nakon nekog vremena, nekad i nakon 5+ godina, ispadnu tacni. Ali, u medjuvremenu se moram natezati s onima koji "znaju bolje". Ili ih jednostavno zaobidjem, dok ne nadodju.
drag_gost

#1294 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 27/02/2026 14:10
drag_gost wrote: 27/02/2026 13:52
Postalo je prilicno naporno komunicirati s tobom jer je ocito da imas poprilican ego trip i kompleks velicine. Slijedi te Pixel, ali je njegova komunikacija na nivou srednjoskolca.
Nemam namjeru vrijedjanja, samo konstatujem.
Tvoj problem je sto polazis od pogresne premise, a to je da si ti 100% u pravu jer zvanicna nauka tako tvrdi, pri cemu o stvarima o kojima pricamo ta nauka zapravo najcesce kaze "smatra se" i "vjeruje se", a ja nepismeno nabadam.

Pri tome, a sto ocito ne uvidjas, svaki put nekako potvrdis moju tvrdnju (evo iznad - nauka je grijesila i grijesi), ali onda krenes u kilometarsko objasnjavanje zasto je to tako, u pokusaju opravdavanja tih gresaka, a za tim nema potrebe jer to ne mijenja cinjenicu da je nauka grijesila, a vjerovatno, cak i sigurno, i danas grijesi u mnogo cemu.
Patronizacija tu nimalo ne pomaze.

Vjeruj mi nagledao sam se ovoga u zivotu. Moj vjeciti "problem" je sto vrlo cesto moja logika i zakljucivanje na bazi dostupnih podataka i informacija nakon nekog vremena, nekad i nakon 5+ godina, ispadnu tacni. Ali, u medjuvremenu se moram natezati s onima koji "znaju bolje". Ili ih jednostavno zaobidjem, dok ne nadodju.
I meni bi postalo prilicno naporno da mi neko naucno i argumentovano objasni da nisam bio u pravu sve te godine, medjutim morao bih prihvatiti nove naucne fakte. Toliko o kompleksu vecine i ego tripu. Upravo to sto lupas da je nauka nekada tvrdila da je Zemlja ravna ploca, je omaz vlastitom neznanju. To jednostavno nije istina. I to nije ego trip, niti kompleks velicine ako ti neko to kaze. Daj mi jedan dokaz da je nauka to tvrdila i prvi cu reci da si u pravu.

Vec sam napisao da ne polazim od toga da sam 100% u pravu, niti da je nauka 100% u pravu, svi koji se bave naukom su tvoj zivotni put posvetili traganju istine i optimizaciji postojecih saznanja. To je prva premisa pri svakom istrazivanju. Medjutim, dokazima moramo vjerovati. Ili mozemo vjerovati tebi na rijec koji kazes da je nekadasnja nauka tvrdila da je Zemlja ravna ploca? Suoceni sa takvim izborom, lako je odluciti.

"Smatra se", nije slabost. To je epistemoloska preciznost. Nauka ce reci da je ovo najbolji model koji imamo, dogma ce tvrditi da je nesto istina. Ti vjeruhejs u individualno zaljucivanje, ja vjerujem u kolektivni sistem provjere. Individualnim zakljucivanjem nismo dosli do saznanja i naucnih dostignuca, vec kolektivnim sistemom. Nauka grijesi i grijesicce, medjutim ona je otvorena za nove dokaze i optimizaciju. To nije opravdavanje, to je poenta nauke. To je adaptivni sistem koji ugradjuje gresku u svoj radni model. Tvoj model i pristup je iskljucivo ideoloski.

Neka ti vjeruje ko hoce, ali vjerovati nekome ko veoma samouvjereno improvizacijom popunjava ogromne praznine zbog rupa u vlastitom, elementarnom znanju, pri tome pricajuci o ugovorima o tajnosti, dogmatski tvrdeci stvari koje nisu, niti mogu biti provjerene, spada u domenu prirodne selekcije. I to nije stvar ni ega, ni kompleksa velicine, vec je stvar zdrave logike. Psiholoski, to "vjeruj mi" je inace posljednja stanica, posljednji argument. Ideologija. Da bih uopste uzeo u obzir da ti vjerujem, koliko si kredibilan, koji su ti naucni radovi, cime se bavis, sta istrazujes i na koji nacin? Je li nudis kafu i sok ako ti vjerujem? Makar jafa keks? Neka hvala, 30 godinam gledam takve logike raznoraznih nacionalnosti, rasa i generacija i ako moram generalizovati, sto izbjegavam, to je da vam je svima jedna stvar ista. To je upravo ovo "vjeruj mi". Neka hvala. Dokazi i vjerovacu ti. Bez uvrede naravno, niti zle namjere, samo konstatujem.

Nastavi, ali ja cu reagovati i iskljucivo naucnim cinjenicama pobiti svaki iskaz koji nije naucno dokazan kao i svaki put do sada.
PixelDrifter

#1295 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Vjeruj mi nagledao sam se ovoga u zivotu. Moj vjeciti "problem" je sto vrlo cesto moja logika i zakljucivanje na bazi dostupnih podataka i informacija nakon nekog vremena, nekad i nakon 5+ godina, ispadnu tacni.
Imaš sve kvalifikacije za predavanje Budalaština na Univerzitetu Ubleha ili da postaneš desna ruka Svemira Osmanagića.
Dozer

#1296 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 27/02/2026 14:30 I meni bi postalo prilicno naporno da mi neko naucno i argumentovano objasni da nisam bio u pravu sve te godine, medjutim morao bih prihvatiti nove naucne fakte. Toliko o kompleksu vecine i ego tripu. Upravo to sto lupas da je nauka nekada tvrdila da je Zemlja ravna ploca, je omaz vlastitom neznanju. To jednostavno nije istina. I to nije ego trip, niti kompleks velicine ako ti neko to kaze. Daj mi jedan dokaz da je nauka to tvrdila i prvi cu reci da si u pravu.
Ancient views of a flat Earth were common in early civilizations due to direct observation of the horizon and limited travel, which made the world appear as a stationary, flat plane. These views were usually integrated into cosmologies where the Earth was a disk floating in water, sometimes under a solid dome or vault.
Da li su religije nekada predstavljale i nauku? Naravno. Sta je onda pogresno u mojoj izjavi?
Da li je inkvizicija proganjala, nekad i ubijala, sve koji tvrde drugacije od njihove "istine i nauke"? Naravno. Sta je onda pogresno u mojoj izjavi?
Vec sam napisao da ne polazim od toga da sam 100% u pravu, niti da je nauka 100% u pravu, svi koji se bave naukom su tvoj zivotni put posvetili traganju istine i optimizaciji postojecih saznanja. To je prva premisa pri svakom istrazivanju. Medjutim, dokazima moramo vjerovati. Ili mozemo vjerovati tebi na rijec koji kazes da je nekadasnja nauka tvrdila da je Zemlja ravna ploca? Suoceni sa takvim izborom, lako je odluciti.
U cemu je konkretna razlika izmedju "smatram" ili "vjerujem da je..." nekog naucnika, i bilo koga ko kaze isto tako, a li s drugacijom premisom? Tezina relano nepostojecih dokaza je na strani onoga ko je zvanicno naucnik, samo zato sto je naucnik, a on je, po vjerovanju, vise u pravu iako nema cvrstih dokaza za ono sto tvrdi? Ide se na AtA?
"Smatra se", nije slabost. To je epistemoloska preciznost. Nauka ce reci da je ovo najbolji model koji imamo, dogma ce tvrditi da je nesto istina. Ti vjeruhejs u individualno zaljucivanje, ja vjerujem u kolektivni sistem provjere. Individualnim zakljucivanjem nismo dosli do saznanja i naucnih dostignuca, vec kolektivnim sistemom. Nauka grijesi i grijesicce, medjutim ona je otvorena za nove dokaze i optimizaciju. To nije opravdavanje, to je poenta nauke. To je adaptivni sistem koji ugradjuje gresku u svoj radni model. Tvoj model i pristup je iskljucivo ideoloski.
Ok. Kome onda da vjerujemo ako npr. 3 dr. arheologije tvrde jedno, a 3 nesto drugo o istoj stvari?
Tada su za svakoga u pravu oni koji tvrde nesto u skladu s nasim vlastitim misljenjem, jel' tako? Ova tema je ocit primjer upravo ovoga.
Neka ti vjeruje ko hoce, ali vjerovati nekome ko veoma samouvjereno improvizacijom popunjava ogromne praznine zbog rupa u vlastitom, elementarnom znanju, pri tome pricajuci o ugovorima o tajnosti, dogmatski tvrdeci stvari koje nisu, niti mogu biti provjerene, spada u domenu prirodne selekcije. I to nije stvar ni ega, ni kompleksa velicine, vec je stvar zdrave logike. Psiholoski, to "vjeruj mi" je inace posljednja stanica, posljednji argument. Ideologija. Da bih uopste uzeo u obzir da ti vjerujem, koliko si kredibilan, koji su ti naucni radovi, cime se bavis, sta istrazujes i na koji nacin? Nastavi, ali ja cu reagovati i iskljucivo naucnim cinjenicama pobiti svaki iskaz koji nije naucno dokazan.
Drago mi je da si ovo ovako stocio. Pogotovo zbog bolda. NLO-i zvanicno postoje. Ne samo kao NVF, nego bas kao NLO (fizicki objekti).
To sto trenutno zvanicno ne znamo sta su tacno, ciji su, i sta rade ovdje (bar se ne zna javno, pri cemu ti negiras i mogucnost da se zna tajno u odredjenim visokim krugovima vlada i vojske), niposto ne znaci da ne postoje. I ugovori o tajnosti su vezani iskljucivo za ovu tematiku.
Dozer

#1297 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

PixelDrifter wrote: 27/02/2026 14:46
Vjeruj mi nagledao sam se ovoga u zivotu. Moj vjeciti "problem" je sto vrlo cesto moja logika i zakljucivanje na bazi dostupnih podataka i informacija nakon nekog vremena, nekad i nakon 5+ godina, ispadnu tacni.
Imaš sve kvalifikacije za predavanje Budalaština na Univerzitetu Ubleha ili da postaneš desna ruka Svemira Osmanagića.
IV razred neke Gimnazije?
PixelDrifter

#1298 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by PixelDrifter »

Dozeru, tvoj avatar je prekrasno odabran. Bolje te nije mogao predstaviti. Šok, nevjerica i odsustvo kritičkog razmišljanja.
Dozer

#1299 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Tacno. Samo sto se ne odnosi na mene, pogotovo za kriticko razmisljanje :D
TheMule

#1300 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by TheMule »

Jel' ovo EXNIHILO?

Kad su u pitanu NLO, nema tu nauka sta traziti, jer naucna metoda je previse restriktivna, i nema nikakve veze s tim.
Post Reply