Mislim da i te kako imaju, ali tu, kao prvo, uvijek postoji rivalstvo na svim nivoima. Drugo, svi znaju da bi kod sviju bio haos. I naravno da nije iluzorno. Nije da nemamo istorijskih primjera raznih "tworija zavjere" za koje se onda ispostavljalo da nisu nikave teorije. Pri tome, ti to gledas kao da kompletne vlade znaju sve, svi ljudi, a istina je da to zna mozda max. 0,1% ljudi u njima. Plus, ugovori o tajnosti, za koje vidim da ne znas kako ferceraju.
Jer se na ta pitanja ni ne moze odgovoriti na empirijski nacin. Utvrdili smo da NLOi postoje, ali nauka jos ne zna sta su. Kakav onda naucni odgovor ocekujes?Elem, na temu, odgovoricu ti iako ti meni na vecinu pitanja jos nisi odgovorio, ni na jedno koje je naucno potkrijepljeno.
Potpuno pogresno. Ti se vodis mainstream naucnim objasnjenjima onoga sto arheolozi vide na hiljadama crteza i rezbarija, i sve to pokisavaju objasniti iz vizure nasih danasnjih pretpostavki o tome kako su zivjele i u sta su vjerovale drevne civilizacije. Ali - sve su to samo pretpostavke. Slijedom tvog nacina - da li postoje empirijski dokazi da su to bila samo vjerovanja bazirana na prirodnim fenomenima?“Rat bogova na nebu” nije specifican za Indijce ni Azteke, vec je to univerzalni arhetip. Svaka kultura koja je gledala oluje, munje, pomracenja, meteorske kise, komete, erupcije vulkana, pa caki cunamije interpretirala je to kao sukob nadnaravnih sila. Tvoje vjerovanje se zasniva dakle na njihovom vjerovanju, a ja sam mislio da smo otisli dalje od toga da vjerujes da je neki nadnaravni vanzemaljski Zeus olujama gadjao neposlusne. Bez uvrede, ali samo cekam da se Marvel heroji okupe. To bolan nije dokaz da su se civilizacije medjusobno dogovarale ili svjedocile svemirskom ratu. To je dokaz da svi ljudi imaju isto nebo i isti mozak. Nista vise od toga, nije toliko duboko. Mitologija je poetski jezik za prirodu, a ne tehnicki izvjestaj.
Kocije bogova na nebu kod Indijaca, Kamen mudrosti s neba kod Maja, rat bogova...interesantno, ali sve isto, samo uz razlicite nazive.
Znas li da se trenutno pise nova historija Maja? Nakon LiDAR skeniranja dzungle ispostavilo se da tqmo postoje cijeli ogromni gradovi, s piramidama cak i vecim od Keopsove, tako da se trenutno smatra da smo otkrili (iskopano, da nam je vidljivo) tek oko 1% majanske civilizacije, i da ce se nase znanje o tome morati pomjeriti unazad bar za 1000 godina.
To "otprilike" je po arheoloskim datiranjima, ne mojim.To "otprilike u isto vrijeme" je jako neozbiljno. Te civilizacije nisu ni blizu istog vremen, a mitovi nastaju i prenose se stoljecima. Uostalom, munje i oluje se desavaju svuda.
Sto se tice za Teotivakana, ziva je pronadjena, to je cinjenica, medjutim Mesoamerikanci su znali za cinabarit, a on se koristio kao crveni pigment i ako njega zagrijes dobijes meetalnu zivu. Jednostavna hemija, a ne vanzemaljska intervencija. Dokazano u laboratoriji, a ne na osnovu misljenja da su se He-Man i Skeletor borili i da su to njihovi ostaci. Hvala Gugletu na podsjecanju da He-Man film izlazi ove godine.
Za sta je sluzila ta silna ziva?
Znam, ide sad opet neko arheolosko namisljanje, ali zaprqvo bez stvarnih dokaza, zar ne..
Ukratko, nasa pogresna tumacenja nas jos uvijek drze u mraku razumijevanja historije.
Nauka je OK, naravno, ali naucna tumacenja nisu nista drugo do pretpostavke na bazi, po mnogo cemu, pogresnihbrazumijevanja i predrasuda.
Ko je i zasto izgradio Gobekli Tepe? Procjena - prije 10-13.000 godina. To je, po nasem "znanju" bilo negdje oko kraja zadnjeg ledenog doba.