Slike starog Sarajeva
- drug_profi
#37076 Re: Slike starog Sarajeva
jel to čvila bila sva u pločicama u šezdesetim/sedamdesetim?
Ne sjećaš se moj muha ni staze pored igrališta koju su nekad onda zasuli šljunkom, pa onda cirkusa gdje je sad pijaca merkur, pa kratica raznih...
Ne sjećaš se moj muha ni staze pored igrališta koju su nekad onda zasuli šljunkom, pa onda cirkusa gdje je sad pijaca merkur, pa kratica raznih...
- muha_sa
#37077 Re: Slike starog Sarajeva
Ne sjecamdrug_profi wrote: ↑27/02/2026 10:02 jel to čvila bila sva u pločicama u šezdesetim/sedamdesetim?
Sjecam se da sam jarana 1974. negdje u maju uselio u Soc Revolucije 16--Otoka
- PixelDrifter
#37078 Re: Slike starog Sarajeva
Moj Muha, pa i u centru su znale biti lokve k'o jezera, poslije dobre kise.muha_sa wrote: ↑27/02/2026 10:00Gdje ste to vi stanovali Tito dragiPixelDrifter wrote: ↑27/02/2026 09:01 Blata nikada nije falilo. Ispred ulaza u haustor bila je ona metalna pločica da se blato skine sa cipela, pa blato na nogavicama farmerki, cipele vrhovi blatnjavi, na petama se hvatalo blato. Praktično, ako se nisi čuvao postao bi kreatura iz močvare blata.![]()
-
tokio25
#37079 Re: Slike starog Sarajeva
ako sam dobro skontao gdje muha zivi i sad na ulazu u njegov haustor ima ona spomenuta ploca za skidanje blata i sl osim ako nije u medjuvremenu odvaljena i sl
- PixelDrifter
#37080 Re: Slike starog Sarajeva
Ali, zato ljeti, kao da ih gledam sada, Faruk i Zlatko, u zvoncarama i zategnutim majicama da se vidi trokut, idu u grad, u koke, a mi, mala raja, gledamo za njima, bili su koju godinu stariji. Kao da ih sad gledam, vivid memory, a proslo je ne smijem reci koliko godina zbog samog sebe. A, onda ti se desi zivot i ozenis koku, koja vise nije koka, nego ti postane zena. Nevezano za temu, ali vezano za koke i zenu poslao mi jaran ovu pricu:
*NEŽENJA*
*Jednom davno, u Tuzli, živio jedan dobar momak – zvao se Asim.*
Jednog dana Asim se beznadežno zaljubio u Esmu i odlučio da je zaprosi na klasičan način – cvijeće sa pijace, jedno koljeno na pločicama, zlatni prsten što se sjaji ko nova felga.
Ali Esma ga fino odbi: “Hvala, Asime, al’ ne mogu.”
Tri dana je Asim tugovao – skuhao lonac graha, popio par piva… pa se zaljubio u drugu, Maidu.
I Maida ga odbi.
I tako Asim odluči da živi sretno, rahat, kao pravi neženja. Išao na pecanje kad mu se hoće, išao na kampovanje bez ikakve dozvole. Otvorio hladnu pivu, jeo šta mu padne pod ruku, sjek’o luk dok mu oči suze – nije ga briga.
• Suđe nije prao, čarape ostavljao svuda, daska na WC-u stalno dignuta.
• Televizor skoro nikad nije palio, serije nije gledao.
• U kupovinu išao samo kad mu se ide – a kad mu se ne ide, razvuk’o se na kauč, počešao gdje ga svrbi i uživ’o k’o slobodan čovjek.
• Usisavao samo kad ga prašina počne nervirat.
• Smeće iznosio tek kad kesa sama krene prema vratima.
• Stare novine slag’o na ormane, k’o da pravi ličnu arhivu.
• Na Valentinovo nije trč’o u cvjećaru k’o pola grada.
Platu? Nije je davao nikome – trošio na sebe, jarane i pjevaljke. Pjevao pod tušem glasno i falš, a niko mu nije govorio da umukne. Bio zdrav, jak, sa kosom gustom i živcima mirnim.
I kad je Asim doživio stotu, umro je mirno – od starosti a ne od stresa, niti od bolesti. Ležao nasmijan, sretan, dok su svi oko njega plakali.
*I tako ide priča…*
Al’ ja je ne mogu nastavit – žena mi dolazi kući, pod nije obrisan, supa se ne krčka, tepih nije usisan, polica u kuhinji još stoji na podu… a moram nazvat Jasmina da mu kažem da neću u kafanu gledat utakmicu – žena i ja počinjemo novu sezonu njene omiljene serije večeras.
Šteta… baš je bila dobra priča. Eh, hajd’ sad…
*NEŽENJA*
Jednog dana Asim se beznadežno zaljubio u Esmu i odlučio da je zaprosi na klasičan način – cvijeće sa pijace, jedno koljeno na pločicama, zlatni prsten što se sjaji ko nova felga.
Tri dana je Asim tugovao – skuhao lonac graha, popio par piva… pa se zaljubio u drugu, Maidu.
I Maida ga odbi.
I tako Asim odluči da živi sretno, rahat, kao pravi neženja. Išao na pecanje kad mu se hoće, išao na kampovanje bez ikakve dozvole. Otvorio hladnu pivu, jeo šta mu padne pod ruku, sjek’o luk dok mu oči suze – nije ga briga.
• U kupovinu išao samo kad mu se ide – a kad mu se ne ide, razvuk’o se na kauč, počešao gdje ga svrbi i uživ’o k’o slobodan čovjek.
Platu? Nije je davao nikome – trošio na sebe, jarane i pjevaljke. Pjevao pod tušem glasno i falš, a niko mu nije govorio da umukne. Bio zdrav, jak, sa kosom gustom i živcima mirnim.
I kad je Asim doživio stotu, umro je mirno – od starosti a ne od stresa, niti od bolesti. Ležao nasmijan, sretan, dok su svi oko njega plakali.
*I tako ide priča…*
Al’ ja je ne mogu nastavit – žena mi dolazi kući, pod nije obrisan, supa se ne krčka, tepih nije usisan, polica u kuhinji još stoji na podu… a moram nazvat Jasmina da mu kažem da neću u kafanu gledat utakmicu – žena i ja počinjemo novu sezonu njene omiljene serije večeras.
- muha_sa
-
tokio25
#37082 Re: Slike starog Sarajeva
pa dobro s obzirom da snijeg dodje svake prestupne 
al razumjeli smo se
al razumjeli smo se
- muha_sa
#37083 Re: Slike starog Sarajeva
PixelDrifter wrote: ↑27/02/2026 10:17 Ali, zato ljeti, kao da ih gledam sada, Faruk i Zlatko, u zvoncarama i zategnutim majicama da se vidi trokut, idu u grad, u koke, a mi, mala raja, gledamo za njima, bili su koju godinu stariji. Kao da ih sad gledam, vivid memory, a proslo je ne smijem reci koliko godina zbog samog sebe. A, onda ti se desi zivot i ozenis koku, koja vise nije koka, nego ti postane zena. Nevezano za temu, ali vezano za koke i zenu poslao mi jaran ovu pricu:
*NEŽENJA*
I Maida ga odbi.
*I tako ide priča…*
Neka ove i ovakvih prica na ovoj temi--uživanje čitat
-
neki
#37084 Re: Slike starog Sarajeva
Bile su nekad po naseljima i konstrukcije za klofanje ćilima
- muha_sa
#37085 Re: Slike starog Sarajeva
Nekad smo igrali klikera-sad djeca veze nemaju šta je kliker
Sad sam svom desetogodišnjem unuku prico kako smo igrali truhle kobile--djete me gleda i ibreti se
Veli mi--ne znaš ni ti plejku upalit a kamli dzojstikom rukovat
-
moimoi
- PixelDrifter
#37087 Re: Slike starog Sarajeva
Uf, to mi fali. Nema tog usisivaca koji je bolji od dobrog klofaca i naravno onoga koji klofa. To je bilo sjajno. I ako imas herniju na kicmenom stubu da se objesis i da visis, pomaze. Ali, hej, zato sad imamo nargile. I kinesko/indijsku/tursku bofl robu. Od Super Rifle, preko Levisa (prije rata) do danasnjeg kancerogenog denima (farmerke 10KM). Pogled prema Alipasinom i danasnjoj NOVOJ Otoci. Umjesto jezivo ruzne novogradnje i baraka, zelenilo, dom zdravlja i park.

-
tokio25
#37088 Re: Slike starog Sarajeva
jbt ja sam i zaboravio kako je izgledao ovaj parkic dok ne vidjeh sliku
fin parkic bas bio
a ovo je maksimalno do sredine 80ih jer kao sto vidimo nema glavne prema ilidzi nego je to islo iza ulicom dzemala bijedica
fin parkic bas bio
a ovo je maksimalno do sredine 80ih jer kao sto vidimo nema glavne prema ilidzi nego je to islo iza ulicom dzemala bijedica
- dječak sa šibicama
#37089 Re: Slike starog Sarajeva

klofanje cilima kao vjesnik proljeca, przenje kafe u šišu kao prvi znak jeseni, bar u mahalama kad cujes konu ili nanu da rostilja kafu ides beres kuruze u basti da bacis na zaru kasnije
sad je i zabranjeno klofanje, i pranje cilima, ide kazna od eko policije... Aladin preuzeo
-
RJ57
#37090 Re: Slike starog Sarajeva
predivna slikaPixelDrifter wrote: ↑27/02/2026 12:29Uf, to mi fali. Nema tog usisivaca koji je bolji od dobrog klofaca i naravno onoga koji klofa. To je bilo sjajno. I ako imas herniju na kicmenom stubu da se objesis i da visis, pomaze. Ali, hej, zato sad imamo nargile. I kinesko/indijsku/tursku bofl robu. Od Super Rifle, preko Levisa (prije rata) do danasnjeg kancerogenog denima (farmerke 10KM). Pogled prema Alipasinom i danasnjoj NOVOJ Otoci. Umjesto jezivo ruzne novogradnje i baraka, zelenilo, dom zdravlja i park.
![]()
- PixelDrifter
#37091 Re: Slike starog Sarajeva
Zabranjeno klofanje, a nikad gore zagadjenje nije bilo...
-
RJ57
#37092 Re: Slike starog Sarajeva
- PixelDrifter
#37093 Re: Slike starog Sarajeva
Grad po mjeri covjeka. Zelene povrsine, klupe, parkovi. Dobro, trebalo je malo kaveza za divljake koji su se svetili na drvenim klupama zbog svoje latentne homoseksualnosti, ali...po mjeri covjeka. Danas je po mjeri papka. Voli papak nebodere, staklo, beton, ali bez prisustva estetike, estetika ga podsjeca na ono sto nece nikada biti.
-
neki
#37094 Re: Slike starog Sarajeva
Slika grada po mjeri čovjeka je puna nebodera, a papak voli nebodere?PixelDrifter wrote: ↑27/02/2026 14:01 Grad po mjeri covjeka. Zelene povrsine, klupe, parkovi. Dobro, trebalo je malo kaveza za divljake koji su se svetili na drvenim klupama zbog svoje latentne homoseksualnosti, ali...po mjeri covjeka. Danas je po mjeri papka. Voli papak nebodere, staklo, beton, ali bez prisustva estetike, estetika ga podsjeca na ono sto nece nikada biti.
- muha_sa
#37095 Re: Slike starog Sarajeva
RJ57 wrote: ↑27/02/2026 12:59zna li barem zuce?![]()
Ma jok
Ne smijem mu pricat šta je sve dedo igro--od anjca, poklape, cize blize do par nepar
- muha_sa
#37096 Re: Slike starog Sarajeva
dječak sa šibicama wrote: ↑27/02/2026 12:57
klofanje cilima kao vjesnik proljeca, przenje kafe u šišu kao prvi znak jeseni, bar u mahalama kad cujes konu ili nanu da rostilja kafu ides beres kuruze u basti da bacis na zaru kasnije
sad je i zabranjeno klofanje, i pranje cilima, ide kazna od eko policije... Aladin preuzeo
Prva utakmica na koju sam sam došo je bila protiv CCCP-a sa tad najboljim golmanom na kugli zemaljskoj--legendarnim Lav Jašinom
Za Sarajevo igrali Mišo Smajlovic i Švabo
Neko na fejsbuku ovu sliku postavio i ja komentariso da sam bio na tekmi da je ovo protiv sovjeta--tad se nekakav javio i repliciro mi--pojma ti nemaš--ovo je protiv Rumuna
Postavim mu sliku obje ekipe na centru i više se nikad javio nije--covjek nestAo sa fejsa
-
bonersa
#37097 Re: Slike starog Sarajeva
Spomenik prije rušenja i izgradnje zgrade. Da li je nešto pisalo na njemu ili je samo skulptura bila?PixelDrifter wrote: ↑27/02/2026 12:29Uf, to mi fali. Nema tog usisivaca koji je bolji od dobrog klofaca i naravno onoga koji klofa. To je bilo sjajno. I ako imas herniju na kicmenom stubu da se objesis i da visis, pomaze. Ali, hej, zato sad imamo nargile. I kinesko/indijsku/tursku bofl robu. Od Super Rifle, preko Levisa (prije rata) do danasnjeg kancerogenog denima (farmerke 10KM). Pogled prema Alipasinom i danasnjoj NOVOJ Otoci. Umjesto jezivo ruzne novogradnje i baraka, zelenilo, dom zdravlja i park.
![]()

-
tokio25
#37098 Re: Slike starog Sarajeva
ja se ne sjecam da je bilo sta pisalo samo ovako skulptura
- muha_sa
#37099 Re: Slike starog Sarajeva
RJ57 wrote: ↑27/02/2026 12:58predivna slikaPixelDrifter wrote: ↑27/02/2026 12:29Uf, to mi fali. Nema tog usisivaca koji je bolji od dobrog klofaca i naravno onoga koji klofa. To je bilo sjajno. I ako imas herniju na kicmenom stubu da se objesis i da visis, pomaze. Ali, hej, zato sad imamo nargile. I kinesko/indijsku/tursku bofl robu. Od Super Rifle, preko Levisa (prije rata) do danasnjeg kancerogenog denima (farmerke 10KM). Pogled prema Alipasinom i danasnjoj NOVOJ Otoci. Umjesto jezivo ruzne novogradnje i baraka, zelenilo, dom zdravlja i park.
![]()
- DaysleepeR
#37100 Re: Slike starog Sarajeva
Sad su u SDA._BataZiv_0809 wrote: ↑26/02/2026 06:41Kako je jak taj kult šanera i sitnog prevaranta![]()